2022. december 03., szombat - Ferenc, Olívia
Magyar Természetjáró Szövetség
mtsz.org »Cikkek
Magyar Természetjáró Szövetség

A 28. Természetjárók Napja

A magyar természetjárás ünnepe Dobogókőn 1989 óta
Archív cikk; tartalmát tovább nem frissítjük, így az elavult információkat is tartalmazhat.
A Magyar Természetjáró Szövetség 2016. szeptember 24-én, szombaton huszonnyolcadik alkalommal tartja hagyományos ünnepét Dobogókőn, amelyen az arra érdemesek részére átadásra kerülnek a természetjárás fejlesztése érdekében végzett munkát elismerő kitüntetések is. Egy történelmi visszatekintésből kiderül, hogy miért ott és miért ekkor.

Ezen a napon is déli tizenkét órakor a negyedik harangkongatással veszi kezdetét Dobogókőn, a Báró Eötvös Loránd Menedékház előtti téren az idei Természetjárók Napja.

Miért itt és miért ekkor tartjuk a természetjárás ünnepét?

Korábban is léteztek a szervezett természetjárásnak ünnepei, április 4-én a Vörös-kőn és november 7-én a Pilis-nyeregben találkozott a természetbarátok népes tábora. Akkoriban ezeken az emléktúrákon adták át a kitüntetéseket, a megérdemelt túrázói minősítéseket és az Országos Kéktúra teljesítőinek jelvényeit is.
A természetvédelmi változások és a túrák politikai háttere miatt az 1987. november 30-án önállósult Magyar Természetbarát Szövetségnek új ünnepi helyszínre és más időpontra volt szüksége. 1988-ban a magyar turistaság kultikus helyének számító Dobogókőre esett a választás.

A döntést egy fontos turistatörténeti esemény segítette.

128 éve, 1888. szeptember 24-én történelmi kirándulás történt a Pilisszentkereszt közelében lévő Klastrom-kúthoz. Dr. Téry Ödön és dr. Thirring Gusztáv itt határozták el. hogy meg kell szervezni a főváros környékének turista életét.

Dr. Téry Ödön felvétele 1888. szeptember 24-én

Az 1873. augusztus 10-én alapított Magyarországi Kárpát Egyletnek már 1876-ban létezett egy fővárosi munkabizottsága, majd 1879-ben létrejött az első Budapesti Osztálya is, amelyhez az MKE fővárosban lakó tagjai taertoztak. Az osztálynak nem volt autonómiája és hamarosan meg is szűnt, amikor a szer.vezője elköltözött Budapestről. Csak évek múlva kezdődött el ismét valami. 1888-ban dr. Téry Ödön és dr. Thirring Gusztáv a budai hegyvidéket és a Pilist keresztül-kasul bejárva, megismerkedtek annak természeti szépségeivel és megbeszélés tárgyává tették, miként lehetne eme vidékekeket felkarolni és a turistaforgalomba bevonni. Ezen kirándulásaik alkalmával meggyőződtek arról, hogy a vidék inteligens lakói is érdeklődik az eszme iránt, így megérlelődött bennük a gondolat, hogy ennek érdekében egyesületet kell alakítani.
Az 1888. szeptember 24-én, a Pilisszentkereszt közelében található Klastrom-kúthoz tett kiránduláson határozta el (a fenti kép jobb szélén látható) Téry Ödön és Thirring Gusztáv a jelenlévő társaikkal, hogy ennek érdekében egy új szervezet megalakítására megteszik az előkészületeket. Ezt követően még ez év december 28-án megalakult az MKE második Budapesti Osztálya. Az osztály, miután 1890-ben az országos fejlődés érdekében nem sikerült elérnie az MKE központjának Késmárkról a fővárosba való áthelyezését, 1891. szeptember 29-én kilépett az egyesületből, és ugyanekkor megalakult az önálló Magyar Turista Egyesület.

Dr. Téry Ödön felvétele Dobogókőn 1905. augusztus 30-án

Az MTE nagy lendülettel folytatódó munkája eredményei között könyvelhetjük el a frőváros környékének első turistaházát is, A Dobogókőn 1898. június 5-én felavatott fából felépített menedékház mellé az időközben megnövekedett forgalom miatt 1906. június 3-án egy nagyobbat és korszerűbbet is átadtak. A menedékházakat báró Eötvös Lorándról, az egyesület első elnökéről nevezték el.

Az utókor a fővárosi turistaság kezdetét ehhez a szeptember 24-ikei naphoz köti, és a Magyar Természetjáró Szövetség a Természetjárók Napját  hagyományosan az ez előtti vagy utáni szombaton tartja. Idén pontosan az évforduló napján kerül megrendezésre.

Az első Természetjárók Napja


1989-ben, az első alkalommal megtartott rendezvényen Straub F. Brunó, az Elnöki Tanács elnöke köszöntötte a résztvevőket, és a későbbiekben is több jeles személyiség is szerepelt az ünnepség szónokainak névsorában.

Összeállította: Kunos Gábor

Kapcsolódó cikk:


Természetjárók Napja 2015-ben.
Cikk első megjelenése: 2016-09-22 11:35
Belépés, regisztráció
Honlapunk adatai
 • 5 170 regisztrált felhasználó
 • 2 480 hírlevél előfizető
 • 356 természetjáró szervezet
 • 2 277 turistaút szakasz
 • 12 795 km turistaút
 • 139 túramozgalom
 • 3 969 túramozgalom teljesítő
 • 2 esemény
 • 3 115 megjelent cikk, hír
 • 270 belső oldal
 • 2 286 egyéb dokumentum
Eseménynaptár
Hírlevél

captcha

Keresés
Címkefelhő
Kövess minket!
RSS  Facebook Twitter