2022. augusztus 09., kedd - Emőd
Magyar Természetjáró Szövetség
mtsz.org »Kezdőlap
Magyar Természetjáró Szövetség

Archív cikkek

Az alábbi lista azokat a nyitólapon megjelent korábbi cikkeket tartalmazza, amelyek:

- régebben jelentek meg, bár tartalmuk még nem feltétlenül avult el,
- korábbi eseményt harangoznak be, ezért tartalmuk az esemény befejezése után már nem aktuális.

Ezeket a cikkeket archívként őrizzük meg, tartalmukat tovább nem frissítjük. Mindez nem jelenti azt, hogy cikkekben leírtak már biztosan nem igazak.


Megújult az esztergomi Vaskapu Turistaház kilátója

A kilátóból pazar panorámát élvezhetünk
Az elmúlt hetekben ács szakemberek dolgoztak azon, hogy a Pilisi Parkerdő Zrt. tulajdonában lévő Vaskapu Turistaház kilátója a tavasz beköszöntére megújult állapotban várja a kirándulókat. Közben az erdőgazdaság több lehetséges partnerrel is tárgyalást folytat, hogy még az idei évben ismét turistaházként üzemelhessen az épület. 
Kiemelt híreink

2011 - jelentős áresés a barlangi belépőkben

A 25 éves Aggteleki Nemzeti Park 2011-ben jelentősen csökkenti a barlangbelépők árát!
Az intézkedéstől azt remélik, hogy így többek számára válnak hozzáférhetővé a hazánk legszebb természeti értékei közé tartozó barlangok.
A belépők mellett a az ANP szálláshelyeit igénybe vevő látogatók, speciális túrák vendégei további kedvezményben részesülnek.

Megtartotta közgyűlését a Baranya Megyei Természetbarát Szövetség

Értékeltük a 2010-es évet
A BMTSZ 2011 febrár 12-én a Szivárvány Gyermekházban tartotta éves rendes közgyűlését. A napirendek elfogadása és a költségvetési beszámoló mellett érdekes és színes beszámolót hallhattak a megjelentek a 2010-es szövetségi munkáról. A szakosztályok beszámolóiból kiderült, hogy nagyon színes, programokkal teli, tartalmas évet zárt szövetségünk. A technikai munkák mellett a 2011-es tervek is szóba kerültek, majd sor került az új titkár megválasztására. A jelölőbizottság két jelöltet állított, Baumann Józsefné és Pál Krisztina személyében. A titkos szavazással Pál Krisztinát választották titkárnak. A közgyűlés végén sor került a kitűntetések, oklevelek és az Aranybakancs díjak átadására. Ezt követően állófogadásra került sor, kötetlen beszélgetés keretében.
 

Kérdőív tagszervezeteink vezetőinek

Kérjük minél többen töltsétek ki
A TÁMOP egyik pályázata, az Érdekképviseleti szervezetek kapacitásainak fejlesztése keretében készült az alábbi kérdőív.

Az MTSZ szervezeteinek érdekképviseleti és kooperációs technikái kérdőív
http://kerdoivem.hu/kerdoiv/408175398/

Környezetvédelmi témájú képzés Berlinben

GreenGames fiatal természetbarátoknak
Az International Young Naturedriends egy nemzetközi szervezet, amely kapcsolatot teremt Európa szerte a fiatal természetbarátok és helyi csoportjaik, szervezeteik között (http://www2.iynf.org).

Ennek keretében tréningeket,  táborokat, csereprogramokat is szervezünk természetvédelem, fenntartható életmód, outdoor oktatás, sport, amatőr művészet témáival kapcsolatban. Fő értékeik az egyenlőség, szolidaritás, fenntarthatóság, a természet szeretete és törődés vele.

Dunán-innen Dunán-túl teljesítménytúra 2011.

Március 5-én Kulcs községből
A Dunaújvárosi Pentele Természetjáró Egyesület március 5.-én immár ötödik alkalommal rendezi meg teljesítménytúráját Kulcs Vízifogadó és Dunavecse között. A túra egyik érdekessége, hogy a leghosszabb 50 km-es táv egyedülállóan az országban, keresztül halad a Dunán.

Tájak, bólyák, versenyek

Megjelent Horváth T. Csaba könyve
Tájak, bóják, versenyek címmel megjelent a természetjáró tájékozódási csapatbajnokság első tíz évének történetét, eredményeit és különféle más adatokat tartalmazó könyv.
A könyv tartalmazza a bajnokság előzményeit, a 159 bajnoki verseny legfontosabb történéseit, jellemzőit, minden bajnoki év rövid szakmai értékelését, és táblázatos formában a bajnokság tényszerű adatait (helyszínek, rendezők, bajnoki sorrendek, a bajnokságban szerepelt csapatok, versenyzők és eredményeik felsorolását stb).
 
