2022. december 06., kedd - Miklós
Magyar Természetjáró Szövetség
mtsz.org »Cikkek
Magyar Természetjáró Szövetség

A Kéktúrázás Napja

Egy nap alatt az országot átszelő ikonikus útvonalon
Archív cikk; tartalmát tovább nem frissítjük, így az elavult információkat is tartalmazhat.

A Magyar Természetjáró Szövetség 1961 óta koordinálja az Írott-kő és Hollóháza között húzódó ikonikus Országos Kéktúra útvonalát, amelyet 2019-ben a National Geographic a legjobban ajánlott 25 utazási célpont közé sorolt. Sokunk életébe a Másfélmillió lépés, …és még egymillió lépés Magyarországon valamint a Kerekek és lépések című filmsorozattal köszöntött be a kéktúrázás és e misztikus, időnként embert próbáló úti élményt azóta is töretlen érdeklődés övezi. E tényt mi sem támaszthatná alá jobban, mint a teljesítők által évről évre ellenőrzésre leadott igazolófüzetek száma, amely 2020-ban lassan eléri a négyszázat.

A kéktúrázás túlmutat a nyomvonalkövető túramozgalom fogalmán, hiszen a bélyegzők gyűjtése mellett természetföldrajzi-, néprajzi- és történelmi ismeretekkel gazdagodhatnak követői, nem beszélve az egészséges életmódra és a testmozgás fontosságára irányuló figyelemfelkeltő küldetéséről. E komplex kultúrtörténeti nagyság előtt tisztelegve a Magyar Természetjáró Szövetség 2015-ben október 10-ét jelölte ki a Kéktúrázás Napja ünnepének.

Idén az Országos Kéktúra izgalmaiba kóstolhat bele az, aki részt vesz a Kéktúrázás Napján. Az 1168 kilométer hosszú, 70 szakaszra felosztott útvonalat egy nap alatt járja be 70, kezdő és haladó kéktúrázóból álló csoport. A hosszabb és rövidebb klasszikusok mellett olyan tematikus élmények is várják egyes szakaszokon a természetjárókat, mint fotós-, gyerekhordozós-, Nordic Walking-, gyermekgyógyító-, vagy a Természetjáró Túrakönyvek túrája. A csoportok GPS készülékekkel teszik meg az adott szakasz távolságát, így az esemény online térképén a nap végére egy összefüggő kék vonal jelzi az Országos Kéktúra teljesítését.
A 70 szakasz túravezetői a Magyar Természetjáró Szövetség munkatársai, annak tagszervezeteit képviselő profi szakemberei, az erdészetek és nemzeti parkok munkatársai, valamint nagy tapasztalattal bíró civil természetjárók közül kerültek ki. Az egyes túraszakaszokon a résztvevők száma korlátozott, ezért érdemes mihamarabb felkeresni a
Kéktúrázás Napja honlapját és elvégezni a regisztrációt, majd a jelentkezést.

Kérjük, hogy ne felejtsétek otthon a kéktúrás igazolófüzeteiteket és a bélyegzőpárnákat. Akik pedig ezen az emlékezetes napon kezdenék el a kéktúrázást, azoknak javasoljuk, hogy indulás előtt mindenképp olvassák el a kéktúrás ellenőreink bélyegzéssel kapcsolatos hasznos tanácsait.

MTSZ Országos Központ

Cikk első megjelenése: 2020-09-23 10:33

Kapcsolódó túramozgalmak

Belépés, regisztráció
Honlapunk adatai
 • 5 170 regisztrált felhasználó
 • 2 480 hírlevél előfizető
 • 356 természetjáró szervezet
 • 2 277 turistaút szakasz
 • 12 795 km turistaút
 • 139 túramozgalom
 • 3 969 túramozgalom teljesítő
 • 2 esemény
 • 3 117 megjelent cikk, hír
 • 270 belső oldal
 • 2 286 egyéb dokumentum
Eseménynaptár
Hírlevél

captcha

Keresés
Címkefelhő
Kövess minket!
RSS  Facebook Twitter