2023. február 04., szombat - Csenge, Ráhel
Magyar Természetjáró Szövetség
mtsz.org »Kezdőlap
Magyar Természetjáró Szövetség

Archív cikkek

Az alábbi lista azokat a nyitólapon megjelent korábbi cikkeket tartalmazza, amelyek:

- régebben jelentek meg, bár tartalmuk még nem feltétlenül avult el,
- korábbi eseményt harangoznak be, ezért tartalmuk az esemény befejezése után már nem aktuális.

Ezeket a cikkeket archívként őrizzük meg, tartalmukat tovább nem frissítjük. Mindez nem jelenti azt, hogy cikkekben leírtak már biztosan nem igazak.


Változás az OKT útvonalán

Bögöt és Szeleste között változott az OKT útvonala
   A Szelestét elkerülő 86-os főút építése miatt nyomvonal módosításra kényszerültünk az Országos Kéktúra útvonalán.
Kiemelt híreink

Természetbarát Turistakártya 2011

Tájékoztató letölthető 2011-es dokumentumokkal

A 2010-ben bevezetett Természetbarát Turistakártya 2011-ben is folytatódik. Az érvényesítés új módjával kapcsolatos tájékoztató az alábbiakban olvasható. A cikk végén elérhetőek a letölthető adatlapok és az összesítők is.

FRISSÍTVE!    A kártyaelfogadó helyek legfrissebb listája: 2011. szeptember 3.

GPS a természetjárásban

továbbképzés túravezetőknek Csongrád megyében

A modern helymeghatározó készülékek, az úgynevezett GPS-ek egyre szélesebb körben ismertek és használtak. Nevüket az angol Global Positioning System szavak kezdőbetűiből nyerték, ami magyarul globális helymeghatározó rendszert jelent. Bár manapság még elsősorban az autós navigációra használatosak, praktikumuk és kiváló használati értékük miatt napról napra törnek előre a természetjárásban is. 

A Csongrád Megyei Természetbarát Szövetség elnöksége ezért 2010. december 4-én, szombaton továbbképző tanfolyamot szervezett túravezetői számára, melynek témájául a GPS természetjárásban betöltött szerepét választotta.

Országos Kéktúra 50

FRISSÍTVE! - Jubileumi vándorlást hirdet az MTSz elnöksége
A Magyar Természetbarát Szövetség 1961-ben átvette az Országos Kéktúra-mozgalom szervezését, irányítását. A fél évszázados jubileum alkalmából OKT 50 néven jubileumi turistavándorlást hirdet Írott-kőtől Hollóházáig a „nagy kék út”-on.
 
 

Középfokú kerékpáros túravezető tanfolyam 2011

Kerékpáros bronzjelvényes túravezető képzés Közép-Magyarországon
 A Budapesti Természetbarát Sportszövetség 2011-ben is megrendezi középfokú kerékpáros túravezető tanfolyamát. A képzési modell alapja a modul rendszerű oktatás, így a tanfolyami hallgatók között különbséget teszünk már végzett túravezetők és képzés alatt álló túravezetők között. 


 
 
 
 

20 éves a Budapesti Természetbarát Sportszövetség

Ünnepi ülés 7-én a Curia utcában
Kedves Sporttársak! 
 
Szeretettel meghívunk a Természetbarát Tanács ünnepi ülésére 2010. december 7-én 17.30 órakor a Curia u. 3. fsz. Kapcsos Lajosné Teremben.

Mikulás túra a Budai-hegységben

Szombaton lehet találkozni a Mikulással
A Budapesti Természetbarát Sportszövetség 2010. december 4-én, szombaton Mikulás túrát szervez a Budai-hegyekben. Cél: a III. kerületi pihenőház, amely a III. kerület Menedékház utca 22. alatt található. Az Erdei Mikulás 11-13 óra között várja a gyerekeket a pihenőháznál, amely megközelíthető a 137-es busz Erdőalja úti fordulójától.

