2021. április 18., vasárnap - Andrea, Ilma
Magyar Természetjáró Szövetség
mtsz.org »Kezdőlap
Magyar Természetjáró Szövetség

Archív cikkek

Az alábbi lista azokat a nyitólapon megjelent korábbi cikkeket tartalmazza, amelyek:

- régebben jelentek meg, bár tartalmuk még nem feltétlenül avult el,
- korábbi eseményt harangoznak be, ezért tartalmuk az esemény befejezése után már nem aktuális.

Ezeket a cikkeket archívként őrizzük meg, tartalmukat tovább nem frissítjük. Mindez nem jelenti azt, hogy cikkekben leírtak már biztosan nem igazak.


A sportfinanszírozás jövőjéről tárgyaltak az MTSz vezetői

Kibővített elnökségi ülést tartott a Nemzeti Szabadidősport Szövetség
2010. november 12-én 10.00 órától a Sportok házában a Nemzeti Szabadidősport Szövetség elnöksége a tagszervezetek vezetőinek bevonásával kibővített elnökségi ülést tartott, amelyen az alakuló Nemzeti Sportszövetségről és a sportfinanszírozás lehetséges variációiról esett szó.
Kiemelt híreink

ÉMÁSZ jelzésfestés a Bükkben

Bánkút és Szentlélek térségében
Az ÉMÁSZ Nyrt. kezdeményezéseként október végén több mint 40 km turistaút jelzésfelújítására került sor.
A munkavégzés körülményeiről a B.-A.-Z. Megyei Természetjáró Szövetség rövid összefoglalóját tanulságul, ötletadó követendő példaként csatolt dokumentumként olvashatja az érdeklődő.

Kölcsönkapott Föld vetélkedősorozat

6 fős csapatok jelentkezését várják
A Magyar Természetbarát Szövetség együttműködő partnerként közreműködik a KÉVE Közösségfejlesztő Alapítvány „Kölcsönkapott Föld” elnevezésű, a fenntartható fejlődést népszerűsítő programsorozatban, melynek kapcsán Magyarország hat konvergencia régiójában nagyszabású vetélkedősorozat kerül megrendezésre, melyben unokák és nagyszülők együtt versenyezhetnek.
 

Borsodi Természetvédő Mikulástúra

Miskolc, Majális Park - Királyasztal
A B.-A.-Z. Megyei Természetjáró Szövetség szervezésében kerül sor a túrára.

Költözött a hivatal

első képek az MTSZ Thököly úti helyszínén
A híradások már az MTSZ új székhelyén meginduló munkáról tudósítanak.
Én képeimen még a 2010. október 28-i délutáni állapotot, a költözés néhány pillanatát örökítettem meg a folyosón, a pincében és az irodákban.

Új irodánk: 1146 Budapest, Thököly út 58-60. I. emelet 107.

Mi változott, mi maradt? Információk a költözésről.
FIGYELEM! 2010. november 2-től a Szövetség új helyen érhető el, kérjük ezért, hogy a túrákhoz kapcsolódó  igazolófüzeteket már az új címre postázzátok! A régi telefonszámok nem változtak.

A Magyar Természetbarát Szövetség székhelye, egyben  számlázási címe:

1065 Budapest, Bajcsy-Zsilinszky út 31. II/3.

(Itt ügyfélfogadást már nem tartunk)


Levelezési cím (ÚJ!):
Magyar Természetbarát Szövetség
1427 Budapest, Pf.: 630

Ügyfélfogadás (ÚJ!):
Magyar Természetbarát Szövetség
1146 Budapest, Thököly út 58-60. I. emelet 107.    (A Magyar Iparszövetség irodaháza)(forrás: maps.google.com)

Kérdőív az Országos Kéktúráról

Szombatig várjuk a válaszokat egy szakdolgozat kapcsán
Tisztelt Sporttársak!

