2023. március 23., csütörtök - Emőke
Magyar Természetjáró Szövetség
mtsz.org »Cikkek
Magyar Természetjáró Szövetség

A kéktúrázás első lépései

Hasznos tudnivalók kezdőknek
Archív cikk; tartalmát tovább nem frissítjük, így az elavult információkat is tartalmazhat.

Cikkünkben összegyűjtöttük nektek azokat a legfontosabb tudnivalókat, amelyekre akár az Országos-, akár a Rockenbauer Pál Dél-dunántúli - akár az Alföldi Kéktúra esetében egy kezdőnek bármikor szüksége lehet.


A kéktúrázást bárki bármikor elkezdheti, alsó korhatár egyedül a Gyermekkéktúra esetében van. A teljesítés nincs határidőhöz kötve, mindenkinek saját döntése, hogy milyen tempóban halad.

 

Mindhárom kéktúra útvonala több szakaszból áll, de a kiírás általános szabályai szerint nem kell egymást követő sorrendben haladni a teljesítéssel. Például a 27 szakaszra osztott Országos Kéktúra két végpontja – Hollóháza és Írott-kő – között bárhol, bármilyen irányba elkezdhető, folytatható és befejezhető a túrázás. Útvonalkövető túramozgalmakról van szó, vagyis a fehér alapon kék sávval jelölt útvonalon haladunk A-ból B-be, amit az útvonalak mentén kihelyezett bélyegzőkkel és dátumozással igazolunk az egyéni bélyegzőfüzetünkben. Az egyik leglényegesebb feltétel, hogy kizárólag csak a gyalogos – az Alföldi Kéktúra esetében, RÉGI igazolófüzettel 2021. június 30-ig a kerékpáros - teljesítés fogadható el.
Mire van szükség indulás előtt?Fotó: MTSZ1. Igazolófüzet
re


Ha a túra teljesítéséért járó díjazást - elismerő oklevél és kitűző – is szeretnénk megszerezni, akkor vásárolnunk kell egy MTSZ által kiadott eredeti igazolófüzetet vagy a Magyar Természetjáró Szövetség Turistashopjában vagy viszonteladó partnereinél. Vásárlást követően töltsük ki azt személyes adatainkkal.

 

Mindhárom kéktúrának saját igazolófüzete van, újabb és régi kiadásban. A füzetek érvényessége nem jár le, egy korábbi kiadvány ugyanúgy hivatalos, mint a legfrissebb kiadvány, sőt, még együttesen is használhatóak.

Általános szabály szerint amilyen füzetet használunk, annak a bélyegzésre vonatkozó szabályai szerint járjunk el a bélyegzést és dátumozást illetően. A kéktúrák bélyegzőit az útvonalon kihelyezett dobozokban találjátok. Ezek hivatalos és mindig a legfrissebb pontos helyei, koordinátái, gpx fájljai megtalálhatóak itt, itt, itt és a Természetjáró applikációban. Ha valamilyen oknál fogva nem elérhető az igazoláshoz szükséges bélyegző, így nem tudtok bélyegezni a füzetbe, akkor két megoldás lehetséges: vagy készítsetek egy szelfit, amelyen beazonosítható a bélyegzőhely és ti magatok is, vagy, keressetek a közelben egy olyan helyszínt, amelynek van egy olyan bélyegzője amelyen látszik a település neve (például vasútállomás, bolt stb…).

Az igazoló pontokon (bélyegzőhelyeken) előfordulhat sérülés, elhasználódás esetleg eltűnés, ezt minden esetben jelezzétek nekünk a kektura.hu-n vagy a bejelentes@termeszetjaro.hu ímélcímen. Útakadály, nyomvonal problémák esetén is használjátok nyugodtan ezt a címet.2. Bélyegzőpárnára és tintára

 

Kéktúrázás során a füzeten kívül bélyegzőpárnára és tintára is szükségetek lesz, ugyanis a kihelyezett dobozokban csak gumilenyomatot találtok.


3. Tollra

A dátumozás beírásához és jegyzeteléshez mindenképpen legyen nálatok toll is.

 
 
 

Mindezek után, ha a kedvetek és a felszerelésetek is meg van, akkor nincs más hátra, mint a bejárás, azaz az egyes túranapok tervezése és megszervezése. A Természetjáró Kedvezménykártya (TEKA) kedvezményes szállás és utazást biztosít a bakancsos túrázóknak, így érdemes ezt is beszerezni.  Ha ezzel kapcsolatban kérdésetek van, esetleg tanácsot szeretnétek kérni, akkor keressetek az előbbiekben megadott ímélcímen minket. A közösségi média felületeit, fórumait nem tekintjük hivatalos csatornának!Gyermekkéktúra kezdőknek

 


Fotó: Tassy MárkAzért, hogy elkerüljük önmagunk ismétlését, nagyon egyszerűen fogalmazva a Gyermekkéktúra teljesítése és kiírása szinte megegyezik az Országos Kéktúráéval, néhány eltéréstől eltekintve.

 

Az egyik ilyen lényeges különbség az, hogy csak a 6 és 14 év közöttiek teljesíthetik. A 6 év alatt megtett kilométerek száma nem számít bele, a felső korhatár tekintetében pedig az az év, amikor a gyermek betölti a 14. életévét, még a Gyermekkék teljesítésének a része.

 

Az OKT útvonalát 9 tájegységre osztja fel a GYKT: a Kőszeg-Kemeneshát, a Balaton-felvidék, a Bakony, a Vértes-Gerecse, a Pilis-Budai-hegység, a Börzsöny-Cserhát, a Mátra, a Bükk - Aggteleki-hegység vagy a Cserehát - Zempléni-hegység. Az itt felsorolt egyes tájegységeken belül legalább 50 kilométert kell gyalogolni ahhoz, hogy valaki jogosulttá váljon egy tájegységi jelvényre. Ha pedig a tájegységek mentén megtett kilométerek száma meghaladja a 300-at, az a Gyermekkéktúra jelvényét kapja jutalmul.

A gyermekkéktúra és az Országos Kéktúra igazolása ugyanabban az igazolófüzetben történik, és a teljesítés is megegyezik: az útvonal mentén lévő bélyegzőlenyomatokat és dátumokat kell gyűjteni a névre szóló nyomtatványban. Az OKT kiírás szabályai itt is ugyanúgy érvényesek, kivétel nélkül.


MTSZ Országos Központ
borítókép: Burger Barna

Cikk első megjelenése: 2021-01-04 14:22
Belépés, regisztráció
Honlapunk adatai
 • 5 173 regisztrált felhasználó
 • 2 483 hírlevél előfizető
 • 356 természetjáró szervezet
 • 2 277 turistaút szakasz
 • 12 795 km turistaút
 • 139 túramozgalom
 • 3 969 túramozgalom teljesítő
 • 23 esemény
 • 3 142 megjelent cikk, hír
 • 271 belső oldal
 • 2 296 egyéb dokumentum
Eseménynaptár
Hírlevél

captcha

Keresés
Címkefelhő
Kövess minket!
RSS  Facebook Twitter