2022. augusztus 15., hétfő - Mária
Magyar Természetjáró Szövetség
mtsz.org »Cikkek
Magyar Természetjáró Szövetség

A Bükkön átvezető buszjárat

Júliustól már szombaton is közlekedik
Archív cikk; tartalmát tovább nem frissítjük, így az elavult információkat is tartalmazhat.
2015. július 11-től október 3-ig szombaton is jár az egész évben csak vasár- és ünnepnapokon közlekedő, a Bükki Nemzeti Park legszebb részének, a látnivalókban bővelkedő Bükk-fennsík turistaútjainak elérhetőségét segítő, ezáltal turisztikailag országos jelentőségű buszjárat.

Örömmel tájékoztatom a természetjárókat, hogy 2015. július 11-től október 3-ig szombaton is jár az egész évben csak vasár- és ünnepnapokon közlekedő, a Bükki Nemzeti Park legszebb részének, a látnivalókban bővelkedő Bükk-fennsík turistaútjainak elérhetőségét segítő, ezáltal turisztikailag országos jelentőségű Eger – Felsőtárkány – Tamás-kútja – Bánya-hegyi (bánkúti) elágazás – répáshutai elágazás – Hollóstető – Bükkszentkereszt – Lillafüred – Miskolc buszjárat.

Az autóbusz a Budapestről 6:15-kor induló Eger–Jósvafő gyorsjárathoz csatlakozva 8:30-kor indul Egerből, a Bükk-fennsík, a Nagy-mező elérését legkönnyebben lehetővé tevő, 700 m magasan lévő Bánya-hegyi elágazás buszmegállót 9:14-kor éri el. Innen kiindulva a Bükk-fennsík legvadregényesebb turistaútjai barangolhatók végig a Nagy-mező, Jávorkút, Bánkút felé, viszonylag könnyen felkereshetők a Bükk varázslatos sziklaormai, a Három-kő és a Tar-kő (lásd alábbi fotó), de el lehet jutni a mesés szépségű, fenyvesekkel tarkított, gyepes, sziklás, borókás Sugaró völgyteknőjébe is. A változatos, a buszvonal bánya-hegyi, vagy más-más megállójához visszatérő túraprogramok mellett ki kell emelni a Szalajka-völgyön át Szilvásváradra, a májustól szeptemberig hétvégén közlekedő felsőtárkányi kisvasút stimeczházi végállomására, valamint a lillafüredi kisvasút Garadna végállomására tartó gyalogtúrákat is, így a kirándulások kisvasúti utazással is színesíthetők, egyúttal hozzájárulunk környezetvédelmi, ipartörténeti és persze turisztikai célból kívánatos fennmaradásukhoz, fenntartásukhoz.. (részletesen lásd a Bükk turistakalauzt).


Az Agria Volán bükki, vasárnapi járata Miskolcról 15:15-kor indul vissza Egerbe, a turisztikailag kiemelkedően fontos Bánya-hegyi megállót 16:31-kor érintve 17:15-kor érkezik Egerbe.

Autósoknak is kiváló, környezetbarát program, ha a gépkocsit Eger–Felnémeten hagyva busszal utaznak a Bánya-hegyig, onnan a Bükk-fennsíkon, a Szalajka-völgyön át Szilvásváradra túráznak, ahonnan vonattal (Szilvásvárad–Szalajkavölgy v.m. i. 18:01) térnek vissza Felnémeten hagyott autójukhoz. Tavasztól őszig a Szalajka-völgyi kisvasúttal is színesíthetjük a túrát (Szalajkavölgy–Fátyol-vízesés vá. i.16:30, nyáron 17:30 is).

Jómagam és bizonyára sok természetjáró nevében köszönetemet fejezem ki az Agria Volánnak, hogy fontosnak tartják a Bükki Nemzeti Parkba irányuló öko- és aktív turizmus, a természetjárás segítését, hozzájárulnak a Bejáható Magyarország Program sikeréhez, egyúttal felkérem a turisztikai médiát, az egri Tourinformot, az Észak-magyarországi RMI-t, a Bükki Nemzeti Park Igazgatóságot és a felsőtárkányi ill. a szalajka-völgyi kisvasutat üzemeltető Egererdő Zrt.-t a vasárnapi „bükki” buszjárat és a közlekedéséhez kapcsolódó túraprogramok (pl. kiadványaikban történő) propagálására.

Az autóhoz való visszatérés kényszere nélküli túraszervezést lehetővé tevő járatot minél többen vegyük igénybe, így a környezettudatosság elvét is szem előtt tartva kereshetjük fel a Bükki Nemzeti Park természeti csodáit.

Tisztelettel:
Berki Zoltán
turistatérképész
Cikk első megjelenése: 2015-07-21 15:59
Belépés, regisztráció
Honlapunk adatai
 • 5 168 regisztrált felhasználó
 • 2 479 hírlevél előfizető
 • 356 természetjáró szervezet
 • 2 277 turistaút szakasz
 • 12 795 km turistaút
 • 139 túramozgalom
 • 3 969 túramozgalom teljesítő
 • 3 esemény
 • 3 094 megjelent cikk, hír
 • 269 belső oldal
 • 2 285 egyéb dokumentum
Eseménynaptár
Hírlevél

captcha

Keresés
Címkefelhő
Kövess minket!
RSS  Facebook Twitter