A 2010. november 27-i Elnökségi üléséről

Rövid tájékoztató
2010. november 27-én, szombaton délelőtt ülést tartott a Magyar Természetbarát Szövetség elnöksége. Az elnökségi ülésre már az új központnak is helyet adó irodaházban került sor a 1146 Budapest, Thököly út 58-60. szám alatt, a Károly teremben.

A turistautak finanszírozásával kapcsolatban

Az új Széchenyi terv és a TDM szervezetek kapcsolata
A térképkiadó Berki Zoltán évek óta próbál mindent megtenni azért, hogy a turistautak létesítése, karbantartása szabályozott, előre kiszámítható finanszírozású legyen országszerte. Ez ügyben most az új Széchenyi terv társadalmi egyeztetésnek folymatába is bekapcsolódott. Levélváltását  az illetékes minisztériummal úgy gondolom, tanulságos közzétenni. (Berki Zoltán engedélyével)

Bromzjelvényes és ifjúsági túravezető tanfolyam Pest megyében

Ismét megyei szintű középfokú túravezető tanfolyam
 A Pest megyei Természetbarát Szövetség évek óta tartó hiányosságát pótolja. 2011 februárjában ismét középfokú túravezető tanfolyamot szervez a megyei túrázóknak. 

 

Szlovák-magyar vezetői találkozó

A Magas-Tátrában volt az idei eszmecsere
A Magyar Természetbarát Szövetség és a Szlovák Turistaklub közötti kétoldalú együttműködési megállapodás alapján idén Szlovákiában került sor a két szervezet vezetőinek tanácskozására november 5-7-e között, a Magas-Tátra üdülőkörzethez tartozó Stara Lesnán.
 

Játékpályázat gyerekeknek

Örökségvédelem a Mecsekben
Tervezzetek társasjátékot!

2011. évi védett napok, kiemelt rendezvények

Tagegyesületeink figyelmébe
A Magyar Természetbarát Szövetség Elnöksége közzéteszi a 2011 évi védett napok jegyzékét. A kiemelt programok részleteit később lehet megtekinteni az MTSz honlapján.

Az MTSz Ügyvezető Elnökségi üléséről

A 2010. november 3-i ülés rövid tájékoztatója
2010. november 3-án 10.00 órától havi rendes ülését tartotta az MTSz Ügyvezető elnöksége. Az ülésre már az új székházban, a Thököly út 58-60. szám alatt került sor.

A sportfinanszírozás jövőjéről tárgyaltak az MTSz vezetői

Kibővített elnökségi ülést tartott a Nemzeti Szabadidősport Szövetség
2010. november 12-én 10.00 órától a Sportok házában a Nemzeti Szabadidősport Szövetség elnöksége a tagszervezetek vezetőinek bevonásával kibővített elnökségi ülést tartott, amelyen az alakuló Nemzeti Sportszövetségről és a sportfinanszírozás lehetséges variációiról esett szó.

ÉMÁSZ jelzésfestés a Bükkben

Bánkút és Szentlélek térségében
Az ÉMÁSZ Nyrt. kezdeményezéseként október végén több mint 40 km turistaút jelzésfelújítására került sor.
A munkavégzés körülményeiről a B.-A.-Z. Megyei Természetjáró Szövetség rövid összefoglalóját tanulságul, ötletadó követendő példaként csatolt dokumentumként olvashatja az érdeklődő.

Kölcsönkapott Föld vetélkedősorozat

6 fős csapatok jelentkezését várják
A Magyar Természetbarát Szövetség együttműködő partnerként közreműködik a KÉVE Közösségfejlesztő Alapítvány „Kölcsönkapott Föld” elnevezésű, a fenntartható fejlődést népszerűsítő programsorozatban, melynek kapcsán Magyarország hat konvergencia régiójában nagyszabású vetélkedősorozat kerül megrendezésre, melyben unokák és nagyszülők együtt versenyezhetnek.
 

