2023. március 24., péntek - Gábor, Karina
Magyar Természetjáró Szövetség
mtsz.org »Cikkek
Magyar Természetjáró Szövetség

A Veszprém Megyei Természetbarát Szövetség beszámolója

Számvetés a megyei természetjárók 2015. évi munkájáról
Archív cikk; tartalmát tovább nem frissítjük, így az elavult információkat is tartalmazhat.
A Veszprém Megyei Természetbarát Szövetségnek 15 tagszervezete van, amelyek küldöttei január közepén összeültek, hogy eredményeiket összegezzék.

Az elnökségi beszámoló összefoglalta a közös munkát. A Veszprém megyei Sportszövetség irodákat tart fenn a Stadion Irodaházban. Ebben az épületben a hetente rendszeresen megtartott fogadóóra lehetőséget teremtett a szervezett természetjárók és az érdeklődők számára, hogy turisztikai információhoz jussanak és a különböző túramozgalmak teljesítésének feltételeit is megismerjék.

Több civil szervezettel együttműködünk, amelyek közül az egyik legrégebbi a Cuha-völgyi Bakonyvasút Szövetség. Közös túrákat szerveztünk a 11. számú vasútvonal megtartásáért. Ezt ebben az évben is folytatjuk.

Megfelelünk a közhasznúság feltételeinek és gyűjthetünk az adó 1 %-ot is. A közösségfejlesztés érdekében természetjáró találkozót szerveztünk a Magas-Bakony kevésbé ismert részére az Eplény közeli Büdös-kúthoz, ahol az erdészet új turista pihenőt épített ki.

Középfokú, bronz jelvényes túravezetői tanfolyamot szerveztünk tömbösített formában, amelynek befejezéseként 20 résztvevő sikeres vizsgát tett. Tagszervezeteink jelzésfestő vezetőinek írányításával az OKTúra Veszprém megyei szakaszát, a Balaton-felvidéki Kék túra útvonalát valamint több kiegészítő jelzést újítottunk fel a balaton-felvidéken és a Magas-Bakonyban.

Tagszervezetink túravezetői törekednek a sport jellegű túrázásra is. 2015-ben 39 Bronz, 32 Ezüst, 11 Arany, 5 Érdemes és 4 Kiváló minősítést szereztek tagjaink. Nagyon kedveltek a túramozgalmak is. Különösen a Veszprém Megye Bakancsosa cím megszerzése az elérendő cél, amelyhez 1 éven belül 3 megyei túramozgalmat kell teljesíteni. Ebben az évben 5 fő volt eredményes és vihette haza a címmel együtt járó kupát. 4 fő kapott egyéni munkájáért országos ill megyei elismerést.

  

A VMTSZ Konzorciumi tagként részt vett az OKT pályázatban is. Mellette helyi és országos pályázatokon is indultunk, de csak a NEA és az MTSZ útfestő pályázatán voltunk sikeresek. Megrendeztük az Észak-Dunántúli Területi Természetbarát Szövetség kibővített elnökségi ülését Ajka-Csingerben, amelyhez másnap egy Kab-hegyre vezető teljesítménytúra is társult.


A tagszervezetek éves munkáját minden évben értékeljük és összehasonlitjuk. A mintegy 70 szempont alapján értékelt közösségek a természetjárás gyakorlati és elméleti területeit mutatják be. Ezt a megmérettetést 10 tagszervezet önkéntesen vállalta. Ez alapján Veszprém megye legeredményesebb tagszervezete az ajkai Bánki Donát Természetbarát Egyesület lett. A második helyen a veszprémi Építők Természetbarát Sportegyesület végzett. A harmadik az Ajkai Kórház Sportegyesület lett. Eredményességüket oklevél, kupa és ajándékkal (térképek) jutalmaztuk.

Pályázni lehet az egyéni teljesítményekkel is. A gyalogos szakágban 16 hölgy és 15 férfi küldte be az éves teljesítményét bemutató adatlapot. A hölgyeknél Jaskó Veronika (Bánki TE), Csornai Edina (Bakony TE) és Somlainé Ferencsik Erzsébet (Bánki TE) végeztek az élen. A férfiaknál Szalai József, Bachstadt János és Csényi Csaba érte el a legjobb eredményt. Mind a hároman a Bánki TE tagjai.

A küldöttgyűlés a 2016. év terveinek megbeszélésével fejeződött be.

Veszprém 2016.01.31.
Mag Éva
VMTSZ elnök

Képek: Jákó Bernadett
Cikk első megjelenése: 2016-02-05 11:28
Belépés, regisztráció
Honlapunk adatai
 • 5 173 regisztrált felhasználó
 • 2 483 hírlevél előfizető
 • 356 természetjáró szervezet
 • 2 277 turistaút szakasz
 • 12 795 km turistaút
 • 139 túramozgalom
 • 3 969 túramozgalom teljesítő
 • 22 esemény
 • 3 144 megjelent cikk, hír
 • 271 belső oldal
 • 2 296 egyéb dokumentum
Eseménynaptár
Hírlevél

captcha

Keresés
Címkefelhő
Kövess minket!
RSS  Facebook Twitter