2023. március 26., vasárnap - Emánuel
Magyar Természetjáró Szövetség
mtsz.org »Cikkek
Magyar Természetjáró Szövetség

A XXI. GYOT eseményei

Beszámolók túrákról, rendezvényekről
Archív cikk; tartalmát tovább nem frissítjük, így az elavult információkat is tartalmazhat.
A gyalogos turisták idei országos találkozója gazdag programkínálattal várta a résztvevőket. Minden egyes rendezvényen nem lehetett ott valaki az MTSZ és a Turista Magazin részéről, de azért néhányról jelent meg beszámoló.

A megnyitóról itt olvashattunk.

Információink szerint szombaton legalább 8 busz és egy sétahajó vitt kb. 400 természetkedvelőt a meghirdetett programokra.
Vasárnap a nagy meleg ellenére töretlen jókedvvel és lelkesedéssel vettek részt a természetjárók a programokon, amelyekből bőséggel lehetett választani. Sokakat a kínálat zavarba is ejtett, de előbb-utóbb mindenki megtalálta az edzettségéhez, érdeklődéséhez, hangulatához leginkább illőt. A közel száz szervező és segítő is fellélegezhetett a találkozó végéhez közeledve, hiszen az egy évig tartó szervezés és tervezés sikerének ők is csak örüni tudtak.
A szervezőkkel készült riportok itt nézhetők meg.

Beszámolók egyes rendezvényekről:

Hangya Dani, aki mindenkit elvarázsolt

A Gyadai tanösvény kabalafigurája Hangya Dani, birodalma egyaránt bejön kicsiknek és nagyoknak. És ez nagyon jó. Gyerekes családoknak kihagyhatatlan! A XXI. GYOT alkalmával Katalinpusztán jártunk.

A túravezetőnk, „mindenki Zolija” valóságos tárháza volt az erdő tudományának, csak azt sajnálta nagyon, hogy a túra nem tartott 3 napig. Így 2,5 órába kellett besűrítenie mindazt, amit minden természetkedvelő embernek tudnia kell az erdőről.


Alig léptünk néhányat, már az ujjhegyén táncolt egy méretes szarvasbogár, amelyet sajnos egyre kevesebbet láthatunk hazai tájakon. A következő pillanatban már egy fa törzsén tűnt fel 4 méter magasban egy újabb szarvasbogárért, amit csak az ő vadász szemei szúrtak ki.

A nagy szarvasbogár-teszt – Napi jó cselekedet…
Na, ki tett valami jót ma reggel – kérdezte Zoli. Egy vállalkozó kedvű „sporttárs” ujját úgy befogta „agancsával”a bogár, hogy kiserkent belőle a vér. (A sporttárs hiába várt jó tett helyében jót, a bogár másképpen ítélkezett.)

Mindenki Zolija, aki máskülönben a Gyadai tanösvény ezermestere és a helyi erdő mindentudója – az járja, hogy ő faragta ki Hangya Dani faszobrát is –, a legképtelenebb helyeken mutatott olyan dolgokat, ami mellett mi simán elmentünk volna. Pl. levél alatt kuporgó gombákat, medvehagymára hajazó gyöngyvirágokat.
 

Túlélési tanácsokat is osztogatott az erdőben eltévedt túrázók számára, és megkóstoltatta velünk a hagymás fogasír fekete bogyóit, amely a nevét meghazudtolva nyers karalábé ízzel lepett meg minket. Vezetőnk szerint, ha ebből a borsszemnyi bogyóból több ezret megeszünk, már nem hallhatunk éhen.

A hölgyek legnagyobb „örömére” mindenki Zolija felkapott egy lábatlan gyíkot, amit a várakozások ellenére mégis egy hölgy dédelgetett sokáig a tenyerében.

Túránk során találkoztunk függőhíddal egy kiszáradt patakmeder felett. Kicsit imbolygott ugyan alattunk, de a gyerkőcök és a nagyik egyaránt élvezték az átkelést. Lépegető távolságra lerakott facölöpökön akrobatikáztunk az Óriások átjáróján, majd fapallókon sétálgattunk a zsombékos felett.
 

