2022. szeptember 27., kedd - Adalbert
Magyar Természetjáró Szövetség
mtsz.org »Kezdőlap
Magyar Természetjáró Szövetség

Archív cikkek

Az alábbi lista azokat a nyitólapon megjelent korábbi cikkeket tartalmazza, amelyek:

- régebben jelentek meg, bár tartalmuk még nem feltétlenül avult el,
- korábbi eseményt harangoznak be, ezért tartalmuk az esemény befejezése után már nem aktuális.

Ezeket a cikkeket archívként őrizzük meg, tartalmukat tovább nem frissítjük. Mindez nem jelenti azt, hogy cikkekben leírtak már biztosan nem igazak.


BORSOD-ABAÚJ_ZEMPLÉN MEGYE TERMÉSZETJÁRÁSÁÉRT

2010 decemberében új kiadvány jelent meg ezen a címen
Kiemelt híreink

Georgiades Sportmúzeum Százhalombattán

A természetbarát vezető neve tovább él

2010. december 3-án, pénteken került sor a Kiss László Sportuszodában a GEORGIADES SPORTMÚZEUM ünnepélyes megnyitójára. Százhalombatta Város Képviselő testületének döntése és támogatása alapján valósult meg a múzeum. Az ünnepségen köszöntőt mond Sinka László Százhalombatta alpolgármestere, a Magyar Kézilabda Szövetség elnöke.

Természetvédelmi területeken lévő hulladéklerakatok felszámolása

Pályázatot írt ki a Minisztérium
Civil szervezetek, turista egyesületek számára is hasznos, bevételt jelentő pályázati kiírás jelent meg a VM honlapján a védett természeti területeken, valamint barlangokban és azok felszíni védőövezetén elhagyott hulladék felszámolásának feladataira. A 86 milliós kereösszegű, 100%-os finanszírozású pályázat beadásának határideje: 2011. január 19.

A Baranya Megyei Természetbarát Szövetség a két ünnep között is túrával várja az érdeklődőket

Karácsonyi túrák Baranyában
Nyílt túra a Tenkesre és a Tubesre
 

Az MTSZ vezetőségének hírei - 2010. dec. 10-11.

Túravezető képzés - Pannon TBSz - Székesfehérvár
2010. december 10-én a Magyar Természetbarát Szövetség Országos Központjában Duró Imre igazgató és Farkas György a BTSSZ oktatási bizottságának vezetője a két szervezet túravezető-képzési koncepciójának összehangolásáról egyeztetett.

Jelzésfestési munkák Somogyban

A Zöldpont Életmódklub beszámolója
A Zöldpont Életmódklub tagjai 2010-ben is rendületlenül folytatták a turistautak felújítását, illetve új jelzéseket is létesítettek.

Útlezárások a Börzsönyben

Közérdekű információk természetjáróknak
Az Ipolyerdő Zrt. honlapján tette közzé a társasvadászatok miatt lezárásra kerülő turistautak jegyzékét.

Szilveszteri éjszakai túra a Mátrában

A Kékes Turista Egyesület túrája
Hatodjára, idén is nagy szeretettel és egy kis meglepetéssel vár mindenkit szilveszter éjjelén a Kékes Turista Egyesület, hogy egy vidám, közös túrázással búcsúztassák az óévet, és köszöntsék az újesztendőt.

Változások a menetrendben

Turizmust segítő változások a menetrendben
  A 2010/2011 évi közösségi közlekedési menetrend 2010 december 12-én lépett életbe. Az utóbbi években igen sok csapást elszenvedő vasúti közlekedés tekintetében a turizmus számára üdvözlendő hír, hogy az elmúlt 6 évben háromszor is bezárásra ítélt, de összefogással újra és újra megmentett Győr–Pannonhalma–Cuha-völgy–Zirc–Eplény–Veszprém vasútvonalon (bakonyi szakasza már ideiglenes műemléki védelem alatt áll) egy megfelelő sűrűségű, eljutási időt kínáló, jó csatlakozásokkal rendelkező menetrend került kialakításra. Remélhetőleg belátható időn belül megvalósul az eplényi síközpont közelében tervezett új megálló is.

