2023. február 04., szombat - Csenge, Ráhel
Magyar Természetjáró Szövetség
mtsz.org »Cikkek
Magyar Természetjáró Szövetség

Állandó turista kiállítás nyílt Pécsett

A Mecsek Egyesület és a baranyai túramozgalom története
Archív cikk; tartalmát tovább nem frissítjük, így az elavult információkat is tartalmazhat.
A baranyai megyeszékhely sétálóutcájában, a Király utcában egy üres üzlethelyiségben kapott helyet a természetjárók, kirándulók, a Pécs felett magasodó hegység szerelmesei által 123 esztendeje alapított Mecsek Egyesület útódszervezetének állandó kiállítása. A tárlat bemutatja a szervezet történetét, egyben megtekinthetőek benne a Mecsek turistaútjait bemutató kötetek, térképek, számos túrabot, jelvény, több évtizedes túrahátizsákok is.

Páva Zsolt, a természet pécsi és baranyai rajongóit tömörítő Mecsek Egyesület elnöke az október 2-án tartott ünnepélyes megnyitón arról beszélt, hogy az országban ritkaságnak számítanak a hasonló múzeumok. Mint mondta, a tárlat ugyanis nemcsak a helyi egyesület történetét dolgozza fel, hanem a hegység múltját és jelenét is bemutatja, ilyen módon minden Pécsre érkező ízelítőt kaphat a megyeszékhely felett magasodó Mecsekből, kedvet kaphat csúcsai meghódításához.
 

A szalagnál Páva Zsolt polgármester, egyben a Mecsek Egyesület elnöke és Ripszám István, az egyesület ügyvezető elnöke

Azt mondta, hogy az egyesület az egyik első klasszikus alulról szerveződő civil szövetségként alakult meg hazánkban a 19. század végén, és nem kisebb teljesítmény fűződik a nevéhez, mint a Mecsek turistaútjainak kiépítése, a természetjárás népszerűsítése, a test és a lélek fejlesztése.

Bejelentette: a pécsi önkormányzat folytatja azt a programot, amelyet az utóbbi években elkezdett. Hazai és uniós forrásokból még több turistaút, erdei pihenőhely felújítását végzi el, rendezi a Misinatetőn található pécsi tévétorony környezetét, és ott szabadidős célokat szolgáló létesítményeket hoz létre a közeljövőben.

Ripszám István, az egyesület ügyvezető elnöke arról számolt be, hogy a kiállításon jelenleg megtalálható tárgyak több évtizedes múltra tekintenek vissza, gyűjtésükben a szervezet legidősebb tagjai vettek részt. Hozzátette: érdemes lesz időről időre felkeresni a múzeumot, hiszen igyekeznek folyamatosan változtatni a kiállítás anyagán, emellett kulturális programokat, rendezvényeket, előadásokat, beszélgetéseket is tartanak majd az épületben.
 

Baronek Jenő, a gyűjtemény tulajdonosa a megnyitót követően rövid tárlatvezetést tartott: a fogadóhelyiségben a Mecsek Egyesület 1993-as újraalakulása előtti és utáni relikviák, évkönyvek, kutatható jegyzőkönyvek kaptak helyet. A vitrinekben őrzött kiadványok által a baranyai szervezett turistamozgalom valamint a természetjárás történetébe, az 1891 és 1995 között zajló eseményeibe nyerhetnek betekintést az érdeklődők. A Mecsek Egyesület könyvtárának különleges darabja az 1896-os évekből származó Turista Közlöny, valamint az 1893-as kiadású Turisták Lapja, de érdemes elidőzni régvolt idők túrafelszerelésein, a ruháktól kezdve a főzőberendezéseken át a távcsövekig.

A Mecsek Egyesület tárlata keddtől péntekig 10 és 16 óra között ingyenesen tekinthető meg Pécsett, a Király utca 40-es szám alatt.

Forrás: MTI, Mecsek Egyesület

A Mecsekerdő Zrt. híradása.
Cikk első megjelenése: 2014-10-15 11:27

Kapcsolódó szervezetek

Belépés, regisztráció
Honlapunk adatai
 • 5 172 regisztrált felhasználó
 • 2 481 hírlevél előfizető
 • 356 természetjáró szervezet
 • 2 277 turistaút szakasz
 • 12 795 km turistaút
 • 139 túramozgalom
 • 3 969 túramozgalom teljesítő
 • 18 esemény
 • 3 132 megjelent cikk, hír
 • 270 belső oldal
 • 2 294 egyéb dokumentum
Eseménynaptár
Hírlevél

captcha

Keresés
Címkefelhő
Kövess minket!
RSS  Facebook Twitter