2023. február 04., szombat - Csenge, Ráhel
Magyar Természetjáró Szövetség
mtsz.org »Kezdőlap
Magyar Természetjáró Szövetség

Archív cikkek

Az alábbi lista azokat a nyitólapon megjelent korábbi cikkeket tartalmazza, amelyek:

- régebben jelentek meg, bár tartalmuk még nem feltétlenül avult el,
- korábbi eseményt harangoznak be, ezért tartalmuk az esemény befejezése után már nem aktuális.

Ezeket a cikkeket archívként őrizzük meg, tartalmukat tovább nem frissítjük. Mindez nem jelenti azt, hogy cikkekben leírtak már biztosan nem igazak.


Vajas-fok vízitúra beszámoló 2011.

Kalocsától Bajáig egy ismeretlen kisfolyón
Tekintettel arra, hogy az idén már huszonhatodik alkalommal került megrendezésre a Vajasfok vízitúra, lassan ideje lenne a szélesebb vízitúrázó társadalomnak is ismertebbé tenni ezt a hangulatos alföldi kisfolyót. Dr. Garay Dénes fényképekkel illusztrált, hangulatos írása bemutataja ezt a hangulatos vízi utat Bács-Kiskun megyéből, Kalocsa belvárosától a dusnoki kocsmán át Bajáig.

Kiemelt híreink

Újra van vendéglátás Vaskapun

Működik az Esztergom Vaskapui Brilli Gyula Menedékház
Helyi üzemeltetővel kötött szerződést a Pilisi Parkerdő Zrt. az esztergomi Vaskapu-hegyen található Brilli Gyula Menedékház működtetésére. A jövő tavaszig két ütemben zajló felújítás alatt is már hétvégenként elérhetőek lesznek a Menedékház egyes szolgáltatásai.

"Év Vidéke" túrahétvége az Aggteleki-karszton

2011. május 28-29.
A teljesítménytúra és a tájékozódási túraverseny a Kazincbarcikai Természetbarát Egyesület és a B.-A.-Z. Megyei Természetjáró Szövetség által szervezett „Év Vidéke túrahétvége” és az Év Vidéke 2010-11 nemzetközi turisztikai eseménysorozat programrészeként kerül megrendezésre.

Előkészítő megbeszélés a Turistautak Új Nemzeti Rendszerével kapcsolatban

Hiányzott a stratégiai gondolkodás, a turista háttérmunka
2011. május 24-én tartotta a VÁTI Területi Tervezési és Értékelési Igazgatóság (TTÉI) szervezésében a Magyar Gyalogos, Turista és Zarándokutak Új Nemzeti Rendszerének (MGYTZÚNR) kialakítását célzó első előkészítő operatív szakmai megbeszélést, amelyen az MTSz is képviseltette magát. Szubjektív beszámoló következik.

Levendula ház - Tihany

Új látogató központ nyílik a Tihanyi-félszigeten

A minden korosztály számára élményt nyújtó látogatóközpont a Tihanyi-félsziget múltját és jelenét mutatja be: a vulkánok egykor dühöngő világát, s a később megszelídült táj harmóniáját. A tihanyi emberek és a természet évszázados együttélését, s ennek emblematikus kultúráját, a levendulatermesztést.
Interaktív kiállítás, teázó, ajándékbolt és élménykert várja a látogatókat a Belső-tó partján.
 

Szálláshely a DDK mentén

Olcsó szálláshely Nemesviden

A Rockenbauer Pál Dél-dunántúli Kéktúra úrvonalán Nemesviden új szálláshely nyílt, ahol szeretettel várják a kéktúrázókat.
Az apartman jellegű hét személy fogadására alkalmas szálláshely Nemesviden, az Ady Endre u. 1. szám alatt található.
A Magyar Természetbarát Szövetség érvényes igazolványára 10% kedvezményt biztosítanak.

Új út - új forrás Baranyában

Megújult a Lankás-forrás
Megújult a Hosszú-hegyen található Lankás-forrás Máriakéménden.

Megindul a turistautak kormányzati fejlesztését célzó program?

Az MTSz is részt vesz a megbeszéléseken
Az elmúlt hetekben hírt adtunk arról, hogy Garancsi István lett a természetjáró és kerékpáros turizmus, úthálózat és közlekedés fejlesztéséért felelős miniszterelnöki megbízott. A fejlesztési munka elindulni látszik: 2011. május 24-én kedden tartja első előkészítő operatív szakmai megbeszélését a Magyar Gyalogos, Turista és Zarándokutak Új Nemzeti Rendszerének (MGYTZÚNR) kialakítását végző munkacsoport Budapesten.

