2022. augusztus 10., szerda - Lőrinc
Magyar Természetjáró Szövetség
mtsz.org »Cikkek
Magyar Természetjáró Szövetség

A Gyermekvasút vendége

Ideiglenes szállásfoglaló
Archív cikk; tartalmát tovább nem frissítjük, így az elavult információkat is tartalmazhat.
 Számos túra kiindulópontja vagy végpontja Normafa illetve sok kirándulót, sétálót vonz a Gyermekvasút. Ezen a hétvégén mi is elindultunk vonatozni, ám közben nem várt vendéggel találkoztunk
 Csillebérc nevét sokan ismerik, számos érdekes helyzetben kerül elő a neve mostanság. Egyik ilyen összefüggése, hogy Csillebércen áll meg a régi "Úttörővasút", mai hivatalos nevén a MÁV Zrt. Széchenyi-hegyi Gyermekvasút.

A környékbeli túráknál, sétáknál nagy segítség a kisvasút (keskeny nyomtávú), hiszen komoly távokat lehet vele lerövidíteni vagy akár csak feldobni magát a túrát pár megálló vasútozással.

A mi tervünk is valami hasonló volt: némi séta, megvárjuk a "dízelt", megyünk pár megállót, majd átszállunk a "gőzősre". 

Maga terv működött is, de nem várt élménnyel gazdagodtunk, amikor a séta rész elért a csillebérci állomáshoz. Az közismert tény, hogy szemben a Keleti pályaudvar mordori vasúti alkalmazottaival szemben, itt fent, szinte kötelező előadást tartanak az egyenruhások ha csak egy kis apró jelét látják annak, hogy az ember érdeklődő típus. Ilyenkor 5 - 25 perces előadás következik mindenről, ami összefügg a Gyermekvasúttal vagy a környezetével. A mostani beszámoló során hívták fel a figyelmet, hogy sajnos újabb érv jelent meg, hogy vége a nyárnak. A Csillebérci állomás kéményébe ősztől mindig beköltözik egy bagoly. Ez a bentlakás mindig tavaszig tart, a bagoly amolyan kolléga, egyáltalán nem foglalkozik a vonatok zajával, vagy akár a hangos gyerekzsivajjal. Mindezt bebizonyítva felmutattak a kéményre és lám ékes bizonyítékként ott csücsült a bagoly. Nem állítom, hogy külső segítség nélkül észrevettük volna, de így azért tényleg könnyű dolgunk volt. 


A kéménylakó  A menetrend tanulmányozása
 Portré 

Javaslom mindenkinek aki arra jár, vagy azoknak akik baglyot szeretnének látni vagy meg akarják mutatni az unokának dr. Bubót, azok vegyék a nem túl nagy fáradságot és sétáljanak el a csillebérci állomáshoz és keressék a dokit valamelyik kéményben. Mivel a bagoly nem marketingfogás, ezért előfordulhat, hogy éppen nincs odahaza, de ezen senki se bosszankodjon, legközelebb ott lesz :-)

fgy

u.i.: szvsz. az említett bagoly egy gatyáskuvik, de könnyen lehet, hogy tévedek
Cikk első megjelenése: 2011-09-10 17:02

Csatolt dokumentumok

Belépés, regisztráció
Honlapunk adatai
 • 5 168 regisztrált felhasználó
 • 2 479 hírlevél előfizető
 • 356 természetjáró szervezet
 • 2 277 turistaút szakasz
 • 12 795 km turistaút
 • 139 túramozgalom
 • 3 969 túramozgalom teljesítő
 • 3 esemény
 • 3 093 megjelent cikk, hír
 • 269 belső oldal
 • 2 285 egyéb dokumentum
Eseménynaptár
Hírlevél

captcha

Keresés
Címkefelhő
Kövess minket!
RSS  Facebook Twitter