2021. április 20., kedd - Tivadar
Magyar Természetjáró Szövetség
mtsz.org »Cikkek
Magyar Természetjáró Szövetség

10000 lépés Monoron

Megnéztük a Monori Pincefaluról forgatott filmet
Archív cikk; tartalmát tovább nem frissítjük, így az elavult információkat is tartalmazhat.

Néhány hete a Budapesti Természetbarát Sportszövetség nagyterme adott otthont a Buzás Károly által rendezett 10000 lépés Monoron című emlékfilm bemutatójának. A film alapötletét egy lokálpatrióta kőfaragó és a mesébe illő Monori Pincefalu adta az egy személyben rendezőnek, gyártásvezetőnek és túravezetőnek, aki a vetítés után megosztott néhány kulisszatitkot a közönséggel.

„A kíváncsiság vitt Monorra néhány éve többedmagammal, miután egy Utazás kiállításon megismerkedtem a Monori Borút Egyesület tevékenységével. Nemcsak a Strázsa-hegyről származó finom borok, hanem a közel ezer pincét számláló Pincefalut bemutató esztétikus térkép is azt sugallta, hogy valami egészen jó dolog vár ránk ezen a Pest megyei településen.


Buzás Károly


A megérzés beigazolódott, ugyanis a gasztronómiai és borturisztikai élmények mellett bepillantást nyertünk a szőlőtermesztés és borkészítés folyamatába, nem utolsó sorban a település szépségeit, helyi jellegzetességeit is megcsodáltuk.
Mindez önmagában is egy szép élmény volt, de Kiss Péter kőfaragó és csapata tette felejthetetlenné a napunkat. A lokálpatrióta lelkületű önkéntes túravezető a finom ízek mellett számos bölcs és tanulságos történettel, jókedvvel színesítette a kirándulásunkat. Szerettem volna méltóképpen megköszönni neki a hozzánk való jóságát.”

Buzás Károly szoros barátságot ápol Rockenbauer Pállal és a Másfélmillió lépés Magyarországon, az és még egymillió lépés, valamint a Kerekek és lépések című kultikus sorozat stábtagjaival. Utóbbi kettő alkotói munkájában maga is segített, így az életre szóló kapcsolatokon kívül tapasztalatot szerzett a filmforgatás területén is. 

A történet két szála ezen a ponton fonódik össze, ugyanis a Kiss Péter és csapata iránt érzett tisztelet, és az elhunyt barátokra, túratársakra emlékezve összeállt Karcsi fejében egy film ötlete.


A kép bal alsó sarkában Gyenes Károly ül, mögötte Szabados Tamás és fia Gábor, mellettük áll Tolnai Ferenc, előtte ül Sáfrány József, tőle jobbra pedig Buzás Károly látható.


„Az alkotótársaim saját eszközein kívül lényegében nem volt forgatókönyv, szövegkönyv, el
őre tervezés. Abban maradtunk Szabados Tamás operatőrrel, Faludi Sándor hangmérnökkel és Gyenes Károllyal, aki szerkesztette és vágta a filmet, hogy autentikus környezetben megörökítjük a megismételhetetlent.”

Érdemes megállni a film címe mellett néhány gondolat erejéig. Vajon van összefüggés a tízezer és a másfél millió lépés között?

„A természetjárók tudják, hogy egy lépés nagyjából 70 centiméter. A Monori Pincefaluban megtett túránk 7-8 kilométer volt, vagyis kerekítve tízezer. De ennél tiszteletteljesebb megközelítésem is van. Az utolsó filmkockán Rockenbauer Pál néz szembe a kamerával, ujja a nézőre mutat, mintha azt kérné: Folytassátok! Hát folytatjuk. Sőt, inkább nem hagyjuk abba mindazt, amit kaptunk tőle. Így lett egy kis része a tízezer a másfélmilliónak. Az a tervünk, hogy amint a járványügyi helyzet lehetővé teszi, szélesebb körben is bemutatjuk a közönségnek a filmet, amelynek megtekintése után talán mindenki megtalálja magában a számára igazi folytatást.

 

Gyenes Károly


A 10.000 lépés Monoron cím
ű filmet egy másik a Gyenes Károly nevével fémjelzett
Az ércnél maradandóbb című alkotás követte, amely hónapok óta elérhető online a nézők számára. Gyenes Károllyal a film kapcsán készített interjúnkat ezen a linken éritek el.


MTSZ Országos Központ

Nyitókép:borrend.hu

 

Cikk első megjelenése: 2020-10-06 10:52
Belépés, regisztráció
Honlapunk adatai
 • 5 025 regisztrált felhasználó
 • 2 395 hírlevél előfizető
 • 343 természetjáró szervezet
 • 2 277 turistaút szakasz
 • 12 795 km turistaút
 • 138 túramozgalom
 • 3 969 túramozgalom teljesítő
 • 5 esemény
 • 2 929 megjelent cikk, hír
 • 274 belső oldal
 • 2 234 egyéb dokumentum
Eseménynaptár
Hírlevél

captcha

Keresés
Címkefelhő
Kövess minket!
RSS  Facebook Twitter