Korlátozás a Mátrában

Kékestető és Sirok között lezárják a Kéktúra útvonalát!
Az Egererdő Zrt. értesíti a természetbarátokat, hogy december 18-án (szombaton) Kékestető és Sirok között (Kalapos-tető, Gazos-kő, Remete-bérc térségében) vadászat miatt az Országos Kéktúra útvonalát 08,00 - 16,00 óra között lezárják.

Sikeres Természetvédő Mikulás-túra

650 résztvevő Miskolcon a Királyasztalon
Rendhagyó módon érkezett idén a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Természetjáró Szövetség Mikulása a természetet kedvelő gyerekek és felnőttek örömére, hiszen ezúttal nemcsak a természetjárás szeretetére, hanem annak legfőbb helyszínének védelmére is fel kívánta hívni a figyelmet.
A lázas készülődés során közel 650 természetkedvelő jelentkezett, hogy találkozhasson a természetvédő Mikulással, aki ez alkalommal segítő Mikulástársakkal együtt érkezett, hogy ajándékait minél gyorsabban átadhassa a gyerekeknek.
 

Az MTSz vezetőségének hírei

Finanszírozás - Év Vidéke - Nemzetközi kapcsolatok
A Magyar Természetbarát Szövetség elnöke és igazgatója operatív ülés keretében tekintette át a szervezet jövő évi működtetésének feltételeit.

A Magyar Természetbarát Szövetség Év vidéke bizottságának képviseletében Duró Imre igazgató részt vett az NFI bécsi központjában rendezett koordinációs találkozón.

Thuróczy Lajos tiszteletbeli elnök úr a Nemzetközi Bizottság korábbi elnökének kezdeményezésére és részvételével Pálmai Vencel szakági titkár és Duró Imre igazgató áttekintették a Magyar Természetbarát Szövetség nemzetközi kapcsolatait különös tekintettel az EWV-val (Európai Gyalogos Túrázok Szövetsége) a közelmúltban lazábban tartott kapcsolatunkra.

III. Magyarországi Klímacsúcs

2011. január 19-én 9 órától Szentendrén
A Klíma Klub január 19-én 9 órai kezdettel megszervezi III. Magyarországi Klímacsúcsot, amely az EU magyar soros elnökség hivatalos rendezvénye. A Klímacsúcs célja a magyar politikai, gazdasági és tudományos élet szereplői figyelmének felhívása az éghajlatváltozás problémájára. A Klímacsúcs Szentendrén, a Regionális Környezetvédelmi Központban (REC; 2000, Szentendre, Ady E. u. 9-11.) kerül megrendezésre.

2011-2013-as fejlesztési akciótervek véleményezése

Az Észak- Magyarországi és a Dél-Dunántúli Régiókban
A Nemzeti Fejlesztési Ügynökség megbízásából két régióban is társadalmi egyeztetést tartanak a 2011-2013-as akciótervek környezeti értéklésére. Az egyeztetés célja: Az akciótervek Kormány általi elfogadását megelőzően a bemutatott stratégiai környezeti vizsgálat (SKV) alapján a felmerülő kérdések, javaslatok, vélemények megvitatása, konszenzusra jutás régiónként egy társadalmi fórum keretében.

Ünnepi nyitvatartás

A szövetségi központ ünnepi nyitvatartása
Tájékoztatjuk tisztelt tagjainkat és az érdeklődőket, hogy a szövetségi központ dolgozóinak szabadságolása miatt december 11-én és december 20-tól zárva tartunk.

Gyalogos túravezető tanfolyam 2011. február 1-i kezdettel

a Ferencvárosi Természetbarát Egyesület szervezésében
A tanfolyam az MTSZ oktatási tematikájához és minősítési rendszeréhez igazodva, elméleti és gyakorlati képzést biztosít, kibővítve a gyakorlati részt csoport-vezetési tapasztalatok megismertetésével. Így a megnövelt számú közös táborozások nemcsak a jó hangulat biztosítása érdekében vagy a csapatépítés szellemében zajlanak, hanem pedagógiai célzattal is vegyülnek.

