2021. március 07., vasárnap - Tamás
Magyar Természetjáró Szövetség
mtsz.org »Kezdőlap
Magyar Természetjáró Szövetség

Archív cikkek

Az alábbi lista azokat a nyitólapon megjelent korábbi cikkeket tartalmazza, amelyek:

- régebben jelentek meg, bár tartalmuk még nem feltétlenül avult el,
- korábbi eseményt harangoznak be, ezért tartalmuk az esemény befejezése után már nem aktuális.

Ezeket a cikkeket archívként őrizzük meg, tartalmukat tovább nem frissítjük. Mindez nem jelenti azt, hogy cikkekben leírtak már biztosan nem igazak.


Új turistautak a Baranyai-dombságban

Új turistautak Máriakéménden
Jelzett út vezet a máriakéméndi Török-vár romjaihoz.

Kiemelt híreink

Újabb kritikus árhullám a pilisi patakokon

A Pilisi Parkerdő Zrt. figyelmeztetése
A két héttel ezelőttinél is nagyobb árhullám vonul le a Pilisből és Visegrádi-hegységből a Dunakanyar településeire. A száz éves mértékadó árvízszintet két héten belül ismét meghaladja a visegrádi, dömösi, pilismaróti patakok vízszintje. Kritikus a helyzet a szentendrei Bükkös-patak mellett és Dunabogdányban is. 

Margitszigeti Sportvarázs

Hagyományos sporttalálkozó a Margitszigeten
Helyszín: Nagyrét, BTSSZ sátor

Régi-új útvonal a Börzsönyben

Útvonal változás a Börzsönyi főalappont és Dosnya-nyereg között

A Börzsöny Természetbarát és Hegymászó Egyesület (BTHE) Május 8-9.-én (szombat-vasárnap) a Duna-Ipoly Nemzeti Park (DINPI) börzsönyi tájegységének kérésére, továbbá a velük, valamint az Ipoly Erdő Zrt. kemencei erdészetével történt egyeztetés alapján, a Börzsönyi főalappont és a Dosnya-nyereg között a Z sáv jelzést visszahelyezte az egykori/régi útvonalára. Az elterelt/megszüntetett szakaszon az elágazásokban a Z sáv jelzések törlőkereszttel lettek ellátva, a köztes részeken "szűrkítve" lettek!!!

A visszahelyezés miatt a "Vilatitól" induló Z négyzet jelzés nyomvonala a felső részen módosult, a módosulás kapcsán meghosszabodott!!! Ezen jelzés teljes felújítása, felfestése folyamatban van...
 

Év vidéke 2010/11

A Szlovák-karszt – Aggteleki-karszt az „Év vidéke 2010/11“ cím birtokosa
2010. május 21-én a Szlovák-karszt – Aggteleki-karszt által alkotott terület az „Év vidéke 2010/11”  cím birtokosa lett. A projektet hivatalosan Manfred Pils, a Nemzetközi Természetbarát Szövetség (Naturefriends International – NFI) elnöke nyitotta meg a festői szépségű környezetben található Aggtelek községben.

Az FVM felhívása az erdőkárokkal kapcsolatos veszélyek miatt

Az erdőgazdálkodók átmenetileg korlátozhatják és feltételekhez köthetik az erdők látogatását.
A Földművelésügyi és Vidékfejlesztési Minisztérium felhívja az erdőlátogatók figyelmét, hogy a csapadékos, viharos időjárás súlyos károkat okoz a hazai erdőkben. Az esők által feláztatott talaj miatt már kisebb szélben is kidőlhetnek a fák, ott is keletkezhetnek további károk, ahol még nincsenek kidőlt fák. Ennek eredményeként elsősorban a Bakonyban, a Börzsönyben, a Pilisben és a Vértesben nagy kiterjedésű erdőterületeken dőlt le az erdőállomány és a kidőlt, fennakadt fák alatt, az összetört állományokban tartózkodni életveszélyes!
Szeles időben a felsorolt régiókban fokozottan veszélyes az erdőben tartózkodás.
 

A Vértesi Erdő Zrt. közleménye

Veszélyes fennakadt fák
Az elmúlt két hét szélsőséges időjárása (rendkívül nagy mennyiségű csapadék és szélviharok) komoly károkat okoztak az erdőkben. Különösen az öreg bükkösökben dőlt ki sok fa.

Az Észak Erdő Zrt. közleménye

Ismét jár a kisvasút!
Tájékoztatjuk az utazó közönséget, hogy 2010. május 22-től újra közlekedik a LÁÉV erdei vasút. A vasúti pálya helyreállításáig a vonatok Papírgyár és Lillafüred pályaszakaszon Közlekednek.

