2023. március 22., szerda - Beáta, Izolda
Magyar Természetjáró Szövetség
mtsz.org »Kezdőlap
Magyar Természetjáró Szövetség

Archív cikkek

Az alábbi lista azokat a nyitólapon megjelent korábbi cikkeket tartalmazza, amelyek:

- régebben jelentek meg, bár tartalmuk még nem feltétlenül avult el,
- korábbi eseményt harangoznak be, ezért tartalmuk az esemény befejezése után már nem aktuális.

Ezeket a cikkeket archívként őrizzük meg, tartalmukat tovább nem frissítjük. Mindez nem jelenti azt, hogy cikkekben leírtak már biztosan nem igazak.


OKT50 – Boldogkőváraljától Mogyoróskáig

56. nap – 2011. 08. 08. A kilencedik szakasz első napja
Nagyon jókedvű társasággal indultunk útra a IX. hét első napján. A végigvándorlók vidámak, mintha nem is nyolc hete lennének úton. Persze a Boldogkőváralján tartott bográcsozás is jótékony hatású volt kedélyekre.

Kiemelt híreink

OKT50 – Fancsaltól Boldogkőváraljáig

55. nap – 2011. 08. 07. A nyolcadik szakasz hetedik napja
Ezen a napon is jó időre ébredtünk, és új lendülettel vágtunk neki a hét és a hétvége sokak számára búcsúnapjának. Fancsaltól Abaújdevecserig kivételes módon együtt haladt az egész társaság, így lehetett érzékelni a tömeg mivoltát. Encsen feltöltöttük élelmiszerkészleteinket, majd az édesszájúak a vidék legjobb cukrászdájában élvezhették a megérdemelt falatokat, ahol még csatlakoztak hozzánk páran.

OKT50 – Irotától Fancsalig

54. nap – 2011. 08. 06. A nyolcadik szakasz hatodik napja
A mai napon is napsütéses időnek ígérkező reggelen kétfelé oszlottak a vándorlók. A csapatlétszám maradt, de néhány ember cserélődött, jöttek-mentek a két nap folyamán.

OKT50 – Bódvaszilastól Irotáig

53. nap – 2011. 08. 05. A nyolcadik szakasz ötödik napja
A híres-hírhedt csereháti szakasz első napjára meglepően nagy létszámú társaság gyűlt össze Bódvaszilason, hogy nekivágjon a karsztvidék után következő dimbes-dombos tájnak. A reggeli eligazításkor elhangzott tájékozódási nehézségekre utaló intelmekre viszont sajnos kevesen hallgattak a nap során.

Erdei gonosz festi le a turistajeleket

A Zalai Hírlap cikke
Nem csak a zalai természetjárók kedélyeit borzolja az az egyelőre ismeretlen elkövető, aki Valkonya és Borsfa között rendszeresen lefújja fekete festékkel a turista jelzéseket.

Sportcélú fejlesztések támogatására nyílt újabb pályázati lehetőség

A Dél-alföldi régió civil szervezetei számára
A Dél-alföldi régió lakosságának egészségtudatos életmódját támogató civil szervezeteknek nyílt pályázati lehetőség 456 millió forint keretösszeggel a Dél-alföldi Regionális Operatív Program „A régió lakosságának egészségtudatos életmódját támogató civil szervezetek infrastrukturális feltételeinek fejlesztése” című pályázati konstrukciójában.

OKT50 - Jósvafőtől Bódvaszilasig

52. nap - 2011.08.04. - A nyolcadik szakasz negyedik napja - KÉPEKKEL FRISSÍTVE!
Az előző napi pihenő után mindenki tele volt élménnyel. Sokan mentek barlanglátogatásra, egyöntetűen állították, hogy csodálatos volt a barlangi fényjáték, a zene, és persze a cseppkövek. Reggel 34-en indultunk útra.

OKT50 - Jósvafő (pihenőnap)

51. nap - 2011.08.03. - A nyolcadik szakasz harmadik napja
Az újabb pihenőnapon - elsősorban a jó időnek köszönhetően - ismét a felszerelések karbantartásának és a ruhaneműk mosásának jutott főszerep.