Május 30-ig meghosszabbított nevezés a TEGYOT-ra!

A sárospataki gyermek és ifjúsági Találkozó hírei
A Sárospatakon megrendezésre kerülő TEGYOT-TEDOT szervezői többek kérésének megfelelően a jelentkezési határidőt meghosszabbították május.30.-ig! Az utójelentkezés: május 31. - június 12. között lesz.

400 forintos kerékpáros napijegy nagy tavainkhoz

Akár az ország másik végéből is kedvezménnyel vonatozhatunk
Érdekes kedvezményt vezetett be a MÁV Start a melegebb hónapokra. Az ország három nagy tavához (Balaton, Fertő-tó, Tisza-tó) egy-egy hónapban a normál menetjegy mellé 400 Ft-os egységáron váltható kerékpárjegy akár az ország másik végéből utazva is. Érdemes kihasználni ezt a kedvezményt mondjuk a kerékpáros túramozgalmak szerelmeseinek.

A tervek szerint halad a sárga túra felfestése Baranyában

Folyamatban van a sárga túra kialakítása a Baranyai-dombságban

Megkezdődött a Véménd - Kátoly közötti sárga túra kialakítása a Baranyai-dombságban.

Közgyűlés és vezetői értekezlet Csillebércen

Hogyan tovább MTSz vitafórum
2011. május 7-8-án megtartotta Szövetségi Közgyűlését és két napos vezetői találkozóját, azaz elnök-főtitkári értekezletét a Magyar Természetbarát Szövetség.

 

Közgyűlés után, elnök-főtitkári előtt

Csillebércen ülésezett a Magyar Természetbarát Szövetség ügyvezető elnöksége
2011. május 7-én, a Csillebérci Ifjúsági és Szabadidő Központban ülésezett a Magyar Természetbarát Szövetség ügyvezető elnöksége.

Változás

Elmarad a Sündörgés a Zöldben verseny
Tisztelt Természetbarátok!
 
A Szigethalmi Teljesítménytúrázók Egyesülete tájékoztatja az érdeklődőket, hogy az eredetileg június 5-re meghirdetett Sündörgés a Zöldben nevű versenyét a pályázati pénzek csúszása miatt nem tudja megrendezni az eredeti időpontban.
A verseny ősszel lesz megrendezve, ennnek időpontja késöbb kerül kijelölésre.
 
Amint megvan az új időpont jelezzük.
 
Megértésüket köszönjük.
 
Tisztelettel:
 
                  Szabó József, elnök
                      Szigethalmi TE

Lezárult a tavaszi Bringázz a munkába! kampány

10 200 munkába tekerő, 132 ezer tekerés, 1.8 millió megtett kilométer a tavaszi mérleg
A Bringázz a munkába! kampány idén tavasszal immár 8. alkalommal mutatta meg, hogy a kerékpárzás valós és egyre több közlekedő által választott alternatívája a közlekedésnek. A kampány évről évre növekvő számú résztvevője is jelzi, hogy megtörtént az áttörés, mára a kerékpárral közlekedők a közlekedés egyenrangú résztvevői lettek.

MTSz Okatatási koncepció és honlap fejlesztési feladatok

Az elnök-főtitkári értekezleten elhangzott előadások
Május 7-8-án tartotta Csillebércen az MTSz idei közgyűlését, valamint az elnök-főtitkári értekezletet. Az értekezleten elhangozott 2 előadás prezentációját közöljük letölthető formában, a Továbbra kattintva.

Az első előadást ifj. Farkas György tartotta, az MTSz 2012-től érvényes oktatási koncepciójával kapcsolatban. A második előadást Vidovenyecz Zsolt prezentálta az MTSz honlap fejlesztésével kapcsolatban. Ebben főleg azok a konkrét feladatok vannak részletezve, amelyek az egyes megyék vagy egyesületek vezetőit érintik.

 

Új turistaút készül a Mecsekben

Bányász emlékút
A terveknek megfelelően halad a Mecseki Bányász Emlékút kialakítása.

Holland turisták az MTSZ központjában

A Szultánok Útja egyesület képviselőinek látogatása
Baráti hangulatú megbeszélésre került sor április 3-án, Kyra Kuitert és Marjan Kerssens, a nemzetközi Szultánok Útja szervezet elnöke és elnökségu tagja, valamint az MTSZ képviselői, Duró Imre igazgató és Pálmai Vencel szakági titkár között.

