2022. szeptember 27., kedd - Adalbert
Magyar Természetjáró Szövetség
mtsz.org »Cikkek
Magyar Természetjáró Szövetség

A klímaváltozás és az erdők kapcsolata

Figyeljünk oda és vigyázzunk az erdeinkre
Archív cikk; tartalmát tovább nem frissítjük, így az elavult információkat is tartalmazhat.
Az Országos Erdészeti Egyesület 2018. március 21., azaz az Erdők Világnapja, és 2018. április 22., azaz a Föld Napja között az erdők és a klímaváltozás kapcsolatára hívja fel a figyelmet. Milyen jelei vannak a változásoknak a magyar erdőkben? Mivel tudják az egyes fák és a kiterjedt erdőségek a klímaváltozás hatásait mérsékelni? Mit tehet az ember, ha tudja azt, hogy erdeink jövője szorosan összekapcsolódik a következő generációk jövőjével?

A klímaváltozás korunk egyik legnagyobb környezeti kihívását jelenti. A legösszetettebb földi életközösségnek számító erdőségek a klímaváltozás következményeként nemcsak jelentős változásokon mennek keresztül, hanem tudatos tevékenységgel, odafigyeléssel fenntartható eszközt jelentenek a klímaváltozás káros hatásainak mérséklésében is.

A Kárpát-medence élővilága különösen érzékeny a környezeti változásokra, a klímaváltozás hatásai a hazai erdőkben már napjainkban is érezhetők. Nem dughatjuk homokba a fejünket, mert mindezek nem rajtunk kívül álló, tőlünk független folyamatok: napi életvitelünkkel befolyásoljuk, befolyásolhatjuk őket. Így ha okosan sáfárkodunk a környezeti örökségünkkel, akkor élhető környezetet hagyhatunk örökül utódaink számára.

Figyeljünk oda, és óvjuk erdeinket, mert segítenek a klímaváltozás elleni küzdelemben!


A klímaváltozás egyik fő okozója a légkörben található széndioxid.Tudtad, hogy a magyar erdők mintegy 4 millió tonna széndioxidot vonnak ki évente a légkörből, ezzel több mint 700.000 emberre jutó kibocsátást ellensúlyoznak?
ELOLVASOM

A klímaváltozás egyik jele a saját bőrünkön is tapasztalt felmelegedés: a Föld öt legmelegebb évét 2010 után éltük át.Tudtad, hogy árnyalásukkal és párologtatásukkal az erdők hozzájárulnak a hőmérséklet kiegyenlítéséhez, és hogy akár 4-8 fokkal is hűvösebb lehet a levegőjük, mint a városokban?
ELOLVASOM

A klímaváltozás már a hazai erdők légkörét és élőhelyeit is megváltoztatja, amire gondosan fel kell készülni.Tudtad, hogy az elmúlt ötven évben Magyarországon a felére csökkent a párás, hűvös bükkös klíma területe, míg az előrejelzések szerint 2050-ig négyszeresére, közel 80%-ra nőhet a száraz és meleg erdőssztyepp-klíma térfoglalása?
ELOLVASOM

A klímaváltozás negatív hatásaival szemben tanúsított ellenálló képességük miatt az erdeinkben nagyon fontos az őshonos nővény- és állatvilág által biztosított biológiai sokféleség.Tudtad, hogy természetes ellenségeik hiánya miatt a nem őshonos növény- és állatfajok tömegszaporodásra képesek, miközben elfogyasztják vagy kiszorítják élőhelyükről az őshonos élőlényeket? Tudtad, hogy csak az elmúlt 20 évben több új idegenhonos rovarfaj jelent meg az erdeinkben, mint az elmúlt száztíz évben összesen?
ELOLVASOM

Az erdők párologtató hatása nélkül leállna a globális vízkörforgás, miközben a világ nagyvárosainak harmadában kiterjedt erdőségek védik az ivóvíz bázist.Tudtad, hogy nem csak a kiterjedt erdőségek, hanem az egyes fák is fontos szerepet töltenek be a vízháztartásban, s hogy az erdőben csupán egyetlen kidőlt fatörzs a legforróbb nyári napon is több tíz liternyi vizet raktároz?
ELOLVASOM

A fák a fotoszintézis során oxigént termelnek, így amellett, hogy a széndioxid megkötésével lassítják a klímaváltozás folyamatát, élhetőbb környezetet teremtenek az ember számára.Tudtad, hogy egyetlen idős tölgyfa naponta 700 liter oxigént termel, ami ötven felnőtt ember napi levegőszükségletének felel meg?
ELOLVASOM

Az erdők nem képesek „maguktól”, azaz természetes úton alkalmazkodni a klímaváltozás jelenlegi gyors üteméhez.Tudtad, hogy az erdészek többek között változatos korú és fafajú erdők nevelésével, valamint déli származású magok és csemeték ültetésével segíteni tudják erdeink megmaradását a változó klímában is?
ELOLVASOM

A Kárpát-medencében az erdők ellenállóképességének csökkenésében nagy szerepet játszik az emberi terhelés.Tudtad, hogy az illegális hulladéklerakás, az ember által okozott erdőtüzek, a falopás nemcsak az erdőket pusztítja, hanem hozzájárul a klímaváltozás ütemének gyorsulásához is? Egyetlen fa elültetésével viszont már Te is tehetsz a klímaváltozás ellen!
ELOLVASOM

A programban részt vevő partnerek.

Országos Erdészeti Egyesület
Cikk első megjelenése: 2018-04-12 11:20
Belépés, regisztráció
Honlapunk adatai
 • 5 170 regisztrált felhasználó
 • 2 479 hírlevél előfizető
 • 356 természetjáró szervezet
 • 2 277 turistaút szakasz
 • 12 795 km turistaút
 • 139 túramozgalom
 • 3 969 túramozgalom teljesítő
 • 6 esemény
 • 3 103 megjelent cikk, hír
 • 270 belső oldal
 • 2 286 egyéb dokumentum
Eseménynaptár
Hírlevél

captcha

Keresés
Címkefelhő
Kövess minket!
RSS  Facebook Twitter