Kuttor Ildikó vagyok, a Budapesti Gazdasági Főiskola turizmus szakos végzős hallgatója. Diplomamunkámat az Országos Kéktúrával és annak fejlesztési lehetőségeivel kapcsolatban írom, ezért fordulok Hozzátok.

Kérlek Titeket, hogy az alábbi kérdőívet töltsétek ki, ezzel segítve munkámat. Kérem, hogy a felmérés hitelessége érdekében minden kérdésre a lehető legpontosabb választ adjátok.  Segítségeteket és időtöket előre is nagyon köszönöm!
 
Kérdőív az Országos Kéktúráról: www.kerdoivem.hu/kerdoiv/378287061/

Idén is kedvezményes térképvásár tagszervezeteknek!

Nagyker áron, szinte házhoz szállítva rendelhetők a térképek

Idén a Magyar Természetbarát Szövetség budapesti központjának költözése miatt a korábbi években megszokottak szerint nem rendezhető meg a kedvezményes térképvásár. Viszont némi szervezéssel megoldható, hogy minden megyéhez lekerüljenek az előzetesen megrendelt térképek/kalauzok.
 

Gyermekek táboroztatása 2011

Pályázati felhívás
A Lakóhelyünkért Alapítvány kuratóriumának határozata alapján, pályázatot hirdet gyermek és/vagy ifjúsági táborozási programok támogatására. A támogatás mértéke 30%, amely az Alapítvánnyal kapcsolatban álló helyszíneken vehető igénybe:Balatonszárszó üdülő, Somogydöröcske, Bogács, Szigetszentmárton, Parádfürdő.
 

Kegyeleti emléktúra 2010.11.06.

A Budapesti TSSz szervezésében
A BTSSZ Természetvédelmi és Természetismereti Bizottsága 2010 évi Kegyeleti Emléktúráját november 6-án, szombaton Makkosmáriához közel a Magaskői kőfejtőben lévő pihenőhelyen tartja.
 

Cartographia Kupa 2010 Díjátadás

2010. december 5-én Újpesten
A CARTOGRAPHIA KUPA 2010 teljesítménytúra mozgalom teljesítőinek díjátadó ünnepségét 2010. december 5-én (vasárnap) 11 órakor tartjuk az Újpesti Gyermek- és Ifjúsági Házban, a Budapest IV. kerület, István út 17-19. címen. (A helyszín a 3-as metro újpesti végállomásától 3 percre található.)
Szeretettel várunk minden teljesítőt és családtagját!

Elhunyt Kondor Endre

Aranyjelvényes túravezetőt gyászolunk
Mély fájdalommal tudatjuk sporttársainkkal hogy Kondor Endre aranyjelvényes túravezető életének 79. esztendejében elhunyt. Turista egyesületi, budapesti, és országos szövetségi területen évtizedeken át végzett társadalmi tevékenységet. Temetése 2010. október 29-én pénteken a Kozma utcai temetőben lesz 12.30-kor .
 
Búcsúzunk barátunktól:
Magyar Természetbarát Szövetség Országos Központja

Megjelent az új Cserhát térkép

A Magyar Természetbarát Szövetség ajánlásával
5 év szünet után új Cserhát-turistatérkép készült, a Cartographia Kft. gondozásában. Hosszú előkészületek, helyszínelések, bejárások és persze további terepi munkák: jelzésfestések, oszlopállítások előzték meg a nyomdába adást. A térkép több mint 100 km új turistautat tartalmaz.
 
 

Középfokú túravezető tanfolyam 2011

A Budapesti Természetbarát Sportszövetség tanfolyami kiírása

A Budapesti Természetbarát Sportszövetség 2011-ben is megrendezi a középfokú - bronzjelvényes - túravezető tanfolyamát. 

 

Új turistatérkép a Maroshátról - letölthető formában is!

