2022. december 03., szombat - Ferenc, Olívia
Magyar Természetjáró Szövetség
mtsz.org »Cikkek
Magyar Természetjáró Szövetség

30 éve létesült a Turista Emlékpark a Bükkben

Évfordulós ünnepség
Archív cikk; tartalmát tovább nem frissítjük, így az elavult információkat is tartalmazhat.
A Miskolci Helyiipari Természetbarát Egyesület a Helyiipari-forrás területén lévő, Magyarországon egyedülálló Turista Emlékpark létesítésének 30 éves évfordulóját ünnepelte szeptember 20-án.

A megemlékezés túrával indult, Ómassáról Szentléleken és a Pisztráng tanösvényen keresztül érkeztek az Emlékparkba Kiskun Magdolna és Csőriné Kardos Éva vezetésével.

A turista elődök életútját, érdemeit ismertették, koszorúzással rótták le kegyeletüket: dr. Téry Ödönnek, Kühne Adolfnak, dr. Hanák Kolosnak, dr. Zsigmondy Emilnek, Lendeczky Lászlónak és az Emlékpark megteremtőjének, Ferenczy Lajosnak. Egy emlékoszlopon további 18 turista előd van nevesítve, valamint egy faragott oszlop a bükki turistaság 100 éves centenáriumára került felállításra 1982-ben.

A 30 év viharainak nyomait az egyesület helyreállította a Miskolc Város Önkormányzat Irodalmi Mecénás Pályázaton nyert anyagi támogatás és a tagság munkájának segítségével, így most régi fényében és formájában tekinthető meg a park. A példaértékű turista elődök nyomában a jövő évben túrasorozat fog indulni az egyesület szervezésében, melyre minden érdeklődőt várnak.

Az ünnepséget a hagyományos zsíros kenyér és tea színesítette, kellemes beszélgetésekkel fűszerezve.

B.-A.-Z. Megyei Természetjáró Szövetség

A TURISTA EMLÉKPARK KIALAKÍTÁSÁNAK TÖRTÉNETE
A Turista Pentheon, hazánkban egyedülálló módon, a magyar turistaság kiemelkedő alakjainak állít emléket, amely a Bükk-hegységben lévő Helyiipar-forrás közelében került kialakításra.

1967: a Helyiipari-forrás foglalása
1971: az MHTE kulcsosházának átadása a forrás mellett

Ferenczi Lajos - aki egy görögországi útja után, látva a Pierre De Cubertin báró tiszteletére emelt emlékművet - vetette fel egy hazai turista emlékhely ötletét.

1983: az ötlet megvalósítás útjára lépett, elkészültek a tervek és a költségvetés.
1984. május 1.: megkezdődtek a munkálatok, tereprendezés, alapozások, faültetések.
1984. szeptember 15.: átadási ünnepség, amelyre három - dr. Téry Ödön (a hazai turizmus egyik legkiemelkedőbb szervezője), Kühne Adolf (a bükki szervezett turistaság egyik vezéregyénisége) és 18 további neves turista személyiség neveit felsoroló - emlékmű készült el.
1986. szeptember 14.: két újabb emlékmű avatása dr. Hanák Kolos (a Mátra egyik kiváló feltárója) és dr. Zsigmondy Emil (a vezető nélküli hegymászás úttörője) emlékére.
1992. szeptember 20.: kopjafa avatása a szervezett bükki turistaság kezdetének, a Miskolci Atlétikai Kör Turista Osztálya megalakulásának 100 éves alkalmából, előtte felújították a park berendezéseit.
1996-tól kezdődően a B-A-Z Megyei Természetjáró Szövetség és a Miskolci Helyiipari Természetbarát Egyesület évadnyitó túrinak az Emlékpark a helyszíne.
1998. július 11.: Ferenczi Lajos emlékművének átadása.
1998. július 11.: a Helyiipari-forrás közvetlen környezete a Ferenczi-pihenő nevet kapta.
1999 óta minden évadnyitó túrán megkoszorúzzák Ferenczi Lajos emlékművét.
1999. szeptember 15.: a Diósgyőri Természetbarát Sport Klub átadta Lendeczky László (a DVTK több évtizeden át volt vezetője) emlékművét.
2001-ben az évadnyitó túrával egy időben első alkalommal rendezték meg a Ferenczi Lajos Emléktúrát és még ez év nyarán felújították a forrást és a park berendezéseit.
...
Cikk első megjelenése: 2014-10-02 11:52
Belépés, regisztráció
Honlapunk adatai
 • 5 170 regisztrált felhasználó
 • 2 480 hírlevél előfizető
 • 356 természetjáró szervezet
 • 2 277 turistaút szakasz
 • 12 795 km turistaút
 • 139 túramozgalom
 • 3 969 túramozgalom teljesítő
 • 2 esemény
 • 3 115 megjelent cikk, hír
 • 270 belső oldal
 • 2 286 egyéb dokumentum
Eseménynaptár
Hírlevél

captcha

Keresés
Címkefelhő
Kövess minket!
RSS  Facebook Twitter