2023. március 29., szerda - Auguszta
Magyar Természetjáró Szövetség
mtsz.org »Cikkek
Magyar Természetjáró Szövetség

A Pilisi Parkerdő Zrt. hírlevele - március 6.

Turisták, erdőben sétálók, kerékpáros kirándulók és a pilisi erdők szerelmesei számára
Archív cikk; tartalmát tovább nem frissítjük, így az elavult információkat is tartalmazhat.
A Pilisi Parkerdő Zrt. heti hírcsokrában érdekes híreket olvashatnak arról, hogy az erdőben ebben az időszakban hozzák világra kicsinyeiket a vaddisznók, ezért fokozott odafigyelést kérnek a kutyával kirándulóktól, és arról is, hogy már most többfajta színpompás virág nyílik a Pilisben. A szép kora tavaszi időben érdemes felkeresni a környékbeli erdőket, amelyről bővebben túraajánlókban olvashatnak.

Ahogy múlik a tél és melegszik az idő, egyre több turista keresi fel a Pilis népszerű kirándulóhelyeit. Fontos tudni, hogy ez az időszak a vaddisznók ellési időszaka, a kocák most hozzák világra a malacokat. Ebben az időszakban különösen fontos, hogy kutyát csak pórázon, a kijelölt turistautakon sétáltassanak a tulajdonosaik, mert a kicsinyeit védő anyaállat komoly sérülést okozhat.


A vaddisznó kocák ezekben a hetekben ellik malacaikat
Ilyenkor az anyaállatok biztosítják saját maguk és utódaik számára az elléshez szükséges nyugodt körülményeket, a sűrű, bozótos helyeken úgynevezett „vaddisznó vackot” alakítanak ki. Az utódok megszületése után a kocák különös gonddal vigyázzák a kis malacok életét, és nagyon keményen fellépnek, ha vélt vagy valós ellenség tűnik fel a közelükben. Ebben az időszakban különösen fontos, hogy a turistautakról ne térjenek le a kirándulók, így még véletlenül sem tudnak beleütközni a malacos koca fekvőhelyébe. Az erdei kutyasétálás során különösen ügyeljünk arra, hogy pórázon vezetett kutyánk ne távolodjon el tőlünk, mert az erdőben kószáló kutyák a vaddisznót felbőszíthetik, ami különösen igaz a malacukat féltő kocákra, akik ilyenkor a szokottnál agresszívabban viselkedhetnek. A felbőszített kocát a menekülő kutya a gazdájához vonzhatja, így akár problémákat is okozhat az embert alapvetően kerülő vad.

Közös munka a romák integrációjáért és az erdők védelméért
Együttműködési megállapodást írt alá a Pilisi Parkerdő Zrt. és a romák integrációjáért, esélyegyenlőségéért és foglalkoztatásáért dolgozó Boldog Ceferino Alapítvány. A közös munka célja az erdészeti, közjóléti, valamit közhasznú feladatokban és a közfoglalkoztatásban résztvevők tudatosságának, elkötelezettségének növelése. Az együttműködés egyszerre segíti a romák társadalmi elfogadásának erősítését, valamint a természeti környezet megóvását, rendben tartását célzó munkákat. A tervek szerint a program Esztergom, Csobánka, Bajna és Bajót térségében indul el.

    

Virágba borult a húsos som, kinyíltak a keltikék, barkásak a füzek
Hála az enyhe időnek, idén már korán a tavasz beköszöntét hirdetik a húsos som élénk, sárga, ernyős virágai. A somfélék családjába tartozó növények a tavasz első hírnökeinek számítanak, a lombosodást megelőzően nyíló virágaikkal nem csak az erdők, hanem a kertek díszei is az évnek ebben a szakaszában. A hazánkban is őshonos növény múltját számos helység- és családnév alak – Somló, Somlyó, Som, Somos – is tükrözi. Hamarosan számos túrázó gyönyörködhet a korai erdei virágok sorába tartozó odvas keltike fürtös, sarkantyús virágaiban, amelyek színe a lilás-bíborlilás árnyalattól a fehér krémszínűig terjedhetn. A 10-30 centiméter magas évelő növény nevét odvasodó gumójáról kapta, általában a bükkösök, gyertyánosok és ligetek területén találkozhatunk vele. Hozzá nagyon hasonló az ujjas keltike, ami a virágai mellett lévő ujjasan szeldelt levélkéiről kapta a nevét. A fák virágait is érdemes megfigyelni tavasszal. A hegyvidéken előforduló kecskefűz barkái már megjelentek a Visegrádi-hegységben. Az erdei virágok mindig eredeti élőhelyükön a legszebbek, ezért kérünk mindenkit, ne tépje le vagy ássa ki a növényeket, hiszen csak így biztosíthatjuk, hogy a következő generációk is gyönyörködhessenek bennük. A növények természetes élőhelyüktől távol gyakran el is pusztulnak.