Turistautakat adtak át Tótkomlós, Mezőhegyes és Magyarcsanád térségében
2010. október 15 és 17 között Nagyér község adott otthont a Marosháti túraútvonalak elnevezésű regionális pályázat bemutató túrájának. Az MTSz-t a Békés, illetve a Csongrád megyei Természetbarát Szövetség tagjai képviselték. A rendezvényen bemutatták az új, korábban soha ki nem adott Maroshát turistatérképet és a hozzá kapcsolódó információs füzetet. Az új turistatérkép az internetről is letölthető JPG vagy PDF formátumban.

MAJÁL-utak avatása Miskolcon

szabadidős rekreációs utak átadása
Október közepén került sor Miskolcon a Majál-utak megnyitó túrájára.
Mi az a Majál-út? Nem kimondott túristaút. Inkább a mozgásra vágyó, ámde kevesebb idővel rendelkezők számára létrehozott szabadtéri gyalogos, kerékpáros, jogging, vagy nordic walking útvonalak. E rekreációs utak úgy lettek kialakítva, hogy a mozogni vágyó miskolciak lakhelyükhöz közel találjanak ösvényt, utat, zöld alagutat, ahol mozogni jó.

 

Szarvasnál változik az AK útvonala

Tilos az átjárás a Szarvasi Hármas-Körös vasúti hídján
A MÁV Pályavasút Üzletág Szegedi Pályavasúti Területi Központja levélben fordult szövetségünkhöz, melyben kérik a Szarvasi Hármas-Körös vasúti hídján való Alföldi Kéktúra útvonalának törlését.
A hidat nem nyitották meg a gyalogos közforgalom előtt, ezért a szolgálati járdákat csak és kizárólagosan a MÁV Zrt. szakszolgálatainak alkalmazottjai hsználhatják.

Zajlik a Szövetség szervezeti átalakítása

Ülésezett az MTSZ ügyvezető elnöksége
2010. október 7-én a Magyar Természetbarát Szövetség székházában rendes havi ülésén a szövetség szervezet-átalakításának kérdéseivel foglalkozott az ügyvezető elnökség.

Ismét látogatható a Petőfi-kilátó Bánkúton,

a Bükkben
                                                               

Új turistaút készült a Baranyai-dombságban

Új turistaút vezet Erdősmárokra
Egy 2,5 km hosszú zöld négyzet jelzés vezet Erdősmárokra.

Szállásdíj kedvezmény két baranyai kulcsosházban

Megállapodás két turistaházzal a Baranyai-dombságban

Új megállapodás született két baranyai kulcsosház kezelőjével.
 

Meghívó - Ifjúsági Vezetők Országos Találkozója

Veszprémben rendezik az idei találkozót
A Természetjáró Fiatalok Szövetsége és az Édesvíz Természetbarát Egyesület Veszprémben 2010. november 12.-14. között rendezi meg az IVOT-ot az Ifjúsági Vezetők Országos Találkozóját.

Jó hír kerékpárosoknak

Újra lehet kerékpározni Pap-rét és a szentendrei Sztaravoda között
A Pilisi Parkerdő Zrt. feloldotta a látogatási tilalmat a Pap-rét és Sztaravoda közötti aszfaltozott erdészeti úton. Az útszakaszt a tavaszi viharos időjárás következtében kellett lezárni, mivel a „Horthy-garázs” nevű részen kb. 15 m hosszú útszakaszon lecsúszott az út töltése illetve padkája. A kedvezőtlenül csapadékos időjárás miatt a helyreállítás mostanáig húzódott.

A Szent Márton Úthoz kapcsolódó túraesemények

Új igazolófüzet, avatótúra Baranyában, gyaloglás Budapesten
A Szent Márton út szervezői 2010. október 1-én bemutatták a Via Sancti Martini útvonal  Kercaszomor és Rajka közötti szakaszának igazolófüzetét. A térképes kiadvány megvásárolható a szombathelyi Tourinform Irodában (ára: 600 Ft). Aki szeretné megvenni a füzetet, de nem tudja felkeresni az irodát, küldjön e-mailt az info kukac viasanctimartini pont eu címre.

