2023. február 04., szombat - Csenge, Ráhel
Magyar Természetjáró Szövetség
mtsz.org »Kezdőlap
Magyar Természetjáró Szövetség

Archív cikkek

Az alábbi lista azokat a nyitólapon megjelent korábbi cikkeket tartalmazza, amelyek:

- régebben jelentek meg, bár tartalmuk még nem feltétlenül avult el,
- korábbi eseményt harangoznak be, ezért tartalmuk az esemény befejezése után már nem aktuális.

Ezeket a cikkeket archívként őrizzük meg, tartalmukat tovább nem frissítjük. Mindez nem jelenti azt, hogy cikkekben leírtak már biztosan nem igazak.


OKT50 - Tardostól Péliföldszentkeresztig

25. nap - 2011.07.08. - A negyedik szakasz ötödik napja
Az Energia SE 4 túravezetője és 4 tagja várta a kemencéből előbújókat és a csatlakozókat, akik ezuttal Erdélyi Péter túravezetővel az élen -23-an- vágtak neki a hőgutát is beigérő napnak és túrának.

Kiemelt híreink

OKT50 - A Somlyóvári kulcsosháztól Tardosig

24. nap - 2011.07.07. - A negyedik szakasz negyedik napja
A TSC vette át a vezetést Deákné Csom Andreával az élen és persze a 4 túravezetővel és 21 túrázóval, köztük az erőművesekkel ismét kiegészülve.

OKT50 - Somlyóvári kulcsosház (pihenőnap)

23. nap - 2011.07.06. - A negyedik szakasz harmadik napja
Horváth Zoltán kapott hideget-meleget amikor ide álmodta meg a pihenőnapot. Hát normális ez? Nos az élet és valamennyi hegyi lakó folyamatosan áldotta ezért a megyei elnököt, hiszen a korábbi napokon folyamatosan háromszor is napi 30 km felett volt az adag.

OKT50 - Kőhányáspusztától a Somlyóvári kulcsosházig

22. nap - 2011.07.05. - A negyedik szakasz második napja
Ezt a Napot a Vértesi Erőmű csapata vállalta Wittmer Antal szakosztályvezetővel az élen ismét 4 túravezetővel. 23-an látogatták meg a gesztesi várat, élvezték a Cement SE vendéglátását Mátyás-kúton, szomorodtal el a Szarvas-kúti pihenő állapotán és részesültek az Erőmű meglepetés fogadásában Szárligetnél, ahol a kocsiból jégbehűtött üdítő italok kerültek elő.

Emléktábla avatás Horváth József tiszteletére vasárnap

A jubileumi OKT50 vándorláshoz is kapcsolódó megemlékezés lesz Piliscsabán
A Lokomotív Turista Egyesület szeretettel meghívja Önt és kedves családját Horváth József, az Országos Kéktúra első teljesítője halálának 20. évfordulójára készített emléktábla ünnepélyes felavatására a piliscsabai temetőbe.

Az avatás időpontja: 2011. július 10. vasárnap 16 óra
Helyszín: Piliscsaba, Temető utca

Szükséges a civil törvény koncepcionális átdolgozása

Sürgősen várjuk civil szervezetek csatlakozását a felhíváshoz!
A Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium kidolgozta az „egyesülési jogról, valamint a civil szervezetek működéséről és támogatásáról” szóló törvény tervezetét, amelyet július 11-ig lehet véleményezni. A tervezet innen tölthető le: http://www.kormany.hu/download/a/e2/40000/Civiltv.zip#!DocumentBrowse .

OKT50 - Bodajktól Kőhányáspusztáig

21. nap - 2011.07.04. - A negyedik szakasz első napja
Egy igen jókedvű, jól kiszolgált és ellátott csapatot vett át Bodajkon Horváth Zoltán a Komárom-Esztergom megyei Természetbarát Szövetség elnöke, aki azonnal megköszönte a Fejér megyei Szövetségnek a Kőhányásig végzett munkálatokat.

OKT50 - Kisgyóntól Bodajkig

20. nap - 2011.07.03. - A harmadik szakasz hatodik napja
Ez a nap is borús égre virradt. De bízunk, hogy kitart az eső mentesség. Az ébresztő kávé, mosakodás, reggeli, összerámolás után ismét tele lett a kísérő autó csomagokkal. A szokásos csoportkép elkészültét követően, elindult  a csapat, hogy meghódítsuk a Bakony utolsó szakaszát. Vezetőnek újra Pintér Józsi állt az élre.

