2022. december 03., szombat - Ferenc, Olívia
Magyar Természetjáró Szövetség
mtsz.org »Cikkek
Magyar Természetjáró Szövetség

A természetjárás szakmai feladatai

3. rész A kéktúra útvonalak terepi karbantartása
Archív cikk; tartalmát tovább nem frissítjük, így az elavult információkat is tartalmazhat.

Az Országos Kékkör koordinálása című részben megismerhettétek azt, hogy a kéktúrák mentén tapasztalt és bejelentett problémákra hogyan és milyen megoldások születnek. Ez a cikk egyfajta kiegészítése annak, hiszen a kéktúrák karbantartása szorosan összefügg a háttérben zajló adminisztrációs és stratégiai folyamatokkal, egyik nélkül nincs a másik. Mondhatni csapatmunka ez a javából.

A száz százalékban terepi munkát Kovács Róbert és Németh Csaba kettőse végzi, akikkel ha nem is bármikor – hiszen azt az időjárási körülmények befolyásolják – de szinte bárhol találkozhattok az Országos Kékkör több mint 2500 kilométere mentén. Egyes esetekben a természetjáró tagszervezetekkel közösen, többségében inkább csak ketten nyújtanak hatékony helyszíni segítséget – legyen szó bélyegzőgumi pótlásáról vagy cseréjéről, az útirányító táblák karbantartásáról és ugyancsak rájuk hárul tokkal vonóval együtt egy bélyegzőhely áthelyezése, útvonal módosítása. Az elkötelezett természetjárók a munkájukról meséltek.


Hogyan fogalmaznád meg a terepi karbantartás jelentőségét?

Kovács Róbert: A terepi karbantartás lényege az, hogy a kéktúrázó akadály nélkül tudja használni a túraútvonalat és a bélyegzőlenyomatot. Ha a kettőből bármelyiket, rosszabb esetben egyiket sem tudja elérni, akkor úgy fogja érezni, hogy a túramozgalom fenntartója nem végzi el a munkáját rendesen. Éppen ezért a bejelentett és a központi koordináción átfuttatott problémákat a lehető leghatékonyabban, blokkosítva, vagyis egymáshoz közel eső tájegységenként kezeljük. Előfordult már olyan is a távolabb eső helyszíneken, ahol mondjuk csak egy bélyegzőgumit kellett cserélni, hogy az ott működő természetjáró tagszervezet segítségét kértük, mert az volt a leggyorsabb. Igyekszünk nemcsak hatékonyak, hanem gyorsak is lenni, bár ez utóbbi időnként embert próbáló.Kovács Róbert
fotó:MTSZNémeth Csaba:
Az elmúlt években nagyon megnőtt az érdeklődés a kéktúrázás iránt, az útvonalak infrastrukturális kihasználtsága maximumon van, ami egy teljesen természetes jelenséget idézett elő: az eszközök élettartama csökken. A bélyegzőgumik gyorsabban kopnak, időként dobozostól eltűnnek. Ezeket pótoljuk, vagy ha találunk egy optimálisabb helyszínt, akkor áthelyezzük őket.

Elkezdtük kivezetni a rendszerből a nyitvatartási időhöz kötött bélyegzőket azért, hogy a nap huszonnégy órájában elérhetőek legyenek.

Gyakran kérdezik tőlünk a kéktúrázók, hogy miért van szükség változtatásokra, miért módosítja az MTSZ a túraútvonalakat?  Sajnos a területek változó tulajdonviszonyai, az építkezések épp úgy indokolják, mint az átjárhatatlanul elgazosodott útvonal vagy egy balesetveszély elhárítása is. A változtatásokat mindig egy dolog motiválja: a biztonságos és kiszámítható természetjárás.

 

Milyen fázisokból áll a munkátok?

K.R.: Két lehetőség van: vagy a saját (MTSZ) tapasztalataink vagy a kéktúrázók bejelentései alapján indul el a karbantartás. Első lépésben a központi koordináció felé megtörténik a hiba bejelentése, utána a kollégák elvégzik a szükséges adminisztrációs és stratégiai feladatokat, mindezeket lekommunikáljuk egymással, majd ezt követően vonulunk ki a terepre. Ahogy már említettem, rangsorolunk sürgősség és fontosság, valamint a területi elhelyezkedés szempontjai szerint. Az elkészült munkát jelezzük az Országos Kékkör feladatait koordináló kollégák felé, majd – ha az adott munka indokolja - akkor megtörténik a térinformatikai nyilvántartás frissítése is. A legvégén jön a nagyközönségi kommunikáció.

 

Milyen eszközökkel dolgoztok?

N.CS.: A kisteherautónkban a létrától a motoros fűrészig, az akkus csavarhúzóktól az ágnyesőkig minden szerszám a rendelkezésre áll.

Németh Csaba
fotó: Németh CsabaMilyen előnyei és hátrányai vannak a munkakörötöknek?

N.CS.: Abszolút előny, hogy sok időt töltünk a természetben. Változatos a munkánk, így nem fenyeget a monotonitás. A hátrányát a családunk szenvedi el, mert sokat vagyunk úton, távol az otthonunktól.

 

Kiből lesz jó terepi karbantartó?

K.R.: A szorgalmas, kitartó és alázatos természetjáróból. Akinek mindemellett jó a problémamegoldó készsége és a fizikai teherbírása is.

 MTSZ Országos Központ
borítókép: MTSZA természetjárás szakmai feladatait bemutató sorozat részeit itt találjátok:

 

Cikk első megjelenése: 2021-03-02 11:45
Belépés, regisztráció
Honlapunk adatai
 • 5 170 regisztrált felhasználó
 • 2 480 hírlevél előfizető
 • 356 természetjáró szervezet
 • 2 277 turistaút szakasz
 • 12 795 km turistaút
 • 139 túramozgalom
 • 3 969 túramozgalom teljesítő
 • 2 esemény
 • 3 115 megjelent cikk, hír
 • 270 belső oldal
 • 2 286 egyéb dokumentum
Eseménynaptár
Hírlevél

captcha

Keresés
Címkefelhő
Kövess minket!
RSS  Facebook Twitter