Változás az OKT útvonalán

Bögöt és Szeleste között változott az OKT útvonala
   A Szelestét elkerülő 86-os főút építése miatt nyomvonal módosításra kényszerültünk az Országos Kéktúra útvonalán.

Természetbarát Turistakártya 2011

Tájékoztató letölthető 2011-es dokumentumokkal

A 2010-ben bevezetett Természetbarát Turistakártya 2011-ben is folytatódik. Az érvényesítés új módjával kapcsolatos tájékoztató az alábbiakban olvasható. A cikk végén elérhetőek a letölthető adatlapok és az összesítők is.

FRISSÍTVE!    A kártyaelfogadó helyek legfrissebb listája: 2011. szeptember 3.

GPS a természetjárásban

továbbképzés túravezetőknek Csongrád megyében

A modern helymeghatározó készülékek, az úgynevezett GPS-ek egyre szélesebb körben ismertek és használtak. Nevüket az angol Global Positioning System szavak kezdőbetűiből nyerték, ami magyarul globális helymeghatározó rendszert jelent. Bár manapság még elsősorban az autós navigációra használatosak, praktikumuk és kiváló használati értékük miatt napról napra törnek előre a természetjárásban is. 

A Csongrád Megyei Természetbarát Szövetség elnöksége ezért 2010. december 4-én, szombaton továbbképző tanfolyamot szervezett túravezetői számára, melynek témájául a GPS természetjárásban betöltött szerepét választotta.

Országos Kéktúra 50

FRISSÍTVE! - Jubileumi vándorlást hirdet az MTSz elnöksége
A Magyar Természetbarát Szövetség 1961-ben átvette az Országos Kéktúra-mozgalom szervezését, irányítását. A fél évszázados jubileum alkalmából OKT 50 néven jubileumi turistavándorlást hirdet Írott-kőtől Hollóházáig a „nagy kék út”-on.
 
 

Középfokú kerékpáros túravezető tanfolyam 2011

Kerékpáros bronzjelvényes túravezető képzés Közép-Magyarországon
 A Budapesti Természetbarát Sportszövetség 2011-ben is megrendezi középfokú kerékpáros túravezető tanfolyamát. A képzési modell alapja a modul rendszerű oktatás, így a tanfolyami hallgatók között különbséget teszünk már végzett túravezetők és képzés alatt álló túravezetők között. 


 
 
 
 

20 éves a Budapesti Természetbarát Sportszövetség

Ünnepi ülés 7-én a Curia utcában
Kedves Sporttársak! 
 
Szeretettel meghívunk a Természetbarát Tanács ünnepi ülésére 2010. december 7-én 17.30 órakor a Curia u. 3. fsz. Kapcsos Lajosné Teremben.

Mikulás túra a Budai-hegységben

Szombaton lehet találkozni a Mikulással
A Budapesti Természetbarát Sportszövetség 2010. december 4-én, szombaton Mikulás túrát szervez a Budai-hegyekben. Cél: a III. kerületi pihenőház, amely a III. kerület Menedékház utca 22. alatt található. Az Erdei Mikulás 11-13 óra között várja a gyerekeket a pihenőháznál, amely megközelíthető a 137-es busz Erdőalja úti fordulójától.

A 2010. november 27-i Elnökségi üléséről

Rövid tájékoztató
2010. november 27-én, szombaton délelőtt ülést tartott a Magyar Természetbarát Szövetség elnöksége. Az elnökségi ülésre már az új központnak is helyet adó irodaházban került sor a 1146 Budapest, Thököly út 58-60. szám alatt, a Károly teremben.