OKT50 - Zirctől Kisgyónig

19. nap - 2011.07.02. - A harmadik szakasz ötödik napja
A hétvégére és a jó megközelíthetőségre való tekintettel nagyobb létszámot vártunk, de minden képzeletünket felülmúlta, az a 66 fő, akik az induláshoz összegyűltek.
Lelkesen üdvözöltük a régi ismert arcokat és szeretettel köszöntöttük a még ismeretleneket.

Elkészült a Dél-dunántúli Kéktúra teljesítőinek névsora

Több mint 700-an teljesítették Rockenbauer Pál Dél-dunántúli Kéktúrát az elmúlt 20 évben
Az Alföldi Kéktúra után már a Rockenbauer Pál Dél-dunántúli Kéktúra teljesítői névsora is olvasható a Magyar Természetbarát Szövetség honlapján, a túramozgalmak menüponton belül.

Változás a Rockenbauer Pál Dél-Dunántúli Kéktúra útvonalán

Kaposmérő és Somogysárd között benőtt erdőszakaszt kell kikerülni
A Rockenbauer Pál Dél-Dunántúli Kéktúra nyomvonala Kaposmérő és Somogysárd között, a Pati-erdőben egy kb. 1 km-es szakaszon megváltozott. A változás a turistautak.hu és az openmaps.eu térképén megtekinthető, illetve GPS-be letölthető.

Magashegyi túra kezőknek a Glockner csoportba

Magashegyi túrázás alapjai túrasorozat
A Budapesti Természetbarát Sportszövetség Hegymászó és Magashegyi Bizottsága Magashegyi túrát hirdet kezdők részére.

Időpont: 2011 augusztus 5-7

Helyszín: Ausztria, Tirol, Kals, Glockner csoport

A túra során a résztvevők alapvető ismereteiket bővíthetik a magashegyi túrázás és a gleccserek világából.  Megismerkedhetnek az örök hó birodalmával illetve a magashegyi túrázás alapjaival.

OKT50 - Zirc (pihenőnap)

18. nap - 2011.07.01. - A harmadik szakasz negyedik napja
A pihenőnapra való tekintettel a mai ébredést senki nem siette el. Mindenki ki aludta magát, persze most is voltak notórius korán kelők. Ébredés után, az elmaradhatatlan reggeli kávé után egyeztettük a mai terveket.

Július 2-3-án kerül megrendezésre a Törökvári Napok

Máriakéméndi túraajánló
Vezetett nyílt túrák  és tájékozódási túraverseny kerül megrendezésre.

OKT50 - Bakonybéltől Zircig

17. nap - 2011.06.30. - A harmadik szakasz harmadik napja
Mi, a pihenéstől, a természet, az éjszakai esőtől felfrissülve készülődtünk a mai 20 km-es szakasznak. Zutyu és Józsi bácsi, már az este jelezte, hogy ők elindulnak hajnalban, mert Józsi bácsi a 11.00 órási vonattal el szeretne indulni haza. Indulási helynek a Rákóczi téri buszmegálló volt megadva, de az újonnan csatlakozók megleptek minket a panziónál. Így az elmaradhatatlan csoportkép erejéig, visszacsaltuk az a néhány embert, akik már elindultak a buszmegállóhoz.

OKT50 - Városlődtől Bakonybélig

16. nap - 2011.06.29. - A harmadik szakasz második napja
Kellemes, túrázáshoz való, jó idővel virradt ránk a második nap reggele. Nem tudom, a többiek hogy érezték magukat, nekem fájt minden porcikám, még az indítóhelynek kikiáltott asztalokig is egy kész kínszenvedés volt lejutnom.  Hiába, a kerékpározás más izmokat erősít.


 

OKT50 - Nagyvázsonytól Városlődig

15. nap - 2011.06.28. - A harmadik szakasz első napja
27-én hétfő délután érkeztünk meg Kondor Attilával, a Bakonyi szakasz koordinátorával Nagyvázsonyba, ahol Mag Éva, a Veszprém megyei Természetbarát Szövetség elnöke várt minket. Röviden ismertette az eddigi tapasztalatokat, instrukciókat adott a továbbiakra nézve.

