2022. november 30., szerda - András, Andor
Magyar Természetjáró Szövetség
mtsz.org »Kezdőlap
Magyar Természetjáró Szövetség

Archív cikkek

Az alábbi lista azokat a nyitólapon megjelent korábbi cikkeket tartalmazza, amelyek:

- régebben jelentek meg, bár tartalmuk még nem feltétlenül avult el,
- korábbi eseményt harangoznak be, ezért tartalmuk az esemény befejezése után már nem aktuális.

Ezeket a cikkeket archívként őrizzük meg, tartalmukat tovább nem frissítjük. Mindez nem jelenti azt, hogy cikkekben leírtak már biztosan nem igazak.


Megújult a Természetbarát Szövetség honlapja

Új, letisztultabb funkciókkal bővült az oldal
Több hónapos ötletelés és fejlesztés, valamint egy hosszabb tesztelési folyamat lezárása után, 2010. május 10-én megújult a Magyar Természetbarát Szövetség weboldala, a mtsz.org.

Kiemelt híreink

Átalakul a termeszetbarat.hu

Május 10-én átmenetileg nem lesz elérhető a honlap

Több hónapos ötletelést, egyeztetést és fejlesztést követően hamarosan jelentősen megújul, kibővül a Magyar Természetbarát Szövetség honlapja.

Ezért 2010. május 10-én, hétfőn a délelőttől előreláthatóan néhány órán keresztül átmenetileg nem lesz elérhető a mtsz.org weboldal.
 

Felhívás

Nonprofit Kft. alapítása

A Magyar Természetbarát Szövetség elnöksége 2010. április 10-ei ülésén határozatot fogadott el arról, hogy megkezdi egy, az MTSZ többségi tulajdonában levő nonprofit kft. létrehozásának előkészületeit. Az előkészítés lebonyolításával az elnökség Duró Imre igazgatót és Pusztay Sándor elnökhelyettest bízta meg. A nonprofit kft. célja olyan, az MTSZ-hez kötődő üzleti vállalkozás létrehozása, amely hosszú távon biztosítja az MTSZ anyagi bázisának megteremtését.

Kéktúrázók figyelmébe

Szálláslehetőség Káldon az iskolában

Az Országos Kéktúra mentén fekvő Káld község iskolájában újra rendelkezésre áll a szálláslehetőség.

Újra Három Város túra Békéscsaba környékén

Gyalogos, kerékpáros és vízitúra május 9-én

2010 május 9-én, vasárnap immár 9. alkalommal rendezi meg a békéscsabai Körösök Völgye Turista Egyesület a Három Város teljesítménytúrát. A túra célja, hogy egy kellemes túra közben bemutassa Békés, Békéscsaba és Gyula környékének természeti környezetét.
 

Magyar földrajzi felfedezők

Előadássorozat Pécsett

Ismeretterjesztő előadássorozat Pécsett, a Duna-Dráva Nemzeti Park Igazgatóság szervezésében.

Megváltozik a Hátizsák műsorideje!

A Civil Rádió műsora új időpontban

A Civil Rádió által sugárzott Hátizsák természetjáró magazin műsorideje májustól megváltozik.

Az FM 98,0 Mhz-en sugárzott adás ezentúl minden páros héten hétfőn 17-18 óra között hallható.

Változás az Alföldi Kéktúra útvonalán

Az M6-os miatt terelték el az utat Szekszárd mellett

 A megépült M6-os autópálya Szekszárd és Bárányfok között kettészelte az Alföldi Kétúra útvonalát.

Mivel átjáró nem készült, kisebb útvonalmódosítás vált szükségessé. Az új nyomvonalat a Tolna Megyei Természetbarát Szövetség aktivistái az elmúlt hétvégén már fel is festették.

