2022. január 24., hétfő - Timót
Magyar Természetjáró Szövetség
mtsz.org »Cikkek
Magyar Természetjáró Szövetség

A Magyar Természetjáró Szövetség nemzetközi szerepvállalásai

2. rész A Naturfreunde Internationale (NFI)
Archív cikk; tartalmát tovább nem frissítjük, így az elavult információkat is tartalmazhat.

A Magyar Természetjáró Szövetség nemzetközi szerepvállalásai első részében az Európai Gyalogos Szövetségben aktuálisan végzett feladatokat mutattuk be és az úgymond kezdetek kezdetére, azaz az európai polgári turizmusra tekintettünk vissza. A múltidézés folytatásában az MTSZ tiszteletbeli elnöke, Thuróczy Lajos sietett a segítségünkre.A hazai természetjárásnak úgymond „köze” volt a Bécsben 1895-ben, szociáldemokrata és szakszervezeti háttérrel megalakult munkásmozgalmi turizmushoz - a Természetbarátok Turista Egyesületéhez is. A szervezők a szabad természetben, az egészséges testmozgást jelentő, kulturális fejlődést is biztosító tevékenységgel kívánták az egyszerűbb, munkásokat kivonni a kocsmák és hasonló káros tényezők hatása alól.

Az új egyesületi eszme gyorsan terjedt Európában. Ausztrián kívül főként Németországban és Svájcban egymás után jöttek létre a természetbarát turista egyesületek. Bécsi irányítással kezdetét vette az a szervezkedés, amiből a XX. században egy erős Naturfreunde Internationale (NFI – Nemzetközi Természetbarát) alakult ki.

Hazánkban 1910-ben, még az Osztrák-Magyar Monarchia korszakában alakult meg a Természetbarátok Turista Egyesülete (TTE), amely 1913-ban a harmadik legnagyobb hazai egyesületként lépett be a Magyar Turista Szövetségbe, majd az NFI tevékenységébe is.

Az első világháború és főleg 1933 után, a német szélső jobboldali terjeszkedés érdekeltségi területén fokozatosan akadályozták az NFI munkáját, majd 1938-at követően sorra tiltották be az osztrák, német, cseh majd magyar szervezeteit.

A második világháború után az NFI-hez tartozó turista egyesületek Európa egyre több országában folytatták vagy megkezdték tevékenységüket. Ebben azonban Európa politikai kettészakadása okozott évtizedekig problémát.

Amíg Nyugat-Európában újraéledt és virágzott az NFI, addig a szocialista (kommunista) Európában nem volt szalonképes. Még hazánkban sem, ahol harminc évig az országos szövetségnek csak a neve lehetett természetbarát, eszméje és kapcsolatai nem.

A magyar szövetség az európai szocialista országok természetjáró tevékenységéhez kapcsolódott. Kétévenként került sor a Szocialista Országok Turista Szervezeteinek Konferenciájára, amelyet háromszor Magyarországon tartottak meg. Kialakították az Eisenach-Budapest jelvényszerző túramozgalmat, ennek része lett hazánkban a Sátoraljaújhely és Budapest közötti Országos Kéktúra útvonala. Rendszeresen szervezték a szocialista országok Barátság Nemzetközi Természetjáró Találkozóit, amely idehaza Tatán és Budapesten is volt.

1956-tól kb. húsz évig nemzetközi valutamentes cseretúrákat szervezett 6-7 szocialista ország egymás közt.

A nemzetközi helyzet enyhülésével, a szunnyadó régi nemzetközi természetbarát kapcsolatok megélénkültek, cseretúrákra, vezetői látogatásokra került sor, majd a rendszerváltás után a magyar szövetséget újra felvette tagjai közé 1993-ban az NFI, a Budapesten rendezett konferencián.

Ettől kezdve szövetségünk részt vett az NFI éves elnökségi ülésein, három évenkénti közgyűlésén, nemzetközi rendezvényein, tagjaink elvben igényelhették 1000 európai NFI turistaház szálláskedvezményeit.

Az NFI periodikusan sorra kerülő Év vidéke népszerűsítő és ismertető rendezvénye kétszer érintette Magyarországot. 1990-ben a Fertő-tónál az osztrákokkal, 2010-ben Aggteleken a szlovákokkal közösen szerveztük.

2002-ben Budapesten rendeztük az NFI kelet-közép európai szemináriumát.

Az NFI hajdani „politikája” az évtizedek folyamán megfinomult. Nagyon komoly környezet és természetvédelmi, valamint szolidaritási munka a legfőbb jellemzője az egykori természetjáró-turista alaptevékenysége mellett. 2010 óta közvetlen munkakapcsolataink szünetelnek.


fotó: Fortepan (1934.)

Cikk első megjelenése: 2020-12-22 09:51
Belépés, regisztráció
Honlapunk adatai
 • 5 130 regisztrált felhasználó
 • 2 462 hírlevél előfizető
 • 345 természetjáró szervezet
 • 2 277 turistaút szakasz
 • 12 795 km turistaút
 • 138 túramozgalom
 • 3 969 túramozgalom teljesítő
 • 15 esemény
 • 3 036 megjelent cikk, hír
 • 284 belső oldal
 • 2 265 egyéb dokumentum
Eseménynaptár
Hírlevél

captcha

Keresés
Címkefelhő
Kövess minket!
RSS  Facebook Twitter