2023. február 01., szerda - Ignác
Magyar Természetjáró Szövetség
mtsz.org »Cikkek
Magyar Természetjáró Szövetség

A 2020. évi Rendezvénytámogatás eredményei

Összegzés és tapasztalatok
Archív cikk; tartalmát tovább nem frissítjük, így az elavult információkat is tartalmazhat.
A 2020. januárjában meghirdetésre került pályázat keretében  több, mint hetven rendezvénytámogatási igény érkezett az érvényes tagsági jogviszonnyal rendelkező tagszervezetek részéről a Magyar Természetjáró Szövetséghez (MTSZ).


 

A felhívás egyik legfontosabb alapfeltétele az volt, hogy a pályázatra beküldött természetjáró esemény és az országos szövetség célkitűzései összhangban legyenek. Vagyis mindenki számára elérhető, nyílt, aktív program valósuljon meg, amely korosztálytól függetlenül népszerűsítse a természetjárást  és vegye figyelembe a környezetvédelmi és fenntarthatósági szempontokat.


Ezek  alapján összesen 46 nyertes program sikeres megvalósítását tudta az MTSZ több, mint 11 millió  forinttal megtámogatni az alábbi elosztásban:

 • 22 gyalogtúra 3 859 988 forint
 • 10 programsorozat 2 922 790 forint
 • 8 tábor 4 034 488 forint
 • 6 túraverseny 436 374 forint.

 


A szövetség tagszervezeteinek szóló rendezvény támogatási  pályázat 2019-ben került először kiírásra. A kísérleti év tapasztalataihoz képest 2020-ban pozitív változás volt többek között az, hogy az ügyintézés jelentős része online formában valósult meg, hangsúlyozva ezzel is a környezettudatosságot. Figyelembe véve a pályázók korábbi visszajelzéseit és az MTSZ saját tapasztalatait is, a pályázat szempontrendszere pontosabbá és szabályozottabbá vált, ennek köszönhetően jelentős minőségi javulás volt tapasztalható a beadott dokumentációkban és a megvalósult eseményeken is. 


A 2020-as év azonban komoly megpróbáltatások elé állította mind a pályázó tagszervezeteket mind  az MTSZ-t is, hiszen a rendezvények a koronavírus járvány egyik leginkább érintett szegmenseivé váltak, folyamatos rugalmasságot kívánva minden szereplőtől. A  koronavírus kapcsán  hozott járványügyi intézkedések miatt kétszer is fel kellett függeszteni a Rendezvénytámogatás ügymenetét.


Egyszer
márciusban, épp az elbírálás és a szerződéskötés munkáinak kellős közepén. Ekkor pár hónap bizonytalan várakozási időszak következett, és a lépcsőzetes nyári nyitás következtében júniustól már javában folyt az újratervezés, hiszen mind az egyéni mind a közösségi programok szervezésére irányuló szabályokat teljesen felülírták az óvintézkedések miatt hozott kormányrendeletek, amikhez igazodni kellett. Júniusban, az első lehetséges időpontban egy újraindított pályázattal folytatódott a támogatások befogadása, elbírálása.


Ezt követően másodjára pedig
novemberben, a nyertes pályázatok megvalósításának szakaszában immár végleges, kényszerű felfüggesztés következett, ami a november 11. és december 15. közötti időszakra tervezett programokat érintette. Összességében a Rendezvénytámogatás sikeres évet zárt a nehezített és állandóan változó körülmények ellenére is. Köszönjük a résztvevő tagszervezetek részéről tanúsított rugalmasságot és támogató hozzáállást, hiszen a tavalyi év megpróbáltatásai a pályázat elbírálásával és koordinálásával foglalkozó kollégáinkra is jelentős plusz feladatot  rótt.


A nyertes pályázatok keretében megvalósult események listáját a csatolt mellékletben találjátok.MTSZ Országos Központ
borítókép: Király Gábor

Cikk első megjelenése: 2021-02-18 10:06

Csatolt dokumentumok

Belépés, regisztráció
Honlapunk adatai
 • 5 172 regisztrált felhasználó
 • 2 481 hírlevél előfizető
 • 356 természetjáró szervezet
 • 2 277 turistaút szakasz
 • 12 795 km turistaút
 • 139 túramozgalom
 • 3 969 túramozgalom teljesítő
 • 19 esemény
 • 3 130 megjelent cikk, hír
 • 270 belső oldal
 • 2 287 egyéb dokumentum
Eseménynaptár
Hírlevél

captcha

Keresés
Címkefelhő
Kövess minket!
RSS  Facebook Twitter