Kerékpáros teljesítménytúra a Mátra alján

Rózsai tekergés MTB kerékpáros teljesítménytúra 30-án
A rózsaszentmártoni Hérics TTSE 2010. május 30-án rendezi meg a Rózsai tekergés elnevezésű országúti és MTB kerékpáros teljesítménytúráját.

Ingyen szállíthatók a kerékpárok a túrakerékpáros találkozóra!

Csak előzetes jelentkezés és visszaigazolás esetén
A MÁV-Start ZRt támogatásának köszönhetően azok számára, akik határidőig jelentkeznek, és a visszaigazolást a pénztárban bemutatják, 0 Ft-os kerékpárszállító jegyet biztosít a MÁV az oda és visszaútra is a Velencén megrendezésre kerülő 40. Országos és Nemzetközi Túrakerékpáros Találkozóra, az 5. Különleges Kerékpárok Fesztiváljára, illetve ezen belül a Velence kerékpáros teljesítménytúra előnevezőinek.

Cuha-völgyi vonatos kirándulás

Figyelem, programváltozás!
A Fejér Megyei Természetbarát Szövetség közli, hogy a 2010. május 29-re meghíredtett Cuha-völgyi vasút emléknapján a túrázók a korábban tervezettől eltérően menetrend szerinti vonattal utaznak. A rendezvény programja ezen túl változatlan:

- Megemlékezés a vasút építőiről ill. a Bakony kutatóiról Porva–Cseszneken (8:50)
- Szervezett túrák a Magas-Bakony legszebb turistaútjain

Természetjárásról a Magyar Rádióban

Pünkösd hétfő délelőtt az MR1-en

Felhívom szíves figyelmét/figyelmeteket, hogy Pünkösd hétfőn, a 9:00-ás hírek után az mr1 Kossuth Rádió "Napközben" c. műsorában (felvételről) fogok lobbyzni a természetjárás feltételeinek javításáért, a turisztikai célú közösségi közlekedéséért, a turistautakért, a nemzeti parkok természetvédelméért és ökoturizmusáért...

Komoly életveszély a Börzsönyben

Az Ipoly Erdő Zrt. figyelmeztetése
Minden kedves erdőlátogatónknak szeretnénk felhívni a figyelmét arra, hogy a napok óta tartó esőzések következtében nemcsak a börzsönyi patakok megáradásával kell számolni, hanem sajnos a hegyoldalakon rendkívüli fa dőlésveszély alakult ki az erdőkben!

Friss GYOT hírek - szerdai állapot

Nem marad el az aggteleki GYOT
A Borsodban uralkodó rendkívüli árvízhelyzet ellenére nem marad el a GYOT  Aggteleken, de a programok részben módosulhatnak.

Változás a BTSSZ vezetésében

A Budapesti Természetbarát Sportszövetség 2010. május 6-án tartotta tisztújító közgyűlését.
A választáson a következő eredmény született:

40. Nemzetközi és Országos Túrakerékpáros Találkozó

2010. július 27 - augusztus 1. között Velencén
A székesfehérvári Vízivárosi LSE július 27 – augusztus 1. között Velencén rendezi a 40. Országos és Nemzetközi Túrakerékpáros Találkozót és az 5. Különleges Kerékpárok Fesztiválját.

Megújult a Természetbarát Szövetség honlapja

Új, letisztultabb funkciókkal bővült az oldal
Több hónapos ötletelés és fejlesztés, valamint egy hosszabb tesztelési folyamat lezárása után, 2010. május 10-én megújult a Magyar Természetbarát Szövetség weboldala, a mtsz.org.

Átalakul a termeszetbarat.hu

Május 10-én átmenetileg nem lesz elérhető a honlap

Több hónapos ötletelést, egyeztetést és fejlesztést követően hamarosan jelentősen megújul, kibővül a Magyar Természetbarát Szövetség honlapja.

Ezért 2010. május 10-én, hétfőn a délelőttől előreláthatóan néhány órán keresztül átmenetileg nem lesz elérhető a mtsz.org weboldal.
 

Felhívás

Nonprofit Kft. alapítása

A Magyar Természetbarát Szövetség elnöksége 2010. április 10-ei ülésén határozatot fogadott el arról, hogy megkezdi egy, az MTSZ többségi tulajdonában levő nonprofit kft. létrehozásának előkészületeit. Az előkészítés lebonyolításával az elnökség Duró Imre igazgatót és Pusztay Sándor elnökhelyettest bízta meg. A nonprofit kft. célja olyan, az MTSZ-hez kötődő üzleti vállalkozás létrehozása, amely hosszú távon biztosítja az MTSZ anyagi bázisának megteremtését.

