2023. március 21., kedd - Benedek
Magyar Természetjáró Szövetség
mtsz.org »Cikkek
Magyar Természetjáró Szövetség

A természetjárás szakmai feladatai

4. rész Térinformatika
Archív cikk; tartalmát tovább nem frissítjük, így az elavult információkat is tartalmazhat.

A Magyar Természetjáró Szövetség szakmai feladatait bemutató sorozatunk következő részében a térinformatikus kollégák munkájába pillantunk be. Hogy kik a térinformatikus, mi a feladatunk, hogyan segíti a munkájuk a természetjárókat, arra Kozics Anikó, a térinformatikai csapat vezetője válaszolt.Mi a GIS, vagyis térinformatika?

A GIS, magyarul térinformatika egy nagyon szerteágazó szakterület, tulajdonképpen téradatokkal foglalkozik, tehát olyan információkkal, amelyeknek van valamilyen térbeli helyzete, kiterjedése.

 

 

Milyen feladatokat végez a térinformatikai csapat?

Mi látjuk el a Magyar Természetjáró Szövetséget téradatokkal és online térképi felületekkel, így szinte minden részleggel van kapcsolódásunk. A turistautak felmérése és feldolgozása az egyik legfontosabb, itt szorosan együttműködünk a felmérő csapattal a felmérés és feldolgozás terén, továbbá validáljuk is a kész állományokat.

 

A kéktúrák esetén a változások átvezetése, pontos adatok kiszámítása (táv, szintemelkedések, idők), bélyegzőhelyek GIS kezelése és adatszolgáltatás a különböző honlapjainak felé (kektura.hu, termeszetjaro.hu) a másik kiemelt feladatunk. Az évente frissülő bélyegzőfüzetekhez is mi számítjuk ki a pontos adatok. Kéktúrához kapcsolódik az útjelző-táblák felújítása, elkészültünk a teljes Országos Kéktúra útvonalával és idén tervezünk végezni az Alföldi Kéktúrával. Természetesen innentől feladatunk lesz a kéktúra-változások miatti táblatartalmak frissítése is. Az idén másodjára megrendezésre kerülő Kéktúrázás napja rendezvényhez is mi állítjuk össze a téradatokat.

 

Szintén prioritás a jelzésfestés-pályázatok GIS menedzselése a pályázati felületek (kéktúra, klasszikus, pótpályázatok, készre jelentés) és beérkező adatok feldolgozása kapcsán. A turistautak nyilvántartási rendszerének kialakítása is folyamatban van, itt nem csak a szövetségen belül, hanem más szervezetekkel is együtt dolgozunk. A GINOP-VEKOP projekt kapcsán felmerülő GIS feladatokat is mi végezzük.

Továbbá bármilyen más, térinformatikai igényű megkeresés érkezhet, ami gyors megoldást igényel. Akár alkalmi feladatként külsős szervezetekkel is van közös projektünk (pl. Egy Csepp Figyelem Alapítvány
Kék Kör Túra online kihívása 2020 novemberében), ezek jelentik az igazi kihívást. Látszik, hogy nem csak adatbázisok kezelése és térképi oldalak készítése a feladatunk, hanem a munkafolyamatok összehangolása is, hiszen fontos, hogy naprakész információkat szolgáltassunk.

 

A munkátok hogyan segíti a természetjárókat?

Az egyik legalapvetőbb kapcsolat a természetjárókkal a kéktúrákhoz kötődő változásokról történő tájékoztatás. A módosítások hozzánk futnak be (felmért nyomvonal, bélyegzőhely változása) a felmérő, terepi kollégáktól, és ezeket gyakorlatilag heti szinten a csütörtök délután megjelenő hírcsomagban publikáljuk.
Ezek a hírek a
kéktúra és a természetjáró felületeinken jelennek meg hivatalos forrásként. A táblázás felújításának állapotáról is tájékozódhatnak a térképportálról.

 

A jelzésfestés pályázatok térképes felületeit is biztosítjuk az egyesületek és magán vállalkozók számára a turistautak karbantartása miatt. A turistaút-hálózatról készülő nyilvántartás pedig terveink szerint bárki számára sok hasznos információval szolgálhat majd (útvonaladatok, úttípus, burkolat, jelzés állapota, festés éve, védett területek).

