2023. március 25., szombat - Irén, Írisz
Magyar Természetjáró Szövetség
mtsz.org »Cikkek
Magyar Természetjáró Szövetség

A turisták örök emlékű barátja

Visszatekintés Georgiades Gáborra
Archív cikk; tartalmát tovább nem frissítjük, így az elavult információkat is tartalmazhat.

Százhalombattán a Kálvin parkban áll egy fiatal tölgyfa. A makk, amiből ez a fácska serkent, valamikor a Börzsönyből érkezett. Büszke tartását és dús lombozatát figyelve nem is gondolnánk, hogy majdnem odaveszett egy autós figyelmetlen tolatása miatt. Ezt az életigenlő ifjat közel hatvan ember állta körbe 2020. június 7-én. A családtagokból, a helyi lakosokból és az egykori túratársakból összegyűltek Georgiades Gáborra emlékeztek, akinek a természetjárásban betöltött szerepe és jelentősége napjainkban is formálja a százhalombattai és a Pest megyei túrázók életét.

Százhalombatta természeti és épített értékeit, valamint a történelmi és kulturális helyszíneit 2020-ban népszerűsítő túra applikáció magjait Georgiades Gábor vetette el a hetvenes években. Ugyanis a nagy tiszteletnek és megbecsülésnek örvendő gépészmérnök-közgazdász 1971-ben befejezte a versenyszerű birkózást azért, hogy a családja mellett még több időt szentelhessen másik szenvedélyének a természetjárásnak.Georgiades Gábor


Költői túlzással élve megfertőzte Százhalombattát a túrázás értelmével és szeretetével, így a Dunai Finomító Természetbarát szakosztályának egykori vezetőjeként napjainkig is összetartó közösséget kovácsolt a helyi természetbarátokból. A kiemelkedően aktív, ugyanakkor szerény és halk szavú ember 1976-tól 2004. június 16-án bekövetkezett haláláig a Pest Megyei Természetbarát Szövetség elnökségi tagja és elnöke, 1994-től 2000-ig a Magyar Természetbarát Szövetség elnökségi tagja és a Kelet-magyarországi megyék alelnöke vo
lt.
 

 

Török Sándor alpolgármester megemlékezése Georgiades Gáborról
2020. június 7. Százhalombatta, Kálvin park


Georgiades Gábor több mint egy emberöltőnyi természetbarát munkásságából kiemelkedőek voltak: segítségnyújtás Pest megyében a természetjáró szakosztályok létrehozásában, az éveken át szervezett országos tájékozódási túraversenyek, az úgynevezett „Olajmunkáskupa" nevű városismereti versenyek, a Mikulást kereső túrák gyerekeknek, a kilenc alkalmat megélt a Csavargás a megyeszélen elnevezésű teljesítménytúrák, és a helyi kézilabda és labdarúgó szakosztály tagjainak vezetett állóképesség javító túrák. A százhalombattai első erdei tornapálya is az ő számlájára írható, amelyet a Dunai Kőolajipari Vállalat (DKV) munkatársaival valósította meg társadalmi munkában. Számtalan ifjúsági és felnőtt túravezető képzést vezetett.

 

Muskovics András megemlékezése Georgiades Gáborról
2020.június 7. Százhalombatta, Kálvin park


Muskovics Andrással, akivel kollégák és barátok is voltak, együtt dolgozták ki a „9 megye 99 nevezetessége” valamint a „10 megye 100 nevezetessége” ma is kapható igazoló füzeteket és a MOL benzinkutakra kihelyezett, a kutak környéki turistautakat és látnivalókat tartalmazó térképeket. Szakosztályukkal végig túrázták Magyarországot, Ausztriát és az akkori szocialista országokat. Szervező munkájának köszönhetően 1975-től évenként 100 kilométeres külföldi jutalom túrát biztosított kollégáinak a Dunai Kőolajipari Vállalat (későbbiekben Dunai Finomító majd MOL) vezetősége. Gábor halálát követően András vette át a közel 100 főt számláló közösség irányítását.
 Georgiades Gáborné megemlékezése férjéről 2020. június 7. Százhalombatta, Kálvin parkŐszinte és lelkes volt az élet minden területén, egyénisége teljes érdeklődésével fordult oda bárkihez. Pontosan ugyanolyan becsülettel állt helyt férjként, édesapaként, kollégaként, a gombafajták szakértőjeként, vizsgabiztosként és vizsgaszervezőként, mint ezüstjelvényes túravezetőként.

 

Az egykori túratársak verses zenés megemlékezése 2020. június 7. Százhalombatta, Kálvin park16 éve a saját égi útját járja Georgiades Gábor, mégis hihetetlen az a tisztelet és szeretet, ahogy visszatekintenek rá a családtagok, barátok, kollégák, ismerősök. Vajon mi lehetett a személyiségének a titka?


A választ ő maga adta meg 2004. március 15-én Százhalombattán, amikor a város testnevelési és sportdíjban részesítette. A következő szavakkal köszönte meg az elismerést: „...alázattal szolgálom a sportot, a természetjárást kedvelők népes táborát, az embereket, a munkatársakat életem végéig. Hitvallásom a szeretet, békesség és egymás megbecsülése”.

Georgiades Gábort testnevelési és sport díjban részesítette Százhalombatta városa
2004. március 15-én


Georgiades Gábor emlékét őrzi a Pest Megyei Természetbarát Szövetség szakosztályai által közösen állított kopjafa Királyházán és a róla elnevezett százhalombattai sportmúzeum. 2016-ban megkapta Százhalombatta posztumusz városi díszpolgárának címét.


A cikk elkészülését megemlékezéseikkel segítették: Georgiades Gáborné, Muskovics András, Bognár Márta, Kovácsné Takács Mária, Kovács István valamint Dunai Finomító Természetbarátai.

MTSZ Országos Központ


 

Cikk első megjelenése: 2020-06-12 09:00

Kapcsolódó szervezetek

Belépés, regisztráció
Honlapunk adatai
 • 5 173 regisztrált felhasználó
 • 2 483 hírlevél előfizető
 • 356 természetjáró szervezet
 • 2 277 turistaút szakasz
 • 12 795 km turistaút
 • 139 túramozgalom
 • 3 969 túramozgalom teljesítő
 • 21 esemény
 • 3 144 megjelent cikk, hír
 • 271 belső oldal
 • 2 296 egyéb dokumentum
Eseménynaptár
Hírlevél

captcha

Keresés
Címkefelhő
Kövess minket!
RSS  Facebook Twitter