 

Szerencsés Imre botanikus emléktúra

2010. május 16, Mátrafüred - Sár-hegy - Gyöngyös

Gyakran felmerül túrázás közben, hogy egy adott helyet ismerünk turista szempontból, de más jellegű ismereteink hiányosak. Azt tudjuk hol, merre vezetnek a turistautak. Ahol sűrűbben megfordulunk, ott minden letérést, erdősarkot felismerünk. Nem tudjuk viszont azt, hogy a bejárt túraútvonal közvetlen környezetében konkrétan milyen természeti érdekességek vannak. Ilyenkor lenne jó, ha a túrázást ki lehetne egészíteni szakvezetéssel.
 

Továbbra is sláger marad a Gerecse 50

Több, mint 3000 résztvevő indult a túrán

Ha április harmadik szombatja, akkor Gerecse 50 teljesítménytúra, ha esik, ha fúj és ez így megy már 29 éve! Pedig idén szombat előtt hétfőtől négy napon át esett az eső. Igaz, soha nem maradt el a túra korábban, még ha rosszabb is volt az időjárás. Most nem jártak jól a kevésbé optimisták, de úgy is fogalmazhatunk, azok, akik hittek a jó időben és járható útban azok nagyon szép élménnyel lettek gazdagabbak. Nem voltak kevesen, szám szerint 3859-en indultak a Gerecse három túráján: 50 km-en 1948-an, 20 km-en 1374-en, 10 km-en 537-en.

Turistajelzés felújítás

az Aggteleki-Karszton

Kapcsolódva a 2010. május 21-24. között megrendezendő Gyalogtúrázók XVII. Országos Találkozójához, Aggtelek – Jósvafő – Szádvár térségében április közepétől jelzésfelújításra kerül sor.

Felhívás erdőtakarításra

Önkénteseket vár a Pilisi Parkerdő

Mint ismeretes, a Pilisi Parkerdő Zrt. által kezelt, közel 65 ezer hektárnyi erdő legfrekventáltabb, leglátogatottabb részét a főváros környéki erdők jelentik. Kirándulók, sportolók és aktív túrázók ezrei járnak itt nap mint nap, s töltődnek fel a csodálatos környezetben. Örvendetes tény, hogy számuk évről-évre nő, ugyanakkor e növekedés a parkerdőkben láthatóan egyre fokozódó környezetterhelést is jelent.

100 éves a természetbarát mozgalom

Konferencia és kiállítás

A Természetbarátok Turista Társasága 1910 februárjában tartotta alakuló ülését. Szövetségünk a tiszteletre méltó elődök jogutódjának tekinti magát. A 100. évforduló jegyében a Magyar Természetbarát Szövetség nagyszabású megemlékezést tart.

Nordic Walking Magyarországon Konferencia

Időpont: 2010. április 19. hétfő
Helyszín: Magyar Sport Háza konferenciaterme
Fő támogató: Önkormányzati Minisztérium Sport Szakállamtitkárság
Társendező: Magyar Természetbarát Szövetség
A konfrencia rendezője: Magyar Szabadidősport Szövetség

Tűzgyújtási tilalom

2010. március 29-i hatállyal tűzgyújtási tilalom lépett életbe Budapesten és Pest megyében. A visszavonásig érvényes tilalom a kijelölt tűzrakóhelyekre is vonatkozik.

Tűzgyújtási tilalmat rendelt el a földművelésügyi és vidékfejlesztési miniszter Budapesten, valamint Pest, Borsod-Abaúj-Zemplén és Heves megyékben. A 2010. március 29-én életbe lépő intézkedés értelmében az erdőterületen a kijelölt tűzrakóhelyeken is tilos a tűzgyújtás. A tilalom visszavonásig érvényes, megszegője szabálysértést követ el.
 

VII. Isaszegi csata emléktúra

2010. 04. 04-én újra

Az Isaszegi Természetbarát Klub és az Útvonalkövetők Klubja – Isaszeg Város Önkormányzata, Isaszegi Nyugdíjasok Baráti Köre, valamint a Csányi Szörme Kft. támogatásával – 2010-ben már hetedik alkalommal rendezi meg hagyományos teljesítménytúráját, amelyre valamennyi érdeklődőt szeretettel várnak a Rendezők.

