2022. január 20., csütörtök - Fábián, Sebestyén
Magyar Természetjáró Szövetség
mtsz.org »Cikkek
Magyar Természetjáró Szövetség

A Kaszó Zrt. átadta a Dr. Marián Miklós sétányt

A Baláta-tavon
Archív cikk; tartalmát tovább nem frissítjük, így az elavult információkat is tartalmazhat.
A közjóléti beruházások keretében 2014. május 27-én a Kaszó Zrt. ünnepélyesen átadta a nagyközönség számára a Dr. Marián Miklós sétányt. A sétány a fokozottan védett Baláta-tó területén épült, azzal a céllal, hogy a látogató közelebbről is megismerje ezt a természeti értéket.

Az állami erdőgazdaságok az elmúlt években a Magyar Fejlesztési Bank Zrt. mint tulajdonosi joggyakorló által megkövetelt szigorú költségtakarékossággal gazdálkodtak. A fegyelmezett vezetéssel az alaptevékenységből nyereség származott. A megtermelt eredményeket ezért a Kaszó Zrt. is jelentős közjóléti fejlesztésekre tudja fordítani.

A tó jégkorszaki homokbuckákkal tarkított területen helyezkedik el, ahol az agyag-felhalmozódás megakadályozta a víz leszivárgását, így alakulhatott ki a lefolyástalan, s jelenleg már fokozottan védett ősláp. A Baláta-tó kb. 174 hektáron terül el, melyet 300 ha védőzóna övez. A vízállás nagyon változékony, csapadékfüggő. A visszamaradt láp számos védett fajnak ad otthont, 1942. január 19. óta áll védelem alatt, ezzel az ország egyik legrégebb óta természetvédelmi oltalom alatt álló területe.

Területén jellemző flóravilágból legnevezetesebb a rovaremésztő Aldrovanda vesiculosa, mely az ingólápok ritkasága, illetve a szíves levelű hídőr. A láp gazdag állatvilágából elsősorban a keresztes vipera fekete változatát érdemes kiemelni, valamint rengeteg madárfajnak ad otthont, mint például a szigorúan védett réti sas és fekete gólya.

A stégrendszer a Baláta-tó egyik legelhivatottabb kutatójáról, Dr. Marián Miklósról kapta a nevét, aki 1952 óta kutatta az ősláp gerinces állatvilágát, mely témájából 1959-ben megvédte doktori disszertációját.

Korábban a különböző természetvédelmi előírások okán a tavat csupán több száz méterről tekinthették meg a látogatók egy kilátóról, jelenleg már egy kb. 540 m hosszú stégrendszeren keresztül, információs pontok segítségével ismerkedhetnek meg a tó flórájával és faunájával.  A beruházás második ütemében egy madármegfigyelő is épül, a nyílt vízfelület közvetlen közelében. A létesítményt 50 millió forintból valósítja meg a Kaszó Zrt., mely segítségével a társaság még nagyobb betekintést kíván nyújtani a látogatók számára a fokozottan védett természeti érték élővilágába.


Az átadáson Galamb Gábor, a KASZÓ Zrt. vezérigazgatója köszöntötte a jelenlévőket, majd Dr. Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes úr osztotta meg a gondolatait. Ezt követően Szászfalvi László országgyűlési képviselő úr, majd Dr. Jung László, az MFB Zrt. Agrár és Turisztikai Befektetési Főigazgatóság ügyvezető igazgatója üdvözölte a beruházást. A szalagátvágást megelőzően Maczkó Gyula esperes plébános adta áldását a létesítményre.

A Kaszó Zrt. tovább kívánja gyarapítani a közjóléti beruházások sorát, tervek közt szerepel a Kaszói Kirándulóközpont vadasparkkal való bővítése, illetve hangsúlyt fektet a Kaszói Állami Erdei Vasút fenntartására, pályájának felújítására is.

Képek az átadásról.

Szöveg: Kaszó Zrt.
Az MTI hír alapján megjelent Turista Magazin cikk.
Cikk első megjelenése: 2014-06-01 14:03
Belépés, regisztráció
Honlapunk adatai
 • 5 130 regisztrált felhasználó
 • 2 462 hírlevél előfizető
 • 345 természetjáró szervezet
 • 2 277 turistaút szakasz
 • 12 795 km turistaút
 • 138 túramozgalom
 • 3 969 túramozgalom teljesítő
 • 21 esemény
 • 3 035 megjelent cikk, hír
 • 284 belső oldal
 • 2 265 egyéb dokumentum
Eseménynaptár
Hírlevél

captcha

Keresés
Címkefelhő
Kövess minket!
RSS  Facebook Twitter