2023. március 23., csütörtök - Emőke
Magyar Természetjáró Szövetség
mtsz.org »Cikkek
Magyar Természetjáró Szövetség

Átadásra került a Királyréti Kirándulóközpont

Megújult az egykori erdészház
Archív cikk; tartalmát tovább nem frissítjük, így az elavult információkat is tartalmazhat.

A Magyar Természetjáró Szövetség és konzorciumi partnere, az Ipoly Erdő Zrt. közös munkájának eredményeként átadásra került 2019. márciusában a Királyréti Kirándulóközpont.


Az iskolaként is működött egykori erdészlakban most a Királyréti hely és erdei gazdálkodástörténeti interaktív bemutató kapott helyet, amely korszerű múzeumtechnikai eszközökkel a környéken folytatott erdei gazdálkodástörténettel ismerteti meg a látogatókat.A múzeumhoz csatlakozik egy akadálymentesen kialakított nyilvános vizesblokk. Az ajándékboltban és a büfében a környékbeli termelők kézzel készített portékái közül lehet válogatni, fogyasztani.Az átadóünnepséget Kiss László, az Ipoly Erdő Zrt. vezérigazgatója nyitotta meg. Gondolataival kitért erdőgazdálkodási munkájuk múltjára, jelenére és a jövőjére egyaránt, valamint a VEKOP projekt keretében tervezett további megvalósításokra. Az Ipoly Erdő Zrt. nevében büszkén mesélt arról, hogy a térségben eddig végrehajtott infrastrukturális és gazdasági fejlesztések a Börzsöny kulturális és természeti értékeinek megőrzése mellett valósultak meg és tették az egyik leglátogatottabb tájegységgé. A folytatásban elkészül a Vár-hegyi kilátó, kialakításra kerül egy pihenő az Irma-forrásnál és hamarosan befejeződik a márianosztrai Pálos kolostor emlékhelyének felújítása.

Őt követően dr. Rétvári Bence, az Emberi Erőforrások Minisztériumának parlamenti államtitkára vette át a szót. Az elvégzett munkát elismerő szavakkal illető államtitkár hangsúlyozta, hogy a térség közbiztonsági és idegenforgalmi szempontból nemcsak a magyar, hanem az európai lakosság körében is kedvelt helyszín. A természetjárás hasznosságával egyidejűleg említést tett a Csodaszarvas iskolai közösségi programról, amely az egyik legmodernebb természetismereti oktatási módszer a köznevelésben.
Dr. Nagy István agrárminiszter a XXI. századi magyar erdő képét vetítette a hallgatóság elé, amikor a térségben tervezett további fejlesztésekről esett szó. Ez a vízió magába foglalja egyrészt a kulturált erdei pihenőket és illemhelyeket, amelyek a túrázók természetes igényeit hivatottak kielégíteni. Másrészt a zöldebb, környezettudatosabb Magyarország megteremtéséhez 22 millió facsemetét telepítenek országszerte idén és tovább folytatják a szűnni nem akaró harcot az illegális hulladékok lerakása ellen. Hangsúlyozta, hogy a Nyitott Erdő Program keretében a nagyközönség számára is bejárhatóvá váltak az erdők Magyarországon.

Némethné Pintér Csilla, Szokolya polgármestere megköszönte a térség lakossága nevében a megvalósult és a tervezett fejlesztéseket mind az Ipoly Erdő Zrt.-nek, mind a Magyar Természetjáró Szövetségnek.


Az ünnepi beszédek és a Szokolyai Cseh Péter Általános Iskola tanulóinak furulya előadása után Gáspár István plébános imádsággal és a Teremtések könyvéből felolvasott részlettel áldását adta a tájba illő alapanyagokból felújításra került épületegyüttesre. A nemzeti színű díszszalag átvágásán részt vett a felsoroltakon kívül még Zambó Péter földügyekért felelős államtitkár és Tassy Márk a Magyar Természetjáró Szövetség igazgatója is.
A program záróakkordjaként a meghívottak közösen egy-egy hársfát ültettek a Kirándulóközpont előtti udvaron.


A Királyréti Kirándulóközpont fejlesztése a VEKOP-4.1.1-15-2017-00006 kódszámon nyilvántartott projekt keretében közel 145 millió forint támogatásból valósult meg.


A VEKOP és GINOP projektekről további részletek itt olvashatóak.

Fotó: Gulyás Attila

MTSZ Országos Központ

Cikk első megjelenése: 2019-03-21 19:00
Belépés, regisztráció
Honlapunk adatai
 • 5 173 regisztrált felhasználó
 • 2 483 hírlevél előfizető
 • 356 természetjáró szervezet
 • 2 277 turistaút szakasz
 • 12 795 km turistaút
 • 139 túramozgalom
 • 3 969 túramozgalom teljesítő
 • 23 esemény
 • 3 142 megjelent cikk, hír
 • 271 belső oldal
 • 2 296 egyéb dokumentum
Eseménynaptár
Hírlevél

captcha

Keresés
Címkefelhő
Kövess minket!
RSS  Facebook Twitter