Surján Völgyi Vendégváró

Turista szálláshely a Zselicben

Még nincs két éve, hogy megnyílt egy újabb turista - ifjúsági szálláshely Szentbalázs községben. A település Magyarország délnyugati részén, a Dél-Dunántúlon, a Zselicben található, Kaposvártól 12 km-re.
 

Pályázati felhívás

Kiemelt sportesemények támogatása

Kiemelt jelentőségű szabadidősport események megrendezésének támogatására.
(Pályázat kódja: SPO-SE-10)

Ingyenes alapismereti és térképolvasási oktatás

Turista és Természetjáró Információs Egyesület (TUTI) 2010 áprilisában 4 alkalommal, 4 különböző témában rendez alapfokú térképolvasási oktatást Budapesten.

Közel 2 milliárd forint összértékű fejlesztések a Hortobágyi Nemzeti Parkban

Csárdaútvonal és a turisztikai kerékpárút épül, bővül a kisvasút és a vadaspark

Mintegy 2 milliárd forint összértékben nyert támogatást fejlesztésekre a Hortobágyi Nemzeti Park a Regionális Operatív Program keretében. A beruházások során helyreállítják az egyedülálló négygémű kutat, megépül a hortobágyi csárdaútvonal és a halastavi turisztikai kerékpárút, kibővül a halastavi kisvasút és a hortobágyi vadaspark. A projektekhez az önerőt a Környezetvédelmi és Vízügyi Minisztérium biztosítja. A fejlesztések fő célja a nemzeti park programkínálatának színesítése, bővítése, a turizmus fellendítése és a turisztikai szezon meghosszabbítása.
 

Újra járható a piros jelzés Dömös és Szakó-nyereg között

Véget értek az erdészeti munkák
Az erdészeti munkák befejeztével újra járható a Pilisben a piros sáv jelzés Dömös és Szakó-nyereg közötti szakasza.
Fakitermelés miatt ezév januárjában zárta le a területet kezelő Pilisi Parkerdő Zrt. a Dömös és a Szakó-nyereg közötti piros sáv turistajelzést. Az erdészeti munkák mellett ugyanis a keskeny útszakaszon nem lehetett volna biztonságosan elhaladni.

2010. április 10-én: XIII. REZÉT Kupa

Gyalogos Természetjáró Tájékozódási Túraverseny

A Bajai Démász-Rezét SE idén tavasszal is megrendezi a Rezét Kupa elnevezésú túraversenyét. Az április 10-i rendezvény helyszíne a Bács-Kiskun megyében található Imrehegy, Kiskunhalastól nem messze.

Kéttorony TT - időpontváltozás!

Az új időpont: 2010. május 2.

Technikai okok miatt a Kéttorony teljesítménytúrák május 2-án kerülnek lebonyolításra!

Részletek: Kéttorony teljesítménytúrák kiírása

Népek Tavasza teljesítménytúra

Köszönet

Tisztelt Természetjárók!
Kedves Partnereink!

A Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Természetjáró Szövetség ezúton mond köszönetet a XIII. Népek Tavasza Teljesítménytúráján indulók részvételéért, az együttműködő partnerek és a tagszervezetek segítségnyújtásáért.

Köszönettel

                                    B.-A.-Z. Megyei Természetjáró Szövetség

Meghívó a Cuha-völgyi vasút ünnepnapjára

Természetjáró különvonat - 2010 május 29.

A Magas-Bakonyba, a Cuha-patak vadregényes sziklaszurdokába visz a 2010. május 29-i „Természetjáró különvonat, amely Székesfehérvár–Veszprém–Zirc–Porva-Csesznek–Vinye–Bakonyszentlászló útvonalon közlekedik oda és vissza.
 

Ébredő természet

Túraverseny a Mátra lábánál
Melyik természeti érték látható az 5 Ft-os érménken?
Felismered az ízletes vargányát?
Melyik hazánk leghosszabb folyója?
 

