2022. december 04., vasárnap - Borbála, Barbara
Magyar Természetjáró Szövetség
mtsz.org »Cikkek
Magyar Természetjáró Szövetség

A KST és az MTSZ 2014. évi tanácskozása

Beszámoló a november 7–9. között tartott összejövetelről
Archív cikk; tartalmát tovább nem frissítjük, így az elavult információkat is tartalmazhat.
A Magyar Természetjáró Szövetség és a Szlovák Turisták Klubja évi rendszerességgel tartja vezetői megbeszélését, felváltva adva helyet a tanácskozásnak. Az idei évben a szlovák szövetség volt a házigazda.

    
Beszámoló a Magyar Természetjáró Szövetség (MTSZ) és a Szlovák Turisták Klubja (Klub Slovenských Turistov, KST) tanácskozásáról.

Helyszíne és időpontja: Vihnye (Vyhne), 2014. november 7–9.
Az MTSZ és a KST évi rendszerességgel tartja vezetői megbeszélését, felváltva adva helyet a tanácskozásnak. Az idei évben a KST volt a házigazda Szlovákiában.


A helyszínválasztásban meghatározó volt, hogy a vihnyei Steiger sörgyár gazdasági vezetője, Anna Krištofová a KST alelnöke.


A KST részéről jelen volt:
Peter Dragúň – elnök,
Anna Krištofová – alelnök,
Dipl. Ing. Miroslav Herchl – elnökségi tag,
Ing. Štefan Kuiš – a nemzetközi kapcsolatok bizottságának tagja.

A találkozón az MTSZ részéről a következő kollégák vettek részt:
Sólyom Péter – a nemzetközi kapcsolatok referense,
Pálmai Vencel – gyalogtúrázás szakág,
Kunos Gábor – hegymászás és a magashegyi túrázás szakág,
Malárik Attila – vízitúra szakág.

A találkozón – a két szervezetnél történt személyi változások miatt – hangsúlyosan szerepelt a két országos turistaszervezet működésének, szakmai munkájának, működési környezetének kölcsönös bemutatása. A tanácskozás magyar és szlovák nyelven zajlott, a kassai Kuiš István tolmácsolásának köszönhetően.

  

Bemutattuk egymás újságjait, a szövetségek szervezeti struktúráját, a tagság, a területi szervezetek és a központ közötti munkamegosztást. Bemutattuk az MTSZ új logóját. Megvitattuk a finanszírozás, az anyagi források kérdését.

Mindezek haszna főként abban mutatkozott meg, hogy egyértelműbbé vált az, hogy a két szervezet közötti hasonlóságok és különbözőségek miből adódnak. Közös felismerés, hogy a szervezeteknek a társadalmi és az életmódbéli változásokat követniük kell. Annak összehasonlítása, hogy ebben ki hol tart, különösen tanulságos volt. A KST szervezete épebben vészelte át az elmúlt 25 év változásait azzal együtt is, hogy náluk még az ország is megváltozott. Az állami támogatások tekintetében lényegesen nagyobb stabilitással számolhattak eddig, mint mi. A tulajdonukban lévő újság és turistaházak jövedelme további stabilitást jelent a számukra. Az MTSZ szervezete a bizonytalan környezet miatt sokkal inkább elgyengült. A mostani változások – a finanszírozás megerősödése, az Országos Kékkör beruházásai, az új tagkártyarendszer – arra teremtenek lehetőséget, hogy a turistaság helyzete, természetesen az MTSZ-t is beleértve, újra megerősödjön. Ez szükséges is.

A tanácskozáson fontos célként került meghatározásra az, hogy a két szövetség között új együttműködések induljanak meg. Az eddigi, megszokott rendezvényeket fel kell frissíteni. A konkrét elhatározások a határokon átnyúló gyalogtúra-, kerékpáros- és vízitúra-útvonalak fejlesztésére, közös turistaprogramokra, közös fejlesztésekre irányulnak. Az előttünk álló első közös feladatként a résztvevők a szükséges finanszírozási források megkeresését jelölték meg.

Mint minden megállapodás, ez is annyit ér, amennyit sikerül belőle megvalósítani. A célok azonban olyan sokrétűek, hogy aligha történhet meg az, hogy az új vezetőséggel ne tudjunk egy területen sem előrelépést elérni. Az érdekek kölcsönösek, mindkét fél jó szándékkal és bizakodva tekint az együttműködés jövőjére, az előttünk álló feladatokra.

Ezúton is köszönjük a KST vendégszeretetét!

MTSZ Országos Központ

Képek: Kunos Gábor.
Cikk első megjelenése: 2014-11-12 15:14
Belépés, regisztráció
Honlapunk adatai
 • 5 170 regisztrált felhasználó
 • 2 480 hírlevél előfizető
 • 356 természetjáró szervezet
 • 2 277 turistaút szakasz
 • 12 795 km turistaút
 • 139 túramozgalom
 • 3 969 túramozgalom teljesítő
 • 2 esemény
 • 3 115 megjelent cikk, hír
 • 270 belső oldal
 • 2 286 egyéb dokumentum
Eseménynaptár
Hírlevél

captcha

Keresés
Címkefelhő
Kövess minket!
RSS  Facebook Twitter