2023. március 24., péntek - Gábor, Karina
Magyar Természetjáró Szövetség
mtsz.org »Cikkek
Magyar Természetjáró Szövetség

A Magyar Természetjáró Szövetség nemzetközi szerepvállalásai

1. rész: Az Európai Gyalogos Szövetség
Archív cikk; tartalmát tovább nem frissítjük, így az elavult információkat is tartalmazhat.

A Magyar Természetjáró Szövetség elkötelezetten dolgozik több mint kétszáz tagszervezetével együtt a hazai természetjárás hagyományainak megőrzéséért, a jelenkori természetjárás népszerűsítéséért és a biztonságos turistaút-hálózat megvalósításáért, karbantartásáért. Országos szintű feladatai mellett további célkitűzése a kulturált természetjárási szokások kialakításáért végzett szemléletformálás a hazai lakosság körében. Ezzel párhuzamosan évtizedek óta jelen van természetjárás nemzetközi színterén is. Cikkünk első részében az MTSZ és az Európai Gyalogos Szövetség (European Ramblers’ Association=ERA) között évtizedek óta fennálló kapcsolatot mutatjuk be az október 3-án online megtartott éves közgyűlés aktualitása kapcsán.


A kezdetek kezdete


Az első világháborút követő békeidőkben elindult az európai államok egymáshoz történő közeledése, amely nemcsak az ipar és a kereskedelem, hanem a turizmus területén is egy előremutató folyamatot indított el. 1931-ben a Magyar Turista Szövetség által szervezett Nemzetközi Turista Alpin Kongresszuson kijelentésre került, hogy igény mutatkozik egy olyan szervezet létrehozására, amelynek a nemzetköz hegymászó turizmus fejlesztése a feladata. A gondolatot tett követte 1932-ben Svájcban, ugyanis megalakult az UIAA, vagyis az Alpinista Egyesületek Nemzetközi Uniója.

Ennek mintájára 1969. október 19-én Raichbergben a németországi, svájci, luxemburgi, belga és franciaországi természetjáró szervezetek életre hívták az Európai Gyalogos Szövetséget (European Ramblers’ Association=ERA), amelynek 1971-ben hat, napjainkban pedig összesen 34 európai ország a tagja.

 

A szövetség első elnöke, Dr. Georg Fahrbach gondolatainál nem is lehetne pontosabban összefoglalni a nemzetközi szervezet mindenkori hitvallását. „Nekünk, túrázóknak, akiknek a természet és a táj sem az országhatárokon, sem a kontinenseken nem ér véget, meggyőződéssel kell hinnünk abban, hogy minden ember nemzetiségtől, fajtól, bőrszíntől, vallástól vagy politikai irányzattól függetlenül egyenrangú”.

 

1969-ben, az akkora már kettészakadt Európában különösen fontos és nehéz küldetésnek bizonyult az egység megteremtése és az összetartozás eszméjének hirdetése a szocialista keleti és a demokratikus nyugati országok között. A mondhatni lehetetlennek tűnő helyzet megoldása Magyarország kezében volt.


Magyarország és az ERA

1982-ben elkezdődtek a hazánk csatlakozását megelőző tárgyalások Kőszegen, amelyen a Magyar Természetbarát Szövetség képviseletében Thuróczy Lajos titkár (a mai MTSZ tiszteletbeli elnöke) és a Kéktúra Bizottság képviselői, az ERA részéről pedig a nemzetközi turistautak kialakításáért felelős elnökségi tagok vettek részt. Közel négy évig tartottak az együttműködési feltételek kialakításáról folytatott egyeztetések, amelynek eredményeként 1985-ben sor került a rattersdorfi-kőszegi határon keresztül az E4-es útvonal Magyarország felé történő megnyitására. Nem utolsó sorban az akkori politikai vezetés engedélyével 1986-ban Magyarország hivatalosan is csatlakozott a nemzetközi szervezethez.

