2023. március 26., vasárnap - Emánuel
Magyar Természetjáró Szövetség
mtsz.org »Cikkek
Magyar Természetjáró Szövetség

Aranyjelvényes túravezetők évzáró találkozója

Az MTSZ elnöke fehér asztal mellett látta vendégül a régi és az új tagokat
Archív cikk; tartalmát tovább nem frissítjük, így az elavult információkat is tartalmazhat.
Január 13-án rendezte meg az Aranyjelvényes Túravezetők Klubja hagyományos évzáró-évnyitó találkozóját a budapesti Becketts vendéglőben, ahol a negyvenhat tagból harminchét fő jelent meg.

Jancsó Ottó, a klub elnöke köszöntötte a résztvevőket, köztük Garancsi Istvánt, az MTSZ elnökét (és a rendezvény vendéglátóját), Tassy Márkot, az MTSZ igazgatóját, valamint a Budapesti Túravezetők Klubjának képviselőit.


Thuróczy Lajos, az MTSZ tiszteletbeli elnöke, a klub tagja, az előző évben elhunyt Szilágyi László (Veszprém, 2017.05.05.), Nagy László (Gyöngyös, 2017.05.10.), Simon Ágostonné (Veszprém, 2017.07.06.), Verbovszky Lászlóné (Salgótarján, 2017.11.01.), és Párdányi Jenő (Budapest, 2017.12.14.) klubtagokról emlékezett meg.
A Klub 30 éves évfordulójának alkalmából 2008-ban kiadott füzetben annak idején a klubtagok egy-két mondatos vallomásban egyenként nyilatkoztak arról, hogy „Mit jelent(ett) számomra a túravezetés?”. Thuróczy Lajos most az elhunytak által írottakat idézte gongütésekkel kísérve, majd dr. Tóth József, ATK-tag szerzői előadásában meghallgatott versekkel búcsúztak a résztvevők az eltávozottaktól.

A klub elnöke a továbbiakban ismertette az elmúlt évben végzett tevékenységet: a negyedévenként megtartott nyílt elnökségi üléseket (amelyeken a klubtagok is részt vehettek) és a klub rendezvényeit. Jancsó Ottó tájékoztatást adott a 2018-as év munka- és eseménynaptártervéről is, amelyben sűrűbb nyílt ülések szerepelnek.

Tassy Márk a szövetség helyzetével kapcsolatos rövid összefoglaló után kérdésekre válaszolt.


Ezután  örömteli esemény következett. Több éve – átszervezési, költözködési és egyéb problémák miatt – nem „született” új aranyjelvényes túravezető. Az MTSZ elnöksége a 2017. november 23-i ülésén a szövetségi minősítési és kitüntetési szabályzatok módosításainak elfogadásával egyidejűleg arany túravezetői jelvényt adományozott Kiskun Magdolna  (Miskolci Helyiipari Természetbarát Egyesület), Ispánovity Márton (Lokomotív Turista Egyesület) és Tóth János (Természetjáró Bakancsos Klub) túravezetőknek.


Miután Garancsi István MTSZ-elnök ünnepélyesen átadta a jelvényeket, ajándékot adott át Jancsó Ottónak, aki 25 évvel ezelőtt lett aranyjelvényes túravezető, és Lehoczki Mártának, a klub titkárának, aki évek óta nagy szorgalommal végzi a klub szervezési feladatait és nyilvántartását.

Befejezésként a jelenlévők az elmúlt év túráit felelevenítő, esetenként szöveges, zenés vetített beszámolókat élvezhették, majd a klubtagok megkapták az MTSZ ajándékát.

Kapcsolódó cikkeink:
Beszámoló az ATK tavaszi programjairól.
Aranyjelvényes túravezetők a Tatai Fényes Tanösvényen.


50 – 40 – 389. Fénylik, ami arany?

Nem a számok bűvöletéről van szó, a hazai természetjárás történetében mindig volt, és van mire emlékeznünk.

50 éve az akkori országos szövetség elnöksége elhatározta, hogy felsőfokú túravezetői címet rendszeresít, és az ezzel járó arany túravezetői jelvényt adományozza a Szövetség keretében tevékenykedő legjobb túravezetőknek.
2017 áprilisában négy – még aktív – aranyjelvényes túravezető kapott 50 éves emléklapot és emléket, amelyről a Turista Magazin 2017 májusi számában, valamint a szövetségi honlapon jelent meg ismertető cikk.

40 évvel ezelőtt a Szövetség lehetőséget adott arra, hogy önként jelentkező „arany” túravezetők megalakítsák az Aranyjelvényes Túravezetők Klubját. 1978. október 28-án a Római-parton tartott összejövetelen 105 illetékes túravezető létre is hozta a klubot, amely azóta is működik.

389 aranyjelvényes túravezető neve került be az MTSZ nyilvántartásába 1967 és 2017 között. Sajnos az idők múlásával napjainkban hatvan egynéhány lehet közülük az élők sorában. A klubtagok nyilvántartásában ma csupán 46 fő szerepel.

Thuróczy Lajos
Cikk első megjelenése: 2018-01-19 18:22
Belépés, regisztráció
Honlapunk adatai
 • 5 173 regisztrált felhasználó
 • 2 483 hírlevél előfizető
 • 356 természetjáró szervezet
 • 2 277 turistaút szakasz
 • 12 795 km turistaút
 • 139 túramozgalom
 • 3 969 túramozgalom teljesítő
 • 21 esemény
 • 3 144 megjelent cikk, hír
 • 271 belső oldal
 • 2 296 egyéb dokumentum
Eseménynaptár
Hírlevél

captcha

Keresés
Címkefelhő
Kövess minket!
RSS  Facebook Twitter