 
Aki egyszer is szerepelt 1998 és 2007 között bajnoki versenyen (összesen 730 fő), annak neve megtalálható a könyvben, ha máshol nem, akkor legalább a versenyzők és eredményeik témájú táblázatban!

Hogyan tovább MTSz?

Ülésezett a Magyar Természetbarát Szövetség Ügyvezető Elnöksége
2011. február 2-án, a Szövetség Országos Központjában tartotta havi rendes ülését az MTSz Ügyvezető Elnöksége (ÜE). A megbeszélés napirendjén az előző ülés jegyzőkönyvének elfogadása, az igazgatói tájékoztató, a „Hogyan tovább MTSz?” vitaanyag vázlata, a rendezvénytervben szereplő hivatalos programok és az OKT50 vándorlás előkészületeiről szóló tájékoztató szerepelt.

Tájékoztató az NCA pályázatokról

Valamint az EPER pályázati rendszer használatáról
Az ügyvezető elnökség kérésére felhívjuk a figyelmeteket arra, hogy a közeledik az NCA pályázatok beadási határideje (az országos és a Nyugat-dunántúli már lejárt.)

Kölcsönkapott Föld

Országos vetélkedő a fenntartható fejlődésről
Lassan a végéhez közeledik a Kéve Közösségfejlesztő és Szabadművelődési Alapítvány és a Magyar Természetbarát Szövetség együttműködésével megvalósuló „Kölcsönkapott Föld” című vetélkedősorozat.

Megjelent a teljesítménytúrák eseménynaptára

Jubileumi kiadvány
Megjelent a Teljesítménytúrák itthon és külföldön című kiadvány, amely megvásárolható szövetségünk központjában. Ára: 1.000,-Ft/db.
 

A 2011. évi OTTCsB és OTTEB kiírása

Megszületett a 2011. évi versenynaptár is
A gyalogtúra Bizottság Verseny Albizottsága összeállította a 2011. évi versenynaptárt és közzétette a csapat, valamint az egyéni bajnokság kiírásait.
 

Megjelent a Mecsek Híradó februári száma

BMTSZ beszámolóval
A Mecsek Híradó februári számában olvasható Baranya Megyei Természetbarát Szövetség 2010. évi beszámolója.
 

Vetélkedő a fenntartható fejlődésről

Déli Zöldövezet kampány a Dél-Alföldön
A kecskeméti Református Gimnázium csapata lett az első a Jövő Háza Alapítvány tíz héten át zajló fenntartható fejlődésért indított Déli Zöldövezet című kampányának vetélkedőjén, mely a Dél-Alföldi régió három megyéjében, Bács-Kiskunban, Békésben és Csongrádban zajlott.

Természetjárók a 11. Kocsonyafesztiválon

Miskolcon, a "Zöld sziget" sátorban

A Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Természetjáró Szövetség visszatérő kiállítóként - idén új elemekkel színesítve „zöld sátorbéli” kínálatunkat  - jelenünk meg ismételten Miskolc város nagysikerű téli rendezvényén.
A "Zöld sátor" a Kandia utca és a Csizmadia köz sarkán lévő parkolóban kerü felállításra.

Mátra teljesítménytúrázója

Új túramozgalom teljesítménytúrázóknak
A rózsaszentmártoni székhelyű Hérics Természetjáró és Turisztikai Sportegyesület új túramozgalmat indított 2011-ben, Mátra teljesítménytúrázója elnevezéssel.
 

Skype-on is elérhető a Szövetség központi irodája

Ingyen is felhívható munkaidőben
A Magyar Természetbarát Szövetség központja munkaidőben a Skype programmal is elérhető. Az MTSz központjának Skype neve: mtsz-kozpont (ezt kell a program keresőjébe írni). Ezen a néven Kurucz Szilvia irodavezető érhető el.

Új túramozgalom

Barangolások menedékháztól menedékházig
A 10 éves egri Kárpát Egyesület a jubileumi évre szóló túramozgalmat indít.