OKT50 - Szentbékkállától Nagyvázsonyig

14. nap - 2011.06.27. - A második szakasz hetedik napja
Szentbékkálla falu központjából indultunk. Kis csapatunk 22 főből állt ezen a napon.

"Láss, alkoss, gyarapíts" fotópályázat túrázóknak

A Kárpát-medence kétéltű és hüllő faunájának feltérképezése
Kedves Természetjáró Barátaim!  A "Láss, alkoss, gyarapíts" fotópályázatra szeretném felhívni a figyelmet, amivel nem kisebb célt tűztünk ki magunk elé, mint hogy feltérképezzük az egész Kárpát-medence kétéltű és hüllő faunáját. Ilyen jellegű összefoglaló munka az egész Kárpát-medencéről még ezidáig nem készült. A terület nagysága miatt kivitelezhetetlen, hogy egy néhány fős kutatócsoport bejárja az egészet. Ezért arra szeretném megkérni a magyar természetjáró és túrázó társadalmat, hogy segítsen e gigászi munkakivitelezésében.

Felfrissült a Kiadványok oldal

A Szövetség központjában megvásárolható turista kiadványok adatai egy lapon
Az elmúlt hetek munkájának eredményeképpen jelentősen kibővült a Magyar Természetbarát Szövetség honlapján a "Kiadványok" menüpont. Ez oldal az egyik legnépszerűbb a látogatók körében.

OKT50 - Badacsonytördemicről – Szentbékkálláig

13. nap - 2011.06.26. - A második szakasz hatodik napja
Miután a badcsonytördemici vasútállomáson az új csatlakozók beregisztráltak, befizették a nevezési díjat (MTSz tagoknak 800, nem szervezett turistáknak 1500 forint), átvették az induló csomagot és Pajtli Sanyi, a túravezető hitelesítette a túranaplókat a tizenegynéhány fős társaság felballagott a faluba, hogy a teleháznál várakozó itt alvókkal kiegészülve nekivágjanak a hegyoldalnak.

OKT50 - Tapolcáról Badacsonytördemicre

12. nap - 2011.06.25. - A második szakasz ötödik napja
Nagy sürgés-forgás támadt reggel nyolc óra körül a tapolcai Malom-tó partján. A szervezők az indítóállomást alakították ki, gyülekeztek az aznapi túra résztvevői – újak is szép számmal -, mindenki fotózott, a helyi tv stábja kereste a legjobb beállítást, a helyiek értetlenkedve figyelték a nagy nyüzsgést, s a park hajléktalan lakói is békés ordítozásba kezdetek a háttérben.

OKT50 - Keszthelyről Tapolcára

11. nap - 2011.06.24. - A második szakasz negyedik napja
A keszthelyi vasútállomással szemben, egy kocsmában rendeztük be az indító állomást. Ha kétségeink lettek volna a műintézmény jellegével kapcsolatosan (esetleg büfé, falatozó, stb.), akkor a pultos hamar eloszlatta volna azokat, hiszen Jóska bátyánk – akinek megfájdult a torka előző este – kérdésére, miszerint kaphatna-e egy kis mézet, a kocsmáros kiordított az ablakon: Milyen mézet akar itten? Nem látja, hogy ez egy kocsma???

OKT50 - A keszthelyi pihenőnap

10. nap - 2011.06.23. - A második szakasz harmadik napja
A keszthelyi pihenőnapot is aktívan töltöttük, igaz, az égiek is gyönyörű idővel ajándékoztak meg bennünket. Egy rövid városismereti sétával indult a nap, majd kisebb-nagyobb csoportokban indultunk felfedező útra a városban.

OKT50 - Zalaszántóról Hévízen át Keszthelyre

9. nap - 2011.06.22. - A második szakasz második napja
Kicsit fájó szívvel és elég korán hagytuk magunk mögött a zalaszántói Szent Vendel kempinget: fájó szívvel, mert nagyon jól éreztük magunkat, és elég korán, hiszen nem sokkal nyolc óra után a falu árpád kori temploma elől indultunk 22 kilométeres mai túránkra.

