2022. november 30., szerda - András, Andor
Magyar Természetjáró Szövetség
mtsz.org »Kezdőlap
Magyar Természetjáró Szövetség

Archív cikkek

Az alábbi lista azokat a nyitólapon megjelent korábbi cikkeket tartalmazza, amelyek:

- régebben jelentek meg, bár tartalmuk még nem feltétlenül avult el,
- korábbi eseményt harangoznak be, ezért tartalmuk az esemény befejezése után már nem aktuális.

Ezeket a cikkeket archívként őrizzük meg, tartalmukat tovább nem frissítjük. Mindez nem jelenti azt, hogy cikkekben leírtak már biztosan nem igazak.


OKT50 - Káldról a Szajki-tavak felé

6. nap - 2011.06.19. - Az első szakasz hatodik napja
Sokak szerint ezen a rövidebb, 16 kilométeres szakaszon az átlagosnál kevesebb volt a látnivaló. Izgulni azért volt miért, hiszen egész éjszaka szakadt az eső és az indulás előtt 5 perccel még mindig elkelt az esőkabát. Aztán mintha elvágták volna, s ha rá is kezdett néha-néha, mindig olyankor esett mikor éppen fedél alatt voltunk. Így hát szerencsénk volt.

Kiemelt híreink

OKT50 - Vihar előtti csend

5. nap - 2011.06.18. - Az első szakasz ötödik napja
A sárvári fürdőben felfrissült testünket újabb nagy erőpróba várta szombaton: reggel a majdnem 30 kilométerre lévő Káldra indultunk.

OKT50 - Szelestéről Sárvárra

4. nap - 2011.06.17. - Az első szakasz negyedik napja
Eltelt néhány nap és ez sok mindent megváltoztat az emberben. Az edzettebbek még alig éreznek fáradtságot, türelmetlenek az általuk lassúnak vélt tempó miatt, s bizony olyan is akad, aki már eljutott a holtpontra.

OKT50 - Irány Szeleste!

3. nap - 2011.06.16. - Első szakasz harmadik napja
A Faluház előtti közös fotóval zártuk tömördi programunkat, majd nekivágtunk a Szeleste felé vezető útnak. Az időjárás kegyes volt hozzánk és a beígért eső helyett forró kánikulai nap köszöntött ránk. Néhányan alaposan le is égtek a tűző napon, s mindig jókedvű, Szabadkára való Józsi bátyánk, akivel nagyhangú szócsatákat vívunk esténként egy-egy pohár pálinka mellett, összeszedte a csapat első kullancsát.

OKT50 - Kőszegről Tömördre érkezett az OKT 50 csapata

2. nap - 2011.06.15. - Az első szakasz második napján
Korán keltek ma a kéktúra vándorai. Bár csak 9 órakor indult a csapat, már hét óra körül gyülekeztek a kísérő autó mellett az első hátizsákosok. Rövidesen kiderült, hogy egyáltalán nem méreteztük túl az Autóker Óbudától kölcsönbe kapott Toyota mikrobuszt. Mire mindenki megitta a reggeli kávéját és bepakolta szállítandó felszerelését, bizony csurig volt a busz.

OKT50 - Velemből rajtolt az OKT50 mezőnye

1. nap - 2011.06.14. - Közel 120 természetjáró az írottkői ünnepségen
Már a velemi kipakolásnál látszott, hogy ma nem ússzuk meg eső nélkül. Mégis közel ötvenen regisztráltak az indításkor, majd vágtak neki Ruborits Sándor túravezetőt követve a hegyoldalnak.

OKT50 Tábornyitás Kőszegen

0. nap - 2011.06.13.
A Jubileumi Kéktúra tábornyitására a kőszegi Jurisics Miklós Gimnázium Kollégiumában került sor. A megjelenteket Duró Imre igazgató köszöntötte, aki bemutatta a programot, majd Ispanovity Márton a Kéktúra születésről, Pálmai Vencel a az OKT50 menetrendjéről, Biácsi Tamásné Éva az első szakasszal kapcsolatos tudnivalókról beszélt.