Cartographia Kupa 2011

Idén is folytatódik a túrasorozat
A túramozgalom 2011-ben második alkalommal 20 teljesítménytúra és az OKT 50 (Országos Kéktúra-vándorlás) 2 tetszőleges túranapjának bevonásával kerül megrendezésre. A tervek szerint hagyományteremtő jelleggel a következő években is hasonló elven, de más-más tájegységek más-más túrái kínálják a teljesítés lehetőségét.
 

Ülésezett a Verseny Albizottság

Mórocz Imre lett az új titkár - bajnokságok összehangolása - új kiadvány jelenik meg
2011. január 24. 10 órai kezdettel a Magyar Természetbarát Szövetség Országos Központjában ülésezett a gyalogtúra szakág verseny albizottsága.

Új honlap a Mecsekről

Mecseki Örökség
Mecseki Örökség - Valós és virtuális túrák térben és időben

Előkészületben a nyári gyermek és ifjúsági találkozó

TEGYOT - TEDOT - előzetes információk
A Természetjáró Gyerekek és Diákok Találkozója Sárospatakon kerül megrendezésre 2011. július 3-tól 8-ig. A szervezők szeretnének olyan gyerekeket és diákokat bevonni a találkozóba, akik a környezet és a természet szeretetét sportos életmóddal kapcsolják össze és a kihívásoktól sem rettennek vissza.
 

Jubileumi vándorlás az Országos Kéktúrán

Újra üléseztek az Országos Kéktúra útvonalán tervezett jubileumi vándorlás szervezői
2011. január 15-én újra üléseztek az Országos Kéktúra útvonalán tervezett jubileumi vándorlás szervezői, azaz az OKT50 bizottság tagjai.

Mint ismeretes, annak emlékére, hogy 50 évvel ez előtt vette át az Országos Kéktúra szervezését, koordinációját és útvonalának karbantartását a Magyar Természetbarát Szövetség a Budapesti Lokomotív Sportkör Turista Szakosztályától (ma Lokomotív Természetjáró Egyesület), szövetségünk elnöksége június 14. és augusztus 14. között 9 hetes országos vándorlást hirdetett.

A Szlovák Turista Klub 2011. évi fő rendezvényei

A KST kiemelt és ajánlott rendezvényei
Megérkezett a Szlovák Turista Klub idei fő redezvényeinek listája. E programokra szívesen várják a magyar természetjárókat is.
 

Elmarad a Téli Gemenc Túra

Árvíz miatt elmarad a Téli Gemenc Túra
A Tolna Megyei Természetbarát Szövetség által 2011. január 22-ére (szombat) meghirdetett Téli Gemenc túra a Duna magas vízállása miatt a gemenci ártérre érkező jelentős mennyiségű árvíz miatt elmarad.

Új természetvédelmi terület a magyar-román határ túloldalán

Majdani célpont az AK teljesítőinek

Cséffai Természet Park néven a Körös-Maros Nemzeti Park Igazgatóság határmenti együttműködésének eredményeként új természetvédelmi terület jött létre a magyar-román határ romániai oldalán, miután a román miniszterelnök decemberben aláírta az erre vonatkozó kormányhatározatot.

Emléktúra az Országos Kék egykori útvonalán

Emlékezés a régi időkre.
A Magyar Turista Szövetség Tanácsa határozata alapján az országos turista fővonal (az eredetileg tervezett piros szín helyett kékkel történő jelzése) első szakaszának felfestésére a Cserhát hegységben 1931 tavaszán került sor. Erre és az OKT országos túramozgalommá válásának 50. évfordulójára emlékezve hirdetjük meg emléktúránkat.

Részletes kiírás alább.

 

Tájékoztató a Pannon Természetbarát Szövetség kibővített elnökségi ülésének határozatairól

A szerkezeti átalakítás kapcsán született javaslatok
Amint arról már szóltunk a PTSz elnöksége az MTSz jövőjével kapcsolatos kérdéseket vitatott meg kibővített elnökségi ülésén. A vita végén elfogadott határozatokat és a két évvel ez előtt elkészült szerkezeti ábrát mellékeljük.

Egyeztetés a túravezető képzés reformjával kapcsolatban

A Magyar Természetbarát Szövetség igazgatójának tájékoztatója
2011. január 10-én az MTSz országos központjában folytatódtak a korábban megkezdett egyeztetések a túravezető képzés reformjával kapcsolatos teendőkről. A megbeszélésen ifj. Farkas György, a BTSSz oktatási bizottságának vezetője és Duró Imre az MTSz igazgatója vett részt.

