2023. április 02., vasárnap - Áron
Magyar Természetjáró Szövetség
mtsz.org »Cikkek
Magyar Természetjáró Szövetség

A felújított Kő-hegyi menedékház átadása

Díjmentes Szentendre–Dömörkapu buszjárat is közlekedik március 15-én
Archív cikk; tartalmát tovább nem frissítjük, így az elavult információkat is tartalmazhat.
2014. március 15-én 11.00 órakor ünnepélyes keretek között adják át a felújított Kő-hegyi  (Czibulka János) menedékházat. A Volán ingyenes buszjáratot indít az eseményre érkező turistáknak.

A 11.00 órakor kezdődő ünnepség programja:

- Győri Tamás József, a Magyar Természetjáró Szövetség igazgatójának köszöntője
- Beck László, a HÓD Honismereti Túraegylet (az MTE Szentendrei Osztálya) elnökének köszöntője
- Zambó Péter, a Pilisi Parkerdő Zrt. vezérigazgatójának köszöntője
- a felújított menedékház ünnepélyes átadása
- a fejlesztések bemutatása
- a közelben lévő Petőfi-pihenő megkoszorúzása.

  

A Pilisi Parkerdő Zrt. várja az eseményre a természetjáró egyesületek tagságát is.
A Kő-hegyi menedékház felújításával kapcsolatos korábbi cikkünk itt olvasható.

Az eseményhez kapcsolódóan díjmentes különjáratot indít a Volánbusz.


A Volánbusz – a társaság vezérigazgatójának levele szerint – ún. igényvezérelt közlekedéssel teljesíteni kívánja a Szentendre–Dömörkapu buszjárat szezonális, hétvégi, turisztikai célú visszaállításának kérését.

Az igényvezérelt közlekedési rend azt jelenti, hogy – amennyiben a szolgáltatást az NFM megrendeli – a buszjárat (a tervek szerint 05.01.–09.30. között, szombat-vasárnap, Szentendre i. 9:10, Dömörkapu i. 17:25) csak akkor fog közlekedni, ha valamelyik Pest megyei vagy budapesti Volánbusz pénztárban (Szentendre, Újpest–Városkapu, Árpád híd stb.) legalább egy fő a járatra elővételben jegyet vásárol (Dömörkapu felé 09:00-ig, Szentendre felé 16:00-ig).
Természetesen kedvezőbb lett volna egy állandó, feltétel nélküli közlekedtetés, de örüljünk a lehetőségnek, hiszen ha az elővételt beépítjük túraszervezésünkbe, bárki élhet a közlekedési szolgáltatással.
 
A legaktuálisabb jó hír, hogy a Volánbusz – „mivel a járatok közlekedtetésének elindítására vonatkozó legkorábbi időpont a szükséges engedélyezési és utastájékoztatási folyamatot figyelembe véve 2014. május 1-je” – a Kő-hegyi turistaház átadása kapcsán a társaság felajánlotta, hogy a Nemzeti Ünnepen a jelentkezőket díjmentes különjárattal szállítja.

Mivel a Kő-hegyi turistaház átadási ünnepségére 11:00-kor kerül sor, a Magyar Turista Egyesület elnökével egyeztetve, a HÉV-hez csatlakozva március 15-én Szentendre buszállomásról 09:10-re kérték a különjárati buszjárat indítását a lajos-forrási elágazás – Dömörkapu útvonalon. Vissza Dömörkapuról március 15-én 15:30-ra kérték a különjárat visszaindítását Szentendre HÉV állomásra.
A Volánbusz visszaigazolta a különjárat indítását.

A szervezők kérik a turistaegyesületeket, természetjárókat, hogy éljenek minél többen a Volánbusz ünnepi felajánlásával, vegyék igénybe a felajánlott buszjáratot, ha lehet, a dömörkapui járattal közelítsék meg a Kő-hegyet.

Ugyancsak örömteli hír, hogy a Volánbusz tervezi a 2002-ben megszüntetett Szentendre – Visegrád, Fellegvár (– Nagy-Villám?) buszjárat turisztikai célú visszaállítását is.
Nyilvánvaló, hogy a pozitív forgalmi tapasztalatok meghatározóak lesznek a Volánbusz tervezett turisztikai célú járatfejlesztései (Dömörkapu, Fellegvár) valóraválásában, ezért tegyünk meg mindent a meggyőző „kritikus tömeg” utasként való megjelenéséért.

Egy korábbi hírünkben már hírt adtunk a buszjárat újraindításának kérvényéről, melyhez a Lokomotív Turista Egyesület és a HÓD Honismereti Túraegylet mellé a Magyar Természetjáró Szövetség Országos Központja valamint a Pilisi Parkerdő Zrt. is csatlakozott. A kérdéssel a Kossuth Rádió Hajnal - Táj c. műsora is foglalkozott.

(Kunos Gábor képei a menedékház átadásának 80. évfordulóján készültek.)
Cikk első megjelenése: 2014-03-11 09:30
Belépés, regisztráció
Honlapunk adatai
 • 5 173 regisztrált felhasználó
 • 2 483 hírlevél előfizető
 • 356 természetjáró szervezet
 • 2 277 turistaút szakasz
 • 12 795 km turistaút
 • 139 túramozgalom
 • 3 969 túramozgalom teljesítő
 • 23 esemény
 • 3 144 megjelent cikk, hír
 • 271 belső oldal
 • 2 296 egyéb dokumentum
Eseménynaptár
Hírlevél

captcha

Keresés
Címkefelhő
Kövess minket!
RSS  Facebook Twitter