A turistautak finanszírozásával kapcsolatban

Az új Széchenyi terv és a TDM szervezetek kapcsolata
A térképkiadó Berki Zoltán évek óta próbál mindent megtenni azért, hogy a turistautak létesítése, karbantartása szabályozott, előre kiszámítható finanszírozású legyen országszerte. Ez ügyben most az új Széchenyi terv társadalmi egyeztetésnek folymatába is bekapcsolódott. Levélváltását  az illetékes minisztériummal úgy gondolom, tanulságos közzétenni. (Berki Zoltán engedélyével)

Bromzjelvényes és ifjúsági túravezető tanfolyam Pest megyében

Ismét megyei szintű középfokú túravezető tanfolyam
 A Pest megyei Természetbarát Szövetség évek óta tartó hiányosságát pótolja. 2011 februárjában ismét középfokú túravezető tanfolyamot szervez a megyei túrázóknak. 

 

Szlovák-magyar vezetői találkozó

A Magas-Tátrában volt az idei eszmecsere
A Magyar Természetbarát Szövetség és a Szlovák Turistaklub közötti kétoldalú együttműködési megállapodás alapján idén Szlovákiában került sor a két szervezet vezetőinek tanácskozására november 5-7-e között, a Magas-Tátra üdülőkörzethez tartozó Stara Lesnán.
 

Játékpályázat gyerekeknek

Örökségvédelem a Mecsekben
Tervezzetek társasjátékot!

2011. évi védett napok, kiemelt rendezvények

Tagegyesületeink figyelmébe
A Magyar Természetbarát Szövetség Elnöksége közzéteszi a 2011 évi védett napok jegyzékét. A kiemelt programok részleteit később lehet megtekinteni az MTSz honlapján.

Az MTSz Ügyvezető Elnökségi üléséről

A 2010. november 3-i ülés rövid tájékoztatója
2010. november 3-án 10.00 órától havi rendes ülését tartotta az MTSz Ügyvezető elnöksége. Az ülésre már az új székházban, a Thököly út 58-60. szám alatt került sor.

A sportfinanszírozás jövőjéről tárgyaltak az MTSz vezetői

Kibővített elnökségi ülést tartott a Nemzeti Szabadidősport Szövetség
2010. november 12-én 10.00 órától a Sportok házában a Nemzeti Szabadidősport Szövetség elnöksége a tagszervezetek vezetőinek bevonásával kibővített elnökségi ülést tartott, amelyen az alakuló Nemzeti Sportszövetségről és a sportfinanszírozás lehetséges variációiról esett szó.

ÉMÁSZ jelzésfestés a Bükkben

Bánkút és Szentlélek térségében
Az ÉMÁSZ Nyrt. kezdeményezéseként október végén több mint 40 km turistaút jelzésfelújítására került sor.
A munkavégzés körülményeiről a B.-A.-Z. Megyei Természetjáró Szövetség rövid összefoglalóját tanulságul, ötletadó követendő példaként csatolt dokumentumként olvashatja az érdeklődő.

Kölcsönkapott Föld vetélkedősorozat

6 fős csapatok jelentkezését várják
A Magyar Természetbarát Szövetség együttműködő partnerként közreműködik a KÉVE Közösségfejlesztő Alapítvány „Kölcsönkapott Föld” elnevezésű, a fenntartható fejlődést népszerűsítő programsorozatban, melynek kapcsán Magyarország hat konvergencia régiójában nagyszabású vetélkedősorozat kerül megrendezésre, melyben unokák és nagyszülők együtt versenyezhetnek.
 

Borsodi Természetvédő Mikulástúra

Miskolc, Majális Park - Királyasztal
A B.-A.-Z. Megyei Természetjáró Szövetség szervezésében kerül sor a túrára.

Költözött a hivatal

első képek az MTSZ Thököly úti helyszínén
A híradások már az MTSZ új székhelyén meginduló munkáról tudósítanak.
Én képeimen még a 2010. október 28-i délutáni állapotot, a költözés néhány pillanatát örökítettem meg a folyosón, a pincében és az irodákban.