Zöld Forrás 2011 pályázat

Augusztus végéig lehet pályázni
A Vidékfejlesztési Minisztérium stratégiai társadalmi partnerei közreműködésével elkészítette a 2011-es Zöld Forrás Pályázati felhívást és mellékleteit. A forrásra a Nemzeti Környezetvédelmi Program céljai megvalósításában közreműködő közhasznú civil szervezetek pályázhatnak.

OKT50 - Zádorfalvától Jósvafőig

50. nap - 2011.08.02. - A nyolcadik szakasz második napja - KÉPEKKEL FRISSÍTVE
A szakasz második napján voltak, akik -sajnos, más dolgaik miatt- elhagytak bennünket, de helyettük jöttek újabb túrázók. Velük egy lelkes kutyus is, aki bizony mondhatom: igazán élvezte az utat. A túrázók már kevésbé; dagasztottuk a sarat rendesen. Nem beszélve az esőről, ami egészen Aggtelekig kitartott.

OKT50 - Putnoktól Zádorfalváig

49. nap - 2011.08.01. - A nyolcadik szakasz első napja - KÉPEKKEL FRISSÍTVE!
Az OKT50 csapata megérkezett Putnokra, Gömör kapujába. A bemutatkozás után átvettem a stafétát Marikától, a hevesi szakasz túravezetőjétől. Reggel 23-an indultunk a Szörnyű-völgy felé, utunkra.

Meghívó az OKT 50 záró rendezvényére

Hollóháza, augusztus 13. szombat

A Magyar Természetbarát Szövetség 50 évvel ez előtt vette át az Országos Kéktúra szervezését és irányítását a Lokomotív Turista Egyesülettől. Ebből az alkalomból 60 napos jubileumi vándorlást hirdettünk, amelynek záróünnepsége augusztus 13-án, szombaton 16 órakor kezdődik Hollóházán, a Fazekas Ház udvarán.
 

Pályázat: belföldi szálláshelyek és vízitúra táborhelyek kialakítása

Augusztus 31-ig lehet pályáznia NEMFI-nél
Pályázati felhívás az ifjúsági turizmus és természetjárás céljaira szolgáló belföldi szálláshelyek, különösen a vízitúra táborhelyek kialakításának és fejlesztésének támogatására.

OKT50 - Dédestapolcsánytól Putnokig

48. nap - 2011.07.31. - A hetedik szakasz hetedik napja - FRISSÍTVE!
Végre egy nap, amely nem esővel kezdődik! Miután elhagytuk kiváló szálláshelyünket, megkezdődött a hosszú aszfalttaposás… Vasárnap lévén csak egyetlen élelmiszerbolt volt nyitva a településen, itt a túrázók többsége feltöltötte készleteit, majd hosszú léptekkel megindultak a Lázbérci-víztározó irányába.

OKT50 - Bánkúttól Dédestapolcsányig

47. nap - 2011.07.30. - A hetedik szakasz hatodik napja - FRISSÍTVE
Esőisten egész éjjel siratott bennünket… Reggelre a Bükk alkirálya, a Bálvány palástot terített magára, de ezt nem bársonyból, hanem ködből szőtték az erdő tündérei. A csorgó-csöpögő idő ellenére vidáman gyülekezett a csapat indulásra a szálláshely társalkodójában, majd rutinból álltunk be a mindennapi fotózkodáshoz…

Felkerültek honlapunkra a baranyai jelvényszerző túramozgalmak

Baranyai túramozgalmak
A TÚRAMOZGALMAK  menübe felkerültek a Baranya megyében szervezetten meghirdetett túramozgalmak.

Elkészült az új Mecsek térkép

Már a boltokban is kapható az új Mecsek térkép
Kiadta a Cartographia Kft. az új Mecsek turistatérképet.

OKT50 - Bélapátfalvától Bánkútig

46. nap - 2011.07.29. - A hetedik szakasz ötödik napja
Kis öröm is öröm! Ma reggel nem esett induláskor… sem. Bélapátfalván begyűjtöttük a régi cementgyári vasúti megállónál a rajzos fémbélyegzőt, majd megtöltöttük ivóalkalmatosságainkat a Lóczy-forrásból. Elindultunk az OKT legeslegtöbb, 1119 méter szintemelkedésű szakaszára. Természetesen most is fölfelé, a katonasírokhoz.