Évnyitó túra a Turista Emlékparkban

A borsodiak megnyitották az új turistaévet
Január első szombatján került sor a borsodiak évnyitó túrájára. A megye egyesületei, szakosztályai csillagtúra keretében jutottak el az esemény találkozóhelyére, a Közép-Garadnán lévő Turista Emlékparkba.
 

Éjszakai vonatozás és fotós túra

a 90 éves Lillafüredi kisvasúton
A Lillafüredi Állami Erdei Vasút  90 éves születésnapot ünnepel. Ebből az alkalomból 2011. január 15-én fotótúrával egybekötött éjszakai vonatozásra kerül sor. 
A különleges esti fotózással egybekötött vonatozásra várjuk a vasútbarátok és turisták  jelentkezését. 

 

Az Ügyvezető Elnökség január 5-i üléséről

NCA jövője - MTSz átalakítása
2011. 01.05-én idei első ülését tartotta a Magyar Természetbarát Szövetség ügyvezető elnöksége (ÜE). Az ülés napirendjén mindössze négy pont szerepelt, mégpedig azért, mert az előző alkalommal úgy határozott az ügyvezetés, hogy januárban a Pannon Természetbarát Szövetség vitaindítója kapcsán részletesen áttekinti az MTSz szervezetének és működésének hiányosságait, s ebből kiindulva meghatározza a szövetség lehetséges fejlesztési irányait, a szervezet fejlesztésével kapcsolatos teendőket.

Információk az NCA 2011-es pályázataival kapcsolatban

Változó szervezeti felépítés és pályázati feltételek
A Nemzeti Civil Alap fontos része a civil szervezetek életében. Az alábbi levélrészlet néhány fontosabb változásról tesz említést.

Győri turisták Szent Márton zarándokútja

Közel 60 győri természetjáró kapott jelvényt a Gyalogos Vándorút déli szakaszának bejárásáért
A 2010-es év elején a Győri Vasutas Természetjáró Egyesület elnöksége meghirdette tagjai között a Szent Márton Gyalogos Vándorút déli szakaszának, Szombathelytől Szlovéniáig vezető első 125 km-ének bejárását.

Ülésezett a Természetjáró Fiatalok Szövetsége

Előkészületben a Gyermekek- és Diákok Országos Találkozója
A Magyar Természetbarát Szövetség országos központjában ülésezett az MTSz ifjúsági feladatait ellátó Természetjáró Fiatalok Szövetsége.

Együttműködés a szakági szervezetekkel

Feladatkörök és szolgáltatások
Az Ügyvezető Elnökség 2011. december 17-i ülésén döntött az MTSz szakági bizottsági feladatait ellátó szervezetekkel kialakítandó együttműködésről, a nekik nyújtott szolgáltatásokról.

Az Ügyvezető Elnökség 2011-es ülésterve

Minden hónap első szerdáján
A Magyar Természetbarát Szövetség Ügyvezető Elnöksége elfogadta saját 2011. évre szóló üléstervét. Az ügyvezetés rendes üléseit minden hónap első szerdáján 10 órai kezdettel tervezi, s szükség esetén rendkívüli üléseket tart.

Túravezetők Klubja

Meghívó

A BTSSZ “Rockenbauer Pál” Budapesti Túravezetők Klubja meghív minden túravezetőt  és érdeklődőt 2011. január 10-én hétfőn 16.30 órakor a Budapest V. Arany János utca 10. II.  emeleti Kodály teremben tartandó  Klubnapra, ahol

Életút címmel
Szendrő Szabolcs valamint

Himalája címmel
Erőss Zsolt tart előadást

Szakági aktivisták szokásos év végi elismerése

A 2010. december 17-i ünnepségről
A hagyományoknak megfelelően idén is azoknak a természetbarátoknak köszöntük meg külön is a munkáját, akik kiemelkedően sokat tettek saját szakáguk vagy a szövetség egészének sikeréért. Szabó Imre elnök, majd a pohárköszöntőben Thuróczy Lajos tiszteletbeli elnök is az önkéntes munka fontosságára és az aktivisták szerepére hívta fel a figyelmet, hiszen nehezen képzelhető el a szervezet természetjárás, vagy általában a civil szervezetek jövője e két nélkülözhetetlen tényező nélkül.

 

December 21-én 13 órától Duró Imre igazgató egyeztetett a sportfinanszírozás jövőjéről

A Nemzeti Erőforrás Minisztérium Hold utcai épületében
A találkozóra az ügyvezető elnökség megbízásából, az előzetes időpont egyeztetést követően került sor. A megbeszélésen a Nemzeti Erőforrás Minisztérium Sportért Felelős Államtitkárság Sportszakmai Főosztály részéről Dechert Áron osztályvezető és Varga Ádám szakreferens vett részt.  Bár a vendéglátók már a tárgyalás kezdetekor elmondták, hogy még sok bizonytalan elem van a jövő évi sport sportfinanszírozással kapcsolatosan, nagyon hasznosnak bizonyult a megbeszélés.

