2023. február 01., szerda - Ignác
Magyar Természetjáró Szövetség
mtsz.org »Cikkek
Magyar Természetjáró Szövetség

19 évvel ezelőtt indult újra a Nagybörzsönyi Kisvasút

Látnivalók elérhető közelségben az erdei kisvasutak mentén
Archív cikk; tartalmát tovább nem frissítjük, így az elavult információkat is tartalmazhat.
Október első hétvégéjén a Nagybörzsöny-Szob Erdei Kisvasútért Közalapítvány szervezésében került sor a 113 éves Nagybörzsönyi Kisvasút ünnepnapjára.


Az eseményen beszédet mondott Paulik Oszkár, Nagybörzsöny polgármestere, Berki Zoltán, a Nagybörzsöny-Szob Erdei Kisvasútért Közalapítvány kuratóriumi tagja, és Jónás Beáta, a Magyar Természetjáró Szövetség online szerkesztője, személyes távolléte miatt pedig felolvasásra került Jeszenszky Géza, a Magyar Síszövetség és a Magyarországi Kárpát Egyesület korábbi elnökének, a Magyar Turista Egyesület Börzsöny és Sí Osztály vezetőjének köszöntő levele.


Paulik Oszkár, Nagybörzsöny polgármestere  

Berki Zoltán, a Nagybörzsöny-Szob Erdei Kisvasútért Közalapítvány kuratóriumi tagja, és Jónás Beáta, a Magyar Természetjáró Szövetség online szerkesztője


A 2000. óta műemléki védelem alatt álló erdei kisvasút méltatása után vonatra szálltak a meghívottak azért, hogy tiszteletüket tegyék a Kisirtáson található hálaadó keresztnél, majd a nagyirtási állomáson, a trianoni emléktábla megkoszorúzásával zárult az ünnepség.Balra: Kisirtás,hálaadó kereszt. Jobbra: Nagyirtás, trianoni emléktábla


A turisztikai célú közösségi közlekedés egyik kedvelt műfaja az erdei kisvasút. Hazánkban közel 25 működik, amelyeknek– így Nemzeti Vagyonunk részeként, a 19 évvel ezelőtt Nagybörzsöny és Nagyirtás útvonalon újraindított szakaszon közlekedő járatnak is- köszönhetően számos látnivaló és attrakció kapcsolódik be a turizmusba, elérhető közelségbe hozva a sínek mentén elhelyezkedő tájegységek és települések értékeit, látnivalóit és túraútvonalait.

 

A börzsönyi erdei kisvasúthálózat és a Nagybörzsöny-Szob vonal története a cikk csatolt mellékleteként elérhető, amelynek szerzője Berki Zoltán, a természetjárás népszerűsítése, valamint a turistautak fenntartása és jelzéshálózatának fejlesztése érdekében végzett tevékenysége elismeréseként 2021. augusztus 20. alkalmából Magyar Ezüst Érdemkereszttel kitüntetett térképész.

 

MTSZ Országos Központ
fotó: MTSZ

Cikk első megjelenése: 2021-10-14 14:18

Csatolt dokumentumok

Belépés, regisztráció
Honlapunk adatai
 • 5 172 regisztrált felhasználó
 • 2 481 hírlevél előfizető
 • 356 természetjáró szervezet
 • 2 277 turistaút szakasz
 • 12 795 km turistaút
 • 139 túramozgalom
 • 3 969 túramozgalom teljesítő
 • 19 esemény
 • 3 130 megjelent cikk, hír
 • 270 belső oldal
 • 2 287 egyéb dokumentum
Eseménynaptár
Hírlevél

captcha

Keresés
Címkefelhő
Kövess minket!
RSS  Facebook Twitter