2023. március 21., kedd - Benedek
Magyar Természetjáró Szövetség
mtsz.org »Cikkek
Magyar Természetjáró Szövetség

A Sasbérci kilátó átadása Bujákon

Az ismét felújított építmény csak 2018 tavaszától lesz látogatható
Archív cikk; tartalmát tovább nem frissítjük, így az elavult információkat is tartalmazhat.
Az országban egyedülálló kilátót épített a Budapesti Erdőgazdaság Zrt. a Bujáki Erdészeti Igazgatóság területén a Cserhátban. A  felújítás után  2017. október 25-én átadásra került Sasbérci-kilátó nem csak az egyedi építészeti stílusa miatt különleges, mert a róla nyíló gyönyörű panoráma mellett még több szerepet is betölt.

Az átadó ünnepség programját a bujáki óvodások nyitották meg körtáncaikkal, ezt követően a Bujáki hagyományőrző csoport népviseletben dalcsokorral köszöntötte a résztvevőket.

A megnyitón beszédet mondott Szalay László vezérigazgató, dr. Bitay Márton Örs, az állami földekért felelős államtitkár, Skuczi Nándor, a Nógrád Megyei Önkormányzat Közgyűlés elnöke és Becsó Zsolt, országgyűlési képviselő. A beszédekben elhangzott, hogy az országban ez egy egyedülálló kilátó, nemcsak építészeti stílusát tekintve, hanem amiatt is, hogy a kilátó több funkciót is betölt egyszerre, nemcsak a kilátásban lehet gyönyörködni, de bakancsos szállásként és oktatási teremként is használható. A beszédek között fiatal előadóművészek a XX. század elejének hangulatát idézték meg színvonalas előadásaik révén.

A kép alatt továbbiak az átadásról (Kelet - Nógrád közéleti magazin)
Riport Becsó Zsolt országgyűlési képviselővel (Nógrád TV)
Madárszemmel a felújított Sasbérci Kilátóról (Hazai Erdész)


A kilátóból gyönyörű kilátás tárul elénk, láthatók a környező várak, települések, hegységek az erdőkkel övezett csodálatos táj. Mindenkinek ajánljuk, hogy látogasson el Nógrád megyébe, legerdősültebb megyénkbe, és ha itt jár, kiránduljon a Cserhátba és keresse fel a Sasbérci kilátót.
 

A használatbavételi eljárás folyamatban van,
2017. november 1-től 2018. április 2-ig nem látogatható
!
Megnyitása után a megtekintéséhez előzetes bejelentkezés szükséges
!


A kilátót eredetileg 1920 körül építtette gróf Pappenheim erdőtulajdonos gróf Károlyi Erzsébetnek. A leromlott állapotú kilátót az erdőgazdaság először 2002-ben újította fel az egykori formáját megőrizve. A mostani felújítás a tartószerkezetek megújítását célozta meg elsősorban, ezek között az egyedülálló megmaradó farészek (fachwerk elemek) megújítása, illetve a kiváló minőségű cserélt vörösfenyő elemek garantálhatják a kilátó hosszútávú fennmaradását.
 

Képek a múltból.


Az erdőgazdaság kialakított egy hosszabb, kb. 7 kilométeres tanösvényt, amely érinti a kilátót is. A tanösvény Bujákról indul és Zöld tölgylevél jelöli az utat. A tanösvényen megismerkedhetünk erdő- és vadgazdálkodással, de érinti a klasszicista stílusú Kálváriát és a bujáki várromot is. A Cserhátban járva ellátogathatunk Hollókőre, Cserhát Natúrparkba vagy felfedezhetjük Szanda várát.
 


Forrás: Budapesti Erdőgazdaság Zrt.

Cikk első megjelenése: 2017-11-23 20:49
Belépés, regisztráció
Honlapunk adatai
 • 5 173 regisztrált felhasználó
 • 2 483 hírlevél előfizető
 • 356 természetjáró szervezet
 • 2 277 turistaút szakasz
 • 12 795 km turistaút
 • 139 túramozgalom
 • 3 969 túramozgalom teljesítő
 • 23 esemény
 • 3 141 megjelent cikk, hír
 • 271 belső oldal
 • 2 296 egyéb dokumentum
Eseménynaptár
Hírlevél

captcha

Keresés
Címkefelhő
Kövess minket!
RSS  Facebook Twitter