2022. július 04., hétfő - Ulrik
Magyar Természetjáró Szövetség
mtsz.org »Cikkek
Magyar Természetjáró Szövetség

130 éves a Cseh Turisták Klubja

Beszámoló a prágai évfordulós ünnepségről
Archív cikk; tartalmát tovább nem frissítjük, így az elavult információkat is tartalmazhat.
Az 1800-as évek második felében Európában sorra jöttek létre a turista egyesületek. A  Monarchiában a Magyarországi Kárpátegyesület után másfél évtizeddel, 1888. június 11-én, Prágában megalakult a Cseh Turisták Klubja (Klub českých turistů, KČT) is, amely azóta a történelmi események következtében több változással, de egyre erősödve, a mai napig is működik, és idén ünnepli 130 éves évfordulóját.

A KČT a 2018. június 9-11. közötti ünnepségére meghívta a V4-ek országos turista szervezeteinek küldöttségét. A Magyar Természetjáró Szövetséget Thuróczy Lajos tiszteletbeli elnök, Tassy Márk igazgató és Stramszky Judit szakmai igazgató képviselte.


A cseh parlament szenátusának épületében széleskörű társadalmi részvétellel megtartott fő rendezvényén korabeli filmek és videók bemutatására, beszámolókra, elnöki és tiszteletbeli elnöki értékelésre, állami és társadalmi szervezetek köszöntőire, kitüntetések átadására került sor, a Cseh Rendőrség fúvós-zenekara kvintettjének közreműködésével.


 
 

A kisebb túrákon és kulturális eseményeken kívül a szakmai programban szerepelt egy szeminárium, amelyen a lengyel, a magyar, a szlovák és a cseh turistaküldöttek vettek részt. Ennek tárgya a cseh turistaútjelzési szabályzat és ennek végrehajtása, valamint az Európai Gyalogtúra Szövetség (ERA-EWV-FERP) kezdeményezése, a „kiemelkedő minőségű turistautak” normái és elismerése (bizonyítványa) voltak.


A magyar küldöttség az Európai Gyalogtúra Szövetség Prágában működő titkárságán is látogatást tett, és az ERA tiszteletbeli elnökével és főtitkárával is találkozott.


Az I. világháború utáni években a Cehszlovák Turisták Klubjával (Klub československých turistov, KČST) a történelmi és politikai események miatt az MTSZ-nek nem alakult ki közvetlen kapcsolata. A szocializmus idejében mind a cseh és szlovák, mind a magyar országos turista szervezet igyekezett megőrizni eredeti hagyományait, közben törekedtek a modern igényeknek megfelelően fejleszteni a turizmus feltételeit. A KČST és a cseh turizmus mindig élen járt a turista létesítmények alkotásában, különösen a turistaházak és az útjelzések területén.

1956 után az MTSZ és a KČST részvételével több rendezvényre került sor a Nemzetközi Duna Túrától kezdve a valutamentes cseretúrákig. 1957-ben magyar küldöttség (és válogatott keret) vett részt a vranovi első nemzetközi turista találkozón és tájékozódási versenyen. Később a magyar  csoportok  rendszeres résztvevői voltak a  KČST nemzetközi rendezvényeinek. Az ERA több rendezvényét is a KČST rendezte. Tíz évvel ezelőtt, a  KČT 120. születésnapján az MTSZ küldöttsége is jelen volt a veveri várban.

Az utóbbi években egyre mozgalmasabbá vált a V4-ek turista szervezeteink közös tevékenysége. A V4-ek kétévenként megtartandó nemzetközi turista találkozóját 2019-ben az MTSZ rendezi meg Verőcén, a Csattogó-völgyben, amelyre most hívtuk meg a cseh turistákat.

MTSZ Országos Központ
Képek: KČT, Tassy Márk

Kapcsolódó cikk:
A V4-országok szövetségi vezetőinek találkozója.
Cikk első megjelenése: 2018-06-25 11:49
Belépés, regisztráció
Honlapunk adatai
 • 5 160 regisztrált felhasználó
 • 2 478 hírlevél előfizető
 • 356 természetjáró szervezet
 • 2 277 turistaút szakasz
 • 12 795 km turistaút
 • 139 túramozgalom
 • 3 969 túramozgalom teljesítő
 • 3 esemény
 • 3 089 megjelent cikk, hír
 • 268 belső oldal
 • 2 281 egyéb dokumentum
Eseménynaptár
Hírlevél

captcha

Keresés
Címkefelhő
Kövess minket!
RSS  Facebook Twitter