2022. november 30., szerda - András, Andor
Magyar Természetjáró Szövetség
mtsz.org »Cikkek
Magyar Természetjáró Szövetség

A Gerecse teljesítménytúrák számokban

Beszámoló a XXXV. rendezvényről
Archív cikk; tartalmát tovább nem frissítjük, így az elavult információkat is tartalmazhat.
A tavalyi hideg-szeles és a tavalyelőtti esős, vacak időjárás után – az égiek remek időt küldtek a túrázóknak: napsugaras, kék ég, délutánra gomolyfelhőkkel, de eső semmi. Nem is csoda, hogy megdőlt a részvételi rekord.

Jócskán megdőlt a tavalyi nevezési rekord, amit az online nevezési számokból (5531) azért már sejteni lehetett. De a több, mint 10 000 fő eljövetelére még a rendezők sem számítottak. Bár minden korosztály szép számmal képviseltette magát, az előző évekhez képest jóval több gyerekes család jött el a Gerecsére, sőt komplett iskolás csoportok is indultak, ezért volt egy kis családi nap, és az erdei utak mentén, a frissítő pontoknál és tisztásoknál némi piknik jellege a rendezvénynek.
 


A Komárom-Esztergom Megyei Sportszövetségek Szövetsége (KEM SZÖSZ) részéről 120, a Magyar Termszetjáró Szövetség (MTSZ) részéről pedig 30 fős önkéntes csapat segítette a rendezők munkáját, szükség is volt mindenkire, főleg a reggeli órákban, amikor 10 ezer ember próbált elrajtolni.
 


Fél tizenegy körül kezdtek megérkezni a célhoz az első teljesítők. Fél kettőkor már 1000-en voltak, ám ekkor még mintegy 9000-en rótták a Gerecse ösvényeit. A célban gratuláció, oklevél, kitűző és Turista Magazin várta a beérkezőket. Az idén szintén nagy sikere volt a túró rudiknak, amelyeket a túrázók a visszahozott ásványvizes palackokért kaptak cserébe.

Horváth Zoltán, a Gerecse 50 létrehozója, főrendezője így foglalta nekünk össze a napot:
Egyrészt nagyon jó véleményem van a résztvevőkről. Ugyanis végtelen türelmesek voltak, és ilyet még tényleg nem láttam, hogy közel 10 000 ember úgy viselkedik, ahogy embernek kell. De úgy gondolom, ilyenek a természetjárók. Az az igazság, hogy a tavalyi hétezres létszám után, mi az idén 10–12%-os növekedésre számítottunk. Ezt azt jelenti, hogy mindennel 8000 főre készültünk, s erre a mennyiségre érkezett közel 10 000 ember. Bár még nincs végeredmény, ugyanis 7800-nál a számítógépet ki kellett kapcsolni azért, hogy elengedjük a hátralevő kétezer embert. Ez a döntés nagy sikert aratott, hiszen én lettem volna a legboldogtalanabb ember, ha még itt várnak három órát. Összességében az a véleményem, hogy jól sikerült az idei Gerecse. Csodálatosnak tartom, hogy idén a 10 és a 20 km-es távoknál megduplázódott a teljesítők száma. Ez azért is örvendetes, mert ezzel a két távval neveljük az embereket, a családokat, hogy ne ugorjanak neki felelőtlenül az 50 km-es túrának, mert az kockázatos. A 10 és 20-as távot, ha élményszerűen teljesíti a gyermek, megszereti a természetjárást, és a 10-20-as részvevőkből lesznek majd később az 50 km-es távot teljesítők. Ma ilyenből több ezret láttam. Úgyhogy nagyon boldog vagyok” – foglalta össze a nap tapasztalatait a KEM SZÖSZ Természetbarát Szövetség elnöke.
 


Németh Csaba, az MTSZ szakmai igazgatója az alábbiakkal egészítette ki a mai nap eseményeit:
Összességében pozitívan értékelem a rendezvényt. Minden nehézség ellenére úgy vélem, hogy az általában szeszélyesnek mondható április ellenére egy természetjáró majálist tudtunk idevarázsolni. Ebben az időjárás is nagy segítségünkre volt, napos, kellemes időben túrázhattak a résztvevőknek. Azt gondolom viszont, hogy elértünk egy olyan határt, amely mindenképpen elgondolkodásra ad okot. Az elsődleges célunk ugyanis az, hogy a természetjárást népszerűsítsük. Ez a számok tükrében úgy tűnik, sikerült.
 


Viszont egy másik szempontból az a 10 000 ember, aki most itt részt vett, olyan környezeti terheléssel van már az erdőre, hogy eljött az ideje annak, elgondolkodjunk azon, érdemes lenne határokat szabni valamilyen módon ennek a nagy népszerűségnek. Ezzel nem az a célunk, hogy csökkentsük a túrázás iránti szeretet, hanem az, hogy az erdő továbbra is rendelkezésre álljon, és a természet a jövőben élvezhető és megkapható legyen.
 


Végeredmény, a teljesítők számai az egyes távokon (az összes induló száma nem lett publokálva):
50 km-en 3277
30 km-en 1079
20 km-en 3.246
10 km-en 2.440
összesen
10.042

Kapcsolódó cikk:
Szeptemberig eldől a Gerecse teljesítménytúrák jövője.
 

A teljesítménytúra nem verseny, csak egy idő számít.
"Gratulálok, szintidőn belül vagy."


Egy  frissítő pont napi fogyasztása számokban:
Az 50 km-es táv vértestolnai elágazás frissítő pontnál 40 kg zsír, 44 kg vöröshagyma, 275 kg kenyér, 1100 liter szóda fogyott.

MTSZ, Turista Magazin
Képek: Gulyás Attila

Cikk első megjelenése: 2016-04-18 19:42
Belépés, regisztráció
Honlapunk adatai
 • 5 170 regisztrált felhasználó
 • 2 480 hírlevél előfizető
 • 356 természetjáró szervezet
 • 2 277 turistaút szakasz
 • 12 795 km turistaút
 • 139 túramozgalom
 • 3 969 túramozgalom teljesítő
 • 2 esemény
 • 3 113 megjelent cikk, hír
 • 270 belső oldal
 • 2 286 egyéb dokumentum
Eseménynaptár
Hírlevél

captcha

Keresés
Címkefelhő
Kövess minket!
RSS  Facebook Twitter