Borsodi Természetvédő Mikulástúra

Miskolc, Majális Park - Királyasztal
A B.-A.-Z. Megyei Természetjáró Szövetség szervezésében kerül sor a túrára.

Költözött a hivatal

első képek az MTSZ Thököly úti helyszínén
A híradások már az MTSZ új székhelyén meginduló munkáról tudósítanak.
Én képeimen még a 2010. október 28-i délutáni állapotot, a költözés néhány pillanatát örökítettem meg a folyosón, a pincében és az irodákban.

Új irodánk: 1146 Budapest, Thököly út 58-60. I. emelet 107.

Mi változott, mi maradt? Információk a költözésről.
FIGYELEM! 2010. november 2-től a Szövetség új helyen érhető el, kérjük ezért, hogy a túrákhoz kapcsolódó  igazolófüzeteket már az új címre postázzátok! A régi telefonszámok nem változtak.

A Magyar Természetbarát Szövetség székhelye, egyben  számlázási címe:

1065 Budapest, Bajcsy-Zsilinszky út 31. II/3.

(Itt ügyfélfogadást már nem tartunk)


Levelezési cím (ÚJ!):
Magyar Természetbarát Szövetség
1427 Budapest, Pf.: 630

Ügyfélfogadás (ÚJ!):
Magyar Természetbarát Szövetség
1146 Budapest, Thököly út 58-60. I. emelet 107.    (A Magyar Iparszövetség irodaháza)



(forrás: maps.google.com)

Kérdőív az Országos Kéktúráról

Szombatig várjuk a válaszokat egy szakdolgozat kapcsán
Tisztelt Sporttársak!

Kuttor Ildikó vagyok, a Budapesti Gazdasági Főiskola turizmus szakos végzős hallgatója. Diplomamunkámat az Országos Kéktúrával és annak fejlesztési lehetőségeivel kapcsolatban írom, ezért fordulok Hozzátok.

Kérlek Titeket, hogy az alábbi kérdőívet töltsétek ki, ezzel segítve munkámat. Kérem, hogy a felmérés hitelessége érdekében minden kérdésre a lehető legpontosabb választ adjátok.  Segítségeteket és időtöket előre is nagyon köszönöm!
 
Kérdőív az Országos Kéktúráról: www.kerdoivem.hu/kerdoiv/378287061/

Idén is kedvezményes térképvásár tagszervezeteknek!

Nagyker áron, szinte házhoz szállítva rendelhetők a térképek

Idén a Magyar Természetbarát Szövetség budapesti központjának költözése miatt a korábbi években megszokottak szerint nem rendezhető meg a kedvezményes térképvásár. Viszont némi szervezéssel megoldható, hogy minden megyéhez lekerüljenek az előzetesen megrendelt térképek/kalauzok.
 

Gyermekek táboroztatása 2011

Pályázati felhívás
A Lakóhelyünkért Alapítvány kuratóriumának határozata alapján, pályázatot hirdet gyermek és/vagy ifjúsági táborozási programok támogatására. A támogatás mértéke 30%, amely az Alapítvánnyal kapcsolatban álló helyszíneken vehető igénybe:Balatonszárszó üdülő, Somogydöröcske, Bogács, Szigetszentmárton, Parádfürdő.
 

Kegyeleti emléktúra 2010.11.06.

A Budapesti TSSz szervezésében
A BTSSZ Természetvédelmi és Természetismereti Bizottsága 2010 évi Kegyeleti Emléktúráját november 6-án, szombaton Makkosmáriához közel a Magaskői kőfejtőben lévő pihenőhelyen tartja.
 

Cartographia Kupa 2010 Díjátadás

2010. december 5-én Újpesten
A CARTOGRAPHIA KUPA 2010 teljesítménytúra mozgalom teljesítőinek díjátadó ünnepségét 2010. december 5-én (vasárnap) 11 órakor tartjuk az Újpesti Gyermek- és Ifjúsági Házban, a Budapest IV. kerület, István út 17-19. címen. (A helyszín a 3-as metro újpesti végállomásától 3 percre található.)
Szeretettel várunk minden teljesítőt és családtagját!