Kéktúrázók figyelmébe

Szálláslehetőség Káldon az iskolában

Az Országos Kéktúra mentén fekvő Káld község iskolájában újra rendelkezésre áll a szálláslehetőség.

Újra Három Város túra Békéscsaba környékén

Gyalogos, kerékpáros és vízitúra május 9-én

2010 május 9-én, vasárnap immár 9. alkalommal rendezi meg a békéscsabai Körösök Völgye Turista Egyesület a Három Város teljesítménytúrát. A túra célja, hogy egy kellemes túra közben bemutassa Békés, Békéscsaba és Gyula környékének természeti környezetét.
 

Magyar földrajzi felfedezők

Előadássorozat Pécsett

Ismeretterjesztő előadássorozat Pécsett, a Duna-Dráva Nemzeti Park Igazgatóság szervezésében.

Megváltozik a Hátizsák műsorideje!

A Civil Rádió műsora új időpontban

A Civil Rádió által sugárzott Hátizsák természetjáró magazin műsorideje májustól megváltozik.

Az FM 98,0 Mhz-en sugárzott adás ezentúl minden páros héten hétfőn 17-18 óra között hallható.

Változás az Alföldi Kéktúra útvonalán

Az M6-os miatt terelték el az utat Szekszárd mellett

 A megépült M6-os autópálya Szekszárd és Bárányfok között kettészelte az Alföldi Kétúra útvonalát.

Mivel átjáró nem készült, kisebb útvonalmódosítás vált szükségessé. Az új nyomvonalat a Tolna Megyei Természetbarát Szövetség aktivistái az elmúlt hétvégén már fel is festették.

 

Szerencsés Imre botanikus emléktúra

2010. május 16, Mátrafüred - Sár-hegy - Gyöngyös

Gyakran felmerül túrázás közben, hogy egy adott helyet ismerünk turista szempontból, de más jellegű ismereteink hiányosak. Azt tudjuk hol, merre vezetnek a turistautak. Ahol sűrűbben megfordulunk, ott minden letérést, erdősarkot felismerünk. Nem tudjuk viszont azt, hogy a bejárt túraútvonal közvetlen környezetében konkrétan milyen természeti érdekességek vannak. Ilyenkor lenne jó, ha a túrázást ki lehetne egészíteni szakvezetéssel.
 

Továbbra is sláger marad a Gerecse 50

Több, mint 3000 résztvevő indult a túrán

Ha április harmadik szombatja, akkor Gerecse 50 teljesítménytúra, ha esik, ha fúj és ez így megy már 29 éve! Pedig idén szombat előtt hétfőtől négy napon át esett az eső. Igaz, soha nem maradt el a túra korábban, még ha rosszabb is volt az időjárás. Most nem jártak jól a kevésbé optimisták, de úgy is fogalmazhatunk, azok, akik hittek a jó időben és járható útban azok nagyon szép élménnyel lettek gazdagabbak. Nem voltak kevesen, szám szerint 3859-en indultak a Gerecse három túráján: 50 km-en 1948-an, 20 km-en 1374-en, 10 km-en 537-en.

Turistajelzés felújítás

az Aggteleki-Karszton

Kapcsolódva a 2010. május 21-24. között megrendezendő Gyalogtúrázók XVII. Országos Találkozójához, Aggtelek – Jósvafő – Szádvár térségében április közepétől jelzésfelújításra kerül sor.

Felhívás erdőtakarításra

Önkénteseket vár a Pilisi Parkerdő

Mint ismeretes, a Pilisi Parkerdő Zrt. által kezelt, közel 65 ezer hektárnyi erdő legfrekventáltabb, leglátogatottabb részét a főváros környéki erdők jelentik. Kirándulók, sportolók és aktív túrázók ezrei járnak itt nap mint nap, s töltődnek fel a csodálatos környezetben. Örvendetes tény, hogy számuk évről-évre nő, ugyanakkor e növekedés a parkerdőkben láthatóan egyre fokozódó környezetterhelést is jelent.

100 éves a természetbarát mozgalom

Konferencia és kiállítás

A Természetbarátok Turista Társasága 1910 februárjában tartotta alakuló ülését. Szövetségünk a tiszteletre méltó elődök jogutódjának tekinti magát. A 100. évforduló jegyében a Magyar Természetbarát Szövetség nagyszabású megemlékezést tart.

