2022. augusztus 09., kedd - Emőd
Magyar Természetjáró Szövetség
mtsz.org »Cikkek
Magyar Természetjáró Szövetség

A Turista Magazin december-januári száma

Hamarosan az újságárusoknál és az előfizetők postaládáiban
Archív cikk; tartalmát tovább nem frissítjük, így az elavult információkat is tartalmazhat.
Kissé rendhagyó címlappal, de változatlanul sokszínű tartalommal kerül az újságárusok polcaira a Turista Magazin december-januári összevont lapszáma. Top 10-es összeállításunkból most a legjobb hazai téli sporthelyszínek közül szemezgethetsz, akár síelni, korcsolyázni vagy snowboardozni támad kedved, de azt is megmondjuk, hol próbálhatod ki a japán hógolyócsatát, a yukigassent. Persze az sem mindegy, hogyan öltözünk fel ilyenkor a kültéri sporthoz vagy épp egy kiadós téli kiránduláshoz: Télvízi rétegrend című cikkünkből megtudhatod, mit érdemes viselned hóban, fagyban, latyakban. A Szelekció rovatot a karácsonyra is gondolva most megtoldottuk három oldallal, így még több tuti holmi közül válogathatsz.

Szerkesztőségünk ellátogatott a Budakeszi Vadasparkba, a beszámolónkból megtudhatod, miért lesz biztosan minden gyerkőc és állatszerető felnőtt kedvence a különleges állatpark.
Lapszámunkból megismerheted a Pentezugi Vadlórezervátum lakóit, mindent megtudhatsz a jegesrécéről, és megmutatjuk, hol élne pontosan Shrek budapesti lakosként. A kisvasutak most sem maradnak ki a magazinból, a Szob–Márianosztra–Nagybörzsöny-vonal újraépítésének munkálataival kapcsolatban adunk helyzetjelentést.
Néhány tanáccsal is ellátunk, ha éppen a Dél-dunántúli Kéktúrára indulnál, és bemutatjuk a teljes Kékkörön elhelyezett vadiúj pecsételődobozokat és bélyegzőket. Interjúnkból megismerheted az elkötelezett pedagógust, Mokran Jánost, aki tanítványaival járja a kéktúrát.
Környezetpszichológia témájú cikkünkből kiderül, mi zajlik le benned, ha a természetben vagy, de azt is megtudhatod, hogy mit jelent a „vadonélmény”, és mit éreznek a nyolcezreseket meghódító hegymászók.

Kiemelt cikkek:

Toplista
10 téli sporthelyszín itthon
Fókuszban a hazai téli sporthelyszínek.

Kötött pálya
Kisvasutak találkozása
A Szob–Márianosztra–Nagybörzsöny-vonal.

Mozdulj!
Vadregényes mocsárvilág a fővárosban
Néhány hete adták át a Merzse-mocsár madármegfigyelő tornyát.

Tartalomismertető:

Télvízi rétegrend – Hóban, fagyban, latyakban
(Írta: Nagy Loránd István)
Vétek lenne otthon tespedni a nagy zimankók idején, viszont jégcsappá fagyni, fogvacogva szenvedni, tüdőgyulladásba beleszaladni nem ildomos. Főleg azért, mert mindez elkerülhető, ha okosan közelítjük meg a téli öltözködés olykor túlmisztifikált tárgykörét. Jó hír, hogy se milliókra, se ruházatfiziológiai nagydoktorira nincs szükség ahhoz, hogy összeállítsuk kollekciónkat a mínuszos bevetésekre.


Kék
DDK-útravaló
(Írta: Horváth Béla)
Most, hogy tavasztól őszig nyolc részben végigjártuk itt, a Turista Magazin hasábjain a Dél-dunántúli Kéktúrát (DDK), szeretnék egy rövid összefoglalást adni, és néhány tanáccsal szolgálni azoknak, akik szeretnének belevágni ebbe a szép túramozgalomba.


Új dobozok az Országos Kékkörön
Magyarország leghosszabb és legismertebb túraútvonalán, az Országos Kékkörön (OKK) vadonatúj bélyegződobozok várják a természetjárókat. Természetesen nemcsak a dobozok lettek korszerűbbek, de a bennük lapuló pecsétek is teljesen megújultak.


Interjú
Küldetése a kéktúra
(Készítette: Szatmári Zoltán)
A Viharsarokban él egy elhivatott pedagógus, akiről bátran elmondhatjuk, hogy kékvérű. E különleges jelző azonban nem nemesi származására utal, hanem arra, hogy egész élete és lénye az Országos Kéktúra (OKT) szeretetével és szellemiségével van átitatva. Ez a hitvallása, megszállottsága, küldetése. Évtizedeken át annyiszor és olyan odaadással járta már be tanítványaival a kéktúrát, hogy joggal hihetjük azt Mokran Jánosról – barátainak csak Jimmy –, hogy ereiben valóban a kék vér csörgedezik. Vele beszélgettünk munkahelyén, a békéscsabai Szeberényi Gusztáv Adolf Evangélikus Gimnázium egyik tantermében, s mi másról is szólt volna a diskurzus, mint magáról a kéktúrázásról.


