2023. március 29., szerda - Auguszta
Magyar Természetjáró Szövetség
mtsz.org »Cikkek
Magyar Természetjáró Szövetség

A nyári időszámítás idejére visszaállított buszjáratok

A Dömörkapuhoz idén is előre váltott jegy esetén indulnak a buszok
Archív cikk; tartalmát tovább nem frissítjük, így az elavult információkat is tartalmazhat.
A dömörkapui és a kis-villámi járat a természetjárók, a Pilisi Parkerdő Zrt, és a Duna-Ipoly Nemzeti Park Igazgatóságának közös kérésére közlekedik újra – osztotta meg jó hírként a Pilisi Parkerdő Zrt. a közösségi oldalán az Indóház hírportál cikkét. A turisták körében a Berki Zoltán térképszerkesztő által írt tájékoztatás terjed. Mindkettőben olvashatjuk, hogy a VOLÁNBUSZ hétvégén és ünnepnapokon csak elővételben megváltott jegyek esetén indítja el Dömörkapuhoz a járatát, és április 29-től közlekedik a Visegrád–Kis-Villám járatuk is.

Régi-új buszjáratok a Pilisben

A racionalizálás a rendszerváltás után a turistajáratokat sem kímélte. Igaz, maga a természetjárás iránti érdeklődés is visszaesett a határok kinyílásával, de napjainkban ismét a hegyek, erdők felé látszik fordulni a figyelem. Két, annak idején nagy népszerűségnek örvendett járat indult újra útnak 2014-ben: a Szentendre–Dömörkapu és a Visegrád–Fellegvár–Nagy-Villám–Kis-Villám járat, ezek 2017-ben is közlekednek.

A dömörkapui buszjárat igazi hiánypótló: A hegység másképp meg nem közelíthető területét tárja fel, a Bükkös-patak völgyén át a Sikárosi erdészház vagy Pilisszentlászló érhető el könnyen: mindkét pontot érinti az Országos Kék túra útvonala is. A másik, visegrádi járatnak talán nem is kell cégér: a Fellegvár, Nagy-Villámon a kilátó, a bobpálya közelsége magáért beszél.

A Szentendre–Dömörkapu járatpár (Szentendréről reggel 9.10-kor, Dömörkapuról 17.25-kor indul) minden olyan alkalommal közlekedik, amikor bármely Volánbusz-pályaudvaron (legkésőbb az indulás napján reggel kilencig, Szentendrén) elővételben vesznek jegyet. A Visegrád–Kis-Villám autóbusz április 29-étől közlekedik.

IHO.hu hírportál.

X

Elérkezett a nyári időszámítás időszaka, indul a 2014-ben a turista társadalom, a Pilis Parkerdő Zrt. és a Duna–Ipoly Nemzeti Park Igazgatóság közös kérésére visszaállított Szentendre–Dömörkapu hétvégi buszjárat, amely abban az esetben közlekedik (Szentendre i. 9:10-kor Dömörkapura, Dömörkapu i. 17:25-kor Szentendrére), ha a járatra a menetjegy a Volánbusz bármely pénztárában elővételben (legkésőbb az utazás napján 9:00-ig Szentendrén) megváltásra került. Kiváló családi program busszal kiutazni Pilisszentlászlóra, onnan a közforgalom elől lezárt erdei műúton lesétálni a Bükkös-patak völgyébe, azon át Dömörkapura, s onnan a késődélutáni busszal visszatérni Szentendrére. Komolyabb túrákhoz mellékelten küldök néhány ajánlatot.
 
Ezúton hívom fel a figyelmet, hogy 04.29-én megkezdi szezonális, hétvégi közlekedését a szintén 2014-ben visszaállított (Szentendre –) Visegrád – Fellegvár – Nagy-Villám – Kis-Villám buszjárat is.
 
Ezúton is köszönet e turizmust segítő járatok közlekedtetéséért.
 
Üdvözlettel:
Berki Zoltán
turistatérkép/kalauz-szerkesztő
Cikk első megjelenése: 2017-03-29 17:41

Csatolt dokumentumok

Kapcsolódó túramozgalmak

Belépés, regisztráció
Honlapunk adatai
 • 5 173 regisztrált felhasználó
 • 2 483 hírlevél előfizető
 • 356 természetjáró szervezet
 • 2 277 turistaút szakasz
 • 12 795 km turistaút
 • 139 túramozgalom
 • 3 969 túramozgalom teljesítő
 • 24 esemény
 • 3 144 megjelent cikk, hír
 • 271 belső oldal
 • 2 296 egyéb dokumentum
Eseménynaptár
Hírlevél

captcha

Keresés
Címkefelhő
Kövess minket!
RSS  Facebook Twitter