OKT50 - Szarvaskőtől Bélapátfalváig

45. nap - 2011.07.28. - A hetedik szakasz negyedik napja
Reggel újabb csatlakozók érkeznek Szarvaskőre. Bartha Győző polgármester úr szívhez szóló szavakkal búcsúztatja a kis csapatot, közös fotózás, majd rajt…

OKT50 - Siroktól Szarvaskőig

44. nap - 2011.07.27. - A hetedik szakasz harmadik napja
Reggel hét körül ma is leszakadt az ég: dézsából az áldás. De odafönn figyelemmel kísérték a vándorcsapat útját, mert a siroki várnál már sütött a Nap.

Kaland 3 Keréken

Evobike körtúra
Július 17-én 2 szekszárdi fiú, a Kaland 3 Keréken Evobike körtúra csapatának tagjaként nekivágott hazánk megkerülésének. Céljuk, hogy a közel 4000 km-es Országos Kerékpáros Körtúrát 40 nap alatt teljesítsék.

OKT50 - Kékestetőtől Sirokig

43. nap - 2011.07.26. - A hetedik szakasz második napja
A mátrai "hullámvasutazásra" Kékestetőn, a szanatórium főbejárata előtt gyülekeztek a résztvevők. A 17 fős csapat Vörös Tamás túravezetővel az élen, szemerkélő esőben, nyolc óra után néhány perccel indult útnak.

 

OKT50 - Ágasvártól Kékestetőig

42. nap - 2011.07.25. - A hetedik szakasz első napja
Ágasváron a Nógrádi természetjárók a Heves megyeieknek adták át a túra vezetését. Előző nap Csávás István megyei elnök köszöntötte a Mátrába és Heves megyébe érkező kéktúrásokat. Reggel a kis csapatunk az esőfelhők leple alatt gyülekezett az Ágasvári Turistaház előtt az indulásra várva. A csomagok összekészítése, sátorbontás, pecsételés, „leltárfelvétel”, köszöntések, majd a fényképek elkészítése után jött a búcsúzás.

Túravezetői beszámoló az OKT50 V. szakaszáról

Piliscsaba és Nógrád között az Országos Kéken

Az V. szakasz túravezetőjeként készítem az MTSZ és a BTSSZ részére ezt a tájékoztatást a Piliscsaba - Nógrád közötti 120 km–es OKT 50 vándorlásról. Amit vállaltam, azt a legjobb tudásom szerint teljesítettem - és mindezt balesetmentesen.
 

OKT50 - Sámsonházától Ágasvárig

41. nap - 2011.07.24. - A hatodik szakasz hetedik napja
A Sámsonháza - Ágasvár szakasz 17 km-es távja nem tűnik túl soknak, de a több mint 800 méteres szintkülönbség azért komoly kihívás elé állította a túrázókat. A csapat Sámsonházáról  Mátraverebély – Szentkút felé vette az irányt, amely határainkon túl is ismert búcsújáró és kegyhely. Túrázóink megtekintették a két-tornyú barokk stílusú Nagyboldog Asszony templomot, amely 1970 óta bazilika minorként működik. Néhányan részt vettek a templom szentmiséjén is.

OKT50 - Hollókőtől Sámsonházáig

40. nap - 2011.07.23. - A hatodik szakasz hatodik napja
Hollókőn a polgármester búcsúztatta a Sámsonházára induló 50 fős csapatot, akiket már népes delegáció várt Alsótoldon a Bableves Csárdánál. Itt a Nógrád megyei természetjárók és a környék önkormányzatainak adományaiból egy emléktábla felavatására került sor, amely az Országos Kéktúra Jubileumi vándorlásának állít emléket.

OKT50 - Hollókő - pihenőnap

39. nap - 2011.07.22. - A hatodik szakasz ötödik napja
A pihenőnapon szabadprogram keretében többen megtekintették a falu nevezetességeit és a várat, de sokan a felszerelés rendbetételével, mosással, töltötték a nap jelentős részét. Este az önkormányzat és a nógrádi turisták a híres palóc („vasas”) szalonnasütésre hívták a csapatot, mikor is nem nyárson, hanem két fémlap között pirítják a szalonnát és csorgatják a zsírt az előre megpirított kenyerekre.

