2023. március 25., szombat - Irén, Írisz
Magyar Természetjáró Szövetség
mtsz.org »Cikkek
Magyar Természetjáró Szövetség

75 éves lett Sinkó László

A Kéktúra filmek közismert narrátora
Archív cikk; tartalmát tovább nem frissítjük, így az elavult információkat is tartalmazhat.
Sinkó László, a Nemzet Művésze címmel kitüntetett, Kossuth- és Jászai Mari-díjas magyar színművész, rendező, szinkronszínész, érdemes és kiváló művész 1940. március 18-án született Budapesten.

Rockenbauer Pál személyes kérésére és kedvéért lett a filmsorozat narrátora, valamint azért, mert lelkes természetjáró volt. Mint az első részben megemlítette, sajnálta, hogy színészi munkája miatt nem tudott végig gyalogolni a teljes úton a csapattal, de amikor csak tudott, csatlakozott a forgatócsoporthoz. Sokak szerint a Kossuth- és Jászai Mari-díjas színművész, érdemes és kiváló művész úr volt az, aki ott gyalogolt a Másfélmillió lépésben a többiekkel
 

A CSAPAT az Országos Kéktúra mentén 1979-ben forgatta nagysikerű gyalogos országjáró ismeretterjesztő televíziósorozatát, amelyet 14 epizódban, Másfélmillió lépés Magyarországon címmel először 1981-ben vetítette a televízió.
A Dél-dunántúli Kéktúra útvonalán 1986-ban készített, 18 részes filmsorozatot ...és még egymillió lépés címen került adásba.

Rockenbauer Pál halála után a stáb tagjai 1990-ben az éppen kialakítás alatt lévő Alföldi Kéktúra látnivalóinak bemutatására egy újabb filmsorozatot készítettek kerékpárral és gyalogosan túrázva. A Kerekek és lépések epizódjainak narrátora - értelemszerűen - szintén Sinkó László volt. Ennek a sorozatnak a 26. részével - egyelőre filmen - egy "körbe" zárult a kék sávjelzés.

Sinkó László egyéb szakmai kitüntetései és díjai mellé 2014-ben, a Nemzeti ünnep alkalmából magas állami kitüntetésben is részesült az OKT-ról szóló filmsorozat stábjának többi tagjával együtt.
A kitüntetésről itt adtunk hírt, amelyben az OKT-n készült filmsorozatról néhány kulisszatitkot is megosztottunk az olvasókkal.
 
- o - o - o -

+ CSALÁD-BARÁT
A Család-Barát műsor szerkesztői azért hívták meg tematikus adásuk vendégeinek a Másfélmillió lépés Magyarországon című sorozat készítőit, mert a régi kollégákról tudják jól, hogy még ma is egy nagy családot alkotnak. A régi barátok és turatársak minden évben legalább kétszer összejönnek. Augusztusban éppen Sinkó Lászlónál szoktak találkozni, november végén pedig Rockenbauer Pál sírjánál találkoznak újra Zengővárkonyban.
Az M1-ről a Duna Televízióra most átkerült magazin hétközap élőben jelentkezik, hétvégenként tematikus adásokkal szórakoztatja, informálja a nézőket. Az első ilyen tematikus műsor témája lett a kultikus dokumentumfilm mögött álló régi kollégák közössége – a természetjárók nevében is köszönjük a szerkesztőknek a remek témaválasztást.
A Másfélmillió lépés Magyarországon sorozat a Magyar Televízió legtöbbet ismételt produkciója lett. Most az M3 tűzte műsorára az 1979-ben forgatott epizódokat. Minden nap 14 óra körül látható egy-egy új rész, amelyet másnap kora reggel megismételnek.
 

A MTSZ szerkesztői is forgattak az MTVA stúdiójában a műsor felvételekor, és átérezhették azt a szeretetet és megbecsülést, amivel egymás iránt viseltetnek a régi túra-, és munkatársak, barátok. Rockenbauer Pál, a sorozat rendezője mindig az "Uram!" megszólítást használta. A CSAPAT tagjai azóta is így szólítják egymást.

A Duna Televízió azért hívta össze az alkotókat, mert a sorozat narrátora, Sinkó László színművész, ezekben a napokban lett 75 éves. Őt is köszöntötték a barátok, szerkesztők.

A Család-Barát műsora, a kéktúrázó alkotókkal 2015. március 21-én, szombaton reggel 7.30-kor kezdődik és 9.05-ig látható a Duna Televízióban.

MTSZ, Turista Magazin
Cikk első megjelenése: 2015-03-18 19:34
Belépés, regisztráció
Honlapunk adatai
 • 5 173 regisztrált felhasználó
 • 2 483 hírlevél előfizető
 • 356 természetjáró szervezet
 • 2 277 turistaút szakasz
 • 12 795 km turistaút
 • 139 túramozgalom
 • 3 969 túramozgalom teljesítő
 • 21 esemény
 • 3 144 megjelent cikk, hír
 • 271 belső oldal
 • 2 296 egyéb dokumentum
Eseménynaptár
Hírlevél

captcha

Keresés
Címkefelhő
Kövess minket!
RSS  Facebook Twitter