Veszprém – Győr ajándék menetjegy akció

Már 2 retúrjegyért 2 db egy útra szóló jegyet adnak
A Cuha-völgyi Bakonyvasút Szövetség menetjegyvásárláshoz kötött ajándék menetjegy akciót hirdet a Veszprém-Győr, és Zirc-Veszprém viszonylatban vasúton utazóknak.

Utazzon a Győr-Veszprém vasútvonal bármely vonatával Győrből Veszprémbe*, vagy Zircről Veszprémbe kétszer oda-vissza vagy négyszer egy úton, és a leutazott teljesárú, vagy kedvezményes (de max. 50% kedvezmény mértékű) menetjegyeket (2 db menettérti vagy 4 db egy útra szóló) levélben küldje el a Bakonyvasút Szövetség 1502 Budapest, Pf. 394 címre.

Figyelem! Költözés

Új helyre költözik a szövetség központja
Tájékoztatjuk minden kedves tagunkat és az érdeklődőket, hogy a Magyar Természetbarát Szövetség - az Elnökség döntésének megfelelően - október hónapban új helyre költözik, mert a Bajcsy-Zsilinszky úti ingatlant több évre bérbe adjuk.

Közép Magyarországi Természetbarát vezetők tanácskozása

Elindult a közös munka
 2010. szeptember 28-án, a Budapesti Természetbarát Sportszövetség rendezésében a Pest Megyei Természetbarát Szövetség részvételével sor került a Közép-Magyarországi Természetbarát Vezetők tanácskozására. A rendezvény célja a két természetbarát szövetség napi munkájának összehangolása, kapcsolati rendszerének és igényeinek felmérése illetve bemutatása volt. 

Szavazz az Év Fájára!

Október 30-ig lehet voksolni az interneten
Az Ökotárs Alapítvány zsűrijének döntése alapján 13 fa jutott tovább a tavasszal indult Év Fája verseny nyilvános döntőjébe. Az első fordulóban az országból 125 fát neveztek interneten magánszemélyek, civil szervezetek és önkormányzatok, amelyek közül a legfiatalabb egy, a legidősebb 800 éves volt. ( a kép forrása: www.okotars.hu)

Jelzésfelújítás Bakonybél környékén

30 km-en újultak meg a jelzések
A Veszprém Megyei Természetbarát Szövetség turistáira 1000 kilométer hosszú turistahálózat fenntartási feladata nehezedik, ám az utóbbi években e nélkülözhetetlen feladatra elapadtak a pénzforrások. A jelzések pedig kopnak, néha a gazdálkodók sem kíméletesek a jelzéses fákkal.

A Tihanyi-félsziget új jelzései

Az újabb térképeken is megjelennek a BTHE friss jelzései
A Balaton-part első téli megmérettetése a februári sikeres rendezésű Téli Tihany teljesítménytúra volt. A túrát előkészítő tájbejárást beárnyékolta a Tihanyi-félsziget jelzéseinek siralmas állapota.

Hazánk talán leglátogatottabb faluja gyönyörű központtal bír, az azt közvetlenül körülvevő táj is kiváló, de turista legyen a bakancsában, aki eltalál a félsziget távolabbi jelzett turistaútjain.

A Zselicben volt a Régiós találkozó

Régiós találkozó
A Zselicben volt a Régiós találkozó

Szakvezetéses túrák a Szársomlyóra

Változott a látogatási rend
Ezúton tájékoztatjuk kedves túratársainkat, hogy 2010. október 15-től csak előzetes
időpont-egyeztetést követően van lehetőség a Szársomlyó meglátogatására.

Megkezdődött a "Természetvédő Természetjáró Hálózat” szervezése

A Természetvédelmi Bizottság tájékoztatója
A Társadalmi Erdei Szolgálat, majd az azt követő Természetvédelmi Szolgálat hagyományait folytatva, a jelenlegi technikai lehetőségeket alapul véve, a Természetvédelmi Bizottság javaslatára, és az elnökség jóváhagyásával megalakul a
"Természetvédő Természetbarát " Hálózat.
 