XVIII. Gyalogtúrázók Országos Találkozója (GYOT)

Közel nyolcszáz természetbarát találkozott Sopronban
Immár tizennyolcadik alkalommal keltek útra a Magyar Természetbarát Szövetség hívására a természetjárás szerelmesei, hogy az ország valamelyik gyönyörű vidékén együtt ünnepeljék a pünkösdöt. Idén Sopron adott otthont e nagy hagyományokkal rendelkező szabadidős programnak, amely városismereti sétával és versennyel, vezetett-, teljesítmény- és vegyes (autóbuszos-gyalogos) túrákkal, valamint sokszínű esti programokkal várta a vendégeket.

 

A Wekerle Sándor Alapkezelő közleménye

A korábbi NCA pályázatokkal és a jelenlegi kiírásokkal kapcsolatban
A Közigazgatási és Igazságügyi Minisztériumhoz rendelt források egységes és hatékony kezelése érdekében 2011. január 1-je óta a Nemzeti Civil Alapprogram kezelését a Wekerle Sándor Alapkezelő végzi. Az átadás-átvétel zökkenőmentesen lezajlott, a folyamatban lévő feladatokat az Alapkezelő fennakadás nélkül vette át.

V. Nemzetközi Hegyi Turizmus Szeminárium

Turisztikai konferencia 2011. októberében, Lengyelországban
A világ jelentős részén a hegyi turizmus már a kultúra jól bejáratott része lett. Különösen igaz ez Európára, ahol a hegyi turizmus, mint társadalmi aktivitás már több mint 200 éves múltra tekint vissza. Ez idő alatt a hegyi turizmus életképes és erős pillére lett a kultúránknak, bár néhány formája inkább a tömegesedés és a kommercializálódás útjára lépett.

Talán ezért is tekintenek manapság a hegyi turizmusra mint rombolásra, amely kihívást jelent mind a természeti, mind a kulturális környezetre. Erről a kérdésről rendeznek októberben angol nyelvű konferenciát a szlovák-lengyel határon álló Pieniny-hegységben, testvérszervezetünk, a PTTK szervezésében. (A kép forrása: wikipedia.org)

 

Sajtótájékoztató az MTSz központban

A gyalogtúrás Találkozó és a jubileumi Kéktúra Vándorlás bemutatása
Június 8-án sajtótájékozató volt a Szövetség központjában, amelynek témája a Sopronban megrendezésre kerülő Gyalogtúrázók XVIII. Országos Találkozója és az OKT 50 Jubileumi Kéktúra Vándorlás volt.

Stratégiai döntések születtek

2011. június 4-én ülésezett a Magyar Természetbarát Szövetség Elnöksége
Az ülés napirendjén 8 pont szerepelt. A jegyzőkönyvvezető és a két hitelesítő személye, valamint a napirend elfogadása után az Elnökség az előző ülés jegyzőkönyvét tekintette át, amelyet néhány módosítást követően egyhangú határozattal hagyott jóvá.

Emléktábla avatás az első kéktúra teljesítő sírjánál Piliscsabán

Megemlékezés Horváth Józsefre a jubileumi Kéktúra vándorláson
A Lokomotív Turista Egyesület Ispánovity Márton ügyvezető elnök javaslatára a Jubileumi Országos Kéktúra vándorlás IV. szakaszának záró napján, 2011 július 10-én vasárnap Piliscsabán az OKT túraútvonala melletti temetőben emléktáblát helyez el Horváth József síremlékén, aki 1952-ben az Egyesület tagjaként az országban elsőnek teljesítette az Országos Kéktúrát és idén éppen 20 éve hunyt el.

Új túramozgalom indul a Baranyai-dombságban

Új jelvényszerző túramozgalom indul
A Baranya Megyei Természetbarát Szövetség 2011 júniusától új túramozgalmat hirdet, melynek neve BARANYAI-DOMBSÁG TURISTÁJA.
 