OKT50 - Terénytől Hollókőig

38. nap - 2011.07.21. - A hatodik szakasz negyedik napja
Terényből az országutat követve halad a kék jelzés egy jó darabig, aztán Cserhátsurány után fordul az erődbe, itt az emelkedőn egészen a piros jelzésig kaptattak fölfelé túrázóink, majd
Nógrádsipek felé vették az irányt.

OKT50 - Kétbodonytól Terényig

37. nap - 2011.07.20. - A hatodik szakasz harmadik napja
A Kétbodony – Terény közötti közel 20 km-es szakasznak 26 túrázónk vágott neki. A Cserhát turistaháztól indultak és egy jó kis kaptató után az egész hegység névadójának csúcsára, a Cserhát-tetőre értek.

OKT50 - Ősagárdtól Kétbodonyig

36. nap - 2011.07.19. - A hatodik szakasz második napja
Ősagárdról reggel 8.00 órakor indult 28 túrázó a Kétbodony felé vezető 20 km-es útra. Felsőpetényben – bár csak a kerítésen kívülről – megtekintették az Almássy kastélyt, ahol 1956-ban Mindszenthy Józsefet házi őrizetben tartották. Innen Alsópeténybe vezetett az útjuk, ahol megnézték a Werbőczy gúlát. A település birtokosan Werbőczy István földbirtokos volt, aki a legenda szerint itt írta híres törvénykönyvét, a hármas könyvet.

OKT50 - Nógrádtól Ősagárdig

35. nap - 2011.07.18. - A hatodik szakasz első napja
A Nógrád megyei szakasz első napján 32 túrázó indult el a nógrádi vasútállomásról, a helyi önkéntes tűzoltók szirénájának hangjára. Útjuk először a Nagy-kő-hegyre vezetett, majd a Lokomotív pihenőhely érintésével Katalinpusztára érkeztek. Itt Rockenbauer Pál kopjafájánál rövid megemlékezést és koszorúzást tartottak. Ezen a programon már több mint 50 főre nőtt a résztvevők száma.

Új Széchenyi Terv pályázat nyílt a hazai turizmus fejlesztéséért

Akár természetjáró eseményekkel is lehet pályázni
A Nemzeti Fejlesztési Minisztérium által meghirdetésre kerülő, igen népszerűnek ígérkező hazai forrású pályázat célja a belföldön megvalósuló nemzetközi és országos hatókörű, turisztikai vonzerővel bíró rendezvények támogatása.

Sajtómegjelenések az OKT50-ről

A Jubileumi Kéktúra Vándorlásról készült cikkek, videóriportok - FRISSÍTVE 2011.07.27.
Az OKT50 jubileumi Kéktúra vándorlásról készült cikkek, videók válogatása.

41.Nemzetközi és Országos Túrakerékpáros Találkozó

Folytatódik a bringások fesztiválja Békésen
A zord időjárás sem tántorította el a túrakerékpárosokat a programokon való részvételtől, a meg-meg újuló esők ellenére is indultak a túrák. A szervezők nem kis meglepetésére folyamatosan indultak a résztvevők, bár kisebb létszámban. Elmondható, hogy "őrültek", de vidámak....

OKT50 - Kisinóctól Nógrádig

34. nap - 2011.07.17. - Az ötödik szakasz hetedik napja
Kisinóc, reggel 6 óra: a társaság ébredezik. Van, aki korán szeretne indulni a mai napra jósolt nagy meleg, no meg az erős emelkedő miatt. Felállítjuk irodánkat a terasz előtt és kezdődik a munka. A társaság kisebb csoportokban vág neki a 21 km-es és 861 m-es szintkülönbségű útnak.

Stratégiai kérdések a napirenden

Ülésezett a Magyar Természetbarát Szövetség Ügyvezető Elnöksége
2011. július 13-án, szerdán, az üléstervben szereplő időpontot követően egy héttel, összeült az MTSz Ügyvezető Elnöksége (Ü.E.). A nyári szabadságok ellenére, Bornemisza Miklós elnökhelyettes kivételével, teljes létszámban megjelentek az ügyvezetés tagjai. Így Szabó Imre elnök úr, Pusztay Sándor és dr. Kovács Mátyás elnökhelyettest, Kovács Tamás, Vajk Ödön és Baronek Jenő alelnököt, Duró Imre igazgatót, Pálmai Vencel szakági titkárt és Vidovenyecz Zsolt elnökségi tagot, mint meghívott vendéget üdvözölhette az ülés megnyitójában.