Lyukas bakancs
Utazás egy tűzhányó gyomrába
(Írta: Gulyás Attila)
Mélyen az iszapba fúródó lávabombák, lassan hűlő lávató, a közelben pedig még a fortyogó, izzó kőzetanyag hangja is hallható. 3,7 millió évvel az utolsó kitörése után a Ság hegy már biztonságos, felfedezése pedig felejthetetlen élményt nyújt.


Pszicho
Semmi nem tölt fel annyira, mint a természet
(Írta: Hidvégi Brigitta)
Van valami megfoghatatlan abban az érzésben, ami az erdőben sétálva járja át az embert. Persze mindannyian tudjuk, hogy a természet megnyugtat, ellazít, energiával tölt fel, de vajon milyen ősi erő kapcsol bennünket hozzá? Mi készteti arra a hegymászókat, hogy oxigénpalack nélkül másszák meg a Mount Everestet? Két hét az érintetlen természetben megváltoztathatja a személyiségünket? Létezik egy tudományág, amelynek segítségével mindezen jelenségek mélyére nézhetünk: a környezetpszichológia.


História
Gödöllői Királyi Kastély – Ahol nyugta lehet az embernek
(Írta: Szatmári Zoltán)
Ha felszállunk a budapesti Örs Vezér téren a HÉV-re, negyven perc alatt Gödöllőre repít a szerelvény, ahol megelevenedik előttünk a magyar történelem több száz éves izgalmas históriája. Kastély, park, lovarda, színház, bunker – mindez Gödöllő.


Terepfutás
Ezekre ügyelj a téli edzéseken
(Írta: Németh Csaba)
Ahogy a kalendáriumban az „emberes” hónapokhoz érkezünk, már érezhetően rövidülnek a nappalok, csökken a nappali felmelegedés, szigorodnak a szelek, ráadásul a hőmérséklet is a negatív előjelű köntösébe burkolódzik. Azonban a terepfutás háza táján ilyenkor indul az egyik legérdekesebb és legfontosabb időszak, az alapozás szezonja.


Állatbarát
Mesebeli rókák, sakálvokál és mohómedvék – Vadaspark-látogatás Budakeszin
(Írta: Hidvégi Brigitta)
Ha a Budakeszi Vadaspark felé veszed az irányt, biztos lehetsz benne, hogy ott nem lustán heverésző, életunt medvékkel, kopott farkasokkal és szomorúan kókadozó hiúzokkal fogsz találkozni. Ez az a hely, ahol a mosómedvék piruetteznek, látványosan örülnek a látogatóknak, a görények vidáman hemperegnek sétáltatáskor az avarban, a gondozók pedig együtt üvöltenek az aranysakállal.


Zöld
Vadlovak között a Hortobágyon
(Készítette: Szatmári Zoltán)
Tudtad, hogy nem kell átutaznod a fél világot ahhoz, hogy vadlovakkal találkozz a természetben? És azt, hogy ezek a nemes állatok szimpátia alapján választanak maguknak társat? Gondoltad volna, hogy a kutatók egy szofisztikált szoftverrel optimalizálják a tenyésztésüket? Vagy azt, hogy télen más patát növesztenek, mint a nyári? A Pentezugi Vadlórezervátum projektvezetőjével, Brabender Kristinnel beszélgettünk.

Zöld
Jegesréce
(Írta: Nagy Loránd István)
Október és április között Magyarországon is megpillanthatjuk e nem mindennapi tollruhát viselő szárnyast, amely átvonulóként, illetve téli vendégként főként magányosan, ritkábban kisebb csapatokban bukkan fel hazánkban. Egyedeit két nagy folyamunknál, a Balatonnál, valamint számos alföldi tónál is lencsevégre kaphatjuk, ha a szerencse és a komoly gyújtótávolság is mellénk pártol.


Az MTSZ Híradó melléklete

Hazánk legfejlettebb túraútvonala lett az Országos Kékkör
Rengetegen vettek részt a Gyalogtúrázók XXII. Országos Találkozóján
Összegyűltek a túravezetők és a jelzésfestők
Az MTSZ 2016-os eseménynaptára
Ez történt...
Bemutatkozik az Orion TTE Természetbarát Szakosztály

Turista Magazin
Cikk első megjelenése: 2015-11-27 17:40
Belépés, regisztráció
Honlapunk adatai
 • 5 166 regisztrált felhasználó
 • 2 479 hírlevél előfizető
 • 356 természetjáró szervezet
 • 2 277 turistaút szakasz
 • 12 795 km turistaút
 • 139 túramozgalom
 • 3 969 túramozgalom teljesítő
 • 3 esemény
 • 3 092 megjelent cikk, hír
 • 269 belső oldal
 • 2 285 egyéb dokumentum
Eseménynaptár
Hírlevél

captcha

Keresés
Címkefelhő
Kövess minket!
RSS  Facebook Twitter