Május 15-ig érdemes jelentkezni a TEGYOT-TEDOT-ra

A Gyermek- és Diáktalálkozó hírei
Célegyenesébe érkezett a Természetjáró Gyerekek és Diákok idei Országos találkozója. Május 15-ig lehet a "rendes" nevezés szerinti árakon jelentkezni az idei eseményre. Az alábbi cikk tartalmazza az esemény árlistáját, a nevezési lapot. A szervezők ezen felül névadó pályázatot hírdetnek az esemény kabalafigurájára, fotókat várnak az elmúlt 21 év Találkozóiról, illetve olvashatunk a Kísérő kategóriáról is.

Körösök Völgye - Határtalan Vándortúra és Zenei Fesztivál

2011. június 1-5. (szerda-vasárnap)
A Százlábú Egyesület és a Körösök Völgye Natúrpark Egyesület, valamint Belényes (Románia) és Békéscsaba testvérvárosok fő szervezésében kerül megrendezésre idén nyáron első alkalommal, de hagyományteremtő szándékkal, a Körösök Völgye Határtalan Vándortúra és Zenei Fesztivál.

Sikeresen lezajlott a "Mecsek50" teljesítménytúra

"Mecsek50"
"Mecsek50"

Thirring Gusztáv Emlékülés és fotópályázat-megnyitó

150 éve született dr. Thirring Gusztáv
Az MTSz elnöksége és a Turista Magazin dr. Thirring Gusztáv születésének 150. évfordulója alkalmából, a 2011. évre meghírdetett fotópályázat kiállításának megnyitója előtt, április 29-én emlékülést tartott az Újpesti Gyermek- és Ifjúsági Házban.

Parlamenti nyílt nap a sportról

Nyílt nap a sportról szóló törvény újraszabályozásáról
A sportról szóló törvény újraszabályozásáról nyílt napot szervez május 3-án a Nemzeti Erőforrás Minisztérium Sportért Felelős Államtitkársága és az Országgyűlés Sport- és turizmusbizottsága.

Szövetségek együttműködésben

Természetbarát Találkozó Sárpentelén
A Székesfehérvár Városi Természetbarát Szövetség hagyományos természetbarát találkozójának szervezésbe idén a Magyar Természetbarát Szövetség is bekapcsolódott.

A rendezvényt a Nemzeti Erőforrás Minisztériuma támogatta.

50 éves a Barlangi Mentőszolgálat

Mentési bemutatóval egybekötött jubileumi megemlékezés a Pálvölgyi Barlangnál
2011. április 29-én délelőtt 10 órakor a Pál-völgyi kőfejtőnél gyülekeztek a Barlangi Mentőszolgálat megalakulásnak 50. évfordulójára rendezett ünnepség meghívott vendégei. A Tarnai Tamás által vezetett program Semjén Zsolt miniszterelnök helyettes köszöntőjével indult, majd dr. Dénes György, Taródi Péter és Horváth Richárd visszaemlékezésével folytatódott, aztán nagyszabású mentési bemutatóval és fogadással zárult.

Oktatási reform helyzetjelentés

Befejeződött az országos egyeztetés
 Vállalt feladatomnak megfelelve, számos egyeztetést illetve találkozót jártam végig, hogy megismerjem a tagszervezetek, régiók gondolatait, ötleteit a Magyar Természetbarát Szövetségen belül végrehajtandó oktatási reformról illetve az így megszerzett tudásanyagból alakítsam ki végleges koncepciómat, amely immár nem tekinthető egyéninek.  

Nem rongálás, nem szakszerűtlen beavatkozás.

Tájékoztató

A budai hegyekben, elsősorban Hűvösvölgy vadaskert környékén, kiránduló helyeket is érintve tapasztalható, hogy bálványfák vagy akácfák alját megfaragták. Ennek a radikális beavatkozásnak a célja ezen fák terjedésének visszaszorítása. Az egyetlen bevált módszer a vegyszeres kezelés. A törzs egészén körbe haladva a kérget el kell távolítani, majd a kérgezett felületet lehet a növényvédő szerrel lekenni.

Elkészült a Mecsek Egyesület új honlapja

Új honlap
Megtekinthető a Mecsek Egyesület új honlapja, mely az egyesület 120 éves évfordulójára készült el.

MTSZ közgyűlés

Természetbarát Vezetők Országos Tanácskozása és Továbbképzése
M E G H Í V Ó
a közgyűlés küldöttei részére  
 
 
A Magyar Természetbarát Szövetség 2011. május 7-én (szombaton) 10.15 órától tartja éves közgyűlését.
 
