2023. február 04., szombat - Csenge, Ráhel
Magyar Természetjáró Szövetség
mtsz.org »Cikkek
Magyar Természetjáró Szövetség

A kutyás természetjárás etikett szabályai

Hasznos tudnivalók túra előtt és után
Archív cikk; tartalmát tovább nem frissítjük, így az elavult információkat is tartalmazhat.
Túrázni sokféleképpen szeretünk: rövid vagy hosszútávon, társasággal vagy magányos farkasként, teljesítményt hajszolva vagy ráérősen, kutyatartók szerint kutyával vagy nélküle inkább sehova!

Milyen írott és íratlan szabályok vonatkoznak azokra, akik négylábúval vágnak neki a túrázásnak? A csokorba szedett tudnivalók előtt a legfontosabb megjegyezni, hogy az előírások betartása nemcsak a saját, a túratársak és a természeti környezet, hanem a négylábú kedvencünk biztonsága és védelme miatt is fontos.

Az engedelmesség kérdése

A felelős kutyatartás szerinti alapvető elvárás, hogy a kutya mindig, minden körülmény között visszahívható és fegyelmezhető legyen. A vadállatok formájában jelentkező veszélyforrásokat ugyan nem lehet kizárni, viszont állattartóként megelőzhetjük a bajt, ha a szocializált és kiképzett kutyánk ismeri az engedelmességet. Ennek hiányában rá és ránk nézve egyaránt felelőtlenség a túrázás, ugyanis akár életveszélyes sérüléseket okozhat a kutyák és kutyák, valamint a malacait védő anyakoca és a kutyák közötti támadás.

Reggel, délben vagy este?

A kutyával lehetőleg napfelkeltétől napnyugtáig menjünk túrázni, ugyanis az ezen kívül eső időszakban zajlanak általában a vadállományt kordában tartó vadászatok.

 

Nem baj, ha kilóg a sorból!

Ha úgy döntünk, hogy hűséges barátunkkal együtt vágunk neki a természetnek, akkor koránt sem úri huncutság a pórázon kívül egy-két alapvető kelléket beszerezni neki. Az egyik ilyen a többfélre méretben létező, tépőzáras láthatósági mellény, a másik a nyakörvre szerelhető villogó. Ezek a felszerelések a jól láthatóság mellett a megkülönböztetést is segítik. Utunk során ugyanis találkozhatunk falkába verődött, kóbor kutyák ellen intézkedő állatrendésszel, vagy az erdészet munkatársaival és vadásszal is.


Az ősi ösztön

Ne feledkezzünk el arról, hogy háziasított és szocializált kedvencünk lelke mélyen ott lapul az ősi, ragadozó ösztön, amivel nem kis zűrt tud okozni az erdő élővilágának. Amikor könnyelmű mozdulattal levesszük a pórázt útitársunk nyakáról gondoljunk arra, hogy a boldogan cirkáló eb felzavarhatja a költő madarakat, elpusztíthat nála kisebb állatokat (kisemlősök, béka, gyík,fiatal madár), feldúlhat alacsonyan lévő fészkeket vagy megkergetheti az erdei állatokat.

Ha mindez védett területen történik, akkor a 2012. évi II. törvény 193.§ (1) bekezdése értelmében jogszabálysértést követünk el és nem úszhatjuk meg a számonkérést.

Póráz nélkül tehát ne túrázzunk a beláthatatlan következmények miatt! Érdemes inkább olyan mesterségesen kialakított területeket keresni, ahol erdei környezetben, az élővilág megsértése nélkül szabadon engedhetjük kutyánkat.

 


Egészségre ártalmas tényezők

A kullancs nemcsak emberre, hanem a cikk főhősére is ugyanúgy veszélyes. Előrelátó módon szerezzünk be kullancs és bolha riasztására alkalmas védőeszközöket, a túrából hazaérve pedig alaposan vizsgáljuk át a bundáját.

Erdei környezetben előfordulhatnak olyan ürülékek, tetemek, ami súlyos betegséget is okozhatnak. Ilyen például a veszettség, Aujelszky-kór vagy a parazitás fertőzések. Ha a szokásostól eltérő viselkedést tapasztalunk kutyánknál, akkor forduljunk orvoshoz és tájékoztassuk őt az erdei terepen való tartózkodásról.

 

A cikk elkészítéséhez köszönjük a szakmai segítséget Németh Ágnesnek (MVGYOSZ-Vakvezető Kutyakiképző Iskola), Mészáros Péternek (Pilisi Parkerdő Zrt.) és Heim Tankrédnak (Remetekelmék).


Fotó: Kocsis Gábor


MTSZ Országos Központ

Cikk első megjelenése: 2019-08-16 11:18
Belépés, regisztráció
Honlapunk adatai
 • 5 172 regisztrált felhasználó
 • 2 481 hírlevél előfizető
 • 356 természetjáró szervezet
 • 2 277 turistaút szakasz
 • 12 795 km turistaút
 • 139 túramozgalom
 • 3 969 túramozgalom teljesítő
 • 18 esemény
 • 3 132 megjelent cikk, hír
 • 270 belső oldal
 • 2 294 egyéb dokumentum
Eseménynaptár
Hírlevél

captcha

Keresés
Címkefelhő
Kövess minket!
RSS  Facebook Twitter