2022. július 02., szombat - Ottó
Magyar Természetjáró Szövetség
mtsz.org »Cikkek
Magyar Természetjáró Szövetség

125 évvel ezelőtt alakult meg a Mecsek Egyesület

Ünnepi közgyűlésen emlékeztek az újjáalakult egyesület tagjai
Archív cikk; tartalmát tovább nem frissítjük, így az elavult információkat is tartalmazhat.
A korabeli híradás szerint "Mecsek-egylet alakult április 30-án Pécsett; az egyesület czélja a Mecsek-hegységet a kiránduló közönséggel megismertetni, hozzáférhetővé tenni és általában a turistaügyet Baranyamegyében ápolni."

"A tisztválasztások eredménye a következő:
Elnök: Kardoss Kálmán, főispán; alenökök: Bánffay Simon, közjegyző és Zsolnay Vilmos, gyáros; titkár: Kiss József, tanár; pénztáros: Stern Károly, ügyvéd. A választmány 20 választott s több állandó tagból áll. Az egyesület iránt a közönségben nagy az érdeklődés; megalakulása napján 162 tagja volt, mely szám remélhetőleg nemsokára megkétszereződik. A kedvező előjelek közt megalakult új egyesület működéséhez szép sikert kívánunk."

In: Turisták Lapja III. évfolyam 5. szám (1891. május)

"Mecsek Egyesület (ME), alakult 1891 április hó 30-án Pécsett. Az egyesület Vaszary Gyula, Németh Béla és Kiss József pécsi lakosok fáradhatatlan munkája következtében jött létre. Az egyesület első tevékenysége utak jelzése volt, akkor még színjelzésekkel. A második évben már 67 km útjelzése volt a ME-nek. 1893-ban építették a Kardoss-úti kis pavilont s több sétautat létesítettek a Mecsek vadonjaiban. 1892-ben évkönyvet adtak ki, hogy a tagokkal szorosabbá tegyék a kapcsolatot s az évkönyv azóta minden évben megjelenik. 1908-ban építette a ME a Misina csűcsán álló kilátót, melyet 1916-ban Kiss józsef kilátónak neveztek el. A Tubes csúcsán 1910-ben épült a János kilátó. 1912-ben tért át a ME a színjelzés helyett a Mecsekben ma is használatos számjelzésre. 1931-ben épült a Dömörkapui menedékház. A ME és általában a délvidéki turistaság életében jelentős szerepet játszanak az egyesület évkönyvei. A szép kiállítású évkönyvek az egyesület alapításától kezdve jelennek meg s különösen a világháború előtti időkben sokértékes útleírás jelent meg az évkönyvekben a legnevezetesebb magyar hegymászók tollából. Az egyesület nemcsak a legszorosabban vett turistaság művelését és terjesztését tűzte ki céljának, hanem a Mecsek hegység feltárásával kapcsolatban széleskörű tevékenységet fejtett ki minden időben. Madárvédő, Természetvédelmi, Barlangkutató és Munkaosztály működik az egyesületben s mindegyik szakosztály a Mecsek fejlesztése és védelme érdekében áll. A síelés terén is eredményes munkát fejt ki a ME. Taglétszáma: 1893: 507, 1895: 623, 1906: 1090, 1908: 1301, 1926: 1894,1931: 1797, 1934: 1259? 1936: 1030."

In. Magyar Turista Lexikon (1941)

A Mecsek Egyesület az 1891. április 30-án a pécsi Nemzeti Kaszinóban tartotta alakuló közgyűlését, több éves előkészítés után. Az alapszabályban megfogalmazott célja szerint: „Pécs városának és legközelebbi környékének járható utakkal való összekötése, főképp fasorok és ültetvények előállítása, fenntartása. A város és képviselő-testületének tudtával és beleegyezésével magánjövedelmeiből fasorokat, ültetvényeket, padokat, jelzőtáblákat, s esetleg épületeket állít elő.” Az Egyesületet ( a többi polgári egyesülethez, szervezethez hasonlóan) az 1948. október 23-án kelt 502.146/1948. IV. BM. számú rendelet feloszlatta.

A Mecsek Egyesület 1993. április 30-án újjáalakult, alapító közgyűlésüket a Baranya Megyei Bíróság kis tanácstermében tartották.

Röviden rólunk
1993. április 30-a Pécs város életében jelentős dátum volt, mert újjáalakult egy patinás régi egyesület, mely évtizedeken át óvta, védte a Mecsek épített örökségét. A városlakók újból felismerték annak lehetőségét, hogy az egyesület működése elősegíti azt a munkát, amit korábban csak az erdészet vagy egy-egy önkéntes turista vállalt.

Az újonnan megalakult egyesület hamarosan lendületes munkába fogott, majd néhány év elteltével megerősödve, taglétszámát gyarapítva szolgálta ki a Mecsek létesítmények fejlesztésének igényét. Az egyesület számos partnert, támogatót és kapcsolatot szerzett, melyek anyagi és szakmai támogatása elősegítette az eredményes működést. Egyesületünkben különböző szakosztályok működnek, melyek éves tervüknek megfelelően végzik tevékenységüket. Céljaink az elmúlt években nem változtak, de az élet mindig újabb és újabb kihívások elé állít. Nyílt túráinkkal, teljesítménytúráinkkal és falujáró kirándulásainkkal várjuk az érdeklődőket, hogy megismerjék a természeti és épített örökségünk csodáit. A Mecseket járva az erdőben barangolók sok helyen felfedezhetik, mi mindent alkotott a Mecsek Egyesület. Régi impozáns kilátók magasodnak a Mecsek csúcsain. Hangulatos, mohával benőtt források csobognak a Mecsek völgyeiben. Emlékkövek állnak a jelentős mecseki emlékek előtt. Pihenőpadok várják a túrában megfáradt vándort. Madároduk biztosítanak helyet a fészkelő madaraknak. Erdei keresztek őrzik a múlt rejtelmes titkait…
(A Mecsek Egyesület honlapja)

Kapcsolódó hír:
Ünnepel a Mecsek Egyesület.

Az ünnepi közgyűlésen a Magyar Temészetjáró Szövetség is részt vett és a megalakulás évfordulója alkalmából egy plakettet adott át egy emléklap kíséretében.

  

MTSZ Országos Központ
Cikk első megjelenése: 2016-04-30 21:06

Kapcsolódó szervezetek

Belépés, regisztráció
Honlapunk adatai
 • 5 160 regisztrált felhasználó
 • 2 478 hírlevél előfizető
 • 356 természetjáró szervezet
 • 2 277 turistaút szakasz
 • 12 795 km turistaút
 • 139 túramozgalom
 • 3 969 túramozgalom teljesítő
 • 3 esemény
 • 3 089 megjelent cikk, hír
 • 268 belső oldal
 • 2 281 egyéb dokumentum
Eseménynaptár
Hírlevél

captcha

Keresés
Címkefelhő
Kövess minket!
RSS  Facebook Twitter