Elhunyt Kondor Endre

Aranyjelvényes túravezetőt gyászolunk
Mély fájdalommal tudatjuk sporttársainkkal hogy Kondor Endre aranyjelvényes túravezető életének 79. esztendejében elhunyt. Turista egyesületi, budapesti, és országos szövetségi területen évtizedeken át végzett társadalmi tevékenységet. Temetése 2010. október 29-én pénteken a Kozma utcai temetőben lesz 12.30-kor .
 
Búcsúzunk barátunktól:
Magyar Természetbarát Szövetség Országos Központja

Megjelent az új Cserhát térkép

A Magyar Természetbarát Szövetség ajánlásával
5 év szünet után új Cserhát-turistatérkép készült, a Cartographia Kft. gondozásában. Hosszú előkészületek, helyszínelések, bejárások és persze további terepi munkák: jelzésfestések, oszlopállítások előzték meg a nyomdába adást. A térkép több mint 100 km új turistautat tartalmaz.
 
 

Középfokú túravezető tanfolyam 2011

A Budapesti Természetbarát Sportszövetség tanfolyami kiírása

A Budapesti Természetbarát Sportszövetség 2011-ben is megrendezi a középfokú - bronzjelvényes - túravezető tanfolyamát. 

 

Új turistatérkép a Maroshátról - letölthető formában is!

Turistautakat adtak át Tótkomlós, Mezőhegyes és Magyarcsanád térségében
2010. október 15 és 17 között Nagyér község adott otthont a Marosháti túraútvonalak elnevezésű regionális pályázat bemutató túrájának. Az MTSz-t a Békés, illetve a Csongrád megyei Természetbarát Szövetség tagjai képviselték. A rendezvényen bemutatták az új, korábban soha ki nem adott Maroshát turistatérképet és a hozzá kapcsolódó információs füzetet. Az új turistatérkép az internetről is letölthető JPG vagy PDF formátumban.

MAJÁL-utak avatása Miskolcon

szabadidős rekreációs utak átadása
Október közepén került sor Miskolcon a Majál-utak megnyitó túrájára.
Mi az a Majál-út? Nem kimondott túristaút. Inkább a mozgásra vágyó, ámde kevesebb idővel rendelkezők számára létrehozott szabadtéri gyalogos, kerékpáros, jogging, vagy nordic walking útvonalak. E rekreációs utak úgy lettek kialakítva, hogy a mozogni vágyó miskolciak lakhelyükhöz közel találjanak ösvényt, utat, zöld alagutat, ahol mozogni jó.

 

Szarvasnál változik az AK útvonala

Tilos az átjárás a Szarvasi Hármas-Körös vasúti hídján
A MÁV Pályavasút Üzletág Szegedi Pályavasúti Területi Központja levélben fordult szövetségünkhöz, melyben kérik a Szarvasi Hármas-Körös vasúti hídján való Alföldi Kéktúra útvonalának törlését.
A hidat nem nyitották meg a gyalogos közforgalom előtt, ezért a szolgálati járdákat csak és kizárólagosan a MÁV Zrt. szakszolgálatainak alkalmazottjai hsználhatják.

Zajlik a Szövetség szervezeti átalakítása

Ülésezett az MTSZ ügyvezető elnöksége
2010. október 7-én a Magyar Természetbarát Szövetség székházában rendes havi ülésén a szövetség szervezet-átalakításának kérdéseivel foglalkozott az ügyvezető elnökség.

Ismét látogatható a Petőfi-kilátó Bánkúton,

a Bükkben
                                                               

Új turistaút készült a Baranyai-dombságban

Új turistaút vezet Erdősmárokra
Egy 2,5 km hosszú zöld négyzet jelzés vezet Erdősmárokra.

Szállásdíj kedvezmény két baranyai kulcsosházban

Megállapodás két turistaházzal a Baranyai-dombságban

Új megállapodás született két baranyai kulcsosház kezelőjével.
 