41. Nemzeközi Túrakerékpáros Találkozó

Ismét találkoztak a bringások...
Ebben az évben Békés-Dánfok adott otthont a Nemzetközi Túrakerékpáros Találkozónak, melyet a békési FETA (Fenntartható Térségért Alapítvány) szervezett Gyebnár Péter és segítőinek közreműködésével. Számos túrat készítettek elő, hogy lehetőséget adjanak a térség turisztikai látnivalóinak megismerésére.

Változás a DDK útvonalán

Dél-Zalában változott a DDK útvonala
Most kaptuk a hírt Strausz Ferenctől, a Kanizsa TSE elnökétől, miszerint két kisebb módosítást hajtottak végre a Rockenbauer Pál Dél-dunántúli Kéktúra útvonalán.

OKT50 - Visegrádtól Kisinócig

33. nap - 2011.07.16. - Az ötödik szakasz hatodik napja
Reggel 7 óra, indulásra kész a társaság. Az éjszakát a volt Jurta táborban – most a Pilisi Parkerdő ZRt. Mogyoróhegyi Erdészeti Erdei iskolája – töltöttünk. Jól járható panoráma úton, a Salamon-tornyon keresztül jutunk le a Visegrádi komphoz.

Két vándor

44 nap az OKT-n
A két fiatal vándor (név szerint: Boros Eszter és Róka József) 2011. július 22-én elindul, hogy egyben végigjárja az Országos Kéktúrát Hollóházától Írott-kőig, ahova várhatóan szeptember 4-én érkeznek meg. A feladat nem lesz könnyű: napi kb. 26 km és a teljes felszerelés végigcipelése nehezíti az amúgy is nagy vállalkozást.

Képes beszámoló a XXII. TEGYOT – TEDOT-ról

A főszervező Magyar Emőke tollából, a rendezőcsapat nevében
A Természetjáró Gyerekek és Diákok XXII. Országos Találkozójára 2011. július 3. és 8. között Sárospatakon került sor. Az ötletgazda Búzás Károly, a főszervezők Magyar Emőke és Kriston Zoltán voltak. Az előkészítő munkák még 2009-ben elkezdőd-tek, a munka dandárja 2011. elejétől folyt. A szervezők a rendezvénynek önálló honlapot készítettek, melyen kvízkérdések formájában segítették a találkozó résztvevőinek felkészülését.
 

 

OKT50 - Dobogókőtől - Visegrádig

32. nap - 2011.07.15. - Az ötödik szakasz ötödik napja
Ez a nap is jól kezdődik. Éjjel 3 óra. Úgy látszik Szent Péter apánk nem bír magával vagy kedve támadt egy kis tekézésre, mert csattog, villámlik és mennydörög. Eső csak pár csepp esik, ami a port sem veri el. Az alvásnak vége. Csak szendergünk és forgolódunk pirkadatig.

OKT50 - A Rozália téglagyártól Dobogókőig

31. nap - 2011.07.14. - Az ötödik szakasz negyedik napja
A pihenőnap után felfrissülve, kipihenten kezdenek el szállingózni túratársaink. A mai napra tervezet táv 22,2 km 1058 m szinttel. Már az indulásnál tudatosul bennünk, hogy az erre a szakaszra rekord meleget és erős UV sugárzást jósoló meteorológusok előrejelzése beválik.

2011. szeptember 8-11. - Az Év vidéke programsorozat zárása Rozsnyón

Várják a magyar turistákat is az Aggteleki-karszt túloldalán - jelentkezési lap és program mellékelve!
Meghívó a Szlovák Turisták Klubja 3. találkozójára:

2011. szeptember 10. - Dievčenská skala (Szlovák Karszt – Szilicei Fennsík - az Aggteleki karszt szlovák oldala)

A találkozóra "Az év vidéke 2010/2011" elnevezésű projekt ünnepélyes befejezéseként kerül sor az Európai Turisztika Napja keretén belül 2011. szeptember 9. és 11. között Rozsnyón és környékén.