Helyszín: Csillebérc Szabadidő- és Ifjúsági Központ (1121 Budapest, Konkoly Thege Miklós út 21.)

TAPOLCA SZABADIDŐS UTAK ÁTADÁSA

Miskolcon

A Bükki Fiatalok Természetjáró Egyesülete szervezésében négy újabb szabadidős út átadására került sor Miskolc-Tapolca térségében.

Tragikus hirtelenséggel elhunyt Váradi László (1951 - 2011)

A mezőberényi Alföld Turista Egyesület alapító elnöke 59 éves volt
Percekkel ezelőtt, két forrásból is szomorú hírt kaptam. 2011. április 27-én délután holtan esett össze Váradi László, a mezőberényi Alföld Turista Egyesület korábbi elnöke.

Vadászat - de miért is?

Válasz a vadászok érveire
Miért ragaszkodnak görcsösen a vadászok új madár- és emlősfajok vadászhatóvá tételéhez? Az elmúlt hetek vadászbotrányát kiváltó Gera Pál írása. (Az eredeti petíciót a Magyar Természetbarát Szövetség is aláírta.)

A természetjárók is üdvözlik a területért felelős miniszterelnöki megbízott kinevezését

Berki Zoltán nyilatkozata
A Magyar Természetbarát Szövetség Gyalogtúra Bizottság Turistaút Albizottság üdvözli azt a döntést, hogy Orbán Viktor április 18-i hatállyal egy évi időtartamra megbízta Garancsi Istvánt a természetjáró és kerékpáros turizmus, úthálózat és közlekedés fejlesztéséért felelős miniszterelnöki megbízotti feladatok ellátásával

Ne lehessen veszélyeztetett fajokra vadászni!

Civil szervezetek állásfoglalása a Kárpát-medencei élővilág sokféleségének védelmében
A Magyar Természetbarát Szövetség is aláírta azt a petíciót, amely a védett fajok vadászhatóságának engedélyezése ellen tiltakozik.

364 átlagos hétköznap bolygónk védelmében

Az Országos Erdészeti Egyesület emlékeztetője a Föld Napja kapcsán
A társadalom április 22-ére, a Föld Napjára minden évben kiemelt évfordulóként tekint. Ilyenkor legalább egy napig igyekszünk környezettudatosabban viselkedni, óvni a természetet. Az Országos Erdészeti Egyesület ezúton emlékezik meg az év másik 364 teljesen átlagos napjáról, amikor a természet, az erdő szolgálja a mi érdekeinket.

                          

18 új bronzjelvényes túravezető Sz-Sz-B. megyében

Bronzjelvényes túravezetők
A Sz-Sz-B. Megyei Természetbarát Szövetség bronzjelvényes túravezető tanfolyamának 21 résztvevője tett sikeres elméleti és a zempléni Újhuta térségében 18 fő eredményes gyakorlati vizsgát.

A Keleti-Mecsekben rendezik a "Mecsek50" teljesítménytúrát

Mecsek50
"Mecsek50"

Elmarad a Zemplén 50 teljesítménytúra

A Honvéd Bottyán SE. közleménye
Kedves Barátaim!
 
Az Észak-Magyarországi Környezetvédelmi, Természetvédelmi és Vízügyi Felügyelőség 105000-Ft-ért adná ki a Zemplén 50 Kerékpártúrára az engedélyt.

Új turistautak készültek a Mecsekben

Új turistautak készültek a Nyugati-Mecsekben
Új turistautak készültek a Nyugati-Mecsekben, a Sás-völgyben.

Szakági bemutatkozó az első természetjáró fesztiválon

Közel 600 gyermeknek szervezetünk programot Dobogókőn
Amint arról már hírt adtunk, a Magyar Természetbarát Szövetség ügyvezető elnöksége a 2011-es esztendőt dr. Thirring Gusztáv születésnek 150. évfordulója tiszteletére Thirring Emlékévvé nyilvánította.
 
Az emlékév keretében 2011. április 15-én, pénteken, 10 és 14 óra között Természetjáró Fesztivált tartottunk Dobogókőn, amelynek a hagyományteremtésen kívül az volt a célja, hogy bemutassuk a Magyar Természetbarát Szövetséget és szakágainak tevékenységét, programjait, szolgáltatásait.

A rendezvényt a Nemzeti Erőforrás Minisztériuma támogatta.