Nordic Walking Magyarországon Konferencia

Időpont: 2010. április 19. hétfő
Helyszín: Magyar Sport Háza konferenciaterme
Fő támogató: Önkormányzati Minisztérium Sport Szakállamtitkárság
Társendező: Magyar Természetbarát Szövetség
A konfrencia rendezője: Magyar Szabadidősport Szövetség

Tűzgyújtási tilalom

2010. március 29-i hatállyal tűzgyújtási tilalom lépett életbe Budapesten és Pest megyében. A visszavonásig érvényes tilalom a kijelölt tűzrakóhelyekre is vonatkozik.

Tűzgyújtási tilalmat rendelt el a földművelésügyi és vidékfejlesztési miniszter Budapesten, valamint Pest, Borsod-Abaúj-Zemplén és Heves megyékben. A 2010. március 29-én életbe lépő intézkedés értelmében az erdőterületen a kijelölt tűzrakóhelyeken is tilos a tűzgyújtás. A tilalom visszavonásig érvényes, megszegője szabálysértést követ el.
 

VII. Isaszegi csata emléktúra

2010. 04. 04-én újra

Az Isaszegi Természetbarát Klub és az Útvonalkövetők Klubja – Isaszeg Város Önkormányzata, Isaszegi Nyugdíjasok Baráti Köre, valamint a Csányi Szörme Kft. támogatásával – 2010-ben már hetedik alkalommal rendezi meg hagyományos teljesítménytúráját, amelyre valamennyi érdeklődőt szeretettel várnak a Rendezők.

Surján Völgyi Vendégváró

Turista szálláshely a Zselicben

Még nincs két éve, hogy megnyílt egy újabb turista - ifjúsági szálláshely Szentbalázs községben. A település Magyarország délnyugati részén, a Dél-Dunántúlon, a Zselicben található, Kaposvártól 12 km-re.
 

Pályázati felhívás

Kiemelt sportesemények támogatása

Kiemelt jelentőségű szabadidősport események megrendezésének támogatására.
(Pályázat kódja: SPO-SE-10)

Ingyenes alapismereti és térképolvasási oktatás

Turista és Természetjáró Információs Egyesület (TUTI) 2010 áprilisában 4 alkalommal, 4 különböző témában rendez alapfokú térképolvasási oktatást Budapesten.

Közel 2 milliárd forint összértékű fejlesztések a Hortobágyi Nemzeti Parkban

Csárdaútvonal és a turisztikai kerékpárút épül, bővül a kisvasút és a vadaspark

Mintegy 2 milliárd forint összértékben nyert támogatást fejlesztésekre a Hortobágyi Nemzeti Park a Regionális Operatív Program keretében. A beruházások során helyreállítják az egyedülálló négygémű kutat, megépül a hortobágyi csárdaútvonal és a halastavi turisztikai kerékpárút, kibővül a halastavi kisvasút és a hortobágyi vadaspark. A projektekhez az önerőt a Környezetvédelmi és Vízügyi Minisztérium biztosítja. A fejlesztések fő célja a nemzeti park programkínálatának színesítése, bővítése, a turizmus fellendítése és a turisztikai szezon meghosszabbítása.
 

Újra járható a piros jelzés Dömös és Szakó-nyereg között

Véget értek az erdészeti munkák
Az erdészeti munkák befejeztével újra járható a Pilisben a piros sáv jelzés Dömös és Szakó-nyereg közötti szakasza.
Fakitermelés miatt ezév januárjában zárta le a területet kezelő Pilisi Parkerdő Zrt. a Dömös és a Szakó-nyereg közötti piros sáv turistajelzést. Az erdészeti munkák mellett ugyanis a keskeny útszakaszon nem lehetett volna biztonságosan elhaladni.

2010. április 10-én: XIII. REZÉT Kupa

Gyalogos Természetjáró Tájékozódási Túraverseny

A Bajai Démász-Rezét SE idén tavasszal is megrendezi a Rezét Kupa elnevezésú túraversenyét. Az április 10-i rendezvény helyszíne a Bács-Kiskun megyében található Imrehegy, Kiskunhalastól nem messze.

Kéttorony TT - időpontváltozás!

Az új időpont: 2010. május 2.

Technikai okok miatt a Kéttorony teljesítménytúrák május 2-án kerülnek lebonyolításra!

Részletek: Kéttorony teljesítménytúrák kiírása

Népek Tavasza teljesítménytúra

Köszönet

Tisztelt Természetjárók!
Kedves Partnereink!

A Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Természetjáró Szövetség ezúton mond köszönetet a XIII. Népek Tavasza Teljesítménytúráján indulók részvételéért, az együttműködő partnerek és a tagszervezetek segítségnyújtásáért.

Köszönettel

                                    B.-A.-Z. Megyei Természetjáró Szövetség

Meghívó a Cuha-völgyi vasút ünnepnapjára

Természetjáró különvonat - 2010 május 29.

A Magas-Bakonyba, a Cuha-patak vadregényes sziklaszurdokába visz a 2010. május 29-i „Természetjáró különvonat, amely Székesfehérvár–Veszprém–Zirc–Porva-Csesznek–Vinye–Bakonyszentlászló útvonalon közlekedik oda és vissza.
 

Ébredő természet

Túraverseny a Mátra lábánál
Melyik természeti érték látható az 5 Ft-os érménken?
Felismered az ízletes vargányát?
Melyik hazánk leghosszabb folyója?
 

Ha ezekre a kérdésekre tudod a választ, és van kedved egy kellemes túra keretén belül hasonló kérdésekre választ adva összemérni tudásodat másokkal, akkor gyere el március 27-én Rózsaszentmártonba! Ha a válaszokat nem tudod, akkor itt az alkalom, hogy felfrissítsd/bővítsd ismereteidet, mégpedig úgy, hogy közben túrázol egy jót a Mátra lábánál…
 

Civilek tiltakoztak - az erdészet visszakozott

Az erdőtörvénnyel ellentétes korlátozás szűnt meg a Vértesben és a Gerecsében

A Vértes Erdő Zrt. a 2010. február 15-től május 15-ig szóló felhívását, amely szerint korlátozza az erdőterületek látogatását és saját kezelésű vadászterületein megtiltja a hullott agancs gyűjtését, visszavonja a 2009. évi XXXVII. törvény 94.§-ának helytelen alkalmazása miatt.

Az Árpád-vonal

A Magyar Földrajzi Társaság Expedíciós Szakosztályának előadása.

A Magyar Földrajzi Társaság Expedíciós Szakosztályának előadása.

Túra vezetői tanfolyam levelező rendszerben

Gyakorló túra Sárpentelén

Túravezetői tanfolyam zord időben is mosolyogva, vidáman...

Hogyan fessünk turistajelet?

Hiánypótló általános ismertető a honlapon

Berki Zoltán és Dr. Molnár András jóvoltából egy hiánypótló dokumentáció került fel az MTSz honlapjára. A "Turistaútjelzés-festési általános útmutató" című, 16 oldalas, PDF formában letölthető kiadvány részletesen bemutatja a turistajel festés gyakorlati lépéseit, elveit. A dokumentáció a lap ajlán letölthető.

Időpont változás!

Ébredő Természet túra

A Természetbarát Turistamagazinban tévesen jelent meg a Hérics Természetjáró és Turisztikai Sportegyesület által megrendezésre kerülő Ébredő Természet elnevezésű túra időpontja.

A helyes időpont: 2009. március 27. szombat

Barátok a Tisza mentén

Vizitúra Szegedtől Titelig

A program a Dél-Magyarországi Regionális Természetbarát Szövetség szervezésében, a zentai Tiszapart-Alvég Helyi Közösség és a magyarkanizsai Leso Természetjáró Egyesület közreműködésével valósul meg.

START Klub kártya akció!

Kedvezményes áron vásárolható meg a Kártya

A MÁV legújabb hírlevelében arról értesültünk, hogy a START Klub kártya 2010. március 4. és május 31. között kedvezményesen vásárolható meg.

Szarvas Mátyás filmbemutatója Békéscsabán és Egerben

A 2009-es Országos Kék Kör futásról készült film vetítései

Szarvas Mátyás, a Körösök Völgye Turista Egyesület alapító elnöke 2009-ben második alkalommal teljesítette futva a 3 leghosszabb hazai jelzett turistaút alkotta Országos Kék Kört. 43 napos vállalkozását egy nagyszerű film keretében mutatja be.
 

Belépés, regisztráció
Honlapunk adatai
 • 5 007 regisztrált felhasználó
 • 2 385 hírlevél előfizető
 • 343 természetjáró szervezet
 • 2 277 turistaút szakasz
 • 12 795 km turistaút
 • 138 túramozgalom
 • 3 969 túramozgalom teljesítő
 • 7 esemény
 • 2 910 megjelent cikk, hír
 • 268 belső oldal
 • 2 227 egyéb dokumentum
Eseménynaptár
Hírlevél

captcha

Keresés
Címkefelhő
Kövess minket!
RSS  Facebook Twitter