Ezzel kapcsolatos információk találhatók és letölthetők a természetvédelem szakági oldalon.

Túravezetők Klubja

Meghívó nem csak túravezetőknek
A BTSSZ "Rockenbauer Pál" Túravezetők Klubja szeretettel meghív minden túravezetőt és túrázót soron következő klubnapjára

2010. október 11-én hétfőn 16,30-kor

Cím: Budapest, V.ker. Arany János u. 10. II.em.

I. Téma: Dolomitok
Előadó: Németh Imre

II. Téma: Magyarországi Nemzeti Parkok II. Őrség
Előadó: Gyenes Károly

Minden érdeklődőt szeretettel várunk!

Szép erdőt, mezőt!

Bencze Éva klubvezető

Természetjárók Napja - képes összeállítás

Telek György így látta Európa Kulturális Fővárosát a Természetjárók Napján
Természetjárók Napja

Idősek Világnapja

Látogatás a Pintérkerti-arborétumban
Idősek Világnapja

Látogatás szakvezetéssel a Pintér-kerti Arborétumban
 
2010. október 1., péntek


A Duna-Dráva Nemzeti Park Igazgatóság szeretettel meghívja Önöket
2010. október 1-jén, az
IDŐSEK VILÁGNAPJA
alkalmából a Pintér-kerti Arborétum megtekintésére.

A látogatók szakvezető kíséretével ismerhetik meg a kert életének sajátosságait,
az ősz színeiben pompázó növényvilágot.

A szakvezetések 10.00 és 14.00 órakor indulnak a bejárattól,
melyeken a részvétel nyugdíjasoknak ingyenes.

Meghívó a Baranyai Zöldtúra avatására

Új turistautat avatunk a Baranyai-dombságban
"Erdősmecskétől Máriakéméndig..."

Sikeres volt az első Sárrét teljesítménytúra

Új teljesítménytúrát rendeztek Békés megyében
Nagy sikerrel zárult a szeptember 11-én Köröladányból induló, első alkalommal megrendezett, és reméljük, hagyományt teremtő Sárrét 15, Sárrét 30 elnevezésű teljesítménytúra, a helyi Rockenbauer Pál Természetbarát Kör rendezvénye.

Világ Gyalogló Nap 2010. okt. 9-10.

Több mint 50 helyen az országban
A Magyar Szabadidősport Szövetség október 9-én és 10-én a gyaloglás szerelmeseit veszi célba: a világ 60 országához hasonlóan hazánkban is sort kerítenek a Világ Gyalogló Napra, azaz a World Walking Day-re.

Halad a Hoffmann-kunyhói (kerékpáros) út helyreállítása

Októbertől járható a Pilismarót - Két-bükkfa-nyereg közti erdei út
Számos útépítő szakember és munkagép dolgozik azon, hogy a tavaszi viharok idején megrongálódott, Pilismarótról Dobogókő irányába haladó erdészeti út - amely egyben kerékpározásra kijelölt útszakasz – helyreállítása október közepére elkészüljön. A munkálatok a terveknek megfelelően haladnak.

Természetjárók Napja képekben

Pécs, Széchenyi tér
2010 szeptember 18. szombat 12. 00 óra

Új turistautak készültek Baranya megyében

Új gyalogtúra útvonalat festettek fel Baranyában
Elkészült az új zöld sáv jelzésű turistaút a Baranyai-dombságban Erdősmecskétől Máriakéméndig.

Sikeres vaddisznóbefogások a budapesti XII. kerületben

Több, mint 50 vaddisznót fogtak be lakott területen
A Pilisi Parkerdő Zrt. Budapesti Erdészete nyár óta több mint 50 vaddisznót fogott be sikeresen a XII. kerületben. Az erdőterülettel szomszédos kertekben okozott károk miatt egyre több a lakossági bejelentés a térségben, ezért szükséges a vaddisznó állomány apasztása, melynek legkíméletesebb és hatékony módja az állatok befogása. A befogott vaddisznók a lakott területektől távolabbi erdőterületen természetes élőhelyükre kerülnek vissza.

