2023. március 21., kedd - Benedek
Magyar Természetjáró Szövetség
mtsz.org »Cikkek
Magyar Természetjáró Szövetség

A fizikai és mentális kitartás méltó elismerése

A kéktúrák jelvényei
Archív cikk; tartalmát tovább nem frissítjük, így az elavult információkat is tartalmazhat.

Egy túramozgalom teljesítése túlmutat a természetjárás általánosan elismert pozitív élettani hatásain, amelyekről bővebben Dr. Dalmady Zoltán A turistaság egészségtana című szakmai cikksorozatában olvashatunk.

A test és a lélek karbantartása mellett szellemi kihívásokkal kell szembenéznie az érintőpontos vagy az útvonalkövető túramozgalmak valamelyikét teljesítőnek, hiszen ezek célja lehet például egy adott tájegységre, épített örökségre, nevezetes földrajzi pontra vagy egy híres személy emlékére vonatkozó tudásanyag elsajátítása. A meghatározott útvonal bejárását a rá vonatkozó kérdésekre helyes válaszadással, valamint bélyegzéssel, esetleg fotókkal szükséges bizonyítani egy, erre a célra kibocsájtott igazolófüzetben. A túramozgalmat kiíró természetjáró szervezet ellenőrzi az adatok valóságtartalmát, majd oklevéllel és kitűzővel vagy sorszámozott jelvénnyel jutalmazza a lelkes és kitartó túrázót.


Népszerű túramozgalmak a számok tükrében

Mikor mondhatjuk egy túramozgalomra azt, hogy népszerű? Amikor az igazolófüzetek eladási száma magas? Vagy amikor egy adott évben másfélszer annyi teljesítő füzetét kell ellenőrizni, mint azt megelőzően? Esetleg amikor az adott túramozgalom közösségi oldalakon működő csoportjának a taglétszáma meghaladja a négy számjegyet? Vagy amikor százból száz, harminc feletti magyar ismeri és tudja melyik természetjáró tévésorozathoz kösse az Indulj el egy úton… című csángó népdalt? A kérdésekre adott válaszok mind jó kiindulási alapot adhatnak. Cikkünkben azonban rávilágítunk egy eddig futólag említett adatra, ez pedig túramozgalmat szabályosan teljesítettek részére kiadott jelvények darabszáma.


A kéktúrák jelvényei

Magyarország legismertebb túramozgalmai a Magyar Természetjáró Szövetség által kezelt három kéktúra: az Országos-, az Alföldi-, és a Rockenbauer Pál Dél-dunántúli Kéktúra.

Országos Kéktúra (OKT)


1168 kilométer hosszan kanyarog a Kőszegi-hegységben található Írott-kő és a Zempléni-hegységben fekvő Hollóháza között, főként Magyarország északi tájain. Napjaink egyik legismertebb hazai túramozgalma. Gomblyuk valamint sorszámozott jelvényén egy szabálytalan négyszögben, hegyek felé vezető, kék jelzőtáblákkal ellátott út látható alul „Országos Kék-Túra M.T.SZ” felirattal.  Az elmúlt közel 60 évben 6860 teljesítő részesült ebben az elismerésben.

Túramozgalom gyerekfejjel

Legalább 55 éve létezik gyerekek részére kiírt túramozgalom hazánkban, ez pedig az Országos Kéktúra úgynevezett kistestvére, a Gyermekkéktúra. A kiírás szerint azok a 6 és 14 év közötti túrázók, akik a Kőszeg-Kemeneshát, a Balaton-felvidék, a Bakony, a Vértes-Gerecse, a Pilis-Budai-hegység, a Börzsöny-Cserhát, a Mátra,a  Bükk - Aggteleki-hegység vagy a Cserehát - Zempléni-hegység tájegységeken belül legalább 50 kilométert legyalogolnak, jogosulttá válnak az Gyermekkéktúra tájegységi jelvényeire.  Aki még ennél is ügyesebben koptatja a túracipőjét és a tájegységek mentén megtett kilométereinek száma meghaladja a 300-at, az a Gyermekkéktúra jelvény boldog tulajdonosa lehet.