Meghívó - Ifjúsági Vezetők Országos Találkozója

Veszprémben rendezik az idei találkozót
A Természetjáró Fiatalok Szövetsége és az Édesvíz Természetbarát Egyesület Veszprémben 2010. november 12.-14. között rendezi meg az IVOT-ot az Ifjúsági Vezetők Országos Találkozóját.

Jó hír kerékpárosoknak

Újra lehet kerékpározni Pap-rét és a szentendrei Sztaravoda között
A Pilisi Parkerdő Zrt. feloldotta a látogatási tilalmat a Pap-rét és Sztaravoda közötti aszfaltozott erdészeti úton. Az útszakaszt a tavaszi viharos időjárás következtében kellett lezárni, mivel a „Horthy-garázs” nevű részen kb. 15 m hosszú útszakaszon lecsúszott az út töltése illetve padkája. A kedvezőtlenül csapadékos időjárás miatt a helyreállítás mostanáig húzódott.

A Szent Márton Úthoz kapcsolódó túraesemények

Új igazolófüzet, avatótúra Baranyában, gyaloglás Budapesten
A Szent Márton út szervezői 2010. október 1-én bemutatták a Via Sancti Martini útvonal  Kercaszomor és Rajka közötti szakaszának igazolófüzetét. A térképes kiadvány megvásárolható a szombathelyi Tourinform Irodában (ára: 600 Ft). Aki szeretné megvenni a füzetet, de nem tudja felkeresni az irodát, küldjön e-mailt az info kukac viasanctimartini pont eu címre.

Veszprém – Győr ajándék menetjegy akció

Már 2 retúrjegyért 2 db egy útra szóló jegyet adnak
A Cuha-völgyi Bakonyvasút Szövetség menetjegyvásárláshoz kötött ajándék menetjegy akciót hirdet a Veszprém-Győr, és Zirc-Veszprém viszonylatban vasúton utazóknak.

Utazzon a Győr-Veszprém vasútvonal bármely vonatával Győrből Veszprémbe*, vagy Zircről Veszprémbe kétszer oda-vissza vagy négyszer egy úton, és a leutazott teljesárú, vagy kedvezményes (de max. 50% kedvezmény mértékű) menetjegyeket (2 db menettérti vagy 4 db egy útra szóló) levélben küldje el a Bakonyvasút Szövetség 1502 Budapest, Pf. 394 címre.

Figyelem! Költözés

Új helyre költözik a szövetség központja
Tájékoztatjuk minden kedves tagunkat és az érdeklődőket, hogy a Magyar Természetbarát Szövetség - az Elnökség döntésének megfelelően - október hónapban új helyre költözik, mert a Bajcsy-Zsilinszky úti ingatlant több évre bérbe adjuk.

Közép Magyarországi Természetbarát vezetők tanácskozása

Elindult a közös munka
 2010. szeptember 28-án, a Budapesti Természetbarát Sportszövetség rendezésében a Pest Megyei Természetbarát Szövetség részvételével sor került a Közép-Magyarországi Természetbarát Vezetők tanácskozására. A rendezvény célja a két természetbarát szövetség napi munkájának összehangolása, kapcsolati rendszerének és igényeinek felmérése illetve bemutatása volt. 

Szavazz az Év Fájára!

Október 30-ig lehet voksolni az interneten
Az Ökotárs Alapítvány zsűrijének döntése alapján 13 fa jutott tovább a tavasszal indult Év Fája verseny nyilvános döntőjébe. Az első fordulóban az országból 125 fát neveztek interneten magánszemélyek, civil szervezetek és önkormányzatok, amelyek közül a legfiatalabb egy, a legidősebb 800 éves volt. ( a kép forrása: www.okotars.hu)

Jelzésfelújítás Bakonybél környékén

30 km-en újultak meg a jelzések
A Veszprém Megyei Természetbarát Szövetség turistáira 1000 kilométer hosszú turistahálózat fenntartási feladata nehezedik, ám az utóbbi években e nélkülözhetetlen feladatra elapadtak a pénzforrások. A jelzések pedig kopnak, néha a gazdálkodók sem kíméletesek a jelzéses fákkal.