Túraajánlat
Rendhagyó módon egy pesti erdőbe invitáljuk az aktív kikapcsolódásra vágyókat.


Helyszín: Budapest, XVI. kerület, Naplás-tó, Cinkotai parkerdő.
Megközelítés: Tömegközlekedéssel a tóhoz vezető utca (Nógrádverőce utca-Naplás út) és a Cinkotai út találkozásánál található Erdei bekötőút BKV megállóhelytől (46-os és a 146-os buszok állnak meg) gyalogosan, vagy személygépkocsival.
Látnivalók: A Szilas-patak árvíztározójaként működő Naplás-tóban megfigyelhető a vízi élővilág (tőkés réce, kétéltűek, mocsári teknős). A főváros egyik legnagyobb állóvize mellett lévő erdő ideális hely a kocogásra, futásra, melegebb időben a piknikezésre. A Szilas-patak mentén és a tó körüli erdőben az élővilágot bemutató információs táblák vezetik végig az érdeklődőket.

Erdőtörténet:
A főváros pesti oldalán jelenleg lévő erdők története az 1950-es évekig nyúlik vissza, ekkor gyorsult fel a városiasodás és ezzel a természeti környezet iránti igény. A világháborúban az erdők nagy részét letarolták, ezért a főváros is nagy erdőtelepítési programba kezdett. A budapesti erdőtelepítési munkákat a Pilisi Parkerdő Zrt. 1976 és 1993 között közel ezer hektáron kivitelezőként vezette. Ebben az időszakban telepítették az újpalotai páskomligeti parkerdőt vagy a Naplás-tó melletti cinkotai parkerdőt. „Az újonnan telepített erdőkben érdekes volt megfigyelni a természet regenerálódását. A ligetes patakpart menti fásításokban az évek folyamán megjelentek a védett lágyszárú növények is, melyek korábban a legeltetés és kaszálás miatt csak látens állapotban léteztek.”  – írja Baranyi Katalin, a Parkerdő korábbi műszaki vezetője

Napjainkban:
A pesti oldalon korábban telepített elegyes erdők egy része napjainkra eléri az idős, ún. felújítási kort, ekkor az erdőgazdálkodó mindig gondoskodik az erdő fiatalításáról. A cinkotai parkerdőben sétálva találkozhatunk jól sikerült, embermagas, fiatal akác felújítással, de tölgy és fenyő állományokkal is. A tó északi oldalán a síkvidéki fűz-nyár ligeterdőt is megfigyelhetjük. A pesti erdőkhöz hasonlóan sajnos a cinkotai parkerdőben is problémát okoz az illegális szemétlerakás és az ember által okozott gyakori erdőtüzek.

Használjuk ki a jó időt és kezdjünk el a szabadban sportolni és közben gondoljunk arra is, hogy az itteni erdő léte tudatos tervezés, gazdálkodás eredménye.

(Forrás: Pilisi Parkerdő Zrt.)
Cikk első megjelenése: 2014-03-10 10:53
Belépés, regisztráció
Honlapunk adatai
 • 5 173 regisztrált felhasználó
 • 2 483 hírlevél előfizető
 • 356 természetjáró szervezet
 • 2 277 turistaút szakasz
 • 12 795 km turistaút
 • 139 túramozgalom
 • 3 969 túramozgalom teljesítő
 • 21 esemény
 • 3 144 megjelent cikk, hír
 • 271 belső oldal
 • 2 296 egyéb dokumentum
Eseménynaptár
Hírlevél

captcha

Keresés
Címkefelhő
Kövess minket!
RSS  Facebook Twitter