2023. január 28., szombat - Károly, Karola
Magyar Természetjáró Szövetség
mtsz.org »Cikkek
Magyar Természetjáró Szövetség

125 éves a Borsod-Miskolci szervezett természetjárás

Megemlékező előadások az ünnepi év alkalmából
Archív cikk; tartalmát tovább nem frissítjük, így az elavult információkat is tartalmazhat.
1892. március 27-én alakult meg a Miskolci Athletikai Club Bükk-vidéki Turista Osztálya. A báró Vay Elemér elnöklete alatt létrejött osztály megalakulása jelentette a Borsod-Miskolci szervezett turizmus kezdetét. A 125 éves jubileum alkalmából ez évben négy előadásból álló emléksorozatra került sor a megyében.

Korábban az ónodi Honismereti Klub rendezésében a Bükk élővilága előadás keretén belül bemutatásra kerültek a hegység kiemelt fontosságú élőhelyei, a Nagymező, az Ősfenyves, valamint az Őserdő. Garadnay Sándor előadása során a hallgatók megismerkedhettek a terület növény és állatritkaságaival és egyéb érdekességekkel.

Ősszel a miskolci Éltető Lélek Irodalmi Kör rendezésében Kühne Katalin irodalmi estjén felidézésre került a bükki turista dinasztia tagjai, Kühne Adolf, Kühne Andor és Kühne László munkássága, melyet a Bükk-hegység természetjárásért tettek.

Tavasszal a Tompa Mihály Könyvtár és az elmúlt napokban a"Jedlik Ányos" Tudományos Ismeretterjesztő Társaság Utazók Klubja programjában Bánkúttól Felsőhámorig címmel virtuális túrán vehettek részt az érdeklődők. Ennek során a túrát kalauzoló Garadnay Sándor segítségével Bánkút, Szentlélek és a Garadna-völgy turisztikai látnivalóival, emlékeivel és a hozzájuk kapcsolható jeles személyiségek tevékenységével ismerkedhettek meg a hallgatók. Így többek között a diósgyőriek bánkúti turistaháza, a bükki sísport megalapozásának létesítményei, a Petőfi-kilátó története, Szentléleken a Borsodi Bükk Egylet 1892-ben felállított első bükki menkunyhója, majd turistaháza, a későbbi Herman Ottó turistaház létrehozása. A kiváló turista egyéniségek, mint Erdei Gyula, Szűcs Sándor, Czékus k. Miklós, Dr. Árokszállási Zoltán, H. Szabó Béla, Lendeczky László, Repei Zoltán, Dr. Jávorka Sándor és mások, a turizmus fejlesztéséért tett munkássága. A garadna-völgyi vaskohászat története kapcsán a Fazola-család ipartörténeti emlékei, a Pisztrán-telepet vezető Vásárhelyi István tudományos tevékenysége és végül a felsőhámori temetőben lévő Herman Ottó, Vásárhelyi István és Fazola Henrik síremlékek is szerepeltek a múltidéző „túraprogramban”.


A jubileumi év rendezvényein mindenkor népes hallgatóság vett részt, akik nagy érdeklődéssel, örömmel emlékeztek vissza turistatörténelmünk eseményeire, emlékeire.

B.-A.-Z. Megyei Természetjáró Szövetség
Cikk első megjelenése: 2017-12-21 14:58
Belépés, regisztráció
Honlapunk adatai
 • 5 171 regisztrált felhasználó
 • 2 481 hírlevél előfizető
 • 356 természetjáró szervezet
 • 2 277 turistaút szakasz
 • 12 795 km turistaút
 • 139 túramozgalom
 • 3 969 túramozgalom teljesítő
 • 14 esemény
 • 3 129 megjelent cikk, hír
 • 270 belső oldal
 • 2 287 egyéb dokumentum
Eseménynaptár
Hírlevél

captcha

Keresés
Címkefelhő
Kövess minket!
RSS  Facebook Twitter