Ezzel egy rendkívül gyümölcsöző időszak vette kezdetét a magyarországi és az európai természetjáró szervezetek között. Hazánk kétszer vállalta a szövetség éves közgyűlésének megszervezését és lebonyolítást, amelyre 1990-ben Dobogókőn, 2006-ban pedig Budapesten került sor. Előbbinek nem titkolt célja volt, hogy a nyugat számára elérhetetlennek tűnő szocialista országok is csatlakozzanak a nemzetközi munkához. A Magyar Természetbarát Szövetség invitálására Dobogókőn megjelentek a keleti blokk tagállamai, majd pár éven belül már kivélt nélkül mind ott szerepeltek az ERA tagjai között. 1991-ben a Spanyolországban tartott ERA közgyűlésen Thuróczy Lajost elnökségi tagnak választották, aki 12 évig töltötte be ezt a tisztséget.

 

 Az ERA tevékenysége
       


 • Az Európai Gyalogos Turista Szövetség az egység eszméje mellett a tagországokon átívelő, hosszútávú gyalogos turistautak kialakítását tűzte ki zászlajára, képletesen szimbolizálva ezzel a határok felszámolását és a társadalmi egyenrangúságot. Az elv mentén így jött létre 12 olyan útvonal, amelynek egyes szakaszai már léteztek az adott tagállamban, az egymáshoz kapcsoltak összetartozását pedig egyszerűen E és egy hozzárendelt szám jelezte.

Magyarországon is áthalad több E jelzésű, hosszútávú útvonal. Napjainkban az egyik legnépszerűbb és legismertebb nemzetközi turistaút az E4-es számú, amely Spanyolországból indulva, Franciaországon, Németországon és Ausztrián át megérkezik Kőszegnél hazánkba, onnan pedig nemes egyszerűséggel az Országos Kéktúra Sátoraljaújhelyig húzódó szakaszával halad együtt. Ezt követően rácsatlakozik az Alföldi Kéktúra Mindszentig tartó útvonalára majd Röszkénél lép ki az országból Szerbia felé. Ennél jóval rövidebb szakaszon érinti hazánkat a Portugáliát és Szerbiát összekötő, Szlovénia felől érkező E7-es, amely Dávidházától a Rockenbauer Pál Dél-dunántúli Kéktúra útvonalán halad, majd az Alföldi Kéken Ásotthalom után Bácsszőlős felé folytatja az útját Szabadkára. A Spanyolország és Románia között húzódó E3-as nemzetközi turistaútvonal Szlovákiából érkezve Sátoraljaújhelytől az Alföldi Kéktúrán halad, érinti Nyírbátort és Létavértest, majd továbbvezet Nagyvárad felé.


 • az ERA a kilencvenes évektől az éves közgyűlések mellett rendszeresen szervez olyan szakmai jellegű eseményeket akár jelzésfestés, akár útvonalfejlesztés témájában, amelyek a közös munkát hivatottak erősíteni, fejleszteni.
 
 • Az ERA tagsága létrehozta azt az adományok fogadására jogosult alapítványát, amely a szövetség feladatainak megvalósítását financiálisan segíti. Az alapítvány vezetése az úgynevezett fórum és tanács tagjaiból áll. Előbbi azon személyek vagy szervezetek összessége, akik legalább 3000 EUR, utóbbit pedig azon ERA elnöksége által kinevezett személyek teszik ki, akik legalább 6000 EUR adománnyal támogatták a szervezetet. Tehát az ERA tagok adományaiból vagy más szervezetek támogatásaiból befolyt összegeket a gyalogos utak fenntartására, a környezet és az európai kulturális örökségek védelmére fordítják.

 • 5 évente megrendezi az EURORANDO programsorozatot

 • kezeli az Európa Kiváló Turistaútja (Leaving Quality Trail-LQT) című pályázatot

 • túravezető képzési program keretében az ERA túravezetői igazolványt biztosít a tagegyesületei által kiképzett túravezetőknek (Walk Leader).

 

 

MTSZ Országos Központ

 fotó: ERA honlap és facebook

Cikk első megjelenése: 2020-10-20 15:27
Belépés, regisztráció
Honlapunk adatai
 • 5 173 regisztrált felhasználó
 • 2 483 hírlevél előfizető
 • 356 természetjáró szervezet
 • 2 277 turistaút szakasz
 • 12 795 km turistaút
 • 139 túramozgalom
 • 3 969 túramozgalom teljesítő
 • 23 esemény
 • 3 144 megjelent cikk, hír
 • 271 belső oldal
 • 2 296 egyéb dokumentum
Eseménynaptár
Hírlevél

captcha

Keresés
Címkefelhő
Kövess minket!
RSS  Facebook Twitter