2021. március 07., vasárnap - Tamás
Magyar Természetjáró Szövetség
mtsz.org »Cikkek
Magyar Természetjáró Szövetség

Alpannonia® túrarendezvények a Kőszegi-hegységben

Határtalan túrák a nyugati végeken
Archív cikk; tartalmát tovább nem frissítjük, így az elavult információkat is tartalmazhat.
Kőszeg Város Önkormányzata sikeresen pályázott az "Alpannonia® - Határon átnyúló Prémium Turistaút előkészítése és kialakítása Kőszegtől Semmeringig és tovább a Joglland Waldheimat régióba" című, az Ausztria-Magyarország Határon Átnyúló Együttműködési Program 2007-2013 keretében megvalósuló projektre.
 
A projekt egyik fő célja olyan, a Kőszegi-hegységet érintő – a bakancsos turisták igényeit szem előtt tartó - turisztikai fejlesztések (tanösvények, tematikus útvonalak, pihenőpontok létrehozása, kilátó építése, turista- és szabadidőpark létesítése) megvalósítása, melyek nagyban hozzájárulnak az Ausztriából induló, kőszegi végponttal kialakított és további bővítésre váró Alpannonia® turistaút vonzerejének növelésében.
Az infrastrukturális fejlesztések mellett ugyanilyen fontos a célcsoport körében magának a túraútvonalaknak, és ezen keresztül a hegység magyar és osztrák oldalának bemutatása is. A Kőszegi-hegység a Vasfüggöny árnyékában évtizedekig láthatatlan maradt a túrázók számára, pedig a hegység természeti és épített öröksége semmivel sem marad el más hazai tájegységekétől. Sokaknak – még a helyiek körében is – a Kőszegi-hegység nem jelent többet az Írottkő-kilátónál és a Hétforrásnál, miközben a terület ennél többet rejt magában.
  A 2010. szeptember 17-19. között megrendezésre kerülő Alpannonia® „Írottkő Vándorlás – Geschriebenstein Wanderung” Nemzetközi Túrahétvége az első az önkormányzat által megvalósítandó 3 túrarendezvényből, melyek célja, hogy a hegység kevésbé ismert területeire is elkalauzolja a túrázni vágyókat, és bekapcsolva a határ által kettészelt hegység ausztriai területeit is, egységes földrajzi és ökológiai egységként mutassa meg a hegységet.
  A rendezvény egyrészt lehetőséget nyújt a kezdő túrázók elméleti és gyakorlati felkészítésére a műhelyfoglalkozások és az ezt követő vezetett túrák révén, másrészt a már gyakorlott túrázók is megtalálják a felkészültségüknek megfelelő túrákat. A túrák több távon, ausztriai területeket is érintve – és ausztriai szervezetekkel együttműködésben - kerülnek megrendezésre. A családi túradélután során az érdeklődők megismerkedhetnek az Alpannonia® és más, a területet érintő tematikus túraútvonalakkal, a gyerekek vetélkedők, játékok során ismerkedhetnek a természetjárással. A túrák sorát egy, a közeli Trianon-kereszthez vezető éjszakai túra zárja.
  A rendezvény záró eseménye a vasárnapi „csúcstámadás”, amikor is az osztrák és magyar oldalról érkező turisták és projektpartnerek az Írottkőn találkoznak, ahol a felújított kilátó ünnepélyes átadása és zenés köszöntés gazdagítja a programot.

Részletes kiírás a csatolmányban.
Cikk első megjelenése: 2010-09-14 13:41

Csatolt dokumentumok

Belépés, regisztráció
Honlapunk adatai
 • 5 007 regisztrált felhasználó
 • 2 385 hírlevél előfizető
 • 343 természetjáró szervezet
 • 2 277 turistaút szakasz
 • 12 795 km turistaút
 • 138 túramozgalom
 • 3 969 túramozgalom teljesítő
 • 7 esemény
 • 2 910 megjelent cikk, hír
 • 268 belső oldal
 • 2 227 egyéb dokumentum
Eseménynaptár
Hírlevél

captcha

Keresés
Címkefelhő
Kövess minket!
RSS  Facebook Twitter