Digitális útitárs a Mária-úton

Okostelefonokra letölthető túravezető alkalmazás kalauzol a Mátrában
A mátrai Mária utas csapat vezetőinek és a Magyar Tudományos Akadémia Számítástechnikai és Automatizálási Kutatóintézete (MTA SZTAKI) fejlesztőinek együttműködésével készült el az első digitális útitárs természetjárók és zarándokok számára a Kalló-völgyről.

Átlátható, egyszerű keretszabályozás készül a civil szervezetek működéséről és támogatásáról

A Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium jogszabálytervezete
A Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium előkészítette az egyesülési jogról, valamint a civil szervezetek működéséről és támogatásáról szóló törvényjavaslatát, mely a civil szféra sajátosságaira figyelemmel kíván stabil, átlátható jogi környezetet kialakítani a nonprofit szektorban tevékenykedők számára. A jogszabálytervezetet a kormány még nem tárgyalta meg, ezért nem tekinthető a kormány álláspontjának, az jelenleg a közigazgatási egyeztetés folyamatában van. A tervezet a cikkhez csatolva olvasható!

Törökvári Napok Máriakéménden

Július első hétvégéjén rendezzük meg a Törökvári Napokat

Egy éves évfordulóját ünnepeljük a Baranyai-dombságban az új turistautak kialakításának.

OKT50 - Sümegtől Zalaszántóig

8. nap - 2011.06.21. - A második szakasz első napja
A Sümegről induló második szakasz azért is érdekes, mert hol Zala, hol meg Veszprém megyében vezet a kék út. A Kisfaludy Múzeum előtti induláskor Mag Éva a Veszprém megyei természetjárók nevében köszöntötte az indulókat és a helyi sajtó megjelent képviselőit. A regisztrációt követően vándoraink elbúcsúztak Sümegtől és nekivágtak a Zalaszántó felé vezető 22 kilométeres távnak.

Nyáron szünetel az ügyelet az MTSz központban

Csak munkaidőben lehet felkeresni Szövetségünket augusztus végéig
A szövetségi központ munkatársainak nyári szabadságolása miatt 2011. július 1-től  augusztus 31-ig az eddigi szokásnak megfelelően nem tartunk nyári ügyeletet. A munkaidő hétfőtől-csütörtökökig 8.00 – 16.30 óráig, pénteken 8.00- 13.00 óráig tart, így érdemi ügyintézésre „csak” ekkor lesz lehetőség. (A késő délutánig tartó ügyelet nyáron nincs.)

Városismereti verseny és teljesítménytúra a TEGYOT-on

Rendezvények Sárospatak és környékén az Ifjúsági Találkozó keretében
A 2011-es TEGYOT – TEDOT keretében rendezett városismereti versenyre külsős versenyzőket is várunk! A verseny célja: Versenyzési lehetőséget biztosítani a városismereti versenyeket szerető túrázókkal, és megismertetni Sárospatak rejtett és nem rejtett szépségeit.

OKT50 - Szajki-tavak – Sümeg

7. nap - 2011.06.20. - Az első szakasz hetedik napja
A hetedik napon illett volna megpihenni, de hát minden nem jöhet össze: közel 30 kilométer várta a Sümegre induló csapatot. Kicsit fájó szívvel hagytuk magunk mögött a Szajki-tó melletti hangulatos kempinget és vágtunk neki az Ötvös-Kisvásárhely-Sümeg útvonalnak.

OKT50 - Káldról a Szajki-tavak felé

6. nap - 2011.06.19. - Az első szakasz hatodik napja
Sokak szerint ezen a rövidebb, 16 kilométeres szakaszon az átlagosnál kevesebb volt a látnivaló. Izgulni azért volt miért, hiszen egész éjszaka szakadt az eső és az indulás előtt 5 perccel még mindig elkelt az esőkabát. Aztán mintha elvágták volna, s ha rá is kezdett néha-néha, mindig olyankor esett mikor éppen fedél alatt voltunk. Így hát szerencsénk volt.

OKT50 - Vihar előtti csend

5. nap - 2011.06.18. - Az első szakasz ötödik napja
A sárvári fürdőben felfrissült testünket újabb nagy erőpróba várta szombaton: reggel a majdnem 30 kilométerre lévő Káldra indultunk.