A szarvasbogár incidensnél említett sporttárs még mindig nem érti, hogy mindenki Zolija hogyan tudott egy egész csalánt megenni nyersen, mikor ő egy árokmászás közben véletlen csalánba tenyerelt, és a túra végén is fel volt puffadva a keze.

A körtúrán visszaérkezve a kis tóhoz kuruttyoló békák hívták párjukat szinte karnyújtásnyira a látogatóktól, a legkisebbek gyönyörűségére.
 

A három órás gyaloglás után, 32 fokos melegben alig vártuk, hogy visszainduljunk a váci Duna-partra, ahol egy evezős program várt ránk.

(Joó Annamária)

Vízen jártunk a Dunán

A katalinpusztai tanösvényről „visszahajtva” a váci vár alatt lévő Duna-parton szerencsénkre még vártak ránk a kenuk és az oktatók.


Hamarosan összeállt a turai Hevesy György Általános Iskola diákjaiból álló csapat, akiket Gábor bácsi, a természetismeret tanár vezetett. Megilletődve méregették a 4 személyes kenukat, a mentőmellényeket és az evezőket, mivel életükben először szembesültek a kalanddal, hogy evezzenek a Dunán. Figyelmesen végighallgatták a Vízenjárók egyesület oktatóinak rövid ismertetőjét az evezés csínjáról-bínjáról. A hajóválasztás és a vízre szállás felszabadította a kedélyeket, az adrenalinszint láthatólag megemelkedett, még azoknál is, akiket eleinte aggodalom töltött el a lustán hömpölygő folyó láttán.

A kánikulai melegben mindannyiunknak jól esett a vízbe gázolni. A part menti sodorban az öt kenu összeállt egy szigetté. Néhány fotó után nekivágtunk az átkelésnek a túlpartra, a szentendrei sziget felé. A kenuban alacsonyan ülve éreztük igazából, hogy milyen hatalmas/fenséges ez a folyó. A kalandot a fel s alá rohangászó luxusmotorcsónakok és egy arra haladó üdülőhajó hullámai tették még izgalmasabbá.


A túlparton végleg felszabadultak az energiák. A gyerekek ledobták mentőmellényeiket, és vidáman hancúroztak a meglepően tiszta Duna vízében.

Visszafelé evezve, már úgy fordultunk orral a motoros vízi járművek által felvert hullámoknak, mint a profi evezősök. A parton hűsölő kirándulók elismerő tekintettel nyugtázták hibátlan partra érkezésünket. Sajnáltuk, hogy a program csak „kóstolásra” adott alkalmat.

A XXI. GYOT által szervezett eseménysorozat révén így lett kerek a napunk, az 5 km-es Gyadai tanösvény bejárása és a délutáni 4 km-es evezés ezen a szép napsütötte szombaton tökéletesen kiegészítették egymást.

Mielőtt hazaindultunk volna, elbeszélgettünk a turai általános iskola diákjaival, akiknek leginkább a tanösvény függőhídja, a cölöpjárás, az evezés és az azt követő dunai lubickolás jelentett igazi élményt.

(Joó Annamária)

Mendei pünkösd teljesítménytúra - Gulyás Attila képes beszámolója
...

MTSZ, Turista Magazin
Cikk első megjelenése: 2014-06-09 11:20
Belépés, regisztráció
Honlapunk adatai
 • 5 173 regisztrált felhasználó
 • 2 483 hírlevél előfizető
 • 356 természetjáró szervezet
 • 2 277 turistaút szakasz
 • 12 795 km turistaút
 • 139 túramozgalom
 • 3 969 túramozgalom teljesítő
 • 21 esemény
 • 3 144 megjelent cikk, hír
 • 271 belső oldal
 • 2 296 egyéb dokumentum
Eseménynaptár
Hírlevél

captcha

Keresés
Címkefelhő
Kövess minket!
RSS  Facebook Twitter