2022. december 05., hétfő - Vilma
Magyar Természetjáró Szövetség
mtsz.org »Cikkek
Magyar Természetjáró Szövetség

A Pénzásási kulcsosház átadása

Nagyoroszi határában
Archív cikk; tartalmát tovább nem frissítjük, így az elavult információkat is tartalmazhat.
Aki rég járt a Börzsönyben, Pénzásáson a "Szondy" turistaháznál, most nagy meglepetésben lesz része. Mostantól egyszerre akár negyven fő is meg tud szállni a csodálatos környezetben található kényelmes, kulturált, teljesen új külsőt nyert, modern turistaházban.

Bakancsos turistákat és Közép-Európa zarándokait is várja a felújított Pénzásási Kulcsosház, amely teljesen új külsőt nyert. De nemcsak a családosok, bakancsos természetjárók igényeit szolgálja ki a jövőben ez a létesítmény, hanem menedéket nyújt a közelben haladó, Közép-Európa El Caminójának is nevezett -  Mária-út - zarándokút teljesítőinek is.


A nemzetiszínű szalagot, a tervezettnél néhány héttel korábban vághatta át Balla Mihály országgyűlési képviselő és Kiss László az Ipoly Erdő Zrt. vezérigazgatója. A turistaszállást jelképesen - a magyar természetjárókat képviselve - Győri Tamás József, a Magyar Természetjáró Szövettség igazgatója vette át az ünnepélyes átadón.


A Pénzásási Kulcsosház a meredek, vulkanikus kúpra épült drégelyi vár romjainak árnyékában található.  A Közép-Európában haladó, gyalogosan 60 nap alatt bejárható zarándok- és turistaút teljes kiépítésén jelenleg is közösen dolgozik több hazai és külföldi egyesület és alapítvány.

Amikor elkészül, a Mária-út az ausztriai Mariazelltől indulva, a Börzsöny nevezetes emlékhelyeit is érintve, egészen az erdélyi Csíksomlyóig - mintegy 1400 kilométeres távon - köti majd össze a Mária kegyhelyeket, és teszi teljessé a zarándokok számára a spirituális feltöltődést.

A Pénzásási Kulcsosház felújítása során az Ipoly Erdő Zrt. szakemberei arra törekedtek, hogy az épület a lehető legtovább meg tudja őrizni az átadáskor jellemző állapotát, vagyis kisebb karbantartásokkal képes legyen akár évtizedeken át azonos színvonalú szolgáltatásokat és kényelmet nyújtani az idelátogató túrázóknak.

A tartóssági szempontok miatt minőségi és ellenálló anyagokat választottak az építkezéshez: a ház vágott cseréptetőt, egyedi fűtést és  környezetkímélő, zárt szennyvízkezelő rendszert kapott.

A főépület mellett létrehoztak egy nyitott-fedett társalgó részt is azoknak a túrázóknak, akik ugyan nem a házban szállnak meg, de egy hosszabb-rövidebb szünet erejéig kényelmes pihenőhelyet keresnek, hogy elfogyasszák szendvicsüket vagy teájukat.

A felújítás részeként egy 70 méter mély kutat is fúrtak az épület közelében: a bő vizű és tiszta forrás folyamatos és jó minőségű ivóvízellátást biztosít a ház vendégei számára. A kívül-belül megszépült épületben egyszerre harminc-negyven fő szállhat meg kényelmesen, a pihenést a tágas és világos konyha, az abból nyíló hálók, korszerű vizesblokk és társalgó teszik még kellemesebbé.

A PÉNZÁSÁSI KULCSOSHÁZ TÖRTÉNETE

A ma turistaházként működő kőépületet a Wenckheim család építtette az 1930-as években, eredetileg azzal a céllal, hogy a közeli kőbánya munkásainak szállásaként szolgáljon. Az épület hányattatatott sorsa a világháborút követő államosítással vette kezdetét, majd miután a közeli bányát 1952-ben bezárták, a ház erdészeti raktárként, átmeneti szállóként működött tovább, miközben az állapota folyamatosan romlott. A ház fenntartását később a budapesti Gép- és Vegyipari Spartacus SE vállalta magára.

Az egyesület tagjai több felújítási feladatot is elvégeztek az épületen, ennek köszönhetően a turistaház hamarosan a börzsönyi túrázók kedvelt szállásává vált, Szondy vendégház néven. Mivel az elektromos ellátás és a szennyvízkezelő rendszer visszatérő problémáit a rendelkezésre álló forrásokból nem tudták megfelelően orvosolni, a kilencvenes évek végére a sokasodó műszaki hiányosságok a kulcsosház kényszerű bezárásához vezettek. Az épület az elmúlt 15 évben üresen, elhagyatottan, egyre romló állapotban várta a 2013-ban megkezdett teljes rekonstrukciót.

Pénzásási Kulcsosház felújítása az Országos Kéktúra útvonalán zajló fejlesztésekhez kapcsolódik, a „Bejárható Magyarország”_ kormányzati programmal összhangban. A szintén az Ipoly Erdő Zrt. által felújított, Zebegény határában fekvő sátoros táborhelyet éppen egy nappal a pénzásási ház előtt adták át, és hamarosan a megújult kútbereki turistaházat, a hozzá tartozó sátorhelyeket, illetve a  Kisirtáspusztán épült, ugyancsak felújított turistaházakat is újra birtokba vehetik a természetjárók.

MTSZ - Turista Magazin.
Cikk első megjelenése: 2014-04-04 15:02

Kapcsolódó túramozgalmak

Belépés, regisztráció
Honlapunk adatai
 • 5 170 regisztrált felhasználó
 • 2 480 hírlevél előfizető
 • 356 természetjáró szervezet
 • 2 277 turistaút szakasz
 • 12 795 km turistaút
 • 139 túramozgalom
 • 3 969 túramozgalom teljesítő
 • 2 esemény
 • 3 117 megjelent cikk, hír
 • 270 belső oldal
 • 2 286 egyéb dokumentum
Eseménynaptár
Hírlevél

captcha

Keresés
Címkefelhő
Kövess minket!
RSS  Facebook Twitter