OKT50 - Szelestéről Sárvárra

4. nap - 2011.06.17. - Az első szakasz negyedik napja
Eltelt néhány nap és ez sok mindent megváltoztat az emberben. Az edzettebbek még alig éreznek fáradtságot, türelmetlenek az általuk lassúnak vélt tempó miatt, s bizony olyan is akad, aki már eljutott a holtpontra.

OKT50 - Irány Szeleste!

3. nap - 2011.06.16. - Első szakasz harmadik napja
A Faluház előtti közös fotóval zártuk tömördi programunkat, majd nekivágtunk a Szeleste felé vezető útnak. Az időjárás kegyes volt hozzánk és a beígért eső helyett forró kánikulai nap köszöntött ránk. Néhányan alaposan le is égtek a tűző napon, s mindig jókedvű, Szabadkára való Józsi bátyánk, akivel nagyhangú szócsatákat vívunk esténként egy-egy pohár pálinka mellett, összeszedte a csapat első kullancsát.

OKT50 - Kőszegről Tömördre érkezett az OKT 50 csapata

2. nap - 2011.06.15. - Az első szakasz második napján
Korán keltek ma a kéktúra vándorai. Bár csak 9 órakor indult a csapat, már hét óra körül gyülekeztek a kísérő autó mellett az első hátizsákosok. Rövidesen kiderült, hogy egyáltalán nem méreteztük túl az Autóker Óbudától kölcsönbe kapott Toyota mikrobuszt. Mire mindenki megitta a reggeli kávéját és bepakolta szállítandó felszerelését, bizony csurig volt a busz.

OKT50 - Velemből rajtolt az OKT50 mezőnye

1. nap - 2011.06.14. - Közel 120 természetjáró az írottkői ünnepségen
Már a velemi kipakolásnál látszott, hogy ma nem ússzuk meg eső nélkül. Mégis közel ötvenen regisztráltak az indításkor, majd vágtak neki Ruborits Sándor túravezetőt követve a hegyoldalnak.

OKT50 Tábornyitás Kőszegen

0. nap - 2011.06.13.
A Jubileumi Kéktúra tábornyitására a kőszegi Jurisics Miklós Gimnázium Kollégiumában került sor. A megjelenteket Duró Imre igazgató köszöntötte, aki bemutatta a programot, majd Ispanovity Márton a Kéktúra születésről, Pálmai Vencel a az OKT50 menetrendjéről, Biácsi Tamásné Éva az első szakasszal kapcsolatos tudnivalókról beszélt.

XVIII. Gyalogtúrázók Országos Találkozója (GYOT)

Közel nyolcszáz természetbarát találkozott Sopronban
Immár tizennyolcadik alkalommal keltek útra a Magyar Természetbarát Szövetség hívására a természetjárás szerelmesei, hogy az ország valamelyik gyönyörű vidékén együtt ünnepeljék a pünkösdöt. Idén Sopron adott otthont e nagy hagyományokkal rendelkező szabadidős programnak, amely városismereti sétával és versennyel, vezetett-, teljesítmény- és vegyes (autóbuszos-gyalogos) túrákkal, valamint sokszínű esti programokkal várta a vendégeket.

 

A Wekerle Sándor Alapkezelő közleménye

A korábbi NCA pályázatokkal és a jelenlegi kiírásokkal kapcsolatban
A Közigazgatási és Igazságügyi Minisztériumhoz rendelt források egységes és hatékony kezelése érdekében 2011. január 1-je óta a Nemzeti Civil Alapprogram kezelését a Wekerle Sándor Alapkezelő végzi. Az átadás-átvétel zökkenőmentesen lezajlott, a folyamatban lévő feladatokat az Alapkezelő fennakadás nélkül vette át.

V. Nemzetközi Hegyi Turizmus Szeminárium

Turisztikai konferencia 2011. októberében, Lengyelországban
A világ jelentős részén a hegyi turizmus már a kultúra jól bejáratott része lett. Különösen igaz ez Európára, ahol a hegyi turizmus, mint társadalmi aktivitás már több mint 200 éves múltra tekint vissza. Ez idő alatt a hegyi turizmus életképes és erős pillére lett a kultúránknak, bár néhány formája inkább a tömegesedés és a kommercializálódás útjára lépett.