 

Naprakész adatokat és térképeket szolgáltatunk a honlapjainkon keresztül, illetve az MTSZ térképportál oldalán. Itt a kezdőoldalon, illetve a galériában lehet böngészni az érdekes térképi alkalmazások között.

 

Szinte mindegyik alkalmazásunkra igaz, hogy lehetne még továbbfejleszteni, felhasználóbarátabbá tenni, és habár nem vagyunk webfejlesztők, a rendszer adta kereteken belül igyekszünk folyamatosan javítani a publikus megjelenítéseken. Természetesen bármilyen ötletet és javaslatot szívesen fogadunk ezekkel kapcsolatban!

 

Milyen eszközökkel látjátok el a munkát? 

A térinformatikai feladatokat GIS szoftvereken keresztül végezzük (ArcGIS termékcsalád), de egyéb szoftverek is segítik a munkánkat. Sajnos terepre mi nem igazán jutunk el, habár hétvégi túrázások során van, hogy összekötjük a kellemest a hasznossal és egy-egy bélyegzőhely vagy útvonal állapotának ellenőrzése szakmai ártalom.

 

Milyen tudással kell rendelkezni egy térinformatikusnak?

A térinformatika ismerete és használata elengedhetetlen, kollégáimmal mind geográfus végzettségűek vagyunk, többnyire térinformatikai specializációval. Az itt töltött évek során viszont úgy látom, hogy vannak talán még ennél is fontosabb képességek. Egy konkrét program használatát kis túlzással bárki el tudja sajátítani. De a logika, algoritmikus gondolkodás, precizitás, proaktivitás, folyamatok átlátása, szintetizálás, térbeli összefüggések megértése nélkül nagyon nehéz lenne hatékonyan együtt dolgozni. Sok feladathoz elengedhetetlen vagy nagyon nagy segítség az automatizálás és programozás, ami ismerettel részben már rendelkeztünk, részben itt szedtük magunkra autodidakta módon. Igyekszünk gyorsan és pontosan elkészíteni a feladatokat, de természetesen van, hogy hibázunk, amit hamar korrigálunk.

 

 A GIS csapat

A kép felső részén balról jobbra: Kozics Anikó és Kovács Péter, előttük ülnek balról jobbra Halmos-Józsa Gabriella és Keszler Orsolya.


Mik a munkátok előnyei és hátrányai?

Ahogy a fenti felsorolásból is látszik, nagyon változatos a munkánk, így sohasem unatkozunk. Nem GIS készségeket is fejlesztünk és a hatékony munkavégzéshez szükséges az állandó önképzés-továbbképzés. Bőven van kihívás a 4 fős csapatnak, emellett igyekszünk előre gondolkozni, hogy mire lenne szüksége a kollégáknak vagy a természetjáróknak.

Hátránynak azt tudnám mondani, hogy ugyan minden nap turistautakkal, látnivalókkal és természetjárással foglalkozunk, de szinte csak monitor előtt. Bár így is folyamatosan bővítjük a tudásunk a hazai tájakról térképeken és digitális adatbázisokon keresztül, de azért a valós élményt és tapasztalást a természetben töltött idő adja. Ezt igyekszünk szabadidőnkben pótolni, sokat túrázunk, sőt, van köztünk Országos Kékkör teljesítő is!

 

MTSZ Országos Központ

A borítóképen balról jobbra: Keszler Orsolya, Halmos-Józsa Gabriella, Kozics Anikó és Kovács Péter látható.

Fotó: Pálvölgyi Krisztina


 

A természetjárás szakmai feladatait bemutató sorozat eddig megjelent részeit itt találod:

Cikk első megjelenése: 2021-08-13 12:19
Belépés, regisztráció
Honlapunk adatai
 • 5 173 regisztrált felhasználó
 • 2 483 hírlevél előfizető
 • 356 természetjáró szervezet
 • 2 277 turistaút szakasz
 • 12 795 km turistaút
 • 139 túramozgalom
 • 3 969 túramozgalom teljesítő
 • 23 esemény
 • 3 141 megjelent cikk, hír
 • 271 belső oldal
 • 2 296 egyéb dokumentum
Eseménynaptár
Hírlevél

captcha

Keresés
Címkefelhő
Kövess minket!
RSS  Facebook Twitter