2022. augusztus 12., péntek - Klára
Magyar Természetjáró Szövetség
mtsz.org »Cikkek
Magyar Természetjáró Szövetség

Amerikai nő mentése a Mátyás-hegyi barlangból

A Magyar Barlangi Mentőszolgálat bevetésére volt szükség
Archív cikk; tartalmát tovább nem frissítjük, így az elavult információkat is tartalmazhat.
2015. február 13-án, pénteken baleset történt a budapesti Pálvölgyi-barlangrendszer Mátyás-hegyi-barlangrészében. Egy fiatal amerikai turista hölgy vett részt a Duna-Ipoly Nemzeti Park Igazgatósága által szervezett overallos barlangtúrán, ahol a túra vége felé, nem túl messze a bejárati zónától egy teljesen biztonságos, vízszintes, ámde göröngyös szakaszon rosszul lépett, és bal bokája maga alá fordult. A sérült a lábát erősen fájlalta, ezért a túravezető - aki maga is barlangi mentő - a szakma szabályai szerint a Magyar Barlangi Mentőszolgálat értesítése mellett döntött.

A riasztást követően a BMSZ első egysége egy paramedikussal a helyszínre érkezve megkezdte a sérült ellátását, és a sérült végtag rögzítését, infúzió bekötését.

 

 Nemsokkal később a mentőszolgálat orvosa megérkezett, és a sérültet fájdalomcsillapítás mellet hordágyba rögzítette, és elrendelte a speciális barlangi mentő hordágyban a felszínre szállítás megkezdését.
 


  
 
Ameddig a barlangi mentők a horizontális szakaszokon a bejárat felé transzportálták a hordágyat, a BMSz többi tagja kiépítette a kötélpályát a hordágy felhúzásához a bejárati létra mellett.
 
   

A BMSZ riasztása 20 óra előtt nem sokkal történt, az első egységek 20 óra 20-kor a helyszínre érkeztek, és megkezdték a betegellátást, valamint a barlang kiépítését a hordágy felszínre szállításához. A sérültet mentőink 22 óra előtt a felszínre szállították, és átadták az Országos Mentőszolgálatnak.

 
További részletek később...

(A Magyar Barlangi Mentőszolgálat híre és Adamkó Péter felvételei)

Híradások:

RTL Klub - Híradó
 
 
Barlangi mentők hoztak ki egy bajba került amerikai turistát a Mátyás-hegyi barlangból. A nő egy fizetett túrán vett részt, amikor pár száz méterre a kijárattól aláfordult a bokája. Nagy fájdalmai voltak, és pánikba is esett, a barlangi mentők szerint egyedül biztos, hogy nem tudott volna a felszínre jönni.

TV2 - Tények
 

Tucatnyi barlangi mentő tudott csak felszínre hozni egy sérült nőt a Mátyás-hegyi-barlangból. A nő alig 50 méterre a bejárattól csúszott meg, súlyosan megsérült a bokája, de ez már egy olyan terület, ahonnan segítség nélkül nem lehet kijutni. A barlangi mentők egy hordágyra szíjazták, úgy vitték fel a felszínre, volt, ahol függőlegesen kellett húzniuk a hordágyat.
Cikk első megjelenése: 2015-02-15 14:00

Kapcsolódó szervezetek

Belépés, regisztráció
Honlapunk adatai
 • 5 168 regisztrált felhasználó
 • 2 479 hírlevél előfizető
 • 356 természetjáró szervezet
 • 2 277 turistaút szakasz
 • 12 795 km turistaút
 • 139 túramozgalom
 • 3 969 túramozgalom teljesítő
 • 3 esemény
 • 3 093 megjelent cikk, hír
 • 269 belső oldal
 • 2 285 egyéb dokumentum
Eseménynaptár
Hírlevél

captcha

Keresés
Címkefelhő
Kövess minket!
RSS  Facebook Twitter