Talán ezért is tekintenek manapság a hegyi turizmusra mint rombolásra, amely kihívást jelent mind a természeti, mind a kulturális környezetre. Erről a kérdésről rendeznek októberben angol nyelvű konferenciát a szlovák-lengyel határon álló Pieniny-hegységben, testvérszervezetünk, a PTTK szervezésében. (A kép forrása: wikipedia.org)

 

Sajtótájékoztató az MTSz központban

A gyalogtúrás Találkozó és a jubileumi Kéktúra Vándorlás bemutatása
Június 8-án sajtótájékozató volt a Szövetség központjában, amelynek témája a Sopronban megrendezésre kerülő Gyalogtúrázók XVIII. Országos Találkozója és az OKT 50 Jubileumi Kéktúra Vándorlás volt.

Stratégiai döntések születtek

2011. június 4-én ülésezett a Magyar Természetbarát Szövetség Elnöksége
Az ülés napirendjén 8 pont szerepelt. A jegyzőkönyvvezető és a két hitelesítő személye, valamint a napirend elfogadása után az Elnökség az előző ülés jegyzőkönyvét tekintette át, amelyet néhány módosítást követően egyhangú határozattal hagyott jóvá.

Emléktábla avatás az első kéktúra teljesítő sírjánál Piliscsabán

Megemlékezés Horváth Józsefre a jubileumi Kéktúra vándorláson
A Lokomotív Turista Egyesület Ispánovity Márton ügyvezető elnök javaslatára a Jubileumi Országos Kéktúra vándorlás IV. szakaszának záró napján, 2011 július 10-én vasárnap Piliscsabán az OKT túraútvonala melletti temetőben emléktáblát helyez el Horváth József síremlékén, aki 1952-ben az Egyesület tagjaként az országban elsőnek teljesítette az Országos Kéktúrát és idén éppen 20 éve hunyt el.

Új túramozgalom indul a Baranyai-dombságban

Új jelvényszerző túramozgalom indul
A Baranya Megyei Természetbarát Szövetség 2011 júniusától új túramozgalmat hirdet, melynek neve BARANYAI-DOMBSÁG TURISTÁJA.
 

Új turistautak készültek a Baranyai-dombságban

Elkészült a sárga sáv jelzésű gyalogtúraút
Elkészült a sárga sáv jelzésű gyalogtúraút Véméndtől Kátolyig tartó szakasza.

Nordic Walking bemutató film és ingyen letölthető magazin

Az MTSz által is szervezett programsorozat folytatása

Az Országos Nordic Walking Program keretében újabb sportág-népszerűsítő "kiadványok" készültek el. A NOWAZIN (Nordic Walking Magazin) nyári száma PDF-ben letölthető innen:
http://www.nowa.hu/uploads/nowazin/nyar/nowazin_2011_II.szam_PRINT.pdf

A Nordic Walking hasznosságát röviden bemutató videó megnézhető itt (vagy a képre kattintva): http://www.youtube.com/watch?v=hLtCMSyps7Q
 

Európai Sport és Egészség Napja a Margitszigeten

Szigeti Sportvarázs utódja az EU Sport Nap

Örömmel adjuk hírül, hogy idén is birtokba vesszük a Margitszigetet június első vasárnapján, június 5-én.

Az Európa Sport és Egészség Napja rendezvényünk a sokaknak ismerős Szigeti Sportvarázs méltó utódja.
 

TEGYOT-TEDOT hírek

Információk az idei sárospataki gyermek és ifjúsági találkozóról
Még lehet jelentkezni az idei gyermek és ifjűsági túrázók találkozójára. Az alábbi cikk további hasznos információkat tartalmaz a jelentkezők és az érdeklődők számára.

Belépés, regisztráció
Honlapunk adatai
 • 5 172 regisztrált felhasználó
 • 2 481 hírlevél előfizető
 • 356 természetjáró szervezet
 • 2 277 turistaút szakasz
 • 12 795 km turistaút
 • 139 túramozgalom
 • 3 969 túramozgalom teljesítő
 • 18 esemény
 • 3 132 megjelent cikk, hír
 • 270 belső oldal
 • 2 294 egyéb dokumentum
Eseménynaptár
Hírlevél

captcha

Keresés
Címkefelhő
Kövess minket!
RSS  Facebook Twitter