2022. augusztus 10., szerda - Lőrinc
Magyar Természetjáró Szövetség
mtsz.org »Cikkek
Magyar Természetjáró Szövetség

A Szalajkaház átadása

Szerelem első látásra
Archív cikk; tartalmát tovább nem frissítjük, így az elavult információkat is tartalmazhat.
Az Egererdő Zrt. ünnepélyes keretek között átadta a felújított Szalajkaházat, amely különleges eleganciájával minden természetjárót elbűvölhet.

A Gyöngyösről induló kisvasút végállomásához közeli, a Szén-patak varázslatos völgyében található turistaház teljesen megújult. Fűtésrendszerét korszerűsítették, kicserélték a nyílászárókat, a ház bizonyos részeit új burkolatokkal látták el, felújították a teljes tetőszerkezetet, és számos külső átalakítást, tereprendezést is elvégeztek.


Dobre-Kecsmár Csaba, az Egererdő Zrt. vezérigazgatója az átadón elmondta, hogy társaságuk 2010-ben kezdte meg azt a fejlesztéssorozatot, amelynek csak egyik állomása ez a turistaház. Nemcsak az erdők gazdasági és védelmi funkcióinak bővítését tűzték ki célul, hanem ezúttal a közjóléti, turisztikai és rekreációs fejlesztésekre is nagy hangsúlyt helyeztek.


Csak néhány lépés a kisvasút végállomása

A közelmúltban a Szilvásváradi Erdei Vasutat és egy erdei iskolát újítottak fel a természetjárók nagy örömére. Egy újabb fejlesztéssorozat első lépése most a Gyöngyössólymos határában található Szalajkaház renoválása. Dobre-Kecsmár Csaba azt is hangsúlyozta, hogy a következő időszakban még több turista szempontból fontos létesítmény megújulására számíthatunk. Említette, hogy a Fenyvespusztai Erdei Iskola tenderkiírására a közeljövőben kerül sor, a Galyatetői kilátó átadását pedig a nyár kezdetére tervezik. A Magyar Természetjáró Szövetséggel közös projekt keretében itt egy turistacentrumot is felépítenek majd a következő időszakban. A Bejárható Magyarország Program keretében még az idén közel 100 kilométernyi kerékpározásra alkalmas utat alakítanak ki és a helyi lovasturista-szervezetekkel közösen egy lovakkal is bejárható úthálózat fejlesztésébe kezdenek az Egererdő területein.


A beszédeket követően az Egereredő Zrt.vezérigazgatója Szilágyi Lászlóval az Egererdő Zrt.   felügyelőbizottságának elnökével, Dr. Jung Lászlóval, az MFB Agrár és Turisztikai Befektetési Főigazgatóságának vezetőjével és Győri Tamás Józseffel, a Magyar Természetjáró Szövetség igazgatójával közösen vágta át a szalagot.


Ilyen fürdőszobák várják a természetjárókat

Az MTSZ igazgatója a természetjárók nevében megköszönte az erdészetnek a gyönyörűen felújított Szalajkaházat, és örömét fejezte ki, hogy az erdészek a közjóért, a természetjárókért és a bejárható Magyarországért is egyre többet tesznek.


A csaknem ötven vendég befogadására képes turistaház egyik különlegessége, hogy a szobákat nem számozták, hanem különféle madarak nevével jelölték. A csodás környezetben, minden igényt kielégítő szálláshely minden bizonnyal a Mátrában túrázók egyik kedvenc turistaháza lesz.
A Szalajkaház étkezője 

MTSZ, Turista Magazin
Cikk első megjelenése: 2014-04-08 19:47
Belépés, regisztráció
Honlapunk adatai
 • 5 166 regisztrált felhasználó
 • 2 479 hírlevél előfizető
 • 356 természetjáró szervezet
 • 2 277 turistaút szakasz
 • 12 795 km turistaút
 • 139 túramozgalom
 • 3 969 túramozgalom teljesítő
 • 3 esemény
 • 3 092 megjelent cikk, hír
 • 269 belső oldal
 • 2 285 egyéb dokumentum
Eseménynaptár
Hírlevél

captcha

Keresés
Címkefelhő
Kövess minket!
RSS  Facebook Twitter