Miniszterelnöki megbízott a természetjáró úthálózat fejlesztésére

Garancsi István egy évre kapott megbízást
Érdekes fordulatot vett a turistautak helyzetének rendezéséhez kapcsolódó munkafolyamat. Orbán Viktor miniszterelnök április 18-i hatállyal egy évi időtartamra megbízta Garancsi Istvánt a természetjáró és kerékpáros turizmus, úthálózat és közlekedés fejlesztéséért felelős miniszterelnöki megbízotti feladatok ellátásával.

Vitanap volt Miskolcon

téma: az MTSZ képzési reformja
A Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Természetjáró Szövetség 2011. április 5-én vitafórumot szervezett a túravezetőképzés, oktatás helyzetéről, annak korszerűsítéséről.

MTSz vezetői kérdőív - eredmények

Az MTSZ szervezeteinek érdekképviseleti és kooperációs technikái" kérdőív
2011. februárjában a korábbi szervezetfejlesztési projektben készült kérdőívet tettünk közzé az MTSz honlapján, azzal a kéréssel, hogy minél több területi – egyesületi vezető töltse ki. Két hónap telt el azóta, érdemes hát megnézni a kérdőív értékelését.

Új turistajelzések készültek a Baranyai-dombságban

Új turistaút készült Máriakéménden
Új turista útjelzések készültek a Baranyai-dombságban Máriakéménden.

Megjelent a 41. Országos és Nemezetközi Túrakerékpáros Találkozó előzetes programja

Békés Dánfok 2011. 07. 19-24.
A főszervezőtől kapott információk alapján az eseménynaptárban pontosítottuk a 41. Országos és Nemezetközi Túrakerékpáros Találkozó programtervét.

Új elnök Zalában

Március végén új elnököt választottak Zala megyében
A korábban lemondott Berdán László elnök helyett, március 25-én Süle Gábor személyében új elnököt választottak a Zala Megyei Természetbarát Szövetségben.

Ülésezett a Magyar Természetbarát Szövetség Ügyvezető Elnöksége

Véglegesítették az elnök-főtitkári értekezlet programját
Üléstervének megfelelően, megtartotta havi rendes ülését az MTSz Ügyvezető Elnöksége (Ü.E.). Az ülésen részt vett Pusztay Sándor és dr. Kovács Mátyás elnökhelyettes, Kovács Tamás, Baronek Jenő és Vajk Ödön alelnök, és Duró Imre igazgató. Az új székház tárgyalótermében tartott tanácskozáson egy-egy napirendhez meghívást kapott Németh Imre (Természetvédelmi Bizottság) és Fekete Kornélia (Budai Siklórepülő Egyesület), a jegyzőkönyvet pedig Kurucz Szilvia vezette.

Schengeni "Határnyitogató" túra - bejárás

Különleges túra Belényestől Békéscsabáig - június elején
Schengeni "Határnyitogató" túra néven kerül megrendezésre a Körösök Völgye Natúrpark Egyesület szervezésében egy különleges túra. A gyalogos, vízi és kerékpáros túrák Belényestől Békéscsabáig a Fekete-Körös mentén haladva tárják fel a folyómenti magyar és román területeket. A túra romániai szakaszának bejárását április elején tartottuk.

Az Év vidéke program utolsó fél éve

Budapesten üléseztek a szervezőbizottság osztrák, szlovák és magyar delegációi
2011. április 4-én a Magyar Természetbarát Szövetség látta vendégül az NFI, azaz a Nemzetközi Természetbarát Szövetség, az IYNF, vagyis a Természetbarát Fiatalok Nemzetközi Szövetsége és a KST, a Szlovák Turista Klub delegációit az új székház tárgyalótermében.

Igazgatói tájékoztató

A 2011. márciusi eseményekről
Az ügyvezető elnökség korábbi döntésének megfelelően állandó napirendi pontként szerepel az Ügyvezető elnökségi ülésen a két ülés közötti eseményekről és a döntések végrehajtásról szóló igazgatói tájékoztató.
Belépés, regisztráció
Honlapunk adatai
 • 5 172 regisztrált felhasználó
 • 2 481 hírlevél előfizető
 • 356 természetjáró szervezet
 • 2 277 turistaút szakasz
 • 12 795 km turistaút
 • 139 túramozgalom
 • 3 969 túramozgalom teljesítő
 • 18 esemény
 • 3 132 megjelent cikk, hír
 • 270 belső oldal
 • 2 294 egyéb dokumentum
Eseménynaptár
Hírlevél

captcha

Keresés
Címkefelhő
Kövess minket!
RSS  Facebook Twitter