December 17-én 14 órai kezdettel ülésezett az MTSZ ügyvezető elnöksége

Kéktúra 50, Minisztériumi egyeztetés, szakágak
Az év utolsó ügyvezető elnökségi ülésén Szabó Imre elnök, Baronek Jenő, Kovács Tamás és Vajk Ödön alelnökök, valamint dr. Kovács Mátyás elnökhelyettes és Duró Imre igazgató vettek részt. Pusztay Sándor elnökhelyettes előre jelezte kórházi kezelés miatti távollétét és Bornemisza Miklós elnökhelyettes sem vett részt az ülésen.

Ingyenes Nordic Walking Budapest XVI. kerületében

Rendszeres sportolási lehetőség a kerület két pontján
Budapest XVI. kerületében az országban egyedülálló és példamutató módon, az Önkormányzat a lakosság számára ingyen biztosítja a Nordic Walking pályákat, az edzőt és a botokat.

BORSOD-ABAÚJ_ZEMPLÉN MEGYE TERMÉSZETJÁRÁSÁÉRT

2010 decemberében új kiadvány jelent meg ezen a címen

Georgiades Sportmúzeum Százhalombattán

A természetbarát vezető neve tovább él

2010. december 3-án, pénteken került sor a Kiss László Sportuszodában a GEORGIADES SPORTMÚZEUM ünnepélyes megnyitójára. Százhalombatta Város Képviselő testületének döntése és támogatása alapján valósult meg a múzeum. Az ünnepségen köszöntőt mond Sinka László Százhalombatta alpolgármestere, a Magyar Kézilabda Szövetség elnöke.

Természetvédelmi területeken lévő hulladéklerakatok felszámolása

Pályázatot írt ki a Minisztérium
Civil szervezetek, turista egyesületek számára is hasznos, bevételt jelentő pályázati kiírás jelent meg a VM honlapján a védett természeti területeken, valamint barlangokban és azok felszíni védőövezetén elhagyott hulladék felszámolásának feladataira. A 86 milliós kereösszegű, 100%-os finanszírozású pályázat beadásának határideje: 2011. január 19.

A Baranya Megyei Természetbarát Szövetség a két ünnep között is túrával várja az érdeklődőket

Karácsonyi túrák Baranyában
Nyílt túra a Tenkesre és a Tubesre
 

Az MTSZ vezetőségének hírei - 2010. dec. 10-11.

Túravezető képzés - Pannon TBSz - Székesfehérvár
2010. december 10-én a Magyar Természetbarát Szövetség Országos Központjában Duró Imre igazgató és Farkas György a BTSSZ oktatási bizottságának vezetője a két szervezet túravezető-képzési koncepciójának összehangolásáról egyeztetett.

Jelzésfestési munkák Somogyban

A Zöldpont Életmódklub beszámolója
A Zöldpont Életmódklub tagjai 2010-ben is rendületlenül folytatták a turistautak felújítását, illetve új jelzéseket is létesítettek.

Útlezárások a Börzsönyben

Közérdekű információk természetjáróknak
Az Ipolyerdő Zrt. honlapján tette közzé a társasvadászatok miatt lezárásra kerülő turistautak jegyzékét.

Szilveszteri éjszakai túra a Mátrában

A Kékes Turista Egyesület túrája
Hatodjára, idén is nagy szeretettel és egy kis meglepetéssel vár mindenkit szilveszter éjjelén a Kékes Turista Egyesület, hogy egy vidám, közös túrázással búcsúztassák az óévet, és köszöntsék az újesztendőt.

Belépés, regisztráció
Honlapunk adatai
 • 5 166 regisztrált felhasználó
 • 2 479 hírlevél előfizető
 • 356 természetjáró szervezet
 • 2 277 turistaút szakasz
 • 12 795 km turistaút
 • 139 túramozgalom
 • 3 969 túramozgalom teljesítő
 • 3 esemény
 • 3 092 megjelent cikk, hír
 • 269 belső oldal
 • 2 285 egyéb dokumentum
Eseménynaptár
Hírlevél

captcha

Keresés
Címkefelhő
Kövess minket!
RSS  Facebook Twitter