2019. október 21., hétfő - Orsolya
Magyar Természetjáró Szövetség
mtsz.org »Cikkek
Magyar Természetjáró Szövetség

Alapszabály tervezet

Első körös vitaalap
Archív cikk; tartalmát tovább nem frissítjük, így az elavult információkat is tartalmazhat.
A február 25-ei Rendkívüli közgyűlésen a tagok által is elfogadott megújulási koncepció végrehajthatóságának egyik eleme egy új alapszabály. A közgyűlésen kiosztott és itt közreadott példány vitaalap. Egy olyan váz, amire számos lényeges tartalmat még fel kell fűzni. Ezért kérjük, vegyetek részt a végleges szöveg kidolgozásában azzal, hogy észrevételeiteket megkülditek. 
Néhány lényeges pont

Névhasználat
Mivel a szövetség hosszabb távú célként ellátni kívánja a hazai természetjárás ernyőszervezeti szerepét, rövidebb távon pedig a közös feladatokra és érdekekre tekintettel szívesen látná soraiban a történelmi okokból jelenleg a szövetségi keretein kívül munkálkodó gyalogos turista szervezeteket, a Magyar Természetjáró Szövetség elnevezés hívebben tükrözné kibővült tagságát. 
 
 
A Szövetség szervezeti felépítése
Olyan szervezeti struktúrát kell az érintettek bevonásával kialakítani, ami megfelel a közgyűlésen bemutatott megújulási programnak. Hogy a szövetség képes legyen az újszerű feladatok ellátására.
 
1. Elnökség
Az elnökség tehát elsősorban lobby tevékenységet lát el, kvázi kifelé egyeztet a turistaság alapjait érintő kérdésekben. E mellett továbbra is szerepe marad az MTSZ belső ügyeit érintő kérdésekben is, de a feladatai másként súlypontozódnak. 
 
2. Főtitkárság (Iroda)
A megújuló MTSZ-re nagyon sok operatív, koordinatív feladat vár, olyan új területek ellátása is, mint a pl.: marketing, jogszabály előkészítés. Ezért egy professzionális igazgatási központként kell meghatározni a Főtitkárság (vagy más néven Iroda) szerepét. A szakmai munka segítése, irányítása ide terhelődik.  
 
3. Választmány
A közgyűlés utóda, a szövetség legfőbb szerve, amely tagok összességének képviseletét látja el. Az évi egy helyett évente két alkalommal kerül összehívásra. Fontos, hogy a Választmány „kezelhető” méretű legyen annak érdekében, hogy valóban hatékony munkát tudjon végezni. A megjelenteknek legyen módja, ideje hozzászólásokat tenni, munkacsoportokban dolgozni. Továbbra is nyilvános, szabad véleménynyilvánítási fórum. 
Ha az ernyőszervezet „kinövi” magát rokon szervezetek nagy számú belépésével, a képviselői létszámot arányosan meg kell növelni, és/vagy a képviseletre egy közbeiktatott szervet kell létrehozni
A tagság delegálásának kérdése: 
Az ernyőszervezeti jellegből adódóan biztosítani kell a választmányon való részvétel, azaz a képviseleti jog gyakorlását a rokon tevékenységet végző tagszervezetek számára is. Képviselőik megválasztása ezért nem biztosítható egy területi gyalogos szövetség keretrendszerében. 
Az egyik lehetőség a tagság képviselőinek delegálására:
A tagság összessége bejegyzett székhelyük szerinti területi elv alapján három Delegálási Fórumot hoznak létre a Választmányra történő delegálás céljából. (Dunántúl, Kelet-Magyarország és Budapest) Az egyes Delegálási Fórumok a területi hatályuk alatt bejegyezett tagok taglétszáma alapján, létszámarányosan kapnak küldötti helyet, a területi összlétszám mellett figyelembe véve az egyes rokon tevékenységek reprezentálását is.
 
Bizottságok

A szakmai munka területei, melyek létrehozását kizárólag az elvégzendő munka indokolja. Szakmai döntés, tehát az érintett területtel foglalkozó tagok bevonásával kell a bizottsági felosztást optimalizálni. Különös tekintettel arra, hogy célként fogalmazódott  meg a bizottságok önálló költségvetése, a munkát végző vezetők díjazása. 

Területi munka

A Magyar Természetbarát Szövetég jelenlegi alapszabálya jogi értelemben nem nevesít területi szerveket, ahogy a megújuló szövetség alapszabály tervezete sem. Ugyanakkor számos feladat ellátása, megszervezése az országosnál kisebb területi egységekben, régiós és megyei szinten működtethető. 
A területi feladatok ellátásának mikéntjét szintén a tagság bevonásával kell kidolgozni, figyelembe véve a „hatásközpont” elvét. Azaz a területi szervezést az végezze, aki ezt valóban megfelelően tudja és akarja látni.  
(A kiosztott szöveghez képest két javítás bekerül: 
1. Alelnöknél hibásan jelent meg lentebb az ügyvezető alelnök fogalma – törlésre került.
2. Választmánynál bekerült a korábban véletlenül kimarad nyilvánossági passzus.)
 
 
Cikk első megjelenése: 2012-02-27 20:07

Csatolt dokumentumok

Kapcsolódó fórum téma

Belépés, regisztráció
Honlapunk adatai
 • 4 795 regisztrált felhasználó
 • 2 251 hírlevél előfizető
 • 339 természetjáró szervezet
 • 2 277 turistaút szakasz
 • 12 795 km turistaút
 • 118 túramozgalom
 • 3 969 túramozgalom teljesítő
 • 7 esemény
 • 2 654 megjelent cikk, hír
 • 245 belső oldal
 • 2 137 egyéb dokumentum
Eseménynaptár
Hírlevél

captcha

Keresés
Címkefelhő
Kövess minket!
RSS  Facebook Twitter