2023. március 22., szerda - Beáta, Izolda
Magyar Természetjáró Szövetség
mtsz.org »Cikkek
Magyar Természetjáró Szövetség

A Jelzésfestés pályázat és a Rendezvénytámogatás aktuális helyzete

A Magyar Természetjáró Szövetség népszerű pályázatainak első körös összefoglalója
Archív cikk; tartalmát tovább nem frissítjük, így az elavult információkat is tartalmazhat.

Az elmúlt hetekben lezárult az idei Jelzésfestés pályázat és a Rendezvénytámogatás beadási és elbírálási időszaka. Hírünk arról nyújt tájékoztatást, hogy a hazánkat is érintő koronavírus terjedésének megfékezése miatt tavasszal hozott járványügyi intézkedések hogyan érintették mindkét kiírás ügymenetét és eredményességét.

A 2020. évi Jelzésfestésen az előző évhez hasonlóan a Magyarországon nyilvántartásba vett vállalkozások és a civil szervezetek vettek részt. Az újonnan bevezetett online pályázati felület két ütemben nyílt meg a pályázók előtt: február 5-től az Országos Kékkör, március 2-tól a klasszikus turistautak megrongálódott, elkopott, hiányos turistajelzéseinek felújítására nyújthatták be dokumentumaikat az érintettek. Ha valaki lemaradt volna akár az egyik, akár a másik lehetőségről, az május 11-től tervezetten július végéig élhetett a pótpályázat kínálta lehetőségekkel, azonban a nagy érdeklődésre való tekintettel jóval hamarabb lezárult a pótpályázat.

Kijelenthető, hogy a Jelzésfestés pályázat terén minden idők legsikeresebb éve volt az idei, ami több feltétel szerencsés együttállásának is köszönhető. Ezek egyike például az, hogy a járványügyi intézkedések nem érintették hátrányosan a pályázat ügymenetét. Másrészt a pályázók egymás és az önmaguk iránt vállalt felelősséggel, az óvintézkedések betartásával és a biztonságos természetjárás melletti elköteleződéssel végezték és végzik napjainkig a festési munkálatokat. Harmadrészt pedig az ellenőrzést követően a munka méltó elismeréseként fizetett kilométerdíj összege – nettó 15 000 Ft – amely remek bevételi forrást jelent a pályázónak. A beérkezett és a kiírás feltételeinek megfelelő, tehát elfogadott pályázatoknak köszönhetően  közel 1780 kilométernyi turistaút mentén újulhatnak meg a jelzések.   
A fentiekkel szemben a január 24-én, kizárólag az MTSZ tagszervezetei számára kiírt
Rendezvénytámogatás ügymenete kevésbé alakult ideálisan, hiszen a meghozott óvintézkedések nem tették lehetővé hazánkban sem a nyílt, sem a zárt események megrendezését.

Mivel a Rendezvénytámogatás olyan környezettudatos események kiadásait hivatott részben fedezni, amelyek az MTSZ alapszabályában meghatározott célkitűzésekhez illeszkednek, magyarországi természeti környezetben, lakott területen kívül kerülnek megrendezésre, gyalogosan teljesíthetőek és mindenki számára elérhetőek, így március 17-én felfüggesztésre került a benyújtott támogatási igények elbírálása.

Hosszú hetek bizonytalansága után pozitív fordulat következett, ugyanis a május és június során megjelent kormányrendeletek szerint újraindulhatott a szabadtéri programok szervezése. Ez egyet jelentett azzal, hogy a már beérkezett támogatási igények elbírálása is folytatódott részünkről. Ebben az időszakban újak befogadására már nem volt lehetőségünk, hiszen az óvintézkedések a beadási határidőt meghaladóan léptek érvénybe.

Az elbírálási időszak július 3-án ért véget. A Rendezvénytámogatásban részt vevő 44 tagszervezetünkből 35-en feleltek meg a kritériumoknak, így a beérkezett 75 esemény rendezvénytámogatási igényléséből 45 került ki nyertesként. Ezek típusok szerint részletezve a következők: 20 gyalogtúra, 10 programsorozat, 8 tábor és 7 túraverseny. 10 tagszervezetünk kettő, 25 pedig egy általa szervezett program kiadásaira igényelt támogatást. A rendelkezésre álló keretösszeg lehetővé tette az, hogy az összes rendezvény 56%-át teljes egészében, 44 %-át pedig részben támogathassuk. Érdekességként megemlítjük, hogy az először 2019-ben kiírt Rendezvénytámogatás eredményeit túlszárnyalják az előzőekben részletezett idei adatok az járványügyi intézkedésektől függetlenül.

Az első körös pozitív eredményhirdetés után sem a Jelzésfestés, sem a Rendezvénytámogatás esetében nem dőlhetünk hátra, hiszen a java még hátravan: a szerződéskötések részben már igen, részben még nem zárultak le. A Jelzésfestés készre jelentését követi a terepi ellenőrzés. A Rendezvénytámogatás teljesítési határideje a program megvalósításának dátuma, vagy onnantól számítva legkésőbb a 15. munkanap.


Ha a mindkét kiírás keretében elvégzett munkák ellenőrzése sikeres eredménnyel zárul, akkor elkezdődik az MTSZ részéről a pénzügyi teljesítés.

MTSZ Országos Központ

 

 

 

 

Cikk első megjelenése: 2020-07-15 14:28
Belépés, regisztráció
Honlapunk adatai
 • 5 173 regisztrált felhasználó
 • 2 483 hírlevél előfizető
 • 356 természetjáró szervezet
 • 2 277 turistaút szakasz
 • 12 795 km turistaút
 • 139 túramozgalom
 • 3 969 túramozgalom teljesítő
 • 23 esemény
 • 3 142 megjelent cikk, hír
 • 271 belső oldal
 • 2 296 egyéb dokumentum
Eseménynaptár
Hírlevél

captcha

Keresés
Címkefelhő
Kövess minket!
RSS  Facebook Twitter