Ha ezekre a kérdésekre tudod a választ, és van kedved egy kellemes túra keretén belül hasonló kérdésekre választ adva összemérni tudásodat másokkal, akkor gyere el március 27-én Rózsaszentmártonba! Ha a válaszokat nem tudod, akkor itt az alkalom, hogy felfrissítsd/bővítsd ismereteidet, mégpedig úgy, hogy közben túrázol egy jót a Mátra lábánál…
 

Civilek tiltakoztak - az erdészet visszakozott

Az erdőtörvénnyel ellentétes korlátozás szűnt meg a Vértesben és a Gerecsében

A Vértes Erdő Zrt. a 2010. február 15-től május 15-ig szóló felhívását, amely szerint korlátozza az erdőterületek látogatását és saját kezelésű vadászterületein megtiltja a hullott agancs gyűjtését, visszavonja a 2009. évi XXXVII. törvény 94.§-ának helytelen alkalmazása miatt.

Az Árpád-vonal

A Magyar Földrajzi Társaság Expedíciós Szakosztályának előadása.

A Magyar Földrajzi Társaság Expedíciós Szakosztályának előadása.

Túra vezetői tanfolyam levelező rendszerben

Gyakorló túra Sárpentelén

Túravezetői tanfolyam zord időben is mosolyogva, vidáman...

Hogyan fessünk turistajelet?

Hiánypótló általános ismertető a honlapon

Berki Zoltán és Dr. Molnár András jóvoltából egy hiánypótló dokumentáció került fel az MTSz honlapjára. A "Turistaútjelzés-festési általános útmutató" című, 16 oldalas, PDF formában letölthető kiadvány részletesen bemutatja a turistajel festés gyakorlati lépéseit, elveit. A dokumentáció a lap ajlán letölthető.

Időpont változás!

Ébredő Természet túra

A Természetbarát Turistamagazinban tévesen jelent meg a Hérics Természetjáró és Turisztikai Sportegyesület által megrendezésre kerülő Ébredő Természet elnevezésű túra időpontja.

A helyes időpont: 2009. március 27. szombat

Barátok a Tisza mentén

Vizitúra Szegedtől Titelig

A program a Dél-Magyarországi Regionális Természetbarát Szövetség szervezésében, a zentai Tiszapart-Alvég Helyi Közösség és a magyarkanizsai Leso Természetjáró Egyesület közreműködésével valósul meg.

START Klub kártya akció!

Kedvezményes áron vásárolható meg a Kártya

A MÁV legújabb hírlevelében arról értesültünk, hogy a START Klub kártya 2010. március 4. és május 31. között kedvezményesen vásárolható meg.

Szarvas Mátyás filmbemutatója Békéscsabán és Egerben

A 2009-es Országos Kék Kör futásról készült film vetítései

Szarvas Mátyás, a Körösök Völgye Turista Egyesület alapító elnöke 2009-ben második alkalommal teljesítette futva a 3 leghosszabb hazai jelzett turistaút alkotta Országos Kék Kört. 43 napos vállalkozását egy nagyszerű film keretében mutatja be.
 

Erdőlátogatási korlátozás a Vértesben

Tiltakozást váltott ki a közlemény

A Vértesi Erdészeti és Faipari Zrt. honlapján a következő tartalmú erdőlátogatási korlátozásról szóló közleményt olvastuk.

Cartographia Kupa 2010 és fotópályázat

Beküldési határidő: 2010. novembere

Célja a teljesítménytúrázás népszerűsítése, hazánk természeti szépségeinek megismertetése, a térképhasználat megkedveltetése.

OTTCSB és OTTEB 2010. évi kiírásai

Tájékozódási Túraversenyek helyszínei

Megjelent a 2010. évi versenynaptár, valamint a bajnoki kiírások.

Továbbra is veszélyesek a Pilis turistaútjai!

Óvatosan kell túrázni Dobogókő környékén

A folyamatosan hulló hó és ónoseső következtében továbbra is veszélyesek a Pilis és Visegrádi-hegység turistaútjai. Különösen Dobogókő, a Prédikálószék és a Vadálló-kövek környékén kell vigyázzni.