A Tihanyi-félsziget új jelzései

Az újabb térképeken is megjelennek a BTHE friss jelzései
A Balaton-part első téli megmérettetése a februári sikeres rendezésű Téli Tihany teljesítménytúra volt. A túrát előkészítő tájbejárást beárnyékolta a Tihanyi-félsziget jelzéseinek siralmas állapota.

Hazánk talán leglátogatottabb faluja gyönyörű központtal bír, az azt közvetlenül körülvevő táj is kiváló, de turista legyen a bakancsában, aki eltalál a félsziget távolabbi jelzett turistaútjain.

A Zselicben volt a Régiós találkozó

Régiós találkozó
A Zselicben volt a Régiós találkozó

Szakvezetéses túrák a Szársomlyóra

Változott a látogatási rend
Ezúton tájékoztatjuk kedves túratársainkat, hogy 2010. október 15-től csak előzetes
időpont-egyeztetést követően van lehetőség a Szársomlyó meglátogatására.

Megkezdődött a "Természetvédő Természetjáró Hálózat” szervezése

A Természetvédelmi Bizottság tájékoztatója
A Társadalmi Erdei Szolgálat, majd az azt követő Természetvédelmi Szolgálat hagyományait folytatva, a jelenlegi technikai lehetőségeket alapul véve, a Természetvédelmi Bizottság javaslatára, és az elnökség jóváhagyásával megalakul a
"Természetvédő Természetbarát " Hálózat.
 
Ezzel kapcsolatos információk találhatók és letölthetők a természetvédelem szakági oldalon.

Túravezetők Klubja

Meghívó nem csak túravezetőknek
A BTSSZ "Rockenbauer Pál" Túravezetők Klubja szeretettel meghív minden túravezetőt és túrázót soron következő klubnapjára

2010. október 11-én hétfőn 16,30-kor

Cím: Budapest, V.ker. Arany János u. 10. II.em.

I. Téma: Dolomitok
Előadó: Németh Imre

II. Téma: Magyarországi Nemzeti Parkok II. Őrség
Előadó: Gyenes Károly

Minden érdeklődőt szeretettel várunk!

Szép erdőt, mezőt!

Bencze Éva klubvezető

Természetjárók Napja - képes összeállítás

Telek György így látta Európa Kulturális Fővárosát a Természetjárók Napján
Természetjárók Napja

Idősek Világnapja

Látogatás a Pintérkerti-arborétumban
Idősek Világnapja

Látogatás szakvezetéssel a Pintér-kerti Arborétumban
 
2010. október 1., péntek


A Duna-Dráva Nemzeti Park Igazgatóság szeretettel meghívja Önöket
2010. október 1-jén, az
IDŐSEK VILÁGNAPJA
alkalmából a Pintér-kerti Arborétum megtekintésére.

A látogatók szakvezető kíséretével ismerhetik meg a kert életének sajátosságait,
az ősz színeiben pompázó növényvilágot.

A szakvezetések 10.00 és 14.00 órakor indulnak a bejárattól,
melyeken a részvétel nyugdíjasoknak ingyenes.
Belépés, regisztráció
Honlapunk adatai
 • 5 172 regisztrált felhasználó
 • 2 481 hírlevél előfizető
 • 356 természetjáró szervezet
 • 2 277 turistaút szakasz
 • 12 795 km turistaút
 • 139 túramozgalom
 • 3 969 túramozgalom teljesítő
 • 18 esemény
 • 3 132 megjelent cikk, hír
 • 270 belső oldal
 • 2 294 egyéb dokumentum
Eseménynaptár
Hírlevél

captcha

Keresés
Címkefelhő
Kövess minket!
RSS  Facebook Twitter