2019. november 14., csütörtök - Aliz
Magyar Természetjáró Szövetség
mtsz.org »Cikkek
Magyar Természetjáró Szövetség

A turistautak finanszírozásával kapcsolatban

Az új Széchenyi terv és a TDM szervezetek kapcsolata
Archív cikk; tartalmát tovább nem frissítjük, így az elavult információkat is tartalmazhat.
A térképkiadó Berki Zoltán évek óta próbál mindent megtenni azért, hogy a turistautak létesítése, karbantartása szabályozott, előre kiszámítható finanszírozású legyen országszerte. Ez ügyben most az új Széchenyi terv társadalmi egyeztetésnek folymatába is bekapcsolódott. Levélváltását  az illetékes minisztériummal úgy gondolom, tanulságos közzétenni. (Berki Zoltán engedélyével)MTSZ Turistaút Albizottság tagok
Pálmai Vencel elnök úr, MTSZ Gyalogtúra Bizottság
Peták István elnök úr, MTE
Bártfai László úr, BTHE
Szentendre, 2010. november 21.
 
Tisztelt Címzettek!
 
Tájékoztatásul mellékelten küldöm az Új Széchenyi Tervhez benyújtott javaslataimat, melyről az Új Széchenyi Terv honlapján (http://www.szechenyiterv.gov.hu) az alábbiak jelentek meg:

Egy ökoturisztikai szakértő az öko-, valamint az aktív turizmusnak is kiemelt szerepet szán a Tervben, miután – véleménye szerint – ezek a területek elválaszthatatlanul részei az egészségturizmusnak. Az állami tulajdonú erdők kezelését a nemzeti parkok igazgatóságaihoz utalná. A szakértő a turista szervezeteket normatív állami támogatásban részesítené. Támogatná egy „Ökoturisztikai rekreációs paradicsom” létrehozását.

Szintén mellékelten küldöm a természetjárás érdekében írt levelemet és az arra kapott választ, ill. az arra általam írt viszontválaszt.

 
Itt tartunk most. A válasz alapján egyelőre csak arra tudom bíztatni a megyei szervezeteket,
a turistaútjelzés-festésben aktív egyesületeket, tagokat: a lehetőséget felhasználva lépjenek be azokba a TDM szervezetekbe, ahol a földrajzi elhelyezkedés lehetőséget ad tevékenységük a természetjárás feltételeinek fejlesztése (pl. turistaútjelzés-festés) irányába történő befolyásolására. (Pl. A Tokaj-Hegyalja, Taktaköz, Hernád-völgye TDM szervezetnek magánszemély is tagja lehet, a szervezeten keresztül elméletileg megoldható a Dél-Zemplén turistaútjainak fenntartása.)

Ha kívülről nem tudjuk a megfelelő változást elérni, belülről, csak az új „játékszabályok” szerint tudunk a helyzeten alakítani. Ha ez eredménytelen, csak akkor fogjuk tudni elölről kezdeni. Addig újra és újra a TDM szervezetekre fognak mutogatni.
 
Üdvözlettel:
 
Berki Zoltán
berki.zoltan @ t-online.hu
Cikk első megjelenése: 2010-11-23 23:23
Belépés, regisztráció
Honlapunk adatai
 • 4 804 regisztrált felhasználó
 • 2 258 hírlevél előfizető
 • 339 természetjáró szervezet
 • 2 277 turistaút szakasz
 • 12 795 km turistaút
 • 118 túramozgalom
 • 3 969 túramozgalom teljesítő
 • 8 esemény
 • 2 666 megjelent cikk, hír
 • 245 belső oldal
 • 2 138 egyéb dokumentum
Eseménynaptár
Hírlevél

captcha

Keresés
Címkefelhő
Kövess minket!
RSS  Facebook Twitter