Elnök - Főtitkári értekezlet

Természetbarát Vezetők Tanácskozása Dobogókőn

A Magyar Természetbarát szövetség 2010. február 26-28-a között, Dobogókőn a Walden Hotelben tartja idei Elnök - Főtitkári értekezletét.

Sport és környezetvédelem

A Magyar Sporttudományi Társaság Konferenciája

A Magyar Sporttudományi Társaság Konferenciája

2010. február 18.

Túravezető ”tanoncok” első konzultációja

Tanfolyam levelező formában...

A Székesfehérvár Városi Természetbarát Szövetség által szervezett gyalogos bronz,ezüst és bronz kerékpáros szakági túravezető képző tanfolyam első konzultációja

Idegenvezetői világnap 2010

Az Idegenvezetői világnap rendezvényei

Mára már hagyománnyá vált Idegen vezetői Világnap kerül megrendezésre február utolsó vasárnapján. Minden érdeklődőt ingyenes "történelmi sétára" invitálnak az idegenvezetők Budapesten, melyen megismerhetjük fővárosunk nevezetességeit, ékességeit óránként induló gyalogos és autóbuszos vezetéssel. Ezen felül speciális, kerekesszékes és gyalogos kirándulások is lesznek.

Bronzjelvényes túravezetői tanfolyam

A Budapesti TSSz rendezésében

A BTSSZ OKtatási Bizottsága az idei évben is megrendezi a középfokú bronzjelvényes tanfolyamát, amelynek kezdete 2010. február 3.

A Szlovák Turista Klub 2010. évi főbb rendezvényei

Letölthető programnaptár

A felsorolt rendezvényeken szívesen látják a magyar természetjárókat is.

Korlátozás a Visegrádi-hegységben

Fakitermelés miatt nem járható egy turistaút

Fakitermelés miatt nem járható a piros sáv jelzés Dömös és Szakó-nyereg közötti szakasza. A múlt héten kezdődött munkálatok várhatóan március közepéig tartanak.

Tolna Megye teljesítménytúrázója

A Tolna Megyei Természetbarát Szövetség és a TanÖsvény Természetjárásért Egyesület 2010-ben is meghírdeti a Tolna megye Teljesítménytúrázója túramozgalmat.

GYALOGTÚRÁZÓK XVII. ORSZÁGOS TALÁLKOZÓJA

ÉV VIDÉKE - 2010/11

Megjelent a 2010. május 21-24 között Aggtelek és térségében megrendezendő Gyalogtúrázók XVII. Országos Találkozójának programja, mely egyben az Év Vidéke - 2010/11 nemzetközi eseménysorozat nyitórendezvénye is.

Óránkénti hójelentés - nem csak síelőknek

A hazai sípályák adataival

A magyarországi sípályák óránént frissülő hójelentését a síelők.hu portálon tekintheti meg.

Természetvédelem éve 2010

Programsorozat Budapesten és környékén
A Budapesti Természetbarát Sportszövetség 2010-ben Budapest és környéke természeti értékeinek bemutatására programsorozatot szervez.

Társas vadászat a Börzsönyben

Korlátozások Nagybörzsöny környékén

Az Ipoly Erdő ZRT tájékoztatása szerint a NagymarosiErdészet területén társas vadászatokat fognak tartani, amely a turistaforgalom átmeneti korlátozásával járhat, elsősorban biztonsági okokból.

Belépés, regisztráció
Honlapunk adatai
 • 5 170 regisztrált felhasználó
 • 2 480 hírlevél előfizető
 • 356 természetjáró szervezet
 • 2 277 turistaút szakasz
 • 12 795 km turistaút
 • 139 túramozgalom
 • 3 969 túramozgalom teljesítő
 • 2 esemény
 • 3 113 megjelent cikk, hír
 • 270 belső oldal
 • 2 286 egyéb dokumentum
Eseménynaptár
Hírlevél

captcha

Keresés
Címkefelhő
Kövess minket!
RSS  Facebook Twitter