A Komárom megyei Szövetség jelentése az OKT50-ről

Megújult a kéktúra ezen szakasza
A Komárom-Esztergom Megyei Természetbarát Szövetség, illetve a IV. szakasz felelőse nevében tájékoztatom az MTSz-t, hogy a Jubileumi OKT 50 vállalt kötelezettségeit teljesítettük: a 130 km-es utat bejártuk Bodajk - Piliscsaba között. Túravezetőink saját szakaszaikat bejárták, a jelzéseket felújitottuk (30 km Fejér megye, 100 km KEM).

Kéktúra bélyegző helyének változása Kab-hegyen

Továbbra is elérhető az OKT bélyegző Kab-hegyen

  A Déli-Bakonyban lévő Kab-hegyen az erdészház eladásra került és a nagy fát is kivágták, ezért a bélyegző helye nem volt biztosítva. A dolgozók ideiglenesen áthelyezték a kettős villanyoszlopra, majd a bekerítés után a szemben lévő garázs ablakába tették.
A bélyegzési lehetőség folyamatosan megvolt, de ennek ellenére néhányan nem találták meg az utóbbi két hétben.
 

Koszorúzás Katlinpusztán, emléktábla avatás a Bableves csárdánál

A Nógrád Megyei Természetbarát Szövetség rendezvényei az OKT50-en
Az Országos Kéktúra 50 éves jubileumi vándorlása keretében Nógrád megyében két alkalommal is lesz külön esemény. 2011. július 18-án 11 órakor Szendehely - Katalinpuszta mellett koszorúzással egybekötött megemlékezést tartanak a Rockenbauer Pálnak emléket állító kopjafánál. A másik esemény a Bableves csárdánál lesz 2011. július 23-án 10 órakor, amikor egy emléktábla kerül felavatásra az OKT50 tiszteletére.


 
1938-as Szent István Vándorlás egyik állomása,
a Bableves Csárda

OKT50 - Budapest, Csillebérc (pihenőnap)

30. nap - 2011.07.13. - Az ötödik szakasz harmadik napja
Ma a KÉK túrázok pihenő napot tartottak. 1 résztvevő kivételével mindenki hazament, és majd a holnapi napon csatlakozik a túrához.

Tűzgyújtási tilalom

A vidékfejlesztési miniszter országos tűzgyújtási tilalmat rendelt el
Magyarország erdeiben a rendkívül gyors felmelegedés, a kánikulai meleg és a csapadékmentes időjárás miatt fokozott tűzveszély alakult ki, ezért az erdőkre, valamint az erdőterületek határától számított kétszáz méteren belüli területre - átmeneti időre – 2011. július 8-tól a vidékfejlesztési miniszter általános tűzgyújtási tilalmat rendelt el.

OKT50 - Hűvösvölgytől - Rozália téglagyárig

29. nap - 2011.07.12. - Az ötödik szakasz második napja
A levegő kellemesen lehűlt - épp megfelel a mai napra tervezett 14,5 km-es túrának. A kocsink az útvonal bevezetőjénél áll. A résztvevők elkezdenek szállingózni a jelentkezési asztalhoz. 8.45 órára végre elfogy az adminisztráció, és elkezdhetjük a túrát. A létszámunk nem hogy fogyott az előző naphoz képest, de egy hétköznaphoz mérten még nőtt is, vagyis 44 fő, ami nagyon szép létszám.

Belépés, regisztráció
Honlapunk adatai
 • 5 173 regisztrált felhasználó
 • 2 483 hírlevél előfizető
 • 356 természetjáró szervezet
 • 2 277 turistaút szakasz
 • 12 795 km turistaút
 • 139 túramozgalom
 • 3 969 túramozgalom teljesítő
 • 23 esemény
 • 3 142 megjelent cikk, hír
 • 271 belső oldal
 • 2 296 egyéb dokumentum
Eseménynaptár
Hírlevél

captcha

Keresés
Címkefelhő
Kövess minket!
RSS  Facebook Twitter