2023. március 23., csütörtök - Emőke
Magyar Természetjáró Szövetség
mtsz.org »Cikkek
Magyar Természetjáró Szövetség

A Gemenci Kisvasút napja 18-án

Hajtányozás, szarvasbőgés, gyalog- és kerékpáros túrák
Archív cikk; tartalmát tovább nem frissítjük, így az elavult információkat is tartalmazhat.
Milyen a nosztalgia gőzmozdony belülről? Hogyan kell hajtányozni? Micsoda koncertet adnak szarvasbőgéskor a gímbikák? Mindezt megtapasztalhatják mindazok, akik úgy határoznak, hogy 2010. szeptember 18-án a gemenci erdőgazdasággal együtt ünneplik Európa legnagyobb összefüggő ártéri erdején keresztülvezető Gemenci Erdei Vasút napját.

A játszóházat, íjászbemutatót, mézkóstolót és mézvásárt, fotókiállítást, gyalog- és kerékpártúrát, sétahajózást és aszfalt rajzversenyt is magába foglaló programsorozat a Pörbölyi Ökoturisztikai Központ mellett több helyszínen is várja a kicsiket és a felnőtteket egyaránt.
 
Már szeptember 17-én elkezdődik az ünnepségsorozat, hiszen Gemenc rengetegének különleges koncertjét mindazok meghallgathatják, akiket érdekel a gímszarvasbikák bőgése és részt vesznek a szürkületben (17 órakor) induló és késő este befejeződő szarvasbőgés-hallgató túrán, a gemenci erdő vadregényesen csodás helyszínén, a világrekorder gímszarvasok hazájában.
 
Szeptember 18-án az első kisvasúti szerelvény 8.30-kor indul a Pörbölyi Ökoturisztikai Központból és a teljes pályahosszat végigjárva érkezik meg a bárányfoki végállomásra. A kisvasúton egész nap lehet utazni, de a teljes pályahosszat csak a reggeli és a 10.30-kor induló járattal lehet bejárni.
 
Az egész napos rendezvénysorozat programjai 9 órakor kezdődnek. A látogatók a Pörbölyi Ökoturisztikai Központban kívülről-belülről megtekinthetik a Rezét gőzmozdonyt igazi gőzmozdonyvezető segítségével. A gyermekek és a játékot kedvelő felnőttek kipróbálhatják a hajtányozást, a vasút iránt érdeklődők megtekinthetik az árvíz alatt lévő gemenci vasúti pályáról készült fotókiállítást, a különleges ízvilágot szeretők pedig kóstolhatnak és vásárolhatnak is a kiváló erdei mézből.
 
A természet barátai és a bakancsos turisták gyalog és kerékpáros túrákon vehetnek részt. A Keselyűsből induló túra elejét a résztvevők az erdei vasúttal teszik meg Bárányfokig, ahonnan túravezető kíséretében közel 7 km-es erdei gyaloglással érkeznek vissza Keselyűsbe.

A kerékpártúra az Ökoturisztikai Központból, Pörbölyről indul saját vagy helyben kölcsönzött kerékpárral. A résztvevők az árvízvédelmi töltésen Keselyűsig kerékpároznak (17 km), onnan az erdei vasúttal utaznak a Gemenci Duna-partra, majd vissza Pörbölyre.
A résztvevők kerékpárjait az erdei vasúton díjmentesen szállítja a Gemenc Zrt.
 
Mindemellett sétahajózással kombinált kisvasutazásra is lehetőség lesz 9.40 és 10.30 perces indulással a Pörbölyi Ökoturisztikai Központból.
 
A kisvasút megállóhelyein is érdekes programokkal várják a látogatókat. Lassinál halászati kiállítás, játszótér és büfé, míg Malomtelelőnél tanösvény és madármegfigyelő torony várja a látogatókat.
Cikk első megjelenése: 2010-09-14 15:57
Módosítva: 2010-09-14 15:57

Kapcsolódó túramozgalmak

Belépés, regisztráció
Honlapunk adatai
 • 5 173 regisztrált felhasználó
 • 2 483 hírlevél előfizető
 • 356 természetjáró szervezet
 • 2 277 turistaút szakasz
 • 12 795 km turistaút
 • 139 túramozgalom
 • 3 969 túramozgalom teljesítő
 • 23 esemény
 • 3 144 megjelent cikk, hír
 • 271 belső oldal
 • 2 296 egyéb dokumentum
Eseménynaptár
Hírlevél

captcha

Keresés
Címkefelhő
Kövess minket!
RSS  Facebook Twitter