Új irodánk: 1146 Budapest, Thököly út 58-60. I. emelet 107.

Mi változott, mi maradt? Információk a költözésről.
FIGYELEM! 2010. november 2-től a Szövetség új helyen érhető el, kérjük ezért, hogy a túrákhoz kapcsolódó  igazolófüzeteket már az új címre postázzátok! A régi telefonszámok nem változtak.

A Magyar Természetbarát Szövetség székhelye, egyben  számlázási címe:

1065 Budapest, Bajcsy-Zsilinszky út 31. II/3.

(Itt ügyfélfogadást már nem tartunk)


Levelezési cím (ÚJ!):
Magyar Természetbarát Szövetség
1427 Budapest, Pf.: 630

Ügyfélfogadás (ÚJ!):
Magyar Természetbarát Szövetség
1146 Budapest, Thököly út 58-60. I. emelet 107.    (A Magyar Iparszövetség irodaháza)(forrás: maps.google.com)

Kérdőív az Országos Kéktúráról

Szombatig várjuk a válaszokat egy szakdolgozat kapcsán
Tisztelt Sporttársak!

Kuttor Ildikó vagyok, a Budapesti Gazdasági Főiskola turizmus szakos végzős hallgatója. Diplomamunkámat az Országos Kéktúrával és annak fejlesztési lehetőségeivel kapcsolatban írom, ezért fordulok Hozzátok.

Kérlek Titeket, hogy az alábbi kérdőívet töltsétek ki, ezzel segítve munkámat. Kérem, hogy a felmérés hitelessége érdekében minden kérdésre a lehető legpontosabb választ adjátok.  Segítségeteket és időtöket előre is nagyon köszönöm!
 
Kérdőív az Országos Kéktúráról: www.kerdoivem.hu/kerdoiv/378287061/

Idén is kedvezményes térképvásár tagszervezeteknek!

Nagyker áron, szinte házhoz szállítva rendelhetők a térképek

Idén a Magyar Természetbarát Szövetség budapesti központjának költözése miatt a korábbi években megszokottak szerint nem rendezhető meg a kedvezményes térképvásár. Viszont némi szervezéssel megoldható, hogy minden megyéhez lekerüljenek az előzetesen megrendelt térképek/kalauzok.
 

Gyermekek táboroztatása 2011

Pályázati felhívás
A Lakóhelyünkért Alapítvány kuratóriumának határozata alapján, pályázatot hirdet gyermek és/vagy ifjúsági táborozási programok támogatására. A támogatás mértéke 30%, amely az Alapítvánnyal kapcsolatban álló helyszíneken vehető igénybe:Balatonszárszó üdülő, Somogydöröcske, Bogács, Szigetszentmárton, Parádfürdő.
 

Kegyeleti emléktúra 2010.11.06.

A Budapesti TSSz szervezésében
A BTSSZ Természetvédelmi és Természetismereti Bizottsága 2010 évi Kegyeleti Emléktúráját november 6-án, szombaton Makkosmáriához közel a Magaskői kőfejtőben lévő pihenőhelyen tartja.
 

Cartographia Kupa 2010 Díjátadás

2010. december 5-én Újpesten
A CARTOGRAPHIA KUPA 2010 teljesítménytúra mozgalom teljesítőinek díjátadó ünnepségét 2010. december 5-én (vasárnap) 11 órakor tartjuk az Újpesti Gyermek- és Ifjúsági Házban, a Budapest IV. kerület, István út 17-19. címen. (A helyszín a 3-as metro újpesti végállomásától 3 percre található.)
Szeretettel várunk minden teljesítőt és családtagját!

Elhunyt Kondor Endre

Aranyjelvényes túravezetőt gyászolunk
Mély fájdalommal tudatjuk sporttársainkkal hogy Kondor Endre aranyjelvényes túravezető életének 79. esztendejében elhunyt. Turista egyesületi, budapesti, és országos szövetségi területen évtizedeken át végzett társadalmi tevékenységet. Temetése 2010. október 29-én pénteken a Kozma utcai temetőben lesz 12.30-kor .
 
