2022. december 04., vasárnap - Borbála, Barbara
Magyar Természetjáró Szövetség
mtsz.org »Cikkek
Magyar Természetjáró Szövetség

Átadásra került a Hármashegyi-kilátó

A Debrecen melletti Erdőspusztán
Archív cikk; tartalmát tovább nem frissítjük, így az elavult információkat is tartalmazhat.
Befejeződött a Kéktúra észak-alföldi útvonalfejlesztése és európai uniós pályázat részeként elkészült az új Hármashegyi-kilátó. A Nyírerdő Zrt. kivitelezésében egyéb turisztikai attrakciók is létesültek illetve kerültek felújításra. A tervek szerint aközeljövőben tovább folytatódnak a közjóléti beruházások.

A megyeszékhelytől keletre elhelyezkedő Erdőspuszta táj több nagyobb pihenőcentrum és számos kisebb közjóléti attrakciónak ad helyet. Az elmúlt időszak legjelentősebb beruházása az Kéktúra útvonalfejlesztéshez kapcsolódik. Ennek részeként a NYÍRERDŐ Zrt. teljesen megújította a Fancsikai kilátót, az erdészek elvégezték egy 8,1 kilométeres turistaút rendbetételét, és stabilizáltak egy 4,3 kilométeres kerékpározható utat is. Így most már a Vekeri-tótól a Mézeshegyi tavak érintésével a Panoráma úti becsatlakozásáig tipikus erdei körülmények között lehet kerékpározni. A Hármashegyi Pihenőcentrumban a társaság felújított több meglévő padot, asztalt, tűzrakóhelyet és esőbeállót, valamint az 1980-ban épült büfé épületét is korszerűsítette. Ezeken túl a túraútvonal mellett 21 új fedett és fedetlen pihenőhelyet létesítettek. A fejlesztés összköltsége 171 millió forint volt. A NYÍRERDŐ Zrt. a pénz legnagyobb részét, 163 millió forintot a Magyar Természetjáró Szövetséggel konzorciumot alkotva nyerte el, egy európai uniós pályázat részeként.


A beruházásokat dr. Papp László, Debrecen polgármestere és Szalacsi Árpád, a NYÍRERDŐ Zrt. vezérigazgatója közösen avatta fel.

A másik jelentős beruházás az új Hármashegyi Kilátó megépítése volt. A Hármashegyi Pihenőcentrum az egyik kiemelt pihenőövezete az Erdőspusztának. A nevét a három földhalom kiemelkedéséről kapta, melynek legmagasabb pontja 151 méter. Itt található a Zsuzsi Erdei Vasút megújult végállomása, illetve a Debreceni Önkormányzat tulajdonában levő Hármashegyi Erdei Iskola, amely szeptember óta a társaság üzemeltetésében működik. A korábbi hármashegyi kilátó a 80-as évek elején épült, az akkori műszaki színvonalnak megfelelően. A 14 méter magas létesítményt a környező fák túlnőtték, ezért átépítése már időszerű volt. Az új 25 méter magas kilátó megépítése 46 millió forintba került. A pénz felét az Európai Mezőgazdasági Vidékfejlesztési alap erdei közjóléti létesítmények megvalósítására szolgáló pályázatán nyerte el a NYÍRERDŐ. A fő tartószerkezet elemei a négy hajlított, valamint a kilenc nyolcszögletű egyenes tartóoszlop, amely szíjácsmentes rétegelt-ragasztott faanyagból készült. A csaknem 19 méter magasban lévő ácsszerkezetű, kettős héjalású sátortetővel fedett kilátószintre hét lépcsőkar vezet fel.


A tervek szerint a Debrecen térségéhez kötődő közjóléti fejlesztések jövőre tovább folytatódnak. 2015 első felében a Hármashegyi Erdei Iskolához kapcsolódva egy 1 kilométer hosszú tanösvényt alakít ki az erdőgazdaság, és felújítják a meglévő kerti foglalkoztatót is. Debrecenben, a Kartács utcán elkezdődött a Debreceni Erdészet új irodaépületének építése. Az itt működő Nagyerdei Erdészeti Erdei Iskola új kültéri foglalkoztatót kap az év második felében.

A NYÍRERDŐ Zrt. – a hagyományos erdőgazdálkodás mellett – kiemelten fontosnak tartja az általa kezelt valamennyi állami tulajdonú erdő közjóléti funkcióinak további bővítését. Az alapítás huszadik évfordulóját idén ünneplő cég ezen a területen is szeretne megfelelni filozófiájának: „Erdők jó kezekben!”

Forrás: Nyírerdő Zrt., MTI
Cikk első megjelenése: 2014-12-09 20:30

Kapcsolódó túramozgalmak

Belépés, regisztráció
Honlapunk adatai
 • 5 170 regisztrált felhasználó
 • 2 480 hírlevél előfizető
 • 356 természetjáró szervezet
 • 2 277 turistaút szakasz
 • 12 795 km turistaút
 • 139 túramozgalom
 • 3 969 túramozgalom teljesítő
 • 2 esemény
 • 3 115 megjelent cikk, hír
 • 270 belső oldal
 • 2 286 egyéb dokumentum
Eseménynaptár
Hírlevél

captcha

Keresés
Címkefelhő
Kövess minket!
RSS  Facebook Twitter