 

 

A tájegységi jelvények mellett a jobb alsó sarokban látható a Gyermekkéktúra jelvénye


A kilenc különböző jelvényt az egyes tájegységek szimbolikussá vált épületei díszítik.  Kőszegi-hegység–Kemeneshát: Tábornokház, Hősök tornya; Balaton-felvidék: zalaszántói Béke-sztúpa; Bakony: Zirc ciszterci apátsága; Vértes–Gerecse: Turul-emlékmű; Pilis–Budai-hegység: Erzsébet-kilátó; Börzsöny–Cserhát: felsőpetényi evangélikus templom; Mátra: mátraházai Pagoda; Bükk–Aggteleki-hegység: gömörszőlősi tájház; Cserehát–Zempléni-hegység: rakacaszendi református templom.


A Gyermekkéktúra és a kilenc tájegységi jelvényből készült színezőket a fenti linkekre kattintás után éritek el.

 

 

Rockenbauer Pál Dél-dunántúli Kéktúra (RPDDK)


Az útvonal Vas, Zala, Somogy, Baranya és Tolna megyén kalauzolja végig a túrázókat mintegy 541 kilométeren keresztül. A természet alkotta látványosságok kedvelői mellett a kulturális élvezetekre szomjazók is megtalálják számításaikat e túra során többek között Szombathelyen, Pécsett és Szekszárdon is.  Az a több mint 1700 túrázó, aki végigjárta a híres természetjáróról elnevezett utat, az a túramozgalom nevét piros alapra arany betűkkel kiírt, vadgesztenyetermést és annak levelét ábrázoló jelvénnyel lett gazdagabb. A szimbólum Rockenbauer Pál egykor kedvelt zengővárkonyi pihenőhelyén, a szelídgesztenyésben elhelyezett sírjára utal.

 

Alföldi Kéktúra (AK)


2020-ban ünnepli huszadik születésnapját az Országos Kékkör harmadik és egyben legfiatalabb tagja. A 848 kilométer hosszú túraútvonal Szekszárd és Sátoraljaújhely között kanyarog. A teljesítésért járó jelvény kinézetében legletisztultabb, hiszen fehér alapon a túramozgalom nevének rövidítése, alatta pedig a név hosszú kiírása olvasható mindössze. Eddig több mint 900-an teljesítették a tökéletes síkságot keresztező túramozgalmat.

Az előbbiekben említett kék jelzésű utakat szabályosan végigjárók ezzel egyidejűleg az Országos Kékkör teljesítését is magunkénak tudhatják, így a három túramozgalom kalásszal körbefont monogramját ábrázoló jelvény büszke tulajdonosai is lesznek.

 

A felső sorban balról jobbra: az OKT gomblyuk és sorszámozott jelvénye, mellette az Országos Kékkör jelvény. Az alsó sorban balról jobbra: RPDDK, mellette pedig az AK jelvény


A kéktúrázás mellett számtalan érvet soroltunk már mi is, és tették ezt mások is előttünk, így most elsősorban a jelvényszerző természetjárók kíváncsiságát és érdeklődését reméljük felkelteni a cikk elolvasásakor. A túra végigjárása során a kulturális és természeti értékek megismerése mellett az állóképesség és nem kevésbé a szervezőkészség is néhol embert próbáló teljesítményre kényszerül. Ennek ismeretében igazán büszkeség viselni bármelyik túramozgalom ingyenes, díszes fém jelvényét, mellyel a Magyar Természetjáró Szövetség a teljesítést jutalmazza.


MTSZ Országos Központ#maradj otthon #a természet megvár

Cikk első megjelenése: 2020-04-20 14:25
Belépés, regisztráció
Honlapunk adatai
 • 5 173 regisztrált felhasználó
 • 2 483 hírlevél előfizető
 • 356 természetjáró szervezet
 • 2 277 turistaút szakasz
 • 12 795 km turistaút
 • 139 túramozgalom
 • 3 969 túramozgalom teljesítő
 • 23 esemény
 • 3 141 megjelent cikk, hír
 • 271 belső oldal
 • 2 296 egyéb dokumentum
Eseménynaptár
Hírlevél

captcha

Keresés
Címkefelhő
Kövess minket!
RSS  Facebook Twitter