Búcsúzunk barátunktól:
Magyar Természetbarát Szövetség Országos Központja

Megjelent az új Cserhát térkép

A Magyar Természetbarát Szövetség ajánlásával
5 év szünet után új Cserhát-turistatérkép készült, a Cartographia Kft. gondozásában. Hosszú előkészületek, helyszínelések, bejárások és persze további terepi munkák: jelzésfestések, oszlopállítások előzték meg a nyomdába adást. A térkép több mint 100 km új turistautat tartalmaz.
 
 

Középfokú túravezető tanfolyam 2011

A Budapesti Természetbarát Sportszövetség tanfolyami kiírása

A Budapesti Természetbarát Sportszövetség 2011-ben is megrendezi a középfokú - bronzjelvényes - túravezető tanfolyamát. 

 

Új turistatérkép a Maroshátról - letölthető formában is!

Turistautakat adtak át Tótkomlós, Mezőhegyes és Magyarcsanád térségében
2010. október 15 és 17 között Nagyér község adott otthont a Marosháti túraútvonalak elnevezésű regionális pályázat bemutató túrájának. Az MTSz-t a Békés, illetve a Csongrád megyei Természetbarát Szövetség tagjai képviselték. A rendezvényen bemutatták az új, korábban soha ki nem adott Maroshát turistatérképet és a hozzá kapcsolódó információs füzetet. Az új turistatérkép az internetről is letölthető JPG vagy PDF formátumban.

MAJÁL-utak avatása Miskolcon

szabadidős rekreációs utak átadása
Október közepén került sor Miskolcon a Majál-utak megnyitó túrájára.
Mi az a Majál-út? Nem kimondott túristaút. Inkább a mozgásra vágyó, ámde kevesebb idővel rendelkezők számára létrehozott szabadtéri gyalogos, kerékpáros, jogging, vagy nordic walking útvonalak. E rekreációs utak úgy lettek kialakítva, hogy a mozogni vágyó miskolciak lakhelyükhöz közel találjanak ösvényt, utat, zöld alagutat, ahol mozogni jó.

 

Szarvasnál változik az AK útvonala

Tilos az átjárás a Szarvasi Hármas-Körös vasúti hídján
A MÁV Pályavasút Üzletág Szegedi Pályavasúti Területi Központja levélben fordult szövetségünkhöz, melyben kérik a Szarvasi Hármas-Körös vasúti hídján való Alföldi Kéktúra útvonalának törlését.
A hidat nem nyitották meg a gyalogos közforgalom előtt, ezért a szolgálati járdákat csak és kizárólagosan a MÁV Zrt. szakszolgálatainak alkalmazottjai hsználhatják.

Zajlik a Szövetség szervezeti átalakítása

Ülésezett az MTSZ ügyvezető elnöksége
2010. október 7-én a Magyar Természetbarát Szövetség székházában rendes havi ülésén a szövetség szervezet-átalakításának kérdéseivel foglalkozott az ügyvezető elnökség.

Ismét látogatható a Petőfi-kilátó Bánkúton,

a Bükkben
                                                               

Új turistaút készült a Baranyai-dombságban

Új turistaút vezet Erdősmárokra
Egy 2,5 km hosszú zöld négyzet jelzés vezet Erdősmárokra.

Belépés, regisztráció
Honlapunk adatai
 • 5 170 regisztrált felhasználó
 • 2 479 hírlevél előfizető
 • 356 természetjáró szervezet
 • 2 277 turistaút szakasz
 • 12 795 km turistaút
 • 139 túramozgalom
 • 3 969 túramozgalom teljesítő
 • 6 esemény
 • 3 103 megjelent cikk, hír
 • 270 belső oldal
 • 2 286 egyéb dokumentum
Eseménynaptár
Hírlevél

captcha

Keresés
Címkefelhő
Kövess minket!
RSS  Facebook Twitter