A Gemenci Kisvasút napja 18-án

Hajtányozás, szarvasbőgés, gyalog- és kerékpáros túrák
Milyen a nosztalgia gőzmozdony belülről? Hogyan kell hajtányozni? Micsoda koncertet adnak szarvasbőgéskor a gímbikák? Mindezt megtapasztalhatják mindazok, akik úgy határoznak, hogy 2010. szeptember 18-án a gemenci erdőgazdasággal együtt ünneplik Európa legnagyobb összefüggő ártéri erdején keresztülvezető Gemenci Erdei Vasút napját.

A játszóházat, íjászbemutatót, mézkóstolót és mézvásárt, fotókiállítást, gyalog- és kerékpártúrát, sétahajózást és aszfalt rajzversenyt is magába foglaló programsorozat a Pörbölyi Ökoturisztikai Központ mellett több helyszínen is várja a kicsiket és a felnőtteket egyaránt.
 

Alig lesz hosszú hétvége 2011-ben

Szinte minden ünnepnap hétvégére esik jövőre
A túrázók számára mindig fontosak a hosszú hétvégék. Ilyenkor lehet ugyanis szabadságolás nélkül megúszni egy három- vagy négynapos túrát. Sajnos a 2011-es évben alig lesz ilyen alkalom, a hétfői ünnepek (húsvét, pünkösd) kivételével.

Alpannonia® túrarendezvények a Kőszegi-hegységben

Határtalan túrák a nyugati végeken
Kőszeg Város Önkormányzata sikeresen pályázott az "Alpannonia® - Határon átnyúló Prémium Turistaút előkészítése és kialakítása Kőszegtől Semmeringig és tovább a Joglland Waldheimat régióba" című, az Ausztria-Magyarország Határon Átnyúló Együttműködési Program 2007-2013 keretében megvalósuló projektre.
 

Meghívó a Pécs Természeti értékei című konferenciára

Konferencia Pécsett
A Mecsek Egyesület rendezvénye

Teljes zár a Hoffmann-kunyhói úton

Kerékpárosok figyelem!
Az útszakasz teljes lezárása mellett zajlik a napokban a Hoffmann-kunyhói út helyreállítása. A Pilismarótról Dobogókő irányába futó, egyébként kerékpározásra is igénybe vehető utat még ezen a hétvégén is balesetveszélyes látogatni, a beszakadt aszfalt helyén lévő munkagödröt munkagépek foglalják el. 

Városnéző séták a Természetjárók Napján

Természetjárók Napja Pécsett
A Baranya Megyei Természetbarát Szövetség és az EKF PÉCS2010 Menedzsmentközpont önkéntesei felajánlják segítségüket a Természetjárók Napja rendezvényhez kapcsolódó (a 12 órakor kezdődő ünnepség előtti vagy utáni órákra) városnéző sétákhoz a rendezvényre érkező természetbarátok számára.

Lezárásra került a Petőfi-kilátó a Bálványon

Bükk-hegység, Bánkút
 Balesetveszély, illetve felújítás miatt lezárásra került a Petőfi-kilátó a Bálványon.                                              
 
         
Belépés, regisztráció
Honlapunk adatai
 • 5 025 regisztrált felhasználó
 • 2 394 hírlevél előfizető
 • 343 természetjáró szervezet
 • 2 277 turistaút szakasz
 • 12 795 km turistaút
 • 138 túramozgalom
 • 3 969 túramozgalom teljesítő
 • 5 esemény
 • 2 928 megjelent cikk, hír
 • 268 belső oldal
 • 2 231 egyéb dokumentum
Eseménynaptár
Hírlevél

captcha

Keresés
Címkefelhő
Kövess minket!
RSS  Facebook Twitter