Új turistautak készültek a Baranyai-dombságban

Elkészült a sárga sáv jelzésű gyalogtúraút
Elkészült a sárga sáv jelzésű gyalogtúraút Véméndtől Kátolyig tartó szakasza.

Nordic Walking bemutató film és ingyen letölthető magazin

Az MTSz által is szervezett programsorozat folytatása

Az Országos Nordic Walking Program keretében újabb sportág-népszerűsítő "kiadványok" készültek el. A NOWAZIN (Nordic Walking Magazin) nyári száma PDF-ben letölthető innen:
http://www.nowa.hu/uploads/nowazin/nyar/nowazin_2011_II.szam_PRINT.pdf

A Nordic Walking hasznosságát röviden bemutató videó megnézhető itt (vagy a képre kattintva): http://www.youtube.com/watch?v=hLtCMSyps7Q
 

Európai Sport és Egészség Napja a Margitszigeten

Szigeti Sportvarázs utódja az EU Sport Nap

Örömmel adjuk hírül, hogy idén is birtokba vesszük a Margitszigetet június első vasárnapján, június 5-én.

Az Európa Sport és Egészség Napja rendezvényünk a sokaknak ismerős Szigeti Sportvarázs méltó utódja.
 

TEGYOT-TEDOT hírek

Információk az idei sárospataki gyermek és ifjúsági találkozóról
Még lehet jelentkezni az idei gyermek és ifjűsági túrázók találkozójára. Az alábbi cikk további hasznos információkat tartalmaz a jelentkezők és az érdeklődők számára.

Vajas-fok vízitúra beszámoló 2011.

Kalocsától Bajáig egy ismeretlen kisfolyón
Tekintettel arra, hogy az idén már huszonhatodik alkalommal került megrendezésre a Vajasfok vízitúra, lassan ideje lenne a szélesebb vízitúrázó társadalomnak is ismertebbé tenni ezt a hangulatos alföldi kisfolyót. Dr. Garay Dénes fényképekkel illusztrált, hangulatos írása bemutataja ezt a hangulatos vízi utat Bács-Kiskun megyéből, Kalocsa belvárosától a dusnoki kocsmán át Bajáig.

Újra van vendéglátás Vaskapun

Működik az Esztergom Vaskapui Brilli Gyula Menedékház
Helyi üzemeltetővel kötött szerződést a Pilisi Parkerdő Zrt. az esztergomi Vaskapu-hegyen található Brilli Gyula Menedékház működtetésére. A jövő tavaszig két ütemben zajló felújítás alatt is már hétvégenként elérhetőek lesznek a Menedékház egyes szolgáltatásai.

"Év Vidéke" túrahétvége az Aggteleki-karszton

2011. május 28-29.
A teljesítménytúra és a tájékozódási túraverseny a Kazincbarcikai Természetbarát Egyesület és a B.-A.-Z. Megyei Természetjáró Szövetség által szervezett „Év Vidéke túrahétvége” és az Év Vidéke 2010-11 nemzetközi turisztikai eseménysorozat programrészeként kerül megrendezésre.

Előkészítő megbeszélés a Turistautak Új Nemzeti Rendszerével kapcsolatban

Hiányzott a stratégiai gondolkodás, a turista háttérmunka
2011. május 24-én tartotta a VÁTI Területi Tervezési és Értékelési Igazgatóság (TTÉI) szervezésében a Magyar Gyalogos, Turista és Zarándokutak Új Nemzeti Rendszerének (MGYTZÚNR) kialakítását célzó első előkészítő operatív szakmai megbeszélést, amelyen az MTSz is képviseltette magát. Szubjektív beszámoló következik.

Levendula ház - Tihany

Új látogató központ nyílik a Tihanyi-félszigeten

A minden korosztály számára élményt nyújtó látogatóközpont a Tihanyi-félsziget múltját és jelenét mutatja be: a vulkánok egykor dühöngő világát, s a később megszelídült táj harmóniáját. A tihanyi emberek és a természet évszázados együttélését, s ennek emblematikus kultúráját, a levendulatermesztést.
Interaktív kiállítás, teázó, ajándékbolt és élménykert várja a látogatókat a Belső-tó partján.
 

Szálláshely a DDK mentén

Olcsó szálláshely Nemesviden

A Rockenbauer Pál Dél-dunántúli Kéktúra úrvonalán Nemesviden új szálláshely nyílt, ahol szeretettel várják a kéktúrázókat.
Az apartman jellegű hét személy fogadására alkalmas szálláshely Nemesviden, az Ady Endre u. 1. szám alatt található.
A Magyar Természetbarát Szövetség érvényes igazolványára 10% kedvezményt biztosítanak.

Új út - új forrás Baranyában

Megújult a Lankás-forrás
Megújult a Hosszú-hegyen található Lankás-forrás Máriakéménden.

Megindul a turistautak kormányzati fejlesztését célzó program?

Az MTSz is részt vesz a megbeszéléseken
Az elmúlt hetekben hírt adtunk arról, hogy Garancsi István lett a természetjáró és kerékpáros turizmus, úthálózat és közlekedés fejlesztéséért felelős miniszterelnöki megbízott. A fejlesztési munka elindulni látszik: 2011. május 24-én kedden tartja első előkészítő operatív szakmai megbeszélését a Magyar Gyalogos, Turista és Zarándokutak Új Nemzeti Rendszerének (MGYTZÚNR) kialakítását végző munkacsoport Budapesten.

Május 30-ig meghosszabbított nevezés a TEGYOT-ra!

A sárospataki gyermek és ifjúsági Találkozó hírei
A Sárospatakon megrendezésre kerülő TEGYOT-TEDOT szervezői többek kérésének megfelelően a jelentkezési határidőt meghosszabbították május.30.-ig! Az utójelentkezés: május 31. - június 12. között lesz.

400 forintos kerékpáros napijegy nagy tavainkhoz

Akár az ország másik végéből is kedvezménnyel vonatozhatunk
Érdekes kedvezményt vezetett be a MÁV Start a melegebb hónapokra. Az ország három nagy tavához (Balaton, Fertő-tó, Tisza-tó) egy-egy hónapban a normál menetjegy mellé 400 Ft-os egységáron váltható kerékpárjegy akár az ország másik végéből utazva is. Érdemes kihasználni ezt a kedvezményt mondjuk a kerékpáros túramozgalmak szerelmeseinek.

A tervek szerint halad a sárga túra felfestése Baranyában

Folyamatban van a sárga túra kialakítása a Baranyai-dombságban

Megkezdődött a Véménd - Kátoly közötti sárga túra kialakítása a Baranyai-dombságban.

Közgyűlés és vezetői értekezlet Csillebércen

Hogyan tovább MTSz vitafórum
2011. május 7-8-án megtartotta Szövetségi Közgyűlését és két napos vezetői találkozóját, azaz elnök-főtitkári értekezletét a Magyar Természetbarát Szövetség.

 

Közgyűlés után, elnök-főtitkári előtt

Csillebércen ülésezett a Magyar Természetbarát Szövetség ügyvezető elnöksége
2011. május 7-én, a Csillebérci Ifjúsági és Szabadidő Központban ülésezett a Magyar Természetbarát Szövetség ügyvezető elnöksége.

Változás

Elmarad a Sündörgés a Zöldben verseny
Tisztelt Természetbarátok!
 
A Szigethalmi Teljesítménytúrázók Egyesülete tájékoztatja az érdeklődőket, hogy az eredetileg június 5-re meghirdetett Sündörgés a Zöldben nevű versenyét a pályázati pénzek csúszása miatt nem tudja megrendezni az eredeti időpontban.
A verseny ősszel lesz megrendezve, ennnek időpontja késöbb kerül kijelölésre.
 
Amint megvan az új időpont jelezzük.
 
Megértésüket köszönjük.
 
Tisztelettel:
 
                  Szabó József, elnök
                      Szigethalmi TE

Lezárult a tavaszi Bringázz a munkába! kampány

10 200 munkába tekerő, 132 ezer tekerés, 1.8 millió megtett kilométer a tavaszi mérleg
A Bringázz a munkába! kampány idén tavasszal immár 8. alkalommal mutatta meg, hogy a kerékpárzás valós és egyre több közlekedő által választott alternatívája a közlekedésnek. A kampány évről évre növekvő számú résztvevője is jelzi, hogy megtörtént az áttörés, mára a kerékpárral közlekedők a közlekedés egyenrangú résztvevői lettek.

MTSz Okatatási koncepció és honlap fejlesztési feladatok

Az elnök-főtitkári értekezleten elhangzott előadások
Május 7-8-án tartotta Csillebércen az MTSz idei közgyűlését, valamint az elnök-főtitkári értekezletet. Az értekezleten elhangozott 2 előadás prezentációját közöljük letölthető formában, a Továbbra kattintva.

Az első előadást ifj. Farkas György tartotta, az MTSz 2012-től érvényes oktatási koncepciójával kapcsolatban. A második előadást Vidovenyecz Zsolt prezentálta az MTSz honlap fejlesztésével kapcsolatban. Ebben főleg azok a konkrét feladatok vannak részletezve, amelyek az egyes megyék vagy egyesületek vezetőit érintik.

 

Új turistaút készül a Mecsekben

Bányász emlékút
A terveknek megfelelően halad a Mecseki Bányász Emlékút kialakítása.

Holland turisták az MTSZ központjában

A Szultánok Útja egyesület képviselőinek látogatása
Baráti hangulatú megbeszélésre került sor április 3-án, Kyra Kuitert és Marjan Kerssens, a nemzetközi Szultánok Útja szervezet elnöke és elnökségu tagja, valamint az MTSZ képviselői, Duró Imre igazgató és Pálmai Vencel szakági titkár között.

Május 15-ig érdemes jelentkezni a TEGYOT-TEDOT-ra

A Gyermek- és Diáktalálkozó hírei
Célegyenesébe érkezett a Természetjáró Gyerekek és Diákok idei Országos találkozója. Május 15-ig lehet a "rendes" nevezés szerinti árakon jelentkezni az idei eseményre. Az alábbi cikk tartalmazza az esemény árlistáját, a nevezési lapot. A szervezők ezen felül névadó pályázatot hírdetnek az esemény kabalafigurájára, fotókat várnak az elmúlt 21 év Találkozóiról, illetve olvashatunk a Kísérő kategóriáról is.

Körösök Völgye - Határtalan Vándortúra és Zenei Fesztivál

2011. június 1-5. (szerda-vasárnap)
A Százlábú Egyesület és a Körösök Völgye Natúrpark Egyesület, valamint Belényes (Románia) és Békéscsaba testvérvárosok fő szervezésében kerül megrendezésre idén nyáron első alkalommal, de hagyományteremtő szándékkal, a Körösök Völgye Határtalan Vándortúra és Zenei Fesztivál.

Sikeresen lezajlott a "Mecsek50" teljesítménytúra

"Mecsek50"
"Mecsek50"

Thirring Gusztáv Emlékülés és fotópályázat-megnyitó

150 éve született dr. Thirring Gusztáv
Az MTSz elnöksége és a Turista Magazin dr. Thirring Gusztáv születésének 150. évfordulója alkalmából, a 2011. évre meghírdetett fotópályázat kiállításának megnyitója előtt, április 29-én emlékülést tartott az Újpesti Gyermek- és Ifjúsági Házban.

Parlamenti nyílt nap a sportról

Nyílt nap a sportról szóló törvény újraszabályozásáról
A sportról szóló törvény újraszabályozásáról nyílt napot szervez május 3-án a Nemzeti Erőforrás Minisztérium Sportért Felelős Államtitkársága és az Országgyűlés Sport- és turizmusbizottsága.

Szövetségek együttműködésben

Természetbarát Találkozó Sárpentelén
A Székesfehérvár Városi Természetbarát Szövetség hagyományos természetbarát találkozójának szervezésbe idén a Magyar Természetbarát Szövetség is bekapcsolódott.

A rendezvényt a Nemzeti Erőforrás Minisztériuma támogatta.

50 éves a Barlangi Mentőszolgálat

Mentési bemutatóval egybekötött jubileumi megemlékezés a Pálvölgyi Barlangnál
2011. április 29-én délelőtt 10 órakor a Pál-völgyi kőfejtőnél gyülekeztek a Barlangi Mentőszolgálat megalakulásnak 50. évfordulójára rendezett ünnepség meghívott vendégei. A Tarnai Tamás által vezetett program Semjén Zsolt miniszterelnök helyettes köszöntőjével indult, majd dr. Dénes György, Taródi Péter és Horváth Richárd visszaemlékezésével folytatódott, aztán nagyszabású mentési bemutatóval és fogadással zárult.

Oktatási reform helyzetjelentés

Befejeződött az országos egyeztetés
 Vállalt feladatomnak megfelelve, számos egyeztetést illetve találkozót jártam végig, hogy megismerjem a tagszervezetek, régiók gondolatait, ötleteit a Magyar Természetbarát Szövetségen belül végrehajtandó oktatási reformról illetve az így megszerzett tudásanyagból alakítsam ki végleges koncepciómat, amely immár nem tekinthető egyéninek.  

Nem rongálás, nem szakszerűtlen beavatkozás.

Tájékoztató

A budai hegyekben, elsősorban Hűvösvölgy vadaskert környékén, kiránduló helyeket is érintve tapasztalható, hogy bálványfák vagy akácfák alját megfaragták. Ennek a radikális beavatkozásnak a célja ezen fák terjedésének visszaszorítása. Az egyetlen bevált módszer a vegyszeres kezelés. A törzs egészén körbe haladva a kérget el kell távolítani, majd a kérgezett felületet lehet a növényvédő szerrel lekenni.

Elkészült a Mecsek Egyesület új honlapja

Új honlap
Megtekinthető a Mecsek Egyesület új honlapja, mely az egyesület 120 éves évfordulójára készült el.

MTSZ közgyűlés

Természetbarát Vezetők Országos Tanácskozása és Továbbképzése
M E G H Í V Ó
a közgyűlés küldöttei részére  
 
 
A Magyar Természetbarát Szövetség 2011. május 7-én (szombaton) 10.15 órától tartja éves közgyűlését.
 
Helyszín: Csillebérc Szabadidő- és Ifjúsági Központ (1121 Budapest, Konkoly Thege Miklós út 21.)

TAPOLCA SZABADIDŐS UTAK ÁTADÁSA

Miskolcon

A Bükki Fiatalok Természetjáró Egyesülete szervezésében négy újabb szabadidős út átadására került sor Miskolc-Tapolca térségében.

Tragikus hirtelenséggel elhunyt Váradi László (1951 - 2011)

A mezőberényi Alföld Turista Egyesület alapító elnöke 59 éves volt
Percekkel ezelőtt, két forrásból is szomorú hírt kaptam. 2011. április 27-én délután holtan esett össze Váradi László, a mezőberényi Alföld Turista Egyesület korábbi elnöke.

Vadászat - de miért is?

Válasz a vadászok érveire
Miért ragaszkodnak görcsösen a vadászok új madár- és emlősfajok vadászhatóvá tételéhez? Az elmúlt hetek vadászbotrányát kiváltó Gera Pál írása. (Az eredeti petíciót a Magyar Természetbarát Szövetség is aláírta.)
Belépés, regisztráció
Honlapunk adatai
 • 5 170 regisztrált felhasználó
 • 2 480 hírlevél előfizető
 • 356 természetjáró szervezet
 • 2 277 turistaút szakasz
 • 12 795 km turistaút
 • 139 túramozgalom
 • 3 969 túramozgalom teljesítő
 • 2 esemény
 • 3 113 megjelent cikk, hír
 • 270 belső oldal
 • 2 286 egyéb dokumentum
Eseménynaptár
Hírlevél

captcha

Keresés
Címkefelhő
Kövess minket!
RSS  Facebook Twitter