2023. január 30., hétfő - Martina, Gerda
Magyar Természetjáró Szövetség
mtsz.org »Cikkek
Magyar Természetjáró Szövetség

Átadás előtt a Bence-hegyi kilátó

2018. március 20-án kerül sor az ünnepélyes megnyitására
Archív cikk; tartalmát tovább nem frissítjük, így az elavult információkat is tartalmazhat.
A Velence és Sukoró feletti Bence-hegyen épült kilátó műszaki átadása 2018 januárjában megtörtént. Februárban a díszkivilágítási főpróbát is megtartották, így már csak az maradt hátra, hogy a nagyközönség is birtokba vehesse a Velencei-tó új látványosságát.


A kilátó ünnepélyes átadására 2018. március 20-án 10 órakor kerül sor, amikor már a nagyközönség is megcsodálhatja az eddig csak fotókon látott csodálatos panorámát.

Az átadáson köszöntő beszédet mondanak: Majoros Gábor, a VADEX Mezőföldi Erdő- és Vadgazdálkodási Zrt. vezérigazgatója, L. Simon László és
Tessely Zoltán, országgyűlési képviselők, Dr. Bitay Márton Örs, a Földművelésügyi Minisztérium Állami földekért felelős államtitkára és Koszti András, Velence polgármestere.
A kilátót Dr. Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes avatja fel.


Harminc évvel ezelőtt még a Vörösmarty-kilátó állt itt.

A Velencei-hegység 232 méter magas pontján, a tóra tökéletes kilátást nyújtó Bence-hegy csúcsán 1965 novemberében jelent meg az első kilátó – egy leselejtezett, negyvenhárom méter magas olajfúrótorony –, ami huszonhárom éven át töltötte be a neki szánt feladatot. Karbantartás híján ugyanis elöregedett, így 1988 szeptemberében végül felrobbantották.

„A kilátó több mint húsz évig állt, azután zárták le és nyilvánították életveszélyessé, hogy egy német turista lezuhant róla és meghalt. Az volt a baj, hogy a karbantartásával nem törődött senki, egyre rosszabb állapotba került. Az acélszerkezetnek nem volt baja, az 500 évig is kibírja, viszont a fából készült lépcsők elkorhadtak, a végén már csak minden második volt meg” – mondta Salacz Nóra. Mivel a rendszerváltás előtt szó sem lehetett arról, hogy például lelkes civilek gondjaira bízzák a különben igen népszerű tornyot, 1988-ban inkább úgy döntöttek az illetékesek, hogy lebontják. „Nagyon szomorúak voltunk” – emlékszik vissza a velencei kutató, aki szerint nem került volna nagyon sokba a felújítás.

 

A tó több mint negyedszázadra kilátó nélkül maradt, 2014 decemberében azonban pályázatot írtak ki egy új toronyra, amelyre százötvenhat pályamunka érkezett be.

A nyolcvanmillió forintos keretösszeggel tervezendő tornyok közül végül 2015 áprilisában választották ki a három, összesen egymillió forinttal díjazott alkotást: a Hello Wood (Pozsár Péter I. díj, 500 ezer Ft), a Kruppa Gábor – Merkel Tamás páros (II. díj, 300 ezer Ft), illetve a kézdivásárhelyi Bartha Zoltán – Béres Csaba – Bozsó Barna hármas (III. díj, 200 ezer Ft) munkáját.


A végső szót azonban nem a zsűri, hanem a velencei lakosok szavazása mondta ki, akik a Hello Wood csavart formájú égig érő paszulyával szemben a II. díjat érdemlő, a tervezők egyike szerint „természeti formákat idéző, a gyönyörű táj elemi erőit is megjelenítő, szélfútta fára, hajlott levélkehelyre, virágsziromra, fosszíliákra emlékeztető”, kőből, illetve színezett betonból készülő, közel húsz méter magas kilátószinttel rendelkező tornyot részesítették előnyben.

Nemrég a feol.hu arról is tudósított, hogy a Velencei Értéktár Bizottság az 1554-es „öregharang”, a Bod kápolna, Dancsó József, nemrég elhunyt helyi borász, a velencei szakiskola igazgatóhelyettese munkássága és Cserny Vilmos nyugalmazott igazgató, faszobrász életműve mellett a a Bence-hegyi kilátó helytörténetét is a megyei értéktár részévé javasolta.

Velence helytörténeti szempontjából szintén értékes a kilátó helyszíne, amely az M7-es megépülésével elvesztette szőlőhegyi funkcióját, és inkább már kilátóhelyként működött – köszönhetően a csodálatos körpanorámának.

Forrás: feol, hellovelence, magyarnarancs


Korábbi publikációink az új kilátóval kapcsolatban:
Épül a várva várt kilátó a Bence-hegyen.
Hamarosan elkészül a Bence-hegyi kilátó.
Lesz-e újra kilátó a Bence-hegyen?
Kiállítás az egykori Vörösmarty-kiláról.
Cikk első megjelenése: 2018-03-10 12:29
Belépés, regisztráció
Honlapunk adatai
 • 5 172 regisztrált felhasználó
 • 2 481 hírlevél előfizető
 • 356 természetjáró szervezet
 • 2 277 turistaút szakasz
 • 12 795 km turistaút
 • 139 túramozgalom
 • 3 969 túramozgalom teljesítő
 • 18 esemény
 • 3 129 megjelent cikk, hír
 • 270 belső oldal
 • 2 287 egyéb dokumentum
Eseménynaptár
Hírlevél

captcha

Keresés